• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.8°C / 23.4°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.8°C / 21.3°C
  5 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.3°C / 22.0°C
  1 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.9°C / 18.3°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 19.0°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 14.4°C
  4 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 21.0°C
  2 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 21.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  5 BF
  37%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 22.7°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 23.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.1°C / 22.7°C
  2 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 19.4°C
  3 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 23.9°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  66%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ασύρματο ίντερνετ με... διαστημικές ταχύτητες

 • A-
 • A+

Με τις κολοσσιαίας δύναμης και εξάπλωσης παρόχους του ενσύρματου ίντερνετ στις Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρεί να τα βάλει η νεοσύστατη επιχείρηση Starry βασιζόμενη σην ασύρματη παροχή ίντερνετ σε πολύ υψηλές ταχύτητες.

To πλέον εντυπωσιακό που υπόσχεται η Starry είναι η άποψη που θέλει μια δίωρη ταινία υψηλής ανάλυσης να «κατεβαίνει» στο οικιακό σύστημα του συνδρομητή μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα! Εφαρμογή που αν πετύχει ίσως ανατρέψει τα ισχύοντα δεδομένα αλλά και το στάτους των μεγάλων παρόχων υπηρεσιών ίντερνετ.

Όπως περιγράφει την πρόταση του ο διευθύνων σύμβουλος της Chet Kanojia  θεωρητικά ακούγεται απλή. Σε αντίθεση με το γιγαντιαίο και ακριβό δίκτυο οπτικών ινών που αγκαλιάζει τις πόλεις και σημαντικό μεγάλο μέρος του πλανήτη, εκείνος αντιπαρατάσσει το ταχύτατο ασύρματο ίντερνετ στις αστικές περιοχές, κτυπώντας τις εταιρίες στην καρδιά του συστήματος. 

Και παραθέτει το ισχυρό επιχείρημα του που είναι το πρώτο ισχυρό χαρτί του. Το νόημα όσων σχολιάζει είναι ότι εμείς θα παρέχουμε ίντερνετ σε ταχύτητες έως 1 gigabit ανά δευτερόλεπτο ενώ οι αντίπαλοι μας στις ταχύτερες ευρυζωνικές συνδέσεις δεν φαίνεται να υπερβαίνουν το όριο των 200-300 megabits ανά δευτερόλεπτο.

Για σύγκριση, η μέση ταχύτητα φόρτωσης από τα ευρυζωνικά ενσύρματα δίκτυα στις ΗΠΑ είναι περί τα 55 megabits ανά δευτερόλεπτο. Επομένως στο θεωρητικό πεδίο η πρόταση της Starry είναι όντως εντυπωσιακή.

Τεχνικά αυτό σημαίνει ότι η τόσο υψηλής συχνότητας ζεύξη της Starry μπορεί να χωρέσει ταυτόχρονα σήματα από πολλές αυτόνομες υπηρεσίες όπως για παράδειγμα τα πολύ υψηλής ανάλυσης τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικές εκπομπές, ίντερνετ πολύ υψηλής ταχύτητας κλπ.

Το δεύτερο δυνατό χαρτί της εταιρίας βασίζεται στο κόστος συνδρομής που όπως ανακοινώνεται θα είναι πολλές κλίμακες χαμηλότερο από αυτό που χρεώνουν οι μεγάλοι πάροχοι για τις ενσύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις.

Είναι ευνόητο ότι μια ασύρματη εκπομπή και μάλιστα των συγκεκριμένων προδιαγραφών δεν χρειάζεται τα εκτεταμένα έργα εκσκαφής στους δρόμους για την τοποθέτηση δικτύου οπτικών ινών επομένως η πρόταση του δεν επιβαρύνεται με τέτοια έξοδα υποδομής.

Το ασύρματο ίντερνετ θα μεταδίδεται όπως και σε μια συμβατική εκπομπή με πομπό και δέκτη με ηλεκτρομαγνητικά κύματα πολύ υψηλής συχνότητας κύματα (χιλιοστομετρικά) και συσκευές ειδικής κατασκευής.

Η συχνότητα εκπομπής τοποθετείται στο φάσμα μεταξύ 37 και 40 GHz που έχουν πολύ μικρο μήκος κύματος. Η επιλογή αυτή έχει θετικά αλλά και αρνητικά.

Στα θετικά σημεία συγκαταλέγεται η δυνατότητα τους να μεταδίδουν πολλαπλάσια περισσότερη πληροφορία συγκριτικά με τις οπτικές ίνες. Υπερέχουν δηλαδή σε ευρυζωνικότητα.

Ο ειδικός εξοπλισμός περιλαμβάνει ένα κέλυφος μεγέθους και μορφής βαλίτσας που περιέχει την κεραία στην οροφή κτιρίου και ένα μικρότερου μεγέθους κέλυφος για την κεραίας λήψης στο παράθυρο κάθε κατοικίας ή κτιρίων με γραφεία.

Ένα από τα αρνητικά είναι ότι η ασύρματη μετάδοση ηλεκτρομαγνητικού σήματος σε αυτές τις συχνότητες και προδιαγραφές είναι η περιορισμένη εμβέλεια στα όρια του ενάμιση χιλιομέτρου με οπτική επαφή και καλές καιρικές συνθήκες.

Τόσο υψηλής συχνότητας σήματα, επομένως και μικρού μήκους κύματος, δεν είναι δεδομένο ότι πάντα διαπερνούν τζάμια και τοίχους, ή ακολουθούν την κυρτότητα των κατασκευών.

Επίσης υφίστανται επιπτώσεις όταν τα κύματα αυτά συντασσόντουσαν στη διαδρομή τους τα σταγονίδια της βροχής και των μορίων που συνθέτουν την ομίχλη.

Για να περιορισθούν στο μέγιστο δυνατό οι τεχνικές δυσχέρειες που θα προκύψουν από την μετάδοση σε πυκνής δόμησης αστικά κέντρα η εταιρία θα χρησιμοποιήσει ειδικής τεχνολογίας κεραίες (ενεργές κεραιοσυστοιχίες φάσης).

Τέλος στα αρνητικά περιλαμβάνεται και η ανάγκη η Starry να καταβάλει τα έξοδα άδειας για την εγκατάσταση των σταθμών εκπομπής στις ταράτσες των κτιρίων.

Τον Ιανουάριο η εταιρία παρουσίασε την πρόταση της και έκτοτε παρέμεινε «σιωπηλή» ενώ βέβαια στην πραγματικότητα εργαζόταν για κάνει πραγματικότητα ενώ ομολογουμένως δύσκολο εγχείρημα σε μια κατ αρχήν πειραματική έκδοση.

Σύμφωνα με την προγραμματισμό της τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2017 θα δώσει σε λειτουργία ένα ανοιχτό δοκιμαστικό σύστημα με έξη πομπούς και ικανότητα να τροφοδοτήσουν με ιντερνετικό σήμα αρκετές εκατοντάδες χρηστών.

Όμως το σημαντικό φαίνεται να βρίσκεται στην άδεια που έλαβε η εταιρία από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών να «τρέξει» το σύστημα της σε άλλες 14 πόλεις μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη, το Ντάλας το Σιάτλ, το Σαν Φρανσίσκο και το Σικάγο. Το γεγονός αυτό διαμορφώνει και ένα υπόβαθρο στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας στην αγορά.

Πάντως παρά την μεγάλη δημοσιότητα που έχει πάρει το εγχείρημα η εταιρία παραμένει φειδωλή σε πληροφορίες καθώς δεν θέλει να δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε σχετικά με τις δοκιμές και το επερχόμενο πείραμα μεγαλύτερης κλίμακας. Επομένως κανείς ειδικός δεν έχει στη διάθεση του ακριβή τεχνικά δεδομένα για να τα αξιολογήσει.

Μάλιστα θα έλεγε κάνεις πως σε τόσο σκληρές συνθήκες ανταγωνισμού κάποιοι αναμένουν την αποτυχία της και κάποιοι άλλοι να αντλήσουν τεχνογνωσία από την συγκεκριμένη προσπάθεια για να προωθήσουν δικές τους τεχνολογικής εφαρμογές.

Το παιχνίδι αναμένεται να είναι σκληρό επειδή εκτός των παρόχων μέσω οπτικών ινών υπάρχουν και εκείνοι που έχουν επενδύσει πολλά στα δίκτυα κινητής 4ης και 5ης γενιάς.

Στο στρατόπεδο των αντιπάλων συγκαταλέγονται και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ήδη χρησιμοποιούν παρόμοιες εφαρμογές κυρίως σε φτωχές κυρίως περιοχές όπου ο μοναδικός τρόπος σύνδεσης στο ίντερνετ είναι η ασύρματη ζεύξη. Όμως στις περιπτώσεις αυτές η δόμηση είναι αραιή επομένως δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα που θα ανακύψουν στις μεγαλουπόλεις.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Eξ' αποστάσεως έλεγχος των πνευμόνων με κινητό τηλέφωνο
Με ένα μόνον τηλεφώνημα και δυο ειδικές εφαρμογές λογισμικού η τεχνολογία προσφέρει την δυνατότητα σε όσους υποφέρουν από χρόνιο πνευμονικό πρόβλημα να κάνουν εξ αποστάσεως έλεγχο λειτουργίας. Αναπτύχθηκαν από...
Eξ' αποστάσεως έλεγχος των πνευμόνων με κινητό τηλέφωνο
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Φωτεινή ακτινοβολία για την σύνδεση κινητών στα δίκτυα
Μια ολότελα επαναστατική τεχνολογία παρουσιάζεται στο «Mobile World Congress» για την σύνδεση των έξυπνων κινητών τηλεφώνων με το διαδίκτυο μέσω του φωτός που εκπέμπουν οι φωτοδίοδοι ή οι λαμπτήρες LED...
Φωτεινή ακτινοβολία για την σύνδεση κινητών στα δίκτυα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Υποθαλάσσιος αγωγός για ταχύτητες ρεκόρ των Facebook και Μicrosoft
Mε την φανταστική ταχύτητα των 160 terabits ανά δευτερόλεπτο θα διακινούνται τα δεδομένα των εταιριών Facebook και Microsoft μέσω κοινού αγωγού οπτικών ινών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ο αγωγός αναμένεται...
Υποθαλάσσιος αγωγός για ταχύτητες ρεκόρ των Facebook και Μicrosoft
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Iντερνετ από το διάστημα μέσω νανοδορυφόρων
Δορυφορικό ίντερνετ παγκόσμιας κάλυψης και χαμηλού κόστους υπόσχεται η Ισραηλινή εταιρία SkyFi. Με την επιλογή της να χρησιμοποιήσει ένα σμήνος από νανοδορυφόρους περί τη γη θεωρεί ότι έτσι θα διασυνδεθούν...
Iντερνετ από το διάστημα μέσω νανοδορυφόρων
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Μετατρέψτε το κινητό σας σε ψηφιακό μικροσκόπιο
Δυο μικροί φακοί πάχους μερικών χιλιοστών μετατρέπουν κάθε σύγχρονο κινητό τηλέφωνο και τάμπλετ σε ψηφιακό μικροσκόπιο με επαρκή ανάλυση για εύκολη παρατήρηση και φωτογράφηση του μικρόκοσμου. Είναι...
Μετατρέψτε το κινητό σας σε ψηφιακό μικροσκόπιο
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Νευρωνικά δίκτυα σε ένα USB στικ
Τα νευρωνικά δίκτυα «μετακομίζουν» από το υπολογιστικό νέφος και τους ισχυρούς υπολογιστές στις συσκευές της καθημερινότητας μας. Ένα USB στικ θα προσθέσει δυνατότητες μηχανικής όρασης, επομένως λογικής, σε...
Νευρωνικά δίκτυα σε ένα USB στικ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας