• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.3°C / 27.8°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.6°C / 27.8°C
  1 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 25.5°C
  0 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.0°C / 24.3°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 20.6°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.4°C / 26.1°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 26.7°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.2°C / 27.2°C
  3 BF
  59%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 21.8°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.7°C / 25.6°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 28.0°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  38%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 21.7°C / 26.2°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  62%

Τα ροδάκινα καλλιεργούνται από την αρχαιότητα στην Περσία και στην Κίνα και ίσως να έχουν κινεζική καταγωγή

MotionTeam/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Ενα άλλο είδος διατροφής

 • A-
 • A+

Ο Τζορτζ Οσάουα (Νιόιτσι Σακουροζάουα, 1893-1966) γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1893 στο Κιότο, την αρχαία πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, την περίοδο που μόλις η Ιαπωνία άνοιξε τις πύλες της, πολιτιστικά και οικονομικά, στον υπόλοιπο κόσμο.

Η μητέρα του πέθανε όταν ο ίδιος ήταν εννέα χρόνων κι ο πατέρας του εξαφανίστηκε. Συνεπώς, από τα εννέα του χρόνια έπρεπε να προσέχει τον μικρότερο αδερφό του και την αδερφή του.

Στα δεκαπέντε του προσβλήθηκε από φυματίωση των πνευμόνων, του παχέος εντέρου κι από άλλες ασθένειες. Οι γιατροί τον εγκατέλειψαν.

Παρ’ όλα αυτά, συνάντησε τον δόκτορα Σάγκεν Ισιζούκα, λόγιο, μελετητή και γιατρό, ο οποίος δημιούργησε το Σύστημα Υγείας Σόκιο, συνθέτοντας και προσαρμόζοντας πολλές αρχαίες πηγές παραδοσιακής σοφίας.

Με τη διδασκαλία και τη μέθοδο του Ισιζούκα κατάφερε να θεραπεύσει τη φυματίωση και τις άλλες ασθένειες πριν γίνει είκοσι ετών.

Από αυτό το σημείο και έπειτα, ο Οσάουα αφιερώθηκε στην ανάπτυξη αυτής της μεθόδου-συστήματος, που επονομάστηκε «Μακροβιοτική Ιατρική», και τάχθηκε να τη διδάξει ο ίδιος στους λαούς που υπέφεραν.

Οταν άρχισε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, σταδιακά αναμείχθηκε με την πολιτική και εξέδωσε πολλά βιβλία ενάντια στο ιαπωνικό μιλιταριστικό κατεστημένο, κάτι που προκάλεσε τη σύλληψή του από την ιαπωνική κυβέρνηση.

Τον Ιούλιο του 1944 προφήτευσε ότι η Ιαπωνία θα ηττηθεί και σε όλους τους μαθητές του που βρίσκονταν στο μέτωπο έστειλε τηλεγραφήματα στα οποία διάβαζαν: «Θα πρέπει να διατρέφεστε προσεκτικά και να είστε εσείς ο τελικός νικητής».

Τον Νοέμβριο του 1944, προσπάθησε να φτάσει μέχρι τη Ρωσία μέσω Μαντζουρίας για να ζητήσει σαν μεσολαβητής τον τερματισμό του πολέμου.

Τελικά μετά από διάφορες περιπέτειες συνελήφθη το 1945, φυλακίστηκε και κρατήθηκε σε συνθήκες όπου η θερμοκρασία έφτανε τους 20 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν.

Μετά από τρεις μήνες κράτησης σε τέτοιες απάνθρωπες συνθήκες εξασθένησε υπερβολικά, έχασε το ογδόντα τοις εκατό της όρασής του και κινδύνευσε να πεθάνει.

Τον Αύγουστο η Ιαπωνία παραδόθηκε, τον Σεπτέμβριο τον απελευθέρωσαν.

Μετά το τέλος του πολέμου αφιερώθηκε στην εκπαίδευση των νέων Γιαπωνέζων αντί να θεραπεύει τους αρρώστους όπως πριν.

Γύρω στους είκοσι μαθητές του από πολλές χιλιάδες άλλους πήγαν στην Ευρώπη, στην Αμερική, στις Ινδίες και στη Νότια Αμερική.

Ιδρυσαν και δημιούργησαν μακροβιοτικά κέντρα σε πολλές χώρες. Το 1960 εξέδωσε το Μακροβιοτικό Ζεν, το οποίο πούλησε πάνω από 250.000 αντίτυπα και ακόμα πουλά.

Η Μακροβιοτική Δίαιτά του είναι ο πρόδρομος της σημερινής Υγιεινής Διατροφής και των βιολογικών τροφών, διότι από τότε προειδοποιούσε για τους μεγάλους κινδύνους που προκαλεί στον άνθρωπο και στη φύση η χρήση χημικών συντηρητικών, φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

Αποτελεί την πρακτική υλοποίηση της κατανόησης των νόμων της Φύσης και του Σύμπαντος, μέσα από την κοσμοθεωρία 5.000 χρόνων, εκείνη των Κινέζων, όπως και των άλλων πολιτισμών του κόσμου, και την καθημερινή της εφαρμογή με σκοπό την απόκτηση της υγείας και της ευτυχίας, με την παράλληλη κατανόηση της Θείας Δικαιοσύνης ή Τάξης του Σύμπαντος ή Ελευθερίας.

Ο Οσάουα μας ξαναθυμίζει ότι καθετί που παράγει η Μητέρα Γη ακολουθεί μια ορισμένη ΑΡΜΟΝΙΑ, εκείνη του Σύμπαντος.

Τα δημητριακά, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα, η συσχέτιση του μήκους και του πλάτους, της περιοχής και της εποχής, της συγκομιδής και της κατανάλωσης, όπως και της ετοιμασίας για τη βρώση δεν μπορούν να αμεληθούν.

Καθένας πρέπει να γνωρίζει τις ιδιότητες που μπορεί να αποδώσει η κάθε τροφή στον άνθρωπο. Αυτή η προσωπική προσπάθεια μελέτης των τροφών στον οργανισμό μας θα μας δείξει καθαρά πώς μας ωφελούν και πώς μας βλάπτουν, ποια τροφή προσφέρει καλά αποτελέσματα στη σωματική μας κατάσταση, πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ευεξία. Το ίδιο ισχύει για τις ποσότητες.

Ο εαυτός μας είναι ο πλέον κατάλληλος για να τις κρίνει κι εμείς πρέπει να ξέρουμε αν η τάδε ή η δείνα ποσότητα είναι ικανοποιητική κι αν μας επιτρέπει να διατηρούμε τον ρυθμό και την ποιότητα ζωής μας χωρίς κούραση.

Αυτή την ικανότητα διάκρισης μπορούμε να την επιτύχουμε αν ο οργανισμός μας είναι απαλλαγμένος από τοξίνες.

Υπάρχουν πολλές σπουδαίες πληροφορίες για τη θεραπευτική διατροφή του Οσάουα, ο οποίος θεράπευσε τον εαυτό του, ενώ, επιπλέον, έχοντας βαθιά πίστη στη δικαιοσύνη και στην αρμονία της δημοκρατίας και με την αγάπη που διέθετε προς τον άνθρωπο, μετέδωσε στον κόσμο τις γνώσεις του για το κοινό καλό.

Ξέρετε ότι:

 Τα ροδάκινα καλλιεργούνται από την αρχαιότητα στην Περσία και στην Κίνα και ίσως να έχουν κινεζική καταγωγή. Αυτό το «περσικό μήλο», όπως έλεγαν το ροδάκινο, ήρθε πρώτα στην Ελλάδα και στη Ρώμη περί το 100 μ.Χ.

 Το φρούτο αυτό αναφέρεται σε κινεζικά κείμενα από τον 10ο π.Χ. αιώνα. Ο Κομφούκιος τον 5ο αιώνα κάνει λόγο για το τάο, που στα κινεζικά σημαίνει ροδάκινο. Από τα τέλη Μαΐου έως τα μέσα Οκτωβρίου τα ροδάκινα πωλούνται στην αγορά.

 Το καλής ποιότητας ροδάκινο είναι σφιχτό και δίχως ψεγάδια. Δείχνει και έχει χρώμα ασπριδερό ή κιτρινωπό, σε συνδυασμό με κόκκινες πινελιές, ανάλογα με την ποιότητα. Αν το ροδάκινο κοπεί πράσινο ή άγουρο, δεν πρόκειται να ωριμάσει αρκετά.

 Από το βιβλίο του δόκτορα Bernard Jensen, Τροφές που θεραπεύουν, εκδ. Διόπτρα.

*Σύμβουλος διατροφής

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Θέλω και δεν θέλω να αδυνατίσω
Αυτό που έχω εντοπίσει στα τριάντα χρόνια που ασχολούμαι με τη διαταραχή βάρους είναι πως, συχνά, στην προσπάθεια αδυνατίσματος υπάρχει ένα σημαντικό έλλειμμα, το οποίο είναι ένας από τους πιο βασικούς...
Θέλω και δεν θέλω να αδυνατίσω
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η εξάρτηση από την τροφή
Η νόσος της παχυσαρκίας είναι ιδιαίτερη νόσος που νοητικά γνωρίζεις πολύ καλά τι πρέπει να κάνεις, ψυχικά όμως δεν μπορείς να ακολουθήσεις και να εφαρμόσεις αυτό που γνωρίζεις ότι πρέπει να κάνεις. Κι όταν...
Η εξάρτηση από την τροφή
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Κατανόηση και παχυσαρκία
Οσα άρθρα κι αν γράψω, όλα, πάντα, έχουν την ίδια κατάληξη: πόσο απαραίτητο και σημαντικό είναι ο άνθρωπος με διαταραχή βάρους να αντιληφθεί τι συμβαίνει, ποιο είναι το πρόβλημά του. Πόσο έχει να κατανοήσει...
Κατανόηση και παχυσαρκία
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Το αυτοσαμποτάζ του αδυνατίσματος
Χρειάζεται να παραδεχτούμε πως ο παχύσαρκος ζει πολύ συχνά σε μια κατάσταση «παραλογισμού» για να μπορέσουμε να καταλάβουμε ένα βασικό του σύμπτωμα (το αυτοσαμποτάζ). Ζει τον παραλογισμό είτε την περίοδο που...
Το αυτοσαμποτάζ του αδυνατίσματος
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Δεν μπορώ να αδυνατίσω
Δυστυχώς η πραγματικότητα του παχύσαρκου είναι πολύ σκληρή, και σήμερα θα ξεκινήσω περιγράφοντας αυτή τη σκληρή πραγματικότητα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να αδυνατίσει κανείς. Σχεδόν ακατόρθωτο, και κάθε φορά...
Δεν μπορώ να αδυνατίσω
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Το φαγητό ως μορφή έκφρασης
Οταν ήρθε στο γραφείο μου και κάθισε απέναντί μου η Κατερίνα, νόμιζα πως αντίκριζα μια πριγκίπισσα με λευκό δέρμα, βγαλμένη από παραμύθι. Η Κατερίνα δεν μιλούσε. Ηταν 22 ετών και μόνο άκουγε. Τα 12 κιλά που...
Το φαγητό ως μορφή έκφρασης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας