• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.5°C / 30.2°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.3°C / 32.1°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.1°C / 28.8°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 28.9°C
  2 BF
  48%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 30.1°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  1 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 26.8°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.7°C / 29.9°C
  2 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.3°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  1 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 28.9°C
  0 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.9°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 30.0°C
  0 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.3°C / 29.9°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 30.8°C
  1 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  1 BF
  53%
AP Photo/ John Raoux, File

Τα δελφίνια συνομιλούν μεταξύ τους

 • A-
 • A+

Η διαπίστωση που θέλει τα δελφίνια να είναι μια εξαιρετικά αναπτυγμένη μορφή ζωής στην μεγάλη οικογένεια των θηλαστικών αναμφίβολα δεν είναι καινούργια.

Και μόνον η αξιοσημείωτη συμπεριφορά τους όταν βρίσκονται κοντά σε ανθρώπους στις υπό έλεγχο συνθήκες μιας πισίνας είναι αρκετή όπως επί χρόνια επιβεβαιώνεται από επιστημονικές παρατηρήσεις. Με αποτέλεσμα να αποτελούν ένα «ζωντανό» εργαστήριο δοκιμών και παρατηρήσεων με προεκτάσεις που ίσως δεν φανταζόμαστε σήμερα.

Όμως από τα διαθέσιμα δεδομένα έλειπε κάτι που θα συμπλήρωνε το παζλ, η πιθανότητα να επικοινωνούν μεταξύ ανταλλάσσοντας φράσεις. Με απλά λόγια να συνομιλούν μεταξύ τους όπως ακριβώς και ο άνθρωπος.

Σε ένα τόσο σημαντικό το ερώτημα αν όντως το κροτάλισμα και οι συριγμοί που εκπέμπουν ρυθμικά μέσα από το ρύγχος τους ήταν τυχαίοι ήχοι ή αποτελούσαν ένα τρόπο έλλογης επικοινωνίας ανάμεσα τους φαίνεται πως τελικώς η απάντηση είναι καταφατική.

Το γεγονός ότι μετά από συστηματικές παρατηρήσεις οι ερευνητές από το ρωσικό κέντρο ερευνών « Karadag Scientific Station–Nature Reserve of RAS » με επικεφαλής τον Vyacheslav Ryabov έφθασαν πολύ κοντά στην βεβαιότητα ότι τα πανέμορφα αυτά πλάσματα συνομιλούν μεταξύ τους ανταλλάσσοντας μηνύματα με συγκεκριμένο περιεχόμενο έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας.

Όμως παρ ότι συνομιλούν φαίνεται πως κανείς μέχρι στιγμής δεν είναι σε θέση να αποκωδικοποιήσει το μηνύματα τους. Συνομιλούν ερήμην μας κρατόντας κατά κάποιο τρόπο για δική τους χρήση τον κώδικα τους.

Μάλιστα η επιλογή τους του επικεφαλής ερευνητή να υποστηρίξει ότι ο τρόπος που συνομιλούν τα δελφίνια χρησιμοποιώντας μια εξαιρετικά υψηλού επιπέδου γλώσσα μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτης τάξεως τρόπο επικοινωνίας με εξωγήινους πολιτισμούς.

Ισως ακόμη και με άλλα είδη του ζωικού βασιλείου ήταν αρκετή για εκτοξεύσει το ενδιαφέρον στα ύψη. Σκεφθείτε τα δελφίνια σε ρόλο προπομπού μας στο Σύμπαν ή διερμηνέα ανάμεσα στο άνθρωπο και άλλα ζώα.

Όταν μάλιστα οι παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Space Hubble αξιολογούμενες καταλήγουν σε περίπου 125 δισεκατομμύρια γαλαξίες στο Σύμπαν μας τότε οι άνθρωποι στο πρόγραμμα SΕΤΙ έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι η επαφή μας με κάποιον εξωγήινο πολιτισμό πλησιάζει.

Αλλά όπως έχει αποδειχτεί μάλλον δεν έχουν βρει το κατάλληλο τρόπο, το σωστό κώδικα, ίσως ακόμη και το μοτίβο της συμπεριφοράς μέσα από μια εκπομπή που θα τραβήξει το ενδιαφέρον.

Βέβαια δεν μας εξηγούν με ποιο τρόπο κωδικοποιημένα μηνύματα στη γλώσσα των δελφίνων, ή του τρόπου που τα συνθέτουν, μπορεί να αποσταλούν στο Σύμπαν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εντοπιστούν και να αποκωδικοποιηθούν από εξωγήινους πολιτισμούς. Πιθανόν μέσα από τις γιγαντιαίες υποδομές που διαθέτει η υπηρεσία της SETI (Search for Εxtraterrestrial Ιntelligence) με τα ραδιοτηλεσκόπια της.

Το ενδιαφέρον των επιστημόνων να καταγράψουν τα κωδικοποιημένα μηνύματα ανάμεσα σε δυο δελφινοπτέρυγα της Μαύρης Θάλασσας σε ελεγχόμενες συνθήκες πισίνας τους επέτρεψε να χρησιμοποιήσουν ένα ειδικής κατασκευής υδρόφωνο για χρήση μέσα στη νερό, μια συσκευή που θυμίζει τα συμβατικά μικρόφωνα αλλά με τη δυνατότητα να λειτουργήσει μέσα στο νερό.

Προκειμένου οι ερευνητές να πλησιάσουν κατά το δυνατόν τον τρόπο επικοινωνίας των δελφινιών συγκρότησαν ηχογραφικό σύστημα συνδεδεμένο με υδρόφωνο που έχει δυο κανάλια ηχογράφησης σε μια περιοχή του φάσματος έως τα 220 KΗz και με υψηλή ευαισθησία ικανή να καταγράψει ηχητικά σήματα ευρείας δυναμικής περιοχής που εκτείνεται έως τα 81 dB. Δηλαδή ένα σύστημα ικανό να καταγράψει και τους πλέον ασθενείς ήχους.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την ηχογράφηση των ήχων μεμονωμένα από κάθε δελφίνι ενώ στο επόμενο βήμα η ηχογράφηση συμπεριέλαβε και τα δυο δελφίνια. Οι ερευνητές με έκπληξη διαπίστωσαν κάτι που παραπέμπει ευθέως στην συνομιλία ανάμεσα σε δυο ανθρώπους.

Πρώτα τελείωνε όσα είχε να «πει» το ένα δελφίνι για να παραλάβει την σκυτάλη το δεύτερο το οποίο ως εκείνη την στιγμή είχε το ρόλο του ευγενικού ακροατή, λειτουργία που συνεχίστηκε σε επάλληλους κύκλους. Οπως ακριβώς θα συνέβαινε σε δυο φίλους που συνομιλούν.

Ο τόνος και η ένταση των ήχων που εξέπεμπε κάθε δελφίνι άλλαζαν διαδοχικά συνθέτοντας ένα είδος πλήρους συνομιλίας χωρίς όμως οι επιστήμονες να την αποκωδικοποιήσουν. Χωρίς δηλαδή να καταλάβουν ποιό ήταν το «θέμα» συζήτησης.

Από την αξιολόγηση των ηχογραφήσεων αλλά και του τρόπου που τα δυο δελφίνια «συζητούσαν» μέσα από τους εναλλασσόμενους ρόλους ομιλητή-ακροατή και αντίστροφα, οι επιστήμονες πείσθηκαν ότι χωρίς την παραμικρή αμφιβολία χρησιμοποιούν ενα είδος εξελιγμένης γλώσσας.

Άλλωστε αυτό πιθανόν να δικαιολογείται και από το υψηλό επίπεδο των εγκεφαλικών λειτουργιών τους. Και για να πάει λίγο παρακάτω η φαντασία υπάρχει κάτι που να αποκλείει το ενδεχόμενο ότι εκτός από την ηχητική επικοινωνία ανάμεσα στα δελφίνια υπάρχει και κάποιος άλλος μη ακουστός τρόπος...

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Αυτόματη προσαρμογή του εγκεφάλου στο θόρυβο
Τον τρόπο με τον οποίο προσαρμόζεται στους ήχους του περιβάλλοντος ο εγκέφαλος των ζώων αλλά και του ανθρώπου αποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη. Όπως διαπιστώθηκε από τις έρευνες η διαδικασία αυτή είναι περισσότερο...
Αυτόματη προσαρμογή του εγκεφάλου στο θόρυβο
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ιπτάμενα ταξί άνευ πιλότου σχεδιάζουν οι Ρώσοι
Την ονομασία SerVert SV5B θα έχει το πρώτο άνευ πιλότου ιπτάμενο ταξί που σχεδιάζουν οι Ρώσου και θα θέσουν σε χρήση περί το 2035. Θα λειτουργεί με μικτό τρόπο θυμίζοντας ταυτόχρονα ελικόπτερο και αεροπλάνο,...
Ιπτάμενα ταξί άνευ πιλότου σχεδιάζουν οι Ρώσοι
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Γυάλινες μνήμες για πολυετή αποθήκευση δεδομένων
Την μορφή και το μέγεθος κέρματος ή μικρού δίσκου από γυαλί θα έχει «υπέρ-μνήμη» που θα κατασκευασθεί στο Πανεπιστήμιο Χημικής Τεχνολογίας Mendeleev στη Ρωσία. Με εξαιρετικά μεγάλη αποθηκευτική ικανότητα θα...
Γυάλινες μνήμες για πολυετή αποθήκευση δεδομένων
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ακουστικά σε ρόλο πολύγλωσσου μεταφραστή
Η τεχνολογία της αυτόματης προφορικής μετάφρασης σύντομα θα γεφυρώσει το μεγάλο χάσμα ανάμεσα σε ανθρώπους που μιλούν διαφορετικές γλώσσες και λόγω ελλιπούς γλωσσομάθειας αδυνατούν να επικοινωνήσουν μεταξύ...
Ακουστικά σε ρόλο πολύγλωσσου μεταφραστή
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ρομποτικός δύτης σε επικίνδυνες αποστολές
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ σχεδίασαν τον πρώτο ρομποτικό δύτη που θυμίζει παρά πολύ τους επαγγελματίες δύτες και μπορεί να καταδυθεί έως περίπου τα δυο χιλιόμετρα. Με την ονομασία...
Ρομποτικός δύτης σε επικίνδυνες αποστολές
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Επιτυχής εκτόξευση από το νέο ρωσικό κοσμοδρόμιο
Mε πλήρη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκτόξευση πυραύλου φορέα Soyuz-2.1a από το νέο ρωσικό κοσμοδρόμιο Vostochny που κατασκευάσθηκε για πολιτικού χαρακτήρα αποστολές. Η πρώτη αυτή αποστολή σηματοδοτεί...
Επιτυχής εκτόξευση από το νέο ρωσικό κοσμοδρόμιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας