• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 24.6°C
  5 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 28.0°C
  3 BF
  29%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 27.6°C
  1 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  31%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 27.0°C
  1 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  23%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  3 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 20.4°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  4 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  44%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.4°C / 25.9°C
  2 BF
  21%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 25.5°C
  3 BF
  30%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  1 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 24.0°C
  5 BF
  21%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  3 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.4°C / 25.8°C
  1 BF
  29%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.5°C / 21.5°C
  2 BF
  34%
Sandia National Laboratories

Κυψέλες καυσίμων για οικολογικά επιβατηγά πλοία

 • A-
 • A+

Αν και η πρόταση για μικρά οικολογικά επιβατηγά πλοία με μηδενικές εκπομπές ρύπων ήδη ως ένα βαθμό λειτουργεί μόλις πρόσφατα πήρε συγκεκριμένη μορφή και σαφή προοπτική για το μέλλον βασιζόμενη στις κυψέλες καυσίμων και την ηλεκτροκίνηση.

Και μια τέτοια εξέλιξη βέβαια φέρνει στο μυαλό μια εικόνα, που θα έπρεπε να ανήκει στο παρελθόν, καθώς αντικρίζουμε καθημερινά στα λιμάνια τα πλοία να ρυπαίνουν συνεχώς την ατμόσφαιρα. Η αδήριτη ανάγκη λοιπόν για την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη και ευρύτερη μείωση της εκπομπής ρύπων από την καύση ορυκτών καυσίμων αναγκαστικά πλέον συμπεριέλαβε και τα πλοία.

Και όπως ήδη αποδείχθηκε σε μελέτη σκοπιμότητας που εκπονήθηκε από το αμερικανικό εθνικό εργαστήριο Sandia είναι εφικτό χάρις στην νέα τεχνολογία να κατασκευασθεί επιβατηγό πλοίο με σημαντική μεταφορική ικανότητα και μηδενικούς ρύπους βασιζόμενο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η χρηματοδότηση της μελέτης έγινε από τη ναυτική διοίκηση του αμερικανικού υπουργείου μεταφορών με επικεφαλής το εργαστήριο Sandia και συμμετοχή αρμόδιων φορέων.

Αν και στις ΗΠΑ λειτουργούν κανονιστικές διατάξεις οι οποίες κατά περιπτώσεις θέτουν αυστηρούς ορούς και προϋποθέσεις από την ειδησεογραφία προκύπτει ότι η πρόταση του αμερικανικού εργαστηρίου φαίνεται να είναι εφικτή επομένως μπορεί να αναπτυχθεί έστω κλιμακωτά. Μάλιστα θεωρείται πρακτικό η αρχή να γίνει από το Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο.

Ενδεικτικό της εξέλιξης είναι πως όταν πριν από δυο χρόνια οι ερευνητές του εργαστηρίου Joe Pratt και Lennie Kleban ξεκίνησαν να απαντήσουν στο ερώτημα σχετικά με τη δυνατότητα που προσφέρει η σημερινή τεχνολογία για την κατασκευή υψηλής ταχύτητας φέρι μπόουτ δεν υπήρχαν σαφείς απαντήσεις. Σήμερα ο κύκλος μάλλον κλείνει με πρωταγωνιστή τις φημισμένες κυψέλες καυσίμων. 

Ενδεικτικό για την αποτελεσματικότητα τους είναι ότι η αρχή έγινε από το πλέον ρυπαντικό μέσο της τεχνολογίας, τους κινητήρες εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιούνται κυρίως στα αυτοκίνητα. Σήμερα οι κυωέλες αξιοποιούνται με επιτυχία για να κινούνται οχήματα, μοτοσυκλέτες, βάρκες ακόμη και υποβρύχια. 

Κατά το δυνατόν απλουστευμένα μια κυψέλη καυσίμου είναι συσκευή που μετατρέπει την χημική ενέργεια από ένα καύσιμο σε ηλεκτρισμό. Μοναδική προϋπόθεση για να λειτουργεί είναι να ανατροφοδοτείται με αυτό το καύσιμο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ομάδα κυψελών στις οποίες αυτό που διαφοροποιείται είναι ο τύπος του ηλεκτρολύτη όμως το αποτέλεσμα της λειτουργίας τους παραμένει κοινό.

Όπως ήδη έχει αναφερθεί η τεχνολογία επέτρεψε την κατασκευή μικρού μεγέθους επιβατηγών πλοίων που χρησιμοποιούνται μόνον σε τοπική κλίμακα για τουρισμό, σε λίμνες και ποτάμια. Όμως ποτέ πριν δεν τέθηκε θέμα κατασκευής μεγαλύτερου σκάφους τέτοιας τεχνολογίας γεγονός που αποτελεί τομή κατ' αρχήν για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και γενικότερα για την ναυσιπλοϊα.

Αυτό που προτείνεται σήμερα είναι επιβατηγά είναι πλοία χωρητικότητας έως 150 επιβάτες τα οποία θα ταξιδεύουν με ταχύτητα 50 μιλίων την ώρα και με μέγιστη ταχύτητα περίπου 39 μίλια την ώρα, τουλάχιστον για το 60% του ταξιδιού. Αναλόγως των δρομολογίων μπορεί να ανεφοδιάζονται κάποια στιγμή μέσα στην ήμερα.

Δυο από τα βασικά προβλήματα που έπρεπε να επιλυθούν ήταν το γεγονός ότι οι κυψέλες καυσίμου είναι βαρύτερες από τα πετρελαιομηχανές στην περίπτωση άμεσης σύγκρισης ως προς την παραγωγή ίσης ισχύος. Επίσης τίθεται και το ζήτημα της ασφάλειας των επιβατών επομένως και του χώρου στο πλοίο που θα τοποθετηθούν οι κυψέλες καυσίμου. Και στις δυο περιπτώσεις θεωρείται ότι υπάρχει η κατάλληλη λύση.

Ως προς το κόστος θεωρείται δεδομένο ότι τα νέα πλοία θα κοστίζουν το διπλάσιο συγκριτικά με τα παλαιού τύπου πετρελαιοκίνητα πλοία. Ωστόσο συνήθως έτσι συμβαίνει κατά την μαζική μετάβαση από μια παλαιά τεχνολογία σε μια νέα μέχρι να υπάρξει, μέσω της ζήτησης επομένως και του κόστους παραγωγής, εξομάλυνση στην αγορά. 

Κατά συνέπεια δεν μπορεί να μιλήσει κανείς αυτή τη στιγμή για οικονομική ισοτιμία. Υπάρχει πάντως η ελπίδα ότι η μαζική πώληση αυτοκινήτων που τροφοδοτούνται από κυψέλες καυσίμων θα ρίξει γενικότερα τις τιμές επομένως θα καταστούν πιο προσιτές σε ευρεία κλίμακα εφαρμογών.

Άλλωστε επειδή η τεχνολογία αναπτύσσεται συνεχώς το αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι αυξάνεται και ο μέγιστος αριθμός χιλιομέτρων που μπορούν να διανύσουν. Επομένως τίποτε δεν αποκλείει κάτι ανάλογο να συμβεί και στα πλοία με κυψέλες καυσίμων τα οποία με την πάροδο του χρόνου θα κάνουν ολοένα και μακρύτερα ταξίδια.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
H ηφαιστειακή τέφρα στο στόχαστρο της NASA
Η ηφαιστειακή τέφρα ήταν και παραμένει ένας από τους σημαντικούς κινδύνους για τις αεροπορικές πτήσεις. Η εισρόφηση της από τους κινητήρες μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα λειτουργίας τους πιθανόν και...
H ηφαιστειακή τέφρα στο στόχαστρο της NASA
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Φορητός μετρητής της αέριας ρύπανσης εντοπίζει επικίνδυνα σωματίδια
Η ποιότητα του αέρα στα μεγάλα αστικά κέντρα και πέριξ βιομηχανικών μονάδων είναι από τους τομείς με σταθερό ενδιαφέρον εξ αιτίας της ρύπανσης που συνήθως παρουσιάζουν. Για τον άμεσο έλεγχο και την εξαγωγή...
Φορητός μετρητής της αέριας ρύπανσης εντοπίζει επικίνδυνα σωματίδια
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Νανορομπότ αφαιρούν τοξικά μέταλα από λύματα
Mια από τις τελευταίες και αλλά υποσχόμενες αντιρρυπαντικές προτάσεις της τεχνολογίας είναι η χρήση αυτοκινούμενων νανορομπότ για την αφαίρεση μολύβδου και άλλων ρύπων από λύματα. Σμήνος από εκατοντάδες...
Νανορομπότ αφαιρούν τοξικά μέταλα από λύματα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Πρόταση του ΜΙΤ για τη βέλτιστη ενεργειακή απόδοση των κτιρίων
Σε πρόσφατη έρευνα που συμπεριλαμβάνεται σε εργασία ειδικών του ΜΙΤ αποδεικνύεται ότι το 44% της ενέργειας που χρησιμοποιείται για την θέρμανση και ψύξη των κτιρίων στα αστικά κέντρα των ΗΠΑ αντιπροσωπεύει το...
Πρόταση του ΜΙΤ για τη βέλτιστη ενεργειακή απόδοση των κτιρίων
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
«Προσωπικός» κλιματισμός για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια
Η αδήριτη ανάγκη για συνεχή μείωση των θερμοκηπιακών αερίων καθώς και για την κατά το δυνατόν πιο οικονομική θέρμανση και κλιματισμό των κτιρίων έχει οδηγήσει αρκετές ομάδες επιστημόνων σε συνεχείς έρευνες για...
«Προσωπικός» κλιματισμός για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας