• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 15.2°C
  1 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 13.9°C
  1 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.4°C
  2 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.9°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.2°C / 10.9°C
  0 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 12.0°C
  0 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.8°C
  2 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 14.0°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  3 BF
  84%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 13.8°C
  0 BF
  83%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.9°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  88%

Παραγωγή ρεύματος από υψηλής τεχνολογίας υφάσματα

 • A-
 • A+

Υφάσματα για καθημερινή χρήση που θα παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα ταυτόχρονα μέσω κίνησης και φωτεινής ακτινοβολίας αναμένεται να φέρουν μια μικρή επανάσταση στην καθημερινότητά μας.

Συγκριτικά με τη σημερινή τεχνολογία τα νέα υφάσματα θεωρούνται υβριδικά γιατί θα έχουν δυο διαφορετικής τεχνολογίας πηγές ρεύματος και όχι μια.

Ο συνδυασμός αυτός παραπέμπει στα υβριδικά αυτοκίνητα που αναλόγως αναγκών κινούνται με τον συμβατικό κινητήρα και τον ηλεκτροκινητήρα.

Η ανακοίνωση προέρχεται από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Τζόρτζια στις ΗΠΑ (Georgia Institute of Technology) και ήδη έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον για τις μελλοντικές εφαρμογές ευρείας κλίμακας όπως η παραγωγή ενδυμάτων υψηλής τεχνολογίας αλλά και υλικών για την βιομηχανία.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι ήδη από καιρό παράγονται παρόμοιας τεχνολογίας υφάσματα που όμως για την παραγωγή μικρής ισχύος ηλεκτρικού ρεύματος βασίζονται μόνον στη σύνθετη κίνηση του σώματος η οποία προκαλεί τριβή σε συγκεκριμένα υλικά που έχουν το ρόλο γεννήτριας.

Εαν δηλαδή κάποιος φοράει ένα τέτοιο ρούχο μπορεί να θεωρηθεί ότι φέρει μαζί του μια «μικρο-γεννήτρια» ρεύματος που λειτουργεί από τις κινήσεις του σώματος και τροφοδοτεί ηλεκτρονικές συσκευές όπως για παράδειγμα κινητά τηλέφωνα, νέας τεχνολογίας ψηφιακά ρολόγια κλπ.

Μετά την ανακοίνωση του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Τζόρτζια στην τεχνική αυτή προστίθεται μια ακόμη που όμως για την παραγωγή του ρεύματος θα βασίζεται και στην ένταση της φωτεινής ακτινοβολίας που θα λαμβάνει το ειδικής επεξεργασίας ύφασμα.

Χάρις στη στο συνδυασμό των δυο ανεξάρτητων τεχνολογιών στο ίδιο ύφασμα το ηλεκτρικό ρεύμα θα παράγεται ταυτόχρονα ανεξάρτητα αν μια δεδομένη στιγμή υπερισχύει η φωτεινή ακτινοβολία έναντι της κίνησης ή αντίστροφα χωρίς όμως αυτό να γίνεται αντιληπτό από τον χρήστη.

Για να γίνει κατανοητό πόσο σημαντική μπορεί να θεωρηθεί η νέα αυτή εφαρμογή της επιστημονικώς έρευνας στη πράξη αρκεί να φαντασθούμε ένα αυτοκίνητο που κινείται με ταχύτητα και ένα τέτοιο ύφασμα να ανεμίζει στο αέρα στη θέση του ανοιχτού παράθυρου.

Όπως περιγράφουν οι ερευνητές θα παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα τόσο από την ηλιακή ακτινοβολία όσο και από την μηχανική κίνηση εξ' αιτίας του αέρα άποψη που πιστοποιήθηκε και από σχετικά πειράματα.

Αν και η αρχική σκέψη αναγκαστικά παραπέμπει σε υψηλής τεχνολογίας εύχρηστα υφάσματα τα οποία με την μορφή ρούχων θα χρησιμοποιούνται για να ηλεκτροδοτούν κινητά τηλέφωνα, συσκευές GPS, ρολόγια κ.λπ., σε βάθος χρόνου οι προοπτικές αξιοποίησης τους διευρύνονται.

Για παράδειγμα από τέτοια υφάσματα μπορεί να κατασκευάζονται οι μελλοντικές σκηνές οι οποίες ανάλογα με την περιοχή εγκατάστασης του κάμπινγκ θα παράγουν ρεύμα από τον ήλιο, τον αέρα ή και από συνδυασμό τους. Δηλαδή ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες χωρίς η «συνεργασία» των δυο αυτόνομων τεχνολογιών να γίνεται αντιληπτή.

Απολύτως όμοια θα είναι η λειτουργία των νέας τεχνολογίας υφασμάτων στην περίπτωση που θα χρησιμοποιούνται ως κουρτίνες σε ένα διαμέρισμα. Θα παράγουν μικρής έντασης ηλεκτρικό ρεύμα ανάλογα με την ένταση της φωτεινής ακτινοβολίας που δέχονται και της ταλάντευσης τους από τον αέρα.

Σε ένα μελλοντικό σενάριο είναι προφανές ότι στην περίπτωση κατοικίας είναι πιθανόν να υπάρχουν αυτόνομες τοπικές πηγές παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος για τροφοδοσία συσκευών. Βέβαια αυτό μένει να αποδειχτεί στην πράξη.

Σε μεγαλύτερης κλίμακας εφαρμογές θεωρείται πιθανό αυτός ο νέος τύπος υφάσματος με τον διπλό τρόπο παραγωγής ρεύματος να χρησιμοποιηθεί ακόμη και στην αεροπορική και διαστημική βιομηχανία.

Ωστόσο είναι ενωρίς ακόμη για τέτοιες προοπτικές καθώς είναι αναγκαίο να διαπιστωθεί στην πράξη η αντοχή του υλικού στις καταπονήσεις αλλά και η αδιάλειπτη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και σε βάθος χρόνου.

Σε μια κατά το δυνατόν απλουστευμένη περιγραφή για τις ανάγκες της κατασκευής χρησιμοποιείται ένα απλό υλικό, φιλικό στο περιβάλλον, επάνω στο οποίο υφαίνονται ηλιακά κύτταρα από μικρού βάρους πολυμερείς ίνες σε συνδυασμό με ίνες που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα μέσω της τριβής των υλικών. Ο συνδυασμός αυτός είναι μια ίνα διατομής περίπου 320 μικρομέτρων.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Zhong Lin Wang στον τομέα επιστήμης των υλικών και μηχανικής με συνεισφορά από το Εθνικό Ίδρυμα Φυσικών Επιστημών της Κίνας και πηγές χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια χρησιμοποίησε συμβατική κλωστοϋφαντουργική μηχανή αποδεικνύοντας έτσι ότι είναι εφικτή η παραγωγή του νέου υλικού χωρίς σημαντική δαπάνη.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ολοταχώς προς τα οικολογικά αεροπλάνα
Στόχος της παγκόσμιας αεροδιαστημικής βιομηχανίας και των ερευνητικών ιδρυμάτων είναι το ταχύτερο δυνατό να αναπτυχθούν πολλές καινοτόμες τεχνολογίες για την κατασκευή οικολογικών αεροπλάνων. Οι προτάσεις...
Ολοταχώς προς τα οικολογικά αεροπλάνα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Mέγεθος ρεκόρ η ανακάλυψη 1.240 εξωπλανητών
Ανακάλυψη ρεκόρ δημοσιοποίησαν οι αστρονόμοι για την ομαδική ύπαρξη 1.284 εξωπλανητών. Πρόκειται για την πολυπληθέστερη επιβεβαίωση στα 4 χρόνια παρατηρήσεων του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler της NASA. Ετσι...
Mέγεθος ρεκόρ η ανακάλυψη 1.240 εξωπλανητών
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Πενήντα πέντε χρόνια από την αποστολή του Γκαγκάριν στο Διάστημα
Με τη λέξη παγιέχαλι (φύγαμε) που είπε ο κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν κατά την εκτόξευση του διαστημοπλοίου του Vostok 1, στις 12 Απριλίου του 1961, 55 χρόνια πριν, εγκαινιάσθηκε η αποστολή του ανθρώπου στο...
Πενήντα πέντε χρόνια από την αποστολή του Γκαγκάριν στο Διάστημα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
«Εξυπνοι» νανοδορυφόροι σε αποστολές παρατηρήσης του Αρη
Μέχρι σήμερα οι διαστημικές αποστολές με επανδρωμένα σκάφη και δορυφόρους βρίσκονται υπό συνεχή έλεγχο από εγκαταστάσεις στην γη. Όμως τα τελευταία χρόνια μια καινούργια τεχνολογία αναδύεται με τους...
«Εξυπνοι» νανοδορυφόροι σε αποστολές παρατηρήσης του Αρη
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Υψηλής τεχνολογίας αεροπλάνα για τις μελλοντικές πτήσεις
Πολλοί επιτακτικοί παράγοντες δρομολογούν τις εξελίξεις για νέα σχεδίασης και τεχνολογίας υπερηχητικά επιβατικά αεροπλάνα καθημερινής χρήσης.
Υψηλής τεχνολογίας αεροπλάνα για τις μελλοντικές πτήσεις
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Καθυστερημένη αποκάλυψη για «διαστημική μουσική» στην αποστολή Apollo 10
Βούτυρο στο ψωμί των απανταχού «ουφολόγων» ήταν η είδηση για «μουσική» που αποκαλύπτεται ότι άκουσαν δυο αστροναύτες της αποστολής Apollo 10 όταν το διαστημόπλοιο τους διέγραψε την προγραμματισμένη τροχιά στην...
Καθυστερημένη αποκάλυψη για «διαστημική μουσική» στην αποστολή Apollo 10

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας