Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η διαδρομή προς το αδυνάτισμα
EUROKINISSI / ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Η διαδρομή προς το αδυνάτισμα

  • A-
  • A+

Σήμερα θα ξεκινήσω το άρθρο μου λίγο ποιητικά! Διαβάζοντας αποσπάσματα από ένα κείμενο του Πορτογάλου συγγραφέα και ποιητή Φερνάντο Πεσόα, «Ζωή είναι η άγνοια του εαυτού σου», βρήκα πολλά κοινά σημεία μεταξύ του κειμένου αυτού και της διαδρομής του υπέρβαρου στην προσπάθειά του να αδυνατίσει - στην τόσο συχνά απογοητευτική και επίπονη διαδρομή του.

Λέει λοιπόν ο συγγραφέας:

«Μένω έκθαμβος μπροστά σ’ αυτά που κατάφερα να μη δω. Στέκω άφωνος μπροστά σ’ αυτό που ήμουν και που σήμερα βλέπω πως τελικά δεν είμαι.

»…Και με βαραίνει, στ’ αλήθεια, με βαραίνει σαν μια καταδίκη στη γνώση, αυτή η αιφνίδια συνειδητοποίηση της αληθινής μου ατομικότητας, αυτής που πάντα υπνοβατούσε ανάμεσα σ’ αυτό που αισθανόταν κι αυτό που έβλεπε.

»Είναι τόσο δύσκολο να περιγράφει κανείς τι αισθάνεται όταν αισθάνεται πως πράγματι υπάρχει, πως η ψυχή του είναι μια ενότητα πραγματική, τόσο δύσκολο που δεν βρίσκω ανθρώπινες λέξεις για να το ορίσω. Δεν ξέρω αν, όπως νομίζω, έχω πυρετό ή αν μόλις γιατρεύτηκα από τον πυρετό τού να κοιμάμαι τη ζωή. Ναι, το ξαναλέω, είμαι ένας ταξιδιώτης που βρίσκεται ξαφνικά σε μια πόλη άγνωστη, χωρίς να ξέρει πώς έφτασε μέχρι εκεί κι έρχονται έτσι στο νου μου οι περιπτώσεις των ανθρώπων που χάνουν τη μνήμη τους, και γίνονται άλλοι για πολύ καιρό. Για πολύ καιρό υπήρξα άλλος -από τη γέννησή μου κι από την εποχή που απέκτησα συνείδηση- και σήμερα ξυπνάω, στη μέση μιας γέφυρας, γερμένος πάνω απ’ το ποτάμι, και γνωρίζοντας πως τώρα υπάρχω πολύ πιο σταθερός απ’ ό,τι υπήρξα μέχρι τώρα. Η πόλη όμως μου είναι ξένη, οι δρόμοι άγνωστοι, κι ο πόνος μου δεν βρίσκει γιατρειά. Περιμένω, λοιπόν, σκυμμένος πάνω απ’ το ποτάμι, να μου περάσει η αλήθεια, και να επανέλθω πλαστός και άχρηστος, ευφυής και φυσιολογικός.

»…Ζωή είναι η άγνοια του εαυτού σου. Σκέψη είναι η ανεπαρκής γνώση του εαυτού σου. Η ξαφνική όμως γνώση του εαυτού σου, σε μια τέτοια καθαρτήρια στιγμή, είναι για σένα η άμεση αντίληψη της έννοιας της ενδόμυχης μονάδας, του μαγικού λόγου της ψυχής. Μα η αιφνίδια λάμψη καίει τα πάντα, αναλώνει τα πάντα. Μας απογυμνώνει ακόμη κι από τον εαυτό μας».

Τι σας γράφω Ιούλιο μήνα με αυτή τη ζέστη;… Ισως θα ήταν πιο εύπεπτο να σας γράφω για τις τροφές, τις πιο καλοκαιρινές, τις πιο δροσερές, για σαλάτες και φρούτα.

Επιμένω σε αυτή τη δύσκολη προσέγγιση που καλείται να αντιληφθεί ο παχύσαρκος. Αυτό το λογοτεχνικό κείμενο μας βοηθά στον δρόμο από την άγνοια έως τη γνώση και την επίλυση.

«…ανάμεσα σ’ αυτό που αισθανόταν κι αυτό που έβλεπε».

«… Στέκω άφωνος μπροστά σ’ αυτό που ήμουν και που σήμερα βλέπω πως τελικά δεν είμαι».

«…Η ξαφνική όμως γνώση του εαυτού σου, σε μια τέτοια καθαρτήρια στιγμή, είναι για σένα η άμεση αντίληψη της έννοιας της ενδόμυχης μονάδας, του μαγικού λόγου της ψυχής».

Αυτές οι τρεις φράσεις συνοψίζουν τη συνειδητοποίηση και τη συναίσθηση που καλείται να αναλάβει ο άνθρωπος στον επίπονο αγώνα του για την επίλυση της διαταραχής του βάρους του.

Τι σημαίνουν άραγε;

Χρειάζεται να δει πόση απόσταση έχει από αυτό που νιώθει (γιατί εκεί ανάμεσα μπαίνει η τροφή και την ακουμπά για να νιώσει), να αρχίσει να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του, να τα νομιμοποιεί. Εδώ αρχίζει το αδυνάτισμά του.

Η δεύτερη φράση περιγράφει την αναγκαιότητα να διακρίνει την πραγματική εικόνα εαυτού του. Η εικόνα που έχει είναι αυτό που πιστεύει ότι είναι και όχι αυτό που πραγματικά είναι. Οταν μείνει «άφωνος» μπρος σε αυτή την αποκάλυψη, θα πάψει να έχει ανάγκη την προστασία του παραπάνω βάρους του.

Αν χρησιμοποιήσουμε την τρίτη φράση, ο ποιητής μιλά για τη γνώση εαυτού, για την καθαρτήρια στιγμή, τον διάλογο με τον εαυτό του, που τόσο συχνά αναφέρομαι σε αυτό τον απαραίτητο διάλογο με τον εσωτερικό (βουλιμικό) εαυτό του. Για να φτάσει στη μαγική του λύση με τον «μαγικό λόγο της ψυχής», να αδυνατίσει.

Τώρα το καλοκαίρι, εκτός από τις σαλάτες και τα φρούτα, ταιριάζουν και τα ούζα με τα καλαμαράκια και -ποιος ξέρει;– ίσως ταιριάζουν κι αυτές οι λογοτεχνικές σκέψεις…

Ξέρετε ότι:

►1. Τα πεπόνια χρωστούν το φωτεινό τους χρώμα στο αντιοξειδωτικό β-καροτένιο, που είναι βασικό για την υγεία του δέρματος και των οστών και προλαμβάνει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και την απώλεια όρασης που συνδέεται με τα γηρατειά.

►2. Η κιτρουλίνη που βρίσκεται στη φλούδα και στη σάρκα του καρπουζιού, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, αλλάζει σε L-αργινίνη, ένα αμινοξύ που ενισχύει το νιτρικό οξύ, το οποίο ηρεμεί τα αιμοφόρα αγγεία και ωφελεί την καρδιά.

►3. Τα καρπούζια είναι πλούσια σε λυκοπένιο, που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών. Τα πεπόνια με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (95% περίπου), πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, με αλκαλοποιητική και διουρητική δράση, είναι εξαιρετικό τρόφιμο για ελαφρά αποτοξίνωση.

* Σύμβουλος διατροφής

[email protected]

  

ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Τρώω, αλλά πεινάω;
Ο παχύσαρκος κινείται διατροφικά στα άκρα. Κι όμως πίσω από αυτή την αφύσικη λειτουργία του, πίσω από αυτήν την «ανισορροπία» του υπάρχει μια θαυμαστή ισορροπία που τον βοηθά να τα βγάλει πέρα.
Τρώω, αλλά πεινάω;
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η εικόνα του εαυτού μου και το σπιρτόκουτο
Είναι παράλογο να προσπαθήσουμε να εγκλείσουμε έναν άνθρωπο σε ένα μικρό μέρος, σε ένα σπιρτόκουτο, όπου ακόμα κι ένας ψύλλος θα ασφυκτιούσε από έλλειψη ζωτικού χώρου. Κι όμως, εντελώς αφύσικα, ο άνθρωπος που...
Η εικόνα του εαυτού μου και το σπιρτόκουτο
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η εξάρτηση από την τροφή
Η νόσος της παχυσαρκίας είναι ιδιαίτερη νόσος που νοητικά γνωρίζεις πολύ καλά τι πρέπει να κάνεις, ψυχικά όμως δεν μπορείς να ακολουθήσεις και να εφαρμόσεις αυτό που γνωρίζεις ότι πρέπει να κάνεις. Κι όταν...
Η εξάρτηση από την τροφή
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Ξεκινάω δίαιτα, το παράκανα...
Σεπτέμβρης, είμαστε στον μήνα του επαναπρογραμματισμού. Η επιστροφή στην προγραμματισμένη μας καθημερινότητα συνήθως συνοδεύεται από πολλές σκέψεις, ιδέες και σχέδια. Παίρνουμε αποφάσεις: «να ξεκινήσω...
Ξεκινάω δίαιτα, το παράκανα...
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Πηγή ζωής
Το νερό αποτελεί την πηγή της ζωής. Δεν έχει θρεπτική αξία, αλλά είναι απαραίτητο και πολύ σημαντικό για τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Αποτελεί το μεγαλύτερο ομογενές συστατικό του ανθρώπινου...
Πηγή ζωής
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Ενα άλλο είδος διατροφής
Η Μακροβιοτική Δίαιτα του Τζορτζ Οσάουα είναι ο πρόδρομος της σημερινής Υγιεινής Διατροφής και των βιολογικών τροφών, διότι από τότε προειδοποιούσε για τους μεγάλους κινδύνους που προκαλεί στον άνθρωπο και στη...
Ενα άλλο είδος διατροφής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας