• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C -0.4°C / 3.0°C
  4 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.1°C / 2.4°C
  4 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 6.0°C
  4 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.1°C / -0.1°C
  3 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  4 BF
  47%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 1.5°C
  3 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -2.1°C
  4 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  6 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.1°C / 2.9°C
  6 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 6.7°C
  7 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 0.7°C / 3.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  56%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.7°C
  4 BF
  51%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 2.2°C
  3 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.2°C / 3.2°C
  2 BF
  95%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.3°C / 2.1°C
  2 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.3°C / 2.2°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  3 BF
  50%

Ανακάλυψαν σημαντική αντικαρκινική πρωτεΐνη

 • A-
 • A+

Ολοι γνωρίζουν ότι το DNA είναι το «μαγικό» μόριο που στις δύο μακριές και συμπληρωματικές αλυσίδες του περιέχει όλες τις βασικές πληροφορίες για την κατασκευή, την καλή λειτουργία και την αναπαραγωγή κάθε έμβιου οργανισμού.

Σε κάθε αλυσίδα ή κλώνο του DNA βρίσκονται κωδικευμένες οι ιδιαίτερες βιολογικές πληροφορίες κάθε οργανισμού.

Οποτε όμως αυτές οι πληροφορίες εκφράζονται -μέσω της αντιγραφής και της αναπαραγωγής τους- υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστούν κάποια μόνιμα «λάθη» στη δομή του DNA, οι περιβόητες μεταλλάξεις του γενετικού υλικού.

Ορισμένες μεταλλάξεις είναι «ουδέτερες», δηλαδή δεν επηρεάζουν εμφανώς την καλή ή κακή λειτουργία και την αναπαραγωγή του οργανισμού, άλλες όμως είναι επιβλαβείς και πολλές φορές καταστροφικές.

Για να αντιμετωπίσουν το σοβαρό πρόβλημα των μεταλλάξεων οι οργανισμοί, κατά την εξέλιξή τους, επινόησαν διάφορα, λιγότερο ή περισσότερο αποτελεσματικά συστήματα επιδιόρθωσης αυτών των «λαθών».

Μόλις πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε επίσημα η ανακάλυψη μιας πρωτεΐνης που παίζει αποφασιστικό ρόλο στην επιδιόρθωση των ανωμαλιών οι οποίες εμφανίζονται κατά την αντιγραφή του DNA τόσο στα φυσιολογικά όσο και στα καρκινικά κύτταρα.

Μια ανακάλυψη που στο άμεσο μέλλον θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων βιοϊατρικών πρακτικών για την έγκαιρη διόρθωση ή την αποφυγή του πολλαπλασιασμού των καρκινικών μεταλλάξεων.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι το προϊόν στενής συνεργασίας μεταξύ ερευνητών από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας και το Πανεπιστήμιο Tuscia της Ιταλίας.

Και τα συμπεράσματά τους μόλις δημοσιεύτηκαν στο διεθνούς κύρους περιοδικό «Nature Communications».

Από καιρό ήταν γνωστό ότι, σε σύγκριση με τα φυσιολογικά κύτταρα, στο DNA των καρκινικών κυττάρων συμβαίνουν πολύ πιο συχνά δομικές αλλαγές ή μεταλλάξεις, φαινόμενο που περιγράφεται από τους ειδικούς ως «γονιδιωματική αστάθεια».

Αυτή η μεγαλύτερη αστάθεια του DNA -και άρα των γονιδίων- είναι ένα από τα τυπικά γνωρίσματα του καρκίνου και οφείλεται συνήθως στη δυσλειτουργία των εγγενών επιδιορθωτικών συστημάτων που διαθέτουν όλα τα κύτταρα για να εξαλείφουν ή να αντικαθιστούν εγκαίρως τις επιβλαβείς αλλαγές στη σωστή αλληλουχία των νουκλεοτιδικών βάσεων του DNA.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για κυτταρικά συστήματα προστασίας από τις συνήθως επιβλαβείς μεταλλάξεις.

Οπως προέκυψε από τη συγκεκριμένη έρευνα, η πρωτεΐνη «ελικάση Wrn» δρα ως ένζυμο που ενεργοποιεί το κατάλληλο κυτταρικό σύστημα προστασίας από τις αλλαγές στη δομή του DNA.

Αυτή η πρωτεΐνη-ένζυμο όποτε εντοπίζει κάποια ανωμαλία μπορεί να ξετυλίγει (τοπικά) τη διπλή έλικα του DNA και κατ’ αυτόν τον τρόπο μπλοκάρει την αντιγραφή της ανωμαλίας και οδηγεί στην επιδιόρθωση των ανωμαλιών.

Κατανοούμε λοιπόν τη σημασία που έχει η συγκεκριμένη έρευνα: αφενός μας αποκαλύπτει έναν βασικό κυτταρικό μηχανισμό που ευθύνεται για τη γονιδιωματική αστάθεια των καρκινικών κυττάρων και αφετέρου ανοίγει τον δρόμο σε νέες θεραπευτικές στρατηγικές για την αντιμετώπισή της.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Δωρεάν οι γενετικές εξετάσεις σε ασθενείς με καρκίνο μέσω του ΜΙΑ
Οι γενετικές εξετάσεις για τον καρκίνο θα γίνονται πλέον δωρεάν στο νέο δημόσιο Δίκτυο Μονάδων Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία. Με την απόφαση ίδρυσης του η Ελλάδα αποδέχεται τις υψηλές προκλήσεις της...
Δωρεάν οι γενετικές εξετάσεις σε ασθενείς με καρκίνο μέσω του ΜΙΑ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Συμμαχία ενάντια στον καρκίνο
Δύο υπουργεία (ΥΠΠΕΘ & υπουργείο Υγείας) συνεργάζονται με στόχο την επίτευξη -και στον τόπο μας- της εξατομικευμένης θεραπείας, η οποία θεωρείται, παγκοσμίως, η κυρίαρχη τάση που προδιαγράφει τις εξελίξεις για...
Συμμαχία ενάντια στον καρκίνο
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η μικροχειρουργική του ανθρώπινου DNA
Πριν από μόλις τρεις ημέρες, μια γνωστή διεθνώς ομάδα Κινέζων μοριακών βιολόγων ανακοίνωσε επίσημα στο BBC και εκτενέστερα στο έγκυρο βρετανικό επιστημονικό περιοδικό «Protein and Cell» ότι κατάφερε, μέσω μιας...
Η μικροχειρουργική του ανθρώπινου DNA
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Περί «ανατριχίλας των συνόρων» ή το πέρασμα από το είναι στο τίποτα
Την προηγούμενη Κυριακή ολοκληρώθηκε με επιτυχία στη Θεολογική Σχολή Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη ένα ασυνήθιστο πολιτιστικό πείραμα, ένα διεθνές συνέδριο με τίτλο «Καρκίνος στο τελικό στάδιο: Η ανατριχίλα των...
Περί «ανατριχίλας των συνόρων» ή το πέρασμα από το είναι στο τίποτα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Το 3ο Συνέδριο Ογκολογίας της Διασποράς
Σκοπός της συνάντησης θα είναι η άμεση επικοινωνία και αλληλεπίδραση που θα αναδείξει τα κοινά ενδιαφέροντα, τις ιδιαίτερες δυνατότητες και τους πιθανούς, κοινούς μελλοντικούς στόχους.
Το 3ο Συνέδριο Ογκολογίας της Διασποράς
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η ιατρική αντεπίθεση στον Covid-19
Η διεθνής επιστημονική κοινότητα εργάζεται πυρετωδώς σε αναζήτηση νέων θεραπευτικών-φαρμακολογικών πρακτικών και εμβολίων για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού.
Η ιατρική αντεπίθεση στον Covid-19

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας