• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.8°C / 26.2°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 24.6°C
  0 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.9°C / 23.8°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 20.2°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.2°C / 21.1°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.8°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 25.1°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.5°C / 24.5°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 18.5°C / 25.5°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  3 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 24.3°C
  2 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.3°C / 23.8°C
  0 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.7°C / 22.5°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
AP Photo/ Eric Risberg

Μέσω εικονικής πραγματικότητας διάγνωση ασθενειών

 • A-
 • A+

H εικονική πραγματικότητα θα είναι χρήσιμη εκτός από τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα στα προηγμένης τεχνολογίας παιχνίδια και στην ιατρική.

Επιστήμονες στη Σιβηρία υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιώντας τα ειδικά γυαλιά της Google σταδιακά θα είναι σε θέση να διαγνώσουν με ποιο τρόπο αντιδρούν στην εικονική πραγματικότητα άτομα υγιή και πάσχοντα από νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Σε επόμενο στάδιο θα προβλέπουν το ενδεχόμενο εκδήλωσης τους στο μέλλον. Είναι σημαντικό ότι η νέα αυτή τεχνική για τον ίδιο λόγο θα χρησιμοποιείται και σε παιδιά ηλικιακής κλίμακας από 5 ετών και πάνω επίσης για προκαταρκτικό έλεγχο.

Η ερευνητική εργασία τους επικεντρώνεται σε ασθένειες όπως του Πάρκινσον και της Αλτσχάιμερ στο αρχικό τους στάδιο καθώς και ορισμένες άλλες εγκεφαλικές δυσλειτουργίες.

Όπως αναφέρουν σε πρώτο στάδιο της νέας μεθόδου χρησιμοποίησαν τα συγκεκριμένα γυαλιά για να μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν στην εικονική πραγματικότητα οι δυο αυτές ομάδες ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα.

Το λογισμικό αναπτύσσεται από ερευνητές της πολυτεχνικής σχολής του πανεπιστημίου Tomsk και από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου στην Σιβηρία. Ήδη στις εφαρμογές που γίνονται μελετάται μέσω της εικονικής πραγματικότητας κινούνται τα άτομα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ερευνητή Ivan Tolmachev εκτιμάται η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μυς ο εγκέφαλος. Τα συμπεράσματα προκύπτουν από τις διαφορές που εντοπίζονται στο «προθαλαμικό σύστημα» (αιθουσιαίο σύστημα) μεταξύ υγιών και ασθενών ατόμων.

Ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε συμπεριέλαβε 70 άτομα. Από αυτά τα 30 ήταν υγιή, 20 είχαν διαγνωσθεί με ασθένεια του Πάρκινσον και 20 με σκλήρυνση. Κάθε ένα από τα άτομα, βάσει των οδηγιών του γιατρού, πρέπει να είναι σε μόνιμη εγρήγορση προκειμένου να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει γύρω τους.

Όπως γίνεται φανερό μέσω της τεχνικής αυτής οι ερευνητές επιδιώκουν να διαμορφώσουν μια δεξαμενή ευρείας κατηγορίας ιατρικών δεδομένων.

Ο van Tolmachev αναφέρει ότι στο επόμενο στάδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί εξειδικευμένο λογισμικό αξίας που υπολογίζεται στα 27.000 δολάρια.

Από την πλευρά του ο ερευνητής βιοϊατρικής στο πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης Yevgeny Blagoveshchenko κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών που έχουν οι συνάδελφοι του στην Σιβηρία.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα αναφέρει ότι είναι πολύ ενωρίς προκειμένου η νέα μέθοδος μέσω της εικονικής πραγματικότητας να χρησιμοποιηθεί σε κλινικές μελέτες.

Επίσης επισημαίνει ότι οπωσδήποτε πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που συμμετέχουν στις έρευνες καθώς ακόμη και ένα απλό κρύωμα είναι σε θέση να αλλοιώσει τα αποτελέσματα.

Ένα χρόνο πριν σε κλινική της Βόννης πραγματοποιήθηκαν πειράματα μέσω εικονικής πραγματικότητας προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν εγκεφαλικές δυσλειτουργίες.

Επί του θέματος ο Nikolai Axmacher, καθηγητής στο ινστιτούτο «γνωστικής νευρωεπιστήμης» και επικεφαλής του προγράμματος, επεσήμανε ότι οι συγκεκριμένοι έλεγχοι δεν αναλύουν τις κινήσεις των ασθενών αλλά επί της ουσίας την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Ως μέρος της μελέτης χρησιμοποίησε ειδικά γυαλιά για τηλεόραση και ένα μαγνητικού συντονισμού τομογράφο. Η ιδιαιτερότητα του πειράματος βασίζεται στο γεγονός ότι το άτομο που συμμετείχε, σε αντιθεση με την προηγούμενη εφαρμογή, παρέμενε ακίνητο. Χρησιμοποιώντας μόνον ένα ειδικό κουμπί ήλεγχε τις εικονικές κινήσεις του.

Εαν το άτομο αυτό είχε προδιάθεση στην εκδήλωση ασθένειας τότε η δραστηριότητα των κυττάρων για την συγκεκριμένη ενέργεια ήταν εξασθενημένη η και ανύπαρκτη.

Πάντως προς το παρόν η συγκεκριμένη πειραματική μέθοδος είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα. Το μεγαλύτερο εμπόδιο εντοπίζεται στο γεγονός η διαδικασία διαρκεί 75 λεπτά.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Aπρόσβλητο από χάκερ το μελλοντικό «κβαντικό» ίντερνετ
Η κβαντική τηλεμεταφορά ιδιοτήτων ανάμεσα σε δυο σωματίδια που απέχουν μεταξύ τους δεν είναι μια εντελώς καινούργια πραγματικότητα. Είχε επιτευχθεί από την IBM σε εργαστηριακές συνθήκες τη δεκαετία του '90...
Aπρόσβλητο από χάκερ το μελλοντικό «κβαντικό» ίντερνετ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Τα δελφίνια συνομιλούν μεταξύ τους
Η διαπίστωση που θέλει τα δελφίνια να είναι μια εξαιρετικά αναπτυγμένη μορφή ζωής στην μεγάλη οικογένεια των θηλαστικών αναμφίβολα δεν είναι καινούργια. Και μόνον η αξιοσημείωτη συμπεριφορά τους όταν...
Τα δελφίνια συνομιλούν μεταξύ τους
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ιπτάμενα ταξί άνευ πιλότου σχεδιάζουν οι Ρώσοι
Την ονομασία SerVert SV5B θα έχει το πρώτο άνευ πιλότου ιπτάμενο ταξί που σχεδιάζουν οι Ρώσου και θα θέσουν σε χρήση περί το 2035. Θα λειτουργεί με μικτό τρόπο θυμίζοντας ταυτόχρονα ελικόπτερο και αεροπλάνο,...
Ιπτάμενα ταξί άνευ πιλότου σχεδιάζουν οι Ρώσοι
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Γυάλινες μνήμες για πολυετή αποθήκευση δεδομένων
Την μορφή και το μέγεθος κέρματος ή μικρού δίσκου από γυαλί θα έχει «υπέρ-μνήμη» που θα κατασκευασθεί στο Πανεπιστήμιο Χημικής Τεχνολογίας Mendeleev στη Ρωσία. Με εξαιρετικά μεγάλη αποθηκευτική ικανότητα θα...
Γυάλινες μνήμες για πολυετή αποθήκευση δεδομένων
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Νανορομπότ αφαιρούν τοξικά μέταλα από λύματα
Mια από τις τελευταίες και αλλά υποσχόμενες αντιρρυπαντικές προτάσεις της τεχνολογίας είναι η χρήση αυτοκινούμενων νανορομπότ για την αφαίρεση μολύβδου και άλλων ρύπων από λύματα. Σμήνος από εκατοντάδες...
Νανορομπότ αφαιρούν τοξικά μέταλα από λύματα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Επιτυχής εκτόξευση από το νέο ρωσικό κοσμοδρόμιο
Mε πλήρη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκτόξευση πυραύλου φορέα Soyuz-2.1a από το νέο ρωσικό κοσμοδρόμιο Vostochny που κατασκευάσθηκε για πολιτικού χαρακτήρα αποστολές. Η πρώτη αυτή αποστολή σηματοδοτεί...
Επιτυχής εκτόξευση από το νέο ρωσικό κοσμοδρόμιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας