• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 26.3°C
  0 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 23.8°C
  1 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  4 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.4°C / 17.9°C
  2 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.6°C / 24.6°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.9°C
  5 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  7 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.5°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.5°C / 24.4°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  3 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  2 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.5°C / 21.5°C
  1 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  56%
Μέσω εικονικής πραγματικότητας διάγνωση ασθενειών
AP Photo/ Eric Risberg

Μέσω εικονικής πραγματικότητας διάγνωση ασθενειών

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

H εικονική πραγματικότητα θα είναι χρήσιμη εκτός από τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα στα προηγμένης τεχνολογίας παιχνίδια και στην ιατρική.

Επιστήμονες στη Σιβηρία υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιώντας τα ειδικά γυαλιά της Google σταδιακά θα είναι σε θέση να διαγνώσουν με ποιο τρόπο αντιδρούν στην εικονική πραγματικότητα άτομα υγιή και πάσχοντα από νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Σε επόμενο στάδιο θα προβλέπουν το ενδεχόμενο εκδήλωσης τους στο μέλλον. Είναι σημαντικό ότι η νέα αυτή τεχνική για τον ίδιο λόγο θα χρησιμοποιείται και σε παιδιά ηλικιακής κλίμακας από 5 ετών και πάνω επίσης για προκαταρκτικό έλεγχο.

Η ερευνητική εργασία τους επικεντρώνεται σε ασθένειες όπως του Πάρκινσον και της Αλτσχάιμερ στο αρχικό τους στάδιο καθώς και ορισμένες άλλες εγκεφαλικές δυσλειτουργίες.

Όπως αναφέρουν σε πρώτο στάδιο της νέας μεθόδου χρησιμοποίησαν τα συγκεκριμένα γυαλιά για να μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν στην εικονική πραγματικότητα οι δυο αυτές ομάδες ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα.

Το λογισμικό αναπτύσσεται από ερευνητές της πολυτεχνικής σχολής του πανεπιστημίου Tomsk και από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου στην Σιβηρία. Ήδη στις εφαρμογές που γίνονται μελετάται μέσω της εικονικής πραγματικότητας κινούνται τα άτομα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ερευνητή Ivan Tolmachev εκτιμάται η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μυς ο εγκέφαλος. Τα συμπεράσματα προκύπτουν από τις διαφορές που εντοπίζονται στο «προθαλαμικό σύστημα» (αιθουσιαίο σύστημα) μεταξύ υγιών και ασθενών ατόμων.

Ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε συμπεριέλαβε 70 άτομα. Από αυτά τα 30 ήταν υγιή, 20 είχαν διαγνωσθεί με ασθένεια του Πάρκινσον και 20 με σκλήρυνση. Κάθε ένα από τα άτομα, βάσει των οδηγιών του γιατρού, πρέπει να είναι σε μόνιμη εγρήγορση προκειμένου να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει γύρω τους.

Όπως γίνεται φανερό μέσω της τεχνικής αυτής οι ερευνητές επιδιώκουν να διαμορφώσουν μια δεξαμενή ευρείας κατηγορίας ιατρικών δεδομένων.

Ο van Tolmachev αναφέρει ότι στο επόμενο στάδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί εξειδικευμένο λογισμικό αξίας που υπολογίζεται στα 27.000 δολάρια.

Από την πλευρά του ο ερευνητής βιοϊατρικής στο πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης Yevgeny Blagoveshchenko κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών που έχουν οι συνάδελφοι του στην Σιβηρία.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα αναφέρει ότι είναι πολύ ενωρίς προκειμένου η νέα μέθοδος μέσω της εικονικής πραγματικότητας να χρησιμοποιηθεί σε κλινικές μελέτες.

Επίσης επισημαίνει ότι οπωσδήποτε πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που συμμετέχουν στις έρευνες καθώς ακόμη και ένα απλό κρύωμα είναι σε θέση να αλλοιώσει τα αποτελέσματα.

Ένα χρόνο πριν σε κλινική της Βόννης πραγματοποιήθηκαν πειράματα μέσω εικονικής πραγματικότητας προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν εγκεφαλικές δυσλειτουργίες.

Επί του θέματος ο Nikolai Axmacher, καθηγητής στο ινστιτούτο «γνωστικής νευρωεπιστήμης» και επικεφαλής του προγράμματος, επεσήμανε ότι οι συγκεκριμένοι έλεγχοι δεν αναλύουν τις κινήσεις των ασθενών αλλά επί της ουσίας την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Ως μέρος της μελέτης χρησιμοποίησε ειδικά γυαλιά για τηλεόραση και ένα μαγνητικού συντονισμού τομογράφο. Η ιδιαιτερότητα του πειράματος βασίζεται στο γεγονός ότι το άτομο που συμμετείχε, σε αντιθεση με την προηγούμενη εφαρμογή, παρέμενε ακίνητο. Χρησιμοποιώντας μόνον ένα ειδικό κουμπί ήλεγχε τις εικονικές κινήσεις του.

Εαν το άτομο αυτό είχε προδιάθεση στην εκδήλωση ασθένειας τότε η δραστηριότητα των κυττάρων για την συγκεκριμένη ενέργεια ήταν εξασθενημένη η και ανύπαρκτη.

Πάντως προς το παρόν η συγκεκριμένη πειραματική μέθοδος είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα. Το μεγαλύτερο εμπόδιο εντοπίζεται στο γεγονός η διαδικασία διαρκεί 75 λεπτά.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ιάπωνες ακτινοβολούν όγκους με δέσμες νετρονίων
Στην μάχη κατά μορφών του καρκίνου που έως σήμερα θεωρούνται ουσιαστικώς ανίκητοι προσχωρούν ολοένα περισσότερα κράτη θέτοντας υπό έλεγχο επι της ουσίας κοινή πειραματική μέθοδο ραδιοθεραπείας που «αντιγράφει»...
Ιάπωνες ακτινοβολούν όγκους με δέσμες νετρονίων
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Μεταφερόμενο «εργαστήριο» παραγωγής φαρμάκων
H φαρμακευτική βιομηχανία κατασκεύασε ένα «κινούμενο» εργαστήριο-πλήρες φαρμακείο για κατά παραγγελία παρασκευή και διανομή σκευασμάτων σε ειδικές συνθήκες. Η εν λόγω συσκευή είναι αυτόνομη και με τα σημερινά...
Μεταφερόμενο «εργαστήριο» παραγωγής φαρμάκων
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Πειραματική μέθοδος με πυρηνική σύντηξη κατά καρκίνου
Όσο και αν ποσοστό της κοινής γνώμης διατηρεί επιφυλάξεις για την πυρηνική ενέργεια η ανακοίνωση Ρώσων επιστημόνων ότι μέσω πυρηνικής σύντηξης είναι δυνατόν να εξοντωθούν καρκινικά κύτταρα δημιουργεί μια...
Πειραματική μέθοδος με πυρηνική σύντηξη κατά καρκίνου
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Κίνητρο δημιουργικότητας για ΑμεΑ τα 3D φιλμ
H εικονική πραγματικότητα εκτός από ένα εμπορικό προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για να τονώσει το ηθικό ατόμων με κινητικά προβλήματα δημιουργώντας κίνητρο να υπερβούν τον εαυτό τους από την απλή...
Κίνητρο δημιουργικότητας για ΑμεΑ τα 3D φιλμ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Πειραματική μέθοδος για έγκαιρη διάγνωση της Αλτσχάιμερ
Η εξάπλωση της νόσου Αλτσχάϊμερ προκαλεί μεγάλη ανησυχία στον πληθυσμό και σοβαρό προβληματισμό στην ιατρική κοινότητα. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές δοκιμές πειραματικής μεθόδου για την συσχέτιση της...
Πειραματική μέθοδος για έγκαιρη διάγνωση της Αλτσχάιμερ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Τεχνητά «αυτιά» βελτιώνουν την αντίληψη των ρομπότ
Η ρομποτική εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς μέσω της συνεχούς ανάπτυξης στο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και των νευρωνικών δικτύων. Στην προσπάθεια τους οι επιστήμονες να κατασκευάσουν ολοένα πιο...
Τεχνητά «αυτιά» βελτιώνουν την αντίληψη των ρομπότ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας