Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η εντυπωσιακή αύξηση του προσδόκιμου ζωής
Dreamstime

Η εντυπωσιακή αύξηση του προσδόκιμου ζωής

  • A-
  • A+

Επιστημονικές ανταποκρίσεις

Το προσδόκιμο ζωής (life expectancy) είναι ένας όρος που περιγράφει το πόσο αναμένεται ότι θα ζήσει ένας οργανισμός σε φυσιολογικές συνθήκες. Για παράδειγμα, το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων στις ΗΠΑ είναι 77 έτη. Ενας αριθμός που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες: από τις συνθήκες ζωής, από «κακές» συνήθειες (παχυσαρκία, αλκοόλ, κάπνισμα), από χρόνια νοσήματα αλλά και από το φύλο (οι γυναίκες ζουν συνήθως περισσότερο από τους άνδρες).

Τους δύο τελευταίους αιώνες στις αναπτυγμένες κοινωνίες, λόγω της βελτίωσης των υγειονομικών συνθηκών και της προόδου της Iατρικής, το προσδόκιμο της ανθρώπινης ζωής έχει -κατά μέσον όρο- αυξηθεί εντυπωσιακά. Το πόσο ακριβώς μας το αποκαλύπτει μία πολύ πρόσφατη στατιστική ανάλυση.

Η έρευνα αυτή όμως δεν επικεντρώθηκε αποκλειστικά στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες αλλά και στις υπάρχουσες κοινότητες κυνηγών - τροφοσυλλεκτών, καθώς και σε 6 διαφορετικά είδη πρωτευόντων θηλαστικών.

Πρόκειται για μια διεθνή έρευνα που έγινε υπό τη γενική διεύθυνση του Φερδινάρδου Κολχέρο (Fernando Colchero) καθηγητή Στατιστικής Βιοδημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Southern Denmark, ο οποίος μαζί με μια μεγάλη ομάδα ερευνητών συνέλεξαν και ανέλυσαν δεδομένα από όλα τα μέρη της Γης σχετικά με τη γέννηση και τον θάνατο περισσότερων από 1 εκατομμύριο ανθρώπων από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Το δείγμα συμπεριλάμβανε άτομα που ζουν σε πολύ αναπτυγμένες κοινωνίες (όπως η σουηδική ή η ιαπωνική) αλλά και μικρές ανθρώπινες κοινότητες οι οποίες εξακολουθούν να ζουν σε ιδιαίτερα «πρωτόγονες» συνθήκες.

Επιπλέον, οι ερευνητές συνέλεξαν ανάλογα δεδομένα από έξι διαφορετικά είδη πρωτευόντων (π.χ. πιθήκους χιμπατζήδες, μπαμπουίνους και διάφορες μαϊμούδες).

Τα αποτελέσματα που μόλις δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά σε ένα εκτενές άρθρο στο «PNAS», το επίσημο περιοδικό της Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, αποκαλύπτουν μια εντυπωσιακή αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά μέσον όρο 40-50 χρόνια στις πιο αναπτυγμένες κοινωνίες.

Για παράδειγμα, στη Σουηδία αυτή η παράμετρος αυξήθηκε τα τελευταία 200 χρόνια από τα 35 σε πάνω από 80 έτη ζωής! Η ίδια διαφορά κατά 40-50 έτη προσδόκιμου ζωής διαπιστώθηκε ότι υπάρχει, σήμερα, και μεταξύ των «πολιτισμένων» και «άγριων» ανθρώπινων πληθυσμών.

Πάντως, οι σημερινές φυλές κυνηγών-τροφοσυλλεκτών ζουν κατά μέσον όρο 10-20 επιπλέον χρόνια από τους σύγχρονους πιθήκους, δηλαδή τους πιο στενούς εξελικτικά συγγενείς του είδους μας.

Αν είναι ακριβή αυτά τα στατιστικά δεδομένα, τότε η κοινωνική - τεχνολογική ανάπτυξη σε συνδυασμό με τις μεγάλες προόδους της Ιατρικής επηρέασαν σαφώς το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπινων πληθυσμών.

Γεγονός που καθιστά ακόμη πιο εγκληματική την επιλογή των αναπτυγμένων χωρών να επιβάλουν στους «υπανάπτυκτους» πληθυσμούς τη στέρηση αυτών των αγαθών.

Ενα άλλο πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σε όλα ανεξαιρέτως τα πρωτεύοντα οι άνδρες ζουν κατά μέσον όρο λιγότερο από τις γυναίκες! Κάτι που διαπιστώνεται αμέσως όταν μελετάμε τις ανθρώπινες κοινωνίες.

Για παράδειγμα, ένα κοριτσάκι που γεννήθηκε στη Σουηδία στις αρχές του 19ου αιώνα μπορούσε να ελπίζει σε μερικά χρόνια επιπλέον ζωής από ένα συνομήλικο αγοράκι.

Αυτή η φυλετική διαφορά ισχύει και σήμερα, μολονότι θα πρέπει να προσθέσουμε τα επιπλέον 45 χρόνια προσδόκιμου ζωής που ισχύουν και για τα δύο φύλα. Ομως αυτή η διάφορα ανάμεσα στα δύο φύλα ισχύει περίπου το ίδιο και για τα άλλα είδη πρωτευόντων.

Το γιατί, παρά την τεχνολογική-ιατρική πρόοδο, η εξέλιξή μας δεν κατάφερε να εξισώσει αυτή τη διαφορά δεν είναι ακόμη σαφές. Κάποιοι ειδικοί επικαλούνται γενετικούς παράγοντες, όπως η παρουσία στους άνδρες ενός μόνο χρωμοσώματος Χ, άλλοι τονίζουν τις επιγενετικές διαφορές που υπάρχουν και διαμορφώνουν τη συμπεριφορά των δύο φύλων.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Συμμαχία ενάντια στον καρκίνο
Δύο υπουργεία (ΥΠΠΕΘ & υπουργείο Υγείας) συνεργάζονται με στόχο την επίτευξη -και στον τόπο μας- της εξατομικευμένης θεραπείας, η οποία θεωρείται, παγκοσμίως, η κυρίαρχη τάση που προδιαγράφει τις εξελίξεις για...
Συμμαχία ενάντια στον καρκίνο
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ξαναγράφοντας τον γενετικό κώδικα
Eνα ακόμα αποφασιστικό βήμα προς τη δημιουργία «συνθετικής ζωής» η οποία θα είναι ολοκληρωτικά σχεδιασμένη στο εργαστήριο ανακοινώθηκε αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ. Πρωταγωνιστής αυτού του παράτολμου εγχειρήματος...
Ξαναγράφοντας τον γενετικό κώδικα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η ρύπανση της ατμόσφαιρας γεννά και σοβαρές... ψυχικές ασθένειες
Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι έρευνες που υποδεικνύουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επιδρά καταστροφικά όχι μόνο στη σωματική αλλά και στην ψυχονοητική μας υγεία όπως προκύπτει από σχετική έρευνα.
Η ρύπανση της ατμόσφαιρας γεννά και σοβαρές... ψυχικές ασθένειες
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Εφαρμογές για όλους της Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία
οηγούμενη εβδομάδα, 15-16 Νοεμβρίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Συνέδριο Κλινικής και Μεταφραστικής Ογκολογίας. Το Εθνικό Δίκτυο, με προϋπολογισμό 5,4 εκατ. ευρώ για την πρώτη διετία λειτουργίας του και σε...
Εφαρμογές για όλους της Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η Εξατομικευμένη Ιατρική στην υπηρεσία της κοινωνίας
Η Εξατομικευμένη Ιατρική ή Ιατρική Ακριβείας θεωρείται διεθνώς μία από τις πλέον σύγχρονες ιατρικές πρακτικές που στοχεύουν στην έγκυρη διάγνωση, πρόληψη και αποτελεσματικότερη θεραπεία σοβαρών ασθενειών, όπως...
Η Εξατομικευμένη Ιατρική στην υπηρεσία της κοινωνίας
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η ενηλικίωση των εφήβων όλο και πιο αργά
Τα σημερινά δεκαοκτάχρονα αγόρια ή κορίτσια είναι εξίσου «ανώριμα» με τους δεκαπεντάχρονους εφήβους το 1976. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα στις ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο...
Η ενηλικίωση των εφήβων όλο και πιο αργά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας