• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.2°C
  3 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 10.3°C / 16.3°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 16.0°C
  3 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 8.9°C / 12.2°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 13.0°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 13.5°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.9°C / 9.5°C
  1 BF
  61%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.8°C
  5 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  5 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 11.2°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.4°C / 14.5°C
  2 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.3°C / 18.2°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 8.7°C / 14.2°C
  1 BF
  60%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  1 BF
  83%

Ξεκινάω δίαιτα, το παράκανα...

 • A-
 • A+

Σεπτέμβρης, είμαστε στον μήνα του επαναπρογραμματισμού. Η επιστροφή στην προγραμματισμένη μας καθημερινότητα συνήθως συνοδεύεται από πολλές σκέψεις, ιδέες και σχέδια. Παίρνουμε αποφάσεις: «να ξεκινήσω γυμναστική», «να καθαρίσω το σπίτι» και, το πιο συνηθισμένο, «θα ξεκινήσω δίαιτα, γιατί το παράκανα».

Σήμερα θα κάνω μια επανεξέταση της ιστορίας, όπως αναφέρει στο ομώνυμο κεφάλαιο, από το βιβλίο του «Το θαύμα της αλκαλικής διατροφής», ο Robert Young Ph.D, εκδ. Διόπτρα. Λέει λοιπόν:

«Η κλασσική βιολογία που βασίζεται στο έργο του Λουδοβίκου Παστέρ, από τα τέλη του 1800, διέπεται από την ιδέα ότι η ασθένεια προέρχεται από τα μικρόβια που εισβάλλουν στο σώμα απ’ έξω. Εξετάζοντας το εκπληκτικό αλλά ανεπίτρεπτα αγνοημένο έργο του σύγχρονού του Αντουάν Μπεσάν και των οπαδών του, του Γκίντερ Εντερλάιν, του Κλοντ Μπερνάρ, της Βιρτζίνια Λίβινγκστον-Γουίλερ και του Γκαστόν Νεσένς, ανακάλυψα ότι σε ένα όξινο περιβάλλον, τα βακτηρίδια και οι λοιποί μικρο-οργανισμοί μπορεί να προέλθουν από τα ίδια μας τα κύτταρα.

»Τα ‘‘αερόβια μικρόβια’’ του Παστέρ μπορούν να συμβάλλουν στην πρόκληση ασθενειών, ωστόσο δεν προκαλούν κατ’ ανάγκη τις ασθένειες, αντίθετα με ό,τι πιστεύεται. Η αρνητική τους επίδραση απλώς προστίθεται σε ένα επικίνδυνο περιβάλλον που ήδη υπάρχει στον οργανισμό.

»Πέρα από το να δημιουργούμε διάφορους μικρο-οργανισμούς μέσα στο σώμα μας, οι μικρο-οργανισμοί εισέρχονται επίσης από το αναπνευστικό σύστημα και τον γαστρεντερικό σωλήνα (συχνά μέσω των τροφών). Τα βακτηρίδια που εισβάλλουν φαίνεται τότε ότι αναπτύσσονται στο σώμα προξενώντας τις γνωστές καταστροφές. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι η παρουσία τους προκαλεί την ανάπτυξη των βακτηριδίων που ήδη υπάρχουν στον ξενιστή – και πάλι ανάλογα με το περιβάλλον.

»Το όξινο περιβάλλον δίνει το πράσινο φως για μια τέτοια διαδικασία. Για να προσβληθεί κανείς από μια μόλυνση, θα πρέπει ο οργανισμός του να έχει προδιάθεση. Ο μικρο-οργανισμός πρέπει ήδη να υπάρχει στο σώμα του και ταυτόχρονα το περιβάλλον πρέπει να είναι όξινο, ώστε να του επιτρέψει να αναπτυχθεί. Ετσι εξηγείται το γεγονός ότι από τους ανθρώπους που εκτίθενται σε ένα κρυολόγημα ή σε ένα μικρόβιο άλλοι νοσούν και άλλοι όχι. Αναλογιστείτε την επιδημία γρίπης του 1918. Ηταν μια μάστιγα για τον πλανήτη, που εξόντωσε περίπου 30 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Ομως έπληττε το ένα σπίτι και όχι το διπλανό, ένα μέλος μιας οικογένειας και όχι ένα άλλο. Γιατί; Αν σκορπίσετε σπόρους στο τσιμέντο, δεν πρόκειται να φυτρώσουν. Πρέπει να πέσουν σε γόνιμο έδαφος. Ακριβώς αυτό συμβαίνει και με τα μικρόβια. Ακόμα κι αν εισβάλουν στο σώμα σας, δεν θα μπορέσουν να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν οδηγώντας στην ασθένεια ή και στον θάνατο, εκτός εάν το περιβάλλον είναι πρόσφορο και όξινο».

Μπορούμε λοιπόν να διατηρήσουμε την υγεία μας εξασφαλίζοντας ένα κατάλληλο περιβάλλον μέσα στο σώμα μας, ώστε οι εισβολείς που θα μπορούσαν να μας βλάψουν να μην έχουν μέρος να αναπτυχθούν, συνεπώς να γίνουν ακίνδυνοι.

Και επειδή η παχυσαρκία δεν σχετίζεται μόνο με το σωματικό πεδίο αλλά και με το ψυχικό, ας κάνουμε μια επανεξέταση και σε μία από τις χρόνιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος με διαταραχή βάρους. Στην κάθε επαναλαμβανόμενη απόφασή του να ξεκινήσει δίαιτα προσκρούει σχεδόν πάντα σε ένα πρόβλημα-εμπόδιο. Το πρόβλημά του δεν είναι αν θα πιεστεί να κάνει δίαιτα (ας πούμε ότι είναι «εκπαιδευμένος» στο να πιέζεται διαρκώς), το πρόβλημά του είναι αν θα επιτρέψει στον εαυτό του να μην μπορεί να κάνει δίαιτα (δηλαδή να χαλάει τη δίαιτά του και να δύναται να «δει» τις πολυφαγίες του).

Το «επιτρέπω» είναι ένα από τα πιο όμορφα ρήματα. Η παχυσαρκία είναι μια «μπερδεμένη ιστορία», που συνήθως έχει μια παρόμοια εξέλιξη. Αρχίζω δίαιτα αδυνατίσματος, παλεύω να συγκρατώ τον εαυτό μου στις γευστικές και ποσοτικές επιθυμίες του ως προς την τροφή, δεν αντέχω, τα παρατάω.

Εχετε σκεφτεί ποτέ πως ο παχύσαρκος, αντί να στερείται, μπορεί να χρειάζεται να «χορτάσει»; Πως ο παχύσαρκος δεν θέλει το παραπάνω βάρος του, αλλά ασυνείδητα το έχει ανάγκη, γι’ αυτό και παχαίνει; Εχετε σκεφτεί πως ο παχύσαρκος δεν θέλει να κάνει δίαιτα αλλά κάνει;

Ο υπέρβαρος καλείται να επιτρέψει στον εαυτό του να μην μπορεί να κάνει δίαιτα, να μην αντέχει την έλλειψη γεύσης, να είναι «χοντρός», να μην έχει άλλο τρόπο να είναι προστατευμένος παρά με το πάχος του και να μην τα παρατάει.

Ισως σας φαίνονται παράλογα αυτά που σας γράφω, ναι, δείχνουν να είναι. Γιατί, μήπως ο παχύσαρκος δεν ζει έναν παραλογισμό κατά την περίοδο που προσπαθεί να αδυνατίσει;

Ξέρετε ότι:

1. Η πέψη, στην πραγματικότητα, ξεκινά καθώς μασάμε την τροφή μας. Εκτός του ότι κόβουμε και αλέθουμε την τροφή μας με τα δόντια μας, υπάρχει και το σάλιο το οποίο αρχίζει να τη διασπά. Οταν φτάσει στο στομάχι, τα στομαχικά οξέα συνεχίζουν το έργο της διάσπασης της τροφής στα συστατικά της.

2. Η χωνεμένη τροφή μεταφέρεται στο λεπτό έντερο προκειμένου να ξεκινήσει ένα μακρύ ταξίδι, κατά τη διάρκεια του οποίου γίνεται η αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών. Η επόμενη και τελευταία στάση είναι το παχύ έντερο ή κόλον στο οποίο γίνεται η απορρόφηση του νερού και ορισμένων μετάλλων. Στη συνέχεια οι μη αφομοιωμένες ουσίες αποβάλλονται.

3. Η πεπτική διαδικασία είναι απλή και αποτελεσματική, αλλά μόνο εφόσον γίνεται σωστά. Το πεπτικό σύστημα είναι αρκετά ανθεκτικό. Ωστόσο, όταν εμείς το επιβαρύνουμε με τροφές χαμηλής ποιότητας, πολύ φτωχές σε θρεπτικές ουσίες, αλλά και με το στρες που επικρατεί στη ζωή μας, τότε η πέψη δεν γίνεται όπως θα έπρεπε.

* Σύμβουλος διατροφής

[email protected]

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Οι τέσσερις ζωογόνοι χυμοί του ανθρώπου
​Ο Ιπποκράτης, στηριζόμενος στη διδασκαλία των Προσωκρατικών όσον αφορά τα 4 στοιχεία που αποτελούν το Σύμπαν (Γη, Νερό, Φωτιά, Αέρας), υποστήριζε ότι τα 4 αυτά στοιχεία εκδηλώνονται μέσα στο ανθρώπινο σώμα με...
Οι τέσσερις ζωογόνοι χυμοί του ανθρώπου
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Τρώμε... με σχέδιο
Η περίοδος των εορτών είναι μια περίοδος χαράς, ξεγνοιασιάς και διακοπών και είθισται κάθε είδους δίαιτα να παραμερίζεται. Το σημαντικό είναι να απολαμβάνουμε το φαγητό χωρίς άγχος και τύψεις, αλλά και χωρίς...
Τρώμε... με σχέδιο
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Τρώω, αλλά πεινάω;
Ο παχύσαρκος κινείται διατροφικά στα άκρα. Κι όμως πίσω από αυτή την αφύσικη λειτουργία του, πίσω από αυτήν την «ανισορροπία» του υπάρχει μια θαυμαστή ισορροπία που τον βοηθά να τα βγάλει πέρα.
Τρώω, αλλά πεινάω;
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η εικόνα του εαυτού μου και το σπιρτόκουτο
Είναι παράλογο να προσπαθήσουμε να εγκλείσουμε έναν άνθρωπο σε ένα μικρό μέρος, σε ένα σπιρτόκουτο, όπου ακόμα κι ένας ψύλλος θα ασφυκτιούσε από έλλειψη ζωτικού χώρου. Κι όμως, εντελώς αφύσικα, ο άνθρωπος που...
Η εικόνα του εαυτού μου και το σπιρτόκουτο
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Γαλακτοκομικά κατά της πρόωρης θνησιμότητας
Η ημερήσια κατανάλωση περίπου τριών μερίδων γαλακτοκομικών τη μέρα σχετίζεται με μικρότερη πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου και πρόωρης θνησιμότητας. Αυτό δείχνει μια νέα μεγάλη διεθνής μελέτη, που έγινε σε...
Γαλακτοκομικά κατά της πρόωρης θνησιμότητας
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η εξάρτηση από την τροφή
Η νόσος της παχυσαρκίας είναι ιδιαίτερη νόσος που νοητικά γνωρίζεις πολύ καλά τι πρέπει να κάνεις, ψυχικά όμως δεν μπορείς να ακολουθήσεις και να εφαρμόσεις αυτό που γνωρίζεις ότι πρέπει να κάνεις. Κι όταν...
Η εξάρτηση από την τροφή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας