Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κινεζικό ραδιοτηλεσκόπιο σε αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών
Chinese Academy of Sciences

Κινεζικό ραδιοτηλεσκόπιο σε αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών

  • A-
  • A+

H πολύπλευρη τεχνολογική εξέλιξη στην Κίνα περιλαμβάνει και κατασκευές πολύ μεγάλης κλίμακας. Ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά δείγματα είναι το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στο κόσμο με ένα μόνον κάτοπτρο με το οποίο πλέον η Κίνα κρατάει τα σκήπτρα. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις θεωρείται ανώτερο από το κορυφαίο ως σήμερα παρατηρητήριο Arecibo στο Πουερτο Ρίκο.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις με το κάτοπτρο αυτό οι Κινέζοι επιστήμονες θα αναζητούν σήματα εξωγήινων πολιτισμών και πέραν του Γαλαξία μας. Στις παρατηρήσεις περιλαμβάνονται και τα γνωστά από την αστρονομία pulsars. Πρόκειται για μικρά αστέρια νετρονίων που περιστρέφονται με μεγάλη ταχύτητα και αποτελούν προϊόν εκρήξεων από σουπερνόβα.

Όπως και με το πρόγραμμα SETI (Search for extraterrestrial intelligence) το ζητούμενο μέσα από το χάος των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που υπάρχουν παντού στο Σύμπαν είναι να εντοπισθούν εκείνα που μέσα στο πλαίσιο των γνώσεων μας θα θεωρηθεί ότι προέρχονται από εξωγήινο πολιτισμό. Επομένως θα καταβληθεί προσπάθεια να αποκωδικοποιηθούν ώστε να σταλεί απάντηση. Τουλάχιστον αυτό πιστεύουν οι πλέον αισιόδοξοι.

Ενδεικτικό των επιστημονικών δυνατοτήτων που θεωρείται ότι πλέον έχει η Κίνα σε τεχνολογίες αιχμής είναι ότι το ραδιοτηλεσκόπιο της είναι διαμέτρου όσο περίπου 30 γήπεδα ποδοσφαίρου ή περίπου πεντακόσια μέτρα. Άλλωστε από την συγκεκριμένη διάσταση προκύπτει και το αρκτικόλεξο Fast (five-hundred-metre aperture spherical radio telescope) με το οποίο αναφέρεται στις επιστημονικές ανακοινώσεις.

Το Fast κατασκευάσθηκε στην ορεινή περιοχή Guizhou στην Νοτιοδυτική Κίνα με συνολικό κόστος περίπου 158 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αποδεικνύει και στην πράξη το μέγεθος της σημασίας που αποδίδει στην μάλλον πολύπλευρη χρήση του η κινεζική κυβέρνηση.

Η επιλογή της περιοχής, όπως σε κάθε τέτοια περίπτωση, έγινε με τα κριτήρια με της μέγιστης δυνατής ηλεκτρομαγνητικής «ησυχίας». Δηλαδή σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από οποιαδήποτε εκπομπή ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.

Μάλιστα από μια άποψη θεωρείται δικαιολογημένη και η απομάκρυσή περίπου 10.000 κατοίκων που ζούσαν σε μια ζώνη έκτασης περίπου 5 χιλιομέτρων γύρω από τις εγκαταστάσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι ούτε ακόμη και τα κινητά τηλέφωνα θα προκαλούν οποιαδήποτε ηλεκτρομαγνητική παρεμβολή.

Προκαλεί δε εντύπωση ότι για την μετεγκατάσταση των κατοίκων δαπανήθηκαν περίπου 238 εκ. Ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από αυτό για την κατασκευή του τηλεσκοπίου.

Όπως είναι φανερό η Κίνα με ταχείς ρυθμούς ενισχύει την παρουσία της στο διάστημα με διάφορες δραστηριότητες όπως είναι η εκτόξευση πυραύλων φορέων αλλά και η αποστολή αστροναυτών στο διάστημα. Εντύπωση προκαλεί και η ανακοίνωση της περί της προοπτικής για την κατασκευή τροχιακού σταθμού που χρονικά τοποθετείται το 2020.

Αν και με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται πρώιμο κάτι τέτοιο αλλά και μόνον η αναφορά της σε μια τέτοια προοπτική λειτουργεί τουλάχιστον ως εξαγγελία για τις αμέσως προσεχείς κινήσεις της στην σκακιέρα των διαστημικών υπερδυνάμεων. Άλλωστε η Κίνα ποτέ δεν έκρυψε την επιθυμία ως πρώτο ολοκληρωμένο στάδιο την κατασκευή βάση στην Σελήνη.

Και επειδή προφανώς καμία διαστημική δραστηριότητα δεν είναι μόνον πολιτικό χαρακτήρα αντίθετα συμπεριλαμβάνει και στρατιωτικές δραστηρίοτητες η Κίνα μάλλον δεν θα αποτελειώσει εξαίρεση.

Πάντως αναλυτές σε ζητήματα αυτής της κατηγορίας θεωρούν ότι η Κίνα παρά τις ομολογουμένως σημαντικές προσπάθειες της και τις ανακοινώσεις της σχετικές με μεγαλόπνοους στόχους φαίνεται ότι προς το παρόν υπερβάλει ως προς τις πραγματικές τεχνολογικές δυνατότητες της καθώς είναι σημαντικός ακόμη ο δρόμος που πρέπει να διανύσει ως την υλοποίηση τους.

Εντύπωση πάντως προκαλεί σε όλους ότι μετά από έξη δεκαετίες συνεχούς αναζήτησης έστω και ενός σήματος το οποίο να έχει ταυτοποιηθεί με εξωγήινο πολιτισμό τουλάχιστον επίσημα δεν έχει επιτευχθεί το παραμικρό. Επομένως εύλογο είναι το ερώτημα γιατί συνεχίζεται η δαπάνη χρημάτων για το συγκεκριμένο τρόπο επικοινωνίας.

Αυτή η «αφωνία» του Σύμπαντος οδηγεί τους πλέον σκεπτικιστές στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη τεχνολογική επιλογή ίσως πρέπει να γίνει με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο που πιθανόν να είναι εκτός των επιστημονικά αποδεκτών μεθόδων και πρέπει να συμπεριλάβει ακόμη και ριζοσπαστικές επιλογές...  

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Κινεζική αποστολή με προορισμό τον διαστημικό σταθμό Tiangong 2
Ακάθεκτη στην πορεία της για την σταδιακή κατάκτηση του Διαστήματος η Κίνα εκτόξευσε το διαστημόπλοιο Shenzhou 11 που μεταφέρει διμελές πλήρωμα και είναι τοποθετημένο στον κινεζικής κατασκευής ισχυρό πύραυλο...
Κινεζική αποστολή με προορισμό τον διαστημικό σταθμό Tiangong 2
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Παραγωγή ρεύματος από υψηλής τεχνολογίας υφάσματα
Υφάσματα για καθημερινή χρήση που θα παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα ταυτόχρονα μέσω κίνησης και φωτεινής ακτινοβολίας αναμένεται να φέρουν μια μικρή επανάσταση στην καθημερινότητά μας. Tα νέα υφάσματα θεωρούνται...
Παραγωγή ρεύματος από υψηλής τεχνολογίας υφάσματα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Iντερνετ από το διάστημα μέσω νανοδορυφόρων
Δορυφορικό ίντερνετ παγκόσμιας κάλυψης και χαμηλού κόστους υπόσχεται η Ισραηλινή εταιρία SkyFi. Με την επιλογή της να χρησιμοποιήσει ένα σμήνος από νανοδορυφόρους περί τη γη θεωρεί ότι έτσι θα διασυνδεθούν...
Iντερνετ από το διάστημα μέσω νανοδορυφόρων
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ολοταχώς προς τα οικολογικά αεροπλάνα
Στόχος της παγκόσμιας αεροδιαστημικής βιομηχανίας και των ερευνητικών ιδρυμάτων είναι το ταχύτερο δυνατό να αναπτυχθούν πολλές καινοτόμες τεχνολογίες για την κατασκευή οικολογικών αεροπλάνων. Οι προτάσεις...
Ολοταχώς προς τα οικολογικά αεροπλάνα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Mυστικά από μικροσκοπικούς μετεωρίτες σώζουν τη Γη
Δυο μικρές πέτρες ηλικίας 4,6 δισεκατομμυρίων ετών μπορεί να μας δώσουν την καλύτερη δυνατή λύση, ώστε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο καταστροφικής σύγκρουσης αστεροειδών με τη Γη. Μέχρι τώρα επικρατέστερες...
Mυστικά από μικροσκοπικούς μετεωρίτες σώζουν τη Γη
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Mέγεθος ρεκόρ η ανακάλυψη 1.240 εξωπλανητών
Ανακάλυψη ρεκόρ δημοσιοποίησαν οι αστρονόμοι για την ομαδική ύπαρξη 1.284 εξωπλανητών. Πρόκειται για την πολυπληθέστερη επιβεβαίωση στα 4 χρόνια παρατηρήσεων του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler της NASA. Ετσι...
Mέγεθος ρεκόρ η ανακάλυψη 1.240 εξωπλανητών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας