Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κινεζική αποστολή με προορισμό τον διαστημικό σταθμό Tiangong 2
Li Gang Xinhua via AP

Κινεζική αποστολή με προορισμό τον διαστημικό σταθμό Tiangong 2

  • A-
  • A+

Ακάθεκτη στην πορεία της για την σταδιακή κατάκτηση του Διαστήματος η Κίνα εκτόξευσε το διαστημόπλοιο Shenzhou 11 που μεταφέρει διμελές πλήρωμα και είναι τοποθετημένο στον κινεζικής κατασκευής ισχυρό πύραυλο φορέα Long March-2F .

Η εκτόξευση ήταν επιτυχής και πραγματοποιήθηκε στις 23:46 (GMT) από το διαστημικό κέντρο Jiuquan Satellite Launch Center στην επαρχία Gansu της βορειοδυτικής Κίνας με προορισμό τον πειραματικό τροχιακό σταθμό Tiangong 2 . Υπολογίζεται ότι το διαστημόπλοιο θα φτάσει στον σταθμό σε δυο ήμερες.

Ενδεικτικό για την ολοένα περισσότερο σοβαρή εμπλοκή της Κίνας στις διαστημικές δραστηρίοτητες είναι ότι για πρώτη φορά στην σειρά αυτή των αποστολών η σημερινή θα έχει διάρκεια 30 ημερών.

Μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι Κινέζοι αστροναύτες θα εκτελέσουν όλες τις αναγκαίες διαδικασίες και παρατηρήσεις προκειμένου να διευρύνουν την τεχνογνωσία τους σχετικά με την παρατεταμένη παραμονή ανθρώπων σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Στις εργασίες τους περιλαμβάνονται σειρά πειραμάτων ιατρικού περιεχομένου και δοκιμές προωθημένων τεχνολογιών για διαστημικές εφαρμογές.

Μετά και την σημερινή εκτόξευση επανδρωμένης αποστολής γίνεται φανερό ότι η Κίνα προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η συναρμολόγηση του δικού της τροχιακού σταθμού. Το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι το 2018 η προσθήκη του κεντρικού αρθρώματος του σταθμού.

Θα ακολουθήσει η προσθήκη δυο ακόμη τμημάτων οπότε και θα ολοκληρωθεί η κατασκευή προκειμένου να λειτουργήσει πλήρως το 2022 με χρονικό ορίζοντα ζωής μια δεκαετία.

Είναι ενδιαφέρον ότι έχει προηγηθεί το 2011 η τοποθέτηση σε τροχιά του πρώτου πειραματικού διαστημικού σταθμού Tiangong 1 ο οποίος, κατόπιν διετούς παράτασης, σταμάτησε να λειτουργεί τον Μάρτιο. Όπως προκύπτει από τις έως τώρα ανακοινώσεις η λειτουργία του θεωρήθηκε ολοκληρωμένη καθώς πέτυχαν και οι τρεις αποστολές πρόσδεσης διαστημοπλοίων σε αυτόν.

Όπως μπορεί να συμπεράνει κανείς από την μέχρι τώρα δραστηριότητα της Κίνας αλλά και τον προγραμματισμό της στην κυριολεξία πετάει το γάντι στους ισχυρούς αντιπάλους. Το 2003 ήταν η τρίτη χώρα, μετά τις δυο διαστημικές υπερδυνάμεις τις ΗΠΑ και την Ρωσία, που έστειλε άνθρωπο στο διάστημα. Οι αμέσως επόμενες αποστολές της περιλάμβαναν διαστημικό περίπατο αστροναύτη αλλά και προσεδάφιση του διαστημικού οχήματος Yutu στην Σελήνη, στις 14 Δεκεμβρίου του 2013.

Η επιτυχία της αποστολή επιβεβαιώθηκε από τον αμερικανικό δορυφόρο  Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO). Με σχετική καθυστέρηση ο LRO πέρασε επάνω από το σημείο της προσεδάφισης στις 25 Δεκεμβρίου και φωτογράφισε τo κινεζικό όχημα και τον σκάφος-φορέα του από υψόμετρο 150 χιλιομέτρων.

Το κινεζικό ρόβερ θύμιζε το αντίστοιχο ρωσικό Lunokhod με τους έξη φαρδείς ακτινωτούς τροχούς και τα διάφορα όργανα επάνω του. Το ρωσικό πρόγραμμα «έτρεξε» από το 1969 έως και το 1977 αποδεικνύοντας ότι είναι εφικτή η αποστολή τηλελεγχόμενων αυτόνομων οχημάτων με στόχο της διεξαγωγή πειραμάτων στο αφιλόξενο περιβάλλον αλλων ουράνιων σωμάτων.

Εκείνη την περίοδο θεωρήθηκε η απάντηση των Ρώσων στις αμερικάνικες επανδρωμένες αποστολές που συγκριτικά με τις ρωσικές αντιλήψεις είχαν πολύ υψηλότερο κόστος καθώς και τον παράγοντα διακινδύνευσης για τη ζωή των αστροναυτών.

Πάντως όπως αναφέρουν κινεζικές πηγές στον προγραμματισμό περιλαμβάνεται αποστολή σκάφους που θα προσεδαφιστεί στον πλανήτη Αρη όπως έγινε τέσσερις δεκαετίες πριν με το αμερικανικό Viking ενώ δεν αποκλείεται και η αποστολή αστρονόμων στην Σελήνη.

Η πολύπλευρη αυτή δραστηριότητα της Κίνας έχει προκαλέσει την ανησυχία των αμερικανών καθώς θεωρούν ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πολύπλευρη δραστηριοποίηση της έχει διπλό χαρακτήρα καθώς αναμφίβολα συμπεριλαμβάνει και την στρατιωτική παράμετρο.

Από την πλευρά τους οι Κινέζοι με την κλιμακούμενη εμπλοκή τους στις διαστημικές δραστηριότητες θέλουν να πείσουν την διεθνή κοινότητα για τις δυνατότητες τους και να προκαλέσουν το διεθνές ενδιαφέρον για συμμετοχή άλλων χωρών που βρίσκονται εκτός του κύκλου των δυο διαστημικών υπερδυνάμεων.

 

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Κινεζικό ραδιοτηλεσκόπιο σε αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών
H πολύπλευρη τεχνολογική εξέλιξη στην Κίνα περιλαμβάνει και κατασκευές πολύ μεγάλης κλίμακας. Ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά δείγματα είναι το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στο κόσμο με ένα μόνον κάτοπτρο με...
Κινεζικό ραδιοτηλεσκόπιο σε αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Παραγωγή ρεύματος από υψηλής τεχνολογίας υφάσματα
Υφάσματα για καθημερινή χρήση που θα παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα ταυτόχρονα μέσω κίνησης και φωτεινής ακτινοβολίας αναμένεται να φέρουν μια μικρή επανάσταση στην καθημερινότητά μας. Tα νέα υφάσματα θεωρούνται...
Παραγωγή ρεύματος από υψηλής τεχνολογίας υφάσματα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Iντερνετ από το διάστημα μέσω νανοδορυφόρων
Δορυφορικό ίντερνετ παγκόσμιας κάλυψης και χαμηλού κόστους υπόσχεται η Ισραηλινή εταιρία SkyFi. Με την επιλογή της να χρησιμοποιήσει ένα σμήνος από νανοδορυφόρους περί τη γη θεωρεί ότι έτσι θα διασυνδεθούν...
Iντερνετ από το διάστημα μέσω νανοδορυφόρων
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ολοταχώς προς τα οικολογικά αεροπλάνα
Στόχος της παγκόσμιας αεροδιαστημικής βιομηχανίας και των ερευνητικών ιδρυμάτων είναι το ταχύτερο δυνατό να αναπτυχθούν πολλές καινοτόμες τεχνολογίες για την κατασκευή οικολογικών αεροπλάνων. Οι προτάσεις...
Ολοταχώς προς τα οικολογικά αεροπλάνα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Mυστικά από μικροσκοπικούς μετεωρίτες σώζουν τη Γη
Δυο μικρές πέτρες ηλικίας 4,6 δισεκατομμυρίων ετών μπορεί να μας δώσουν την καλύτερη δυνατή λύση, ώστε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο καταστροφικής σύγκρουσης αστεροειδών με τη Γη. Μέχρι τώρα επικρατέστερες...
Mυστικά από μικροσκοπικούς μετεωρίτες σώζουν τη Γη
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Mέγεθος ρεκόρ η ανακάλυψη 1.240 εξωπλανητών
Ανακάλυψη ρεκόρ δημοσιοποίησαν οι αστρονόμοι για την ομαδική ύπαρξη 1.284 εξωπλανητών. Πρόκειται για την πολυπληθέστερη επιβεβαίωση στα 4 χρόνια παρατηρήσεων του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler της NASA. Ετσι...
Mέγεθος ρεκόρ η ανακάλυψη 1.240 εξωπλανητών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας