• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.2°C / 26.9°C
  3 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 26.9°C
  4 BF
  45%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 27.0°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.4°C
  2 BF
  21%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  38%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 26.0°C
  3 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 22.4°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  3 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 24.1°C
  2 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 25.8°C
  2 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.1°C / 24.7°C
  1 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.9°C
  0 BF
  28%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.5°C / 28.3°C
  2 BF
  26%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.4°C / 28.2°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  3 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 25.0°C
  4 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  36%
AP Photo/ Manu Fernandez, File

Aπρόσβλητο από χάκερ το μελλοντικό «κβαντικό» ίντερνετ

 • A-
 • A+

Η κβαντική τηλεμεταφορά ιδιοτήτων ανάμεσα σε δυο σωματίδια που απέχουν μεταξύ τους δεν είναι μια εντελώς καινούργια πραγματικότητα. Είχε επιτευχθεί από την IBM σε εργαστηριακές συνθήκες τη δεκαετία του '90 προκαλώντας τότε μεγάλη εντύπωση σχετικά με το τι πραγματικά μάς κρύβει ο μαγευτικός μικρόκοσμος της κβαντομηχανικής αλλά και για το εύρος των εφαρμογών, όπως για παράδειγμα η κρυπτογραφία.

Όμως τώρα το πείραμα βασιζόμενο στις ίδιες θεμελιώδεις αρχές λειτούργησε πρόσφατα στην πόλη Κάλγκαρι του Καναδά, αυτή τη φορά σε συμβατικές υποδομές τηλεπικοινωνιών με οπτικές ίνες και όχι σε εργαστήριο.

Το δίκτυο για την περίπτωση ήταν ηλεκτρονικά «καθαρό», δηλαδή τα φωτόνια του πειράματος ήταν οι μόνοι φορείς πληροφορίας καθώς δεν υπήρχαν άλλες. Τα δυο φωτόνια «κβαντικής διεμπλοκής» απείχαν μεταξύ τους περί τα 8 χιλιόμετρα.

Δημιουργοί του πειράματος σε πραγματικές συνθήκες καθημερινότητας ήταν ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου Κάλγκαρι με επικεφαλής τον καθηγητή στο τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας Wolfgang Tittel, σε συνεργασία με επιστήμονες από το Jet Propulsion Laboratory της NASA, (Pasadena, California). Η σχετική ανακοίνωση δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature Photonics».

Είναι προφανές ότι περνώντας σταδιακά από τη θεωρία στην πράξη οι επιστήμονες επιδιώκουν ολοένα και περισσότερο τη μέγιστη δυνατή θωράκιση του διαδικτύου έναντι οποιασδήποτε εξωτερικής παρέμβασης ανεξαρτήτως προέλευσης και σοβαρότητας. Και όπως διαπιστώθηκε, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον με την πλέον περίπλοκη κρυπτογράφηση των πληροφοριών. Επομένως γιατί όχι με την «κβαντική διεμπλοκή».

Και μόνον αυτή η επιτυχία των επιστημόνων στον Καναδά ήταν αρκετή για να τροφοδοτήσει τη φαντασία όλων όσοι σχεδιάζουν τα δίκτυα των επικοινωνιών για ένα ολότελα διαφορετικό παγκόσμιο ιστό, αυτό που προσεγγιστικά σήμερα θεωρείται ότι θα είναι «κβαντικός». Με την «κβαντική διεμπλοκή» να ορθώνει αδιαπέραστο τείχος σε κάθε απόπειρα να το διαπεράσουν.

Όπως περιγράφεται κατά το δυνατόν απλουστευμένα όταν οι ιδιότητες δυο σωματιδίων βρίσκονται σε «διεμπλοκή» ανεξάρτητα από την μεταξύ τους απόσταση συμβαίνει κάτι αδιανόητο-μέχρι τώρα... Όταν μια ιδιότητα αλλάζει στο ένα από τα δυο τότε πρακτικά με μηδενική καθυστέρηση η ίδια ιδιότητα αλλάζει και στο άλλο. Ωσάν δηλαδή μια άγνωστη δύναμη να μεταφέρει από το ένα στο άλλο, με ταχύτητα ασύλληπτη για τα καθημερινά δεδομένα, την εντολή με την σχετική πληροφορία.

«Αφού άλλαξε η συγκεκριμένη ιδιότητα στο απομακρυσμένο σωματίδιο να αλλάξεις την συγκεκριμένη και εσύ, αμέσως»-θα μπορούσε να είναι ένας υποθετικός διάλογος για τον «διαμεσολαβητή». Ουσιαστικά αυτή η «εντολή» είναι μια κρυπτογραφημένη διαδικασία. Και προβάλλοντας την στο μέλλον ίσως να αποτελεί μια μακράν της φαντασίας πραγματικότητα για το νέο τρόπο λειτουργίας του διαδικτύου, των τηλεφωνικών επικοινωνιών κ.λπ.

Για να αναφερθούμε απλουστευμένα στο πείραμα θεωρούμε ότι υπάρχει ένα ζευγάρι φωτονίων με διεμπλοκή ιδιοτήτων. Το πρώτο βρίσκεται στο πανεπιστήμιο και το δεύτερο σε μεγάλη απόσταση από το πρώτο. Εαν αλληλεπιδράσει με το απομακρυσμένο ένα τρίτο φωτόνιο τότε η αλλαγή που θα προκληθεί στο συγκεκριμένο θα «τηλεμεταδοθεί» στο πρώτο.

Επομένως θα του δώσει αμέσως εντολή να εναρμονισθεί μαζί του εφ' όσον υπάρχει ο αναγκαίο συγχρονισμός σε επίπεδο τρισεκατομμυριοστών του δευτερολέπτου. Κάπως έτσι εξελίχθηκε και το συγκεκριμένο πείραμα.

Κατά συνέπεια ένα αντί για τις συμβατικές υποδομές λειτουργίας του διαδικτύου χρησιμοποιηθούν τεχνικές της κβαντικής φυσικής θεωρείται βέβαιο ότι (τουλάχιστον θεωρητικά) οι πληροφορίες θωρακίζονται, κρυπτογραφούνται. Σε ενα επίπεδο που θα απέχει πάρα πολύ από τα σημερινά δεδομένα.

Επομένως εάν στην μια άκρη ενός δικτύου ένας κβαντικός υπολογιστής (και όχι ένα φωτόνιο) παράγει μια πληροφορία τότε αυτή θα μεταδοθεί (χωρίς να μετακινηθεί ύλη μέσα στο δίκτυο) στον προορισμό της παραμένοντας κρυπτογραφημένη για όσους δεν μπορούν να παρέμβουν στην κβαντική διεργασία. Εκεί θα την παραλάβει ένας πανομοιότυπος κβαντικός υπολογιστής.

Έχοντας βέβαια υπόψη μας τον τεράστιο όγκο που διακινείται σήμερα στο διαδίκτυο, γίνεται αμέσως αντιληπτή η περιπλοκότητα του εγχειρήματος αλλά και το εύρος των κρυπτογραφημένων διεργασιών που θα πραγματοποιούνται.

Αυτές που πολύ θα ήθελαν σήμερα να έχουν στην διάθεση σε επίπεδο υπολογιστών και διαδικτύου κράτη, επιχειρήσεις και υπηρεσίες. Και είναι αυτό που θα επιχειρήσουν να κάνουν πραγματικότητα όσο γίνεται πιο σύντομα.

Όσοι εμπνεύστηκαν την μελλοντική λειτουργία ενός τόσο εξελιγμένου δικτύου έχουν από χρόνια στον νου τους πανέξυπνους χάκερ ή καλά εκπαιδευμένες στον ηλεκτρονικό πόλεμο ομάδες, που κατά καιρούς αναστατώνουν την παγκόσμια κοινότητα διασπείροντας ισχυρούς ιούς, κάνοντας υποκλοπές, διαπερνώντας τείχη προστασίας, υποκλέπτοντας πληροφορίες ή αφήνοντας μόνον ένα... επισκεπτήριο.

Τους ανθρώπους που (ακόμη) βρίσκουν κερκόπορτες για να εισέλθουν παράνομα στον παγκόσμιο ιστό, ακόμη και σε κυβερνητικές υπηρεσίες. Ο ηλεκτρονικός πόλεμος μαίνεται και τα όπλα πρέπει το συντομότερο να γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικά. 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Παραγωγή ρεύματος από υψηλής τεχνολογίας υφάσματα
Υφάσματα για καθημερινή χρήση που θα παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα ταυτόχρονα μέσω κίνησης και φωτεινής ακτινοβολίας αναμένεται να φέρουν μια μικρή επανάσταση στην καθημερινότητά μας. Tα νέα υφάσματα θεωρούνται...
Παραγωγή ρεύματος από υψηλής τεχνολογίας υφάσματα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Μικρορομπότ για ανάσυρση μπαταριών από το στομάχι
Ερευνητές από το ΜΙΤ, το πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Τόκιο κατασκεύασαν μικρορομπότ που μέσω του οισοφάγου εισέρχεται στο στομάχι για να απομακρύνει μικρές μπαταρίες που συνήθως...
Μικρορομπότ για ανάσυρση μπαταριών από το στομάχι
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ολοταχώς προς τα οικολογικά αεροπλάνα
Στόχος της παγκόσμιας αεροδιαστημικής βιομηχανίας και των ερευνητικών ιδρυμάτων είναι το ταχύτερο δυνατό να αναπτυχθούν πολλές καινοτόμες τεχνολογίες για την κατασκευή οικολογικών αεροπλάνων. Οι προτάσεις...
Ολοταχώς προς τα οικολογικά αεροπλάνα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
H ηφαιστειακή τέφρα στο στόχαστρο της NASA
Η ηφαιστειακή τέφρα ήταν και παραμένει ένας από τους σημαντικούς κινδύνους για τις αεροπορικές πτήσεις. Η εισρόφηση της από τους κινητήρες μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα λειτουργίας τους πιθανόν και...
H ηφαιστειακή τέφρα στο στόχαστρο της NASA
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ρομποτικός δύτης σε επικίνδυνες αποστολές
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ σχεδίασαν τον πρώτο ρομποτικό δύτη που θυμίζει παρά πολύ τους επαγγελματίες δύτες και μπορεί να καταδυθεί έως περίπου τα δυο χιλιόμετρα. Με την ονομασία...
Ρομποτικός δύτης σε επικίνδυνες αποστολές
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Mέγεθος ρεκόρ η ανακάλυψη 1.240 εξωπλανητών
Ανακάλυψη ρεκόρ δημοσιοποίησαν οι αστρονόμοι για την ομαδική ύπαρξη 1.284 εξωπλανητών. Πρόκειται για την πολυπληθέστερη επιβεβαίωση στα 4 χρόνια παρατηρήσεων του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler της NASA. Ετσι...
Mέγεθος ρεκόρ η ανακάλυψη 1.240 εξωπλανητών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας