Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πώς επιλέγουμε τα δώρα και τις αγορές των Χριστουγέννων

Πώς επιλέγουμε τα δώρα και τις αγορές των Χριστουγέννων

  • A-
  • A+

Ο εορτασμός των Χριστουγέννων δεν είναι απλώς μια ετήσια γιορτή αλλά μια θρησκευτικής προέλευσης κοινωνική τελετουργία, από την οποία κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απέχει ή να την αγνοεί ατιμώρητα, όπως, αντίθετα, συμβαίνει με τις ονομαστικές γιορτές ή τα γενέθλια.

Εξού και το μεγάλο άγχος από την προσδοκία για κάτι ιδιαιτέρως ευχάριστο που, λίγο έως πολύ, όλοι οφείλουμε να νιώθουμε αυτές τις μέρες.

Πώς όμως εξηγείται, σήμερα, η τυπικά ανθρώπινη «συνήθεια» να ανταλλάσσουμε δώρα στις γιορτές; Από τις μελέτες των ανθρωπολόγων και των ιστορικών γνωρίζουμε ότι η προσφορά και η ανταλλαγή δώρων έπαιξε και παίζει μια θεμελιακή κοινωνική λειτουργία.

Ακόμη και οι πιο πρωτόγονοι πολιτισμοί διέθεταν περίπλοκα συστήματα ανταλλαγής δώρων τα οποία συνέβαλλαν στην ομαλή λειτουργία όχι μόνο των κοινωνιών αλλά και των διανθρώπινων σχέσεων και η σημασία των δώρων στις σύγχρονες και πολύ πιο ανεπτυγμένες κοινωνίες δεν αποτελεί εξαίρεση.

Η «αξία» των δώρων

Η ιδιαιτερότητα της ανταλλαγής δώρων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων δεν είναι μόνο ότι είναι αμοιβαία αλλά και ταυτόχρονη.

Δεν υπάρχει η απαραίτητη χρονική καθυστέρηση για να σκεφτούμε και να αξιολογήσουμε το δώρο που μας έκαναν, ώστε να είμαστε σίγουροι για την τουλάχιστον ισοδύναμη αξία του δώρου που εμείς επιλέξαμε να τους προσφέρουμε.

Επομένως, η ταυτόχρονη ανταλλαγή δώρων την ημέρα των Χριστουγέννων ή την Πρωτοχρονιά μας δημιουργεί συνήθως κάποιο άγχος και αβεβαιότητα για τα δώρα που επιλέξαμε να προσφέρουμε.

Οταν σκεφτόμαστε αποκλειστικά με βάση τη χρηματική αξία ή τη σπανιότητα των δώρων που επιλέγουμε για τους άλλους τότε, προφανώς, η επιλογή μας δεν είναι ούτε ιδιαίτερα ειλικρινής ούτε αυθόρμητη.

Στην περίπτωση αυτή είναι σαφές ότι η δήθεν αυθόρμητη χαρά για τα «δώρα του Αϊ-Βασίλη» πάει περίπατο! Ειδικότερα όταν πρόκειται για δώρα σε παιδιά, από τα οποία δεν περιμένουμε, βέβαια, δώρο «ίσης αξίας».

Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ειδικά για τα παιδιά τα Χριστούγεννα αποτελούν μια χρυσή ευκαιρία για κοινωνική εκπαίδευση: παρατηρώντας την ανταλλαγή των δώρων, αποκτούν συνείδηση των κανόνων αυτής της κοινωνικής πρακτικής, την οποία πιθανά θα αναπαράγουν άκριτα ως ενήλικες, έχοντας μάθει καλά ότι όλα τα δώρα έχουν κάποια... τιμή!

Σε ποιον αλήθεια δεν έτυχε, μόλις δεχτεί ένα δώρο, π.χ. μια πένα, ένα ρολόι ή ένα ζευγάρι παπούτσια, να αρχίσει αυτομάτως να σκέφτεται (από μέσα του) πόσο στοιχίζει;

Πρόκειται ασφαλώς για μια μικροπρεπή σκέψη που, ωστόσο, σχεδόν οι πάντες την κάνουμε μόλις παίρνουμε ένα δώρο.

Αυτή η σκέψη, μάλιστα, θεωρείται απολύτως φυσική, δεδομένου ότι μεγαλώσαμε και ζούμε σε μια κοινωνία που επιφυλάσσει για τα «δώρα» ένα εντελώς παράδοξο καθεστώς: να έχουν μια συναισθηματική και, ταυτοχρόνως, μια οικονομική αξία.

Συνεπώς, η συνήθως καχύποπτη και μάλλον άβολη σχέση μας με τα δώρα -είτε τα κάνουμε είτε τα δεχόμαστε- οφείλεται στο ότι μάθαμε -από πολύ νωρίς!- να τα αποτιμάμε όχι τόσο με τη συναισθηματική όσο με τη χρηματική τους αξία.

Υπό αυτήν την έννοια, στις μέρες μας, τα Χριστούγεννα έχουν μετατραπεί σε ένα ιδιότυπο συναισθηματικό «χρηματιστήριο», όπου η «αξία» των δώρων προς τους άλλους εξαρτάται, αφενός, από τις αγοραστικές μας ικανότητες και, αφετέρου, από τις σχέσεις που έχουμε μαζί τους.

Αρκετές ψυχολογικές-στατιστικές έρευνες επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι γνωρίζουμε εμπειρικά: ότι συνήθως η «αξία» ενός δώρου που κάνουμε είναι ευθέως ανάλογη με το πόσο στενές σχέσεις έχουμε με τους παραλήπτες.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Είναι εφικτή η νευροαπεικόνιση των συναισθημάτων;
Το Σάββατο, 12 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί δημόσια συζήτηση ανάμεσα στον ψυχίατρο Νίκο Σμυρνή και τον νευρολόγο Κώστα Πόταγα, αν. καθηγητές στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Οι δύο ειδικοί θα παρουσιάσουν και θα...
Είναι εφικτή η νευροαπεικόνιση των συναισθημάτων;
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Νέα εξήγηση για την εξαφάνιση των Νεάντερταλ
Στην ιστορία του ανθρώπινου γένους, οι Νεαντερτάλιοι είναι οι πιο στενοί εξελικτικά συγγενείς μας, αλλά εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς πριν από περίπου 30.000 χρόνια. Πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι οι Νεάντερταλ...
Νέα εξήγηση για την εξαφάνιση των Νεάντερταλ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η βιοϊατρική εκδοχή του Μαθουσάλα
​Μαθουσάλας ή Μετουσέλαχ ήταν ένα μυθικό πρόσωπο που, σύμφωνα με τη Βίβλο, έζησε 969 χρόνια και θεωρείται ο μακροβιότερος άνθρωπος. Σήμερα, το όνομα αυτό χρησιμοποιείται για τα υπερήλικα άτομα που διατηρούνται...
Η βιοϊατρική εκδοχή του Μαθουσάλα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η χαρά των δώρων; Είναι μόνο... εγκεφαλική
Γιατί μας δίνει ιδιαίτερη χαρά όταν μας προσφέρουν ένα δώρο που το επιθυμούσαμε πολύ; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι τόσο προφανής όσο φαίνεται, επειδή η επιστημονική και εξ ορισμού μη υποκειμενική...
Η χαρά των δώρων; Είναι μόνο... εγκεφαλική
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ανέλυσαν ανθρώπινο DNA ηλικίας 430.000 ετών!
Πρόκειται για το αρχαιότερο ανθρώπινο DNA που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Οι παλαιογενετιστές το εξήγαγαν από απολιθωμένα οστά προϊστορικών ανθρώπων που ζούσαν στην Ισπανία τουλάχιστον 430 χιλιάδες χρόνια πριν....
Ανέλυσαν ανθρώπινο DNA ηλικίας 430.000 ετών!
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Μεγάλη Βρετανία: Ναι στη γενετική τροποποίηση ανθρώπινων εμβρύων
Το βιοτεχνολογικό όνειρο της έγκαιρης προγεννητικής διάγνωσης των περισσότερων ασθενειών από τις οποίες μπορεί να νοσήσει ένας άνθρωπος και η υπόσχεση της εξάλειψης ή θεραπείας των γονιδίων που ευθύνονται γι’...
Μεγάλη Βρετανία: Ναι στη γενετική τροποποίηση ανθρώπινων εμβρύων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας