• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.6°C / 23.5°C
  1 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.4°C / 20.6°C
  1 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.0°C / 20.5°C
  1 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 17.5°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.8°C / 20.0°C
  1 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 16.5°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 21.1°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.3°C / 19.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  2 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  0 BF
  85%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 15.5°C / 22.2°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  3 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 23.8°C
  1 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 20.0°C
  1 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  82%

Αφήστε κατά μέρος ιονιστές και άλλα συναφής λειτουργίας μηχανήματα και βάλτε στο σπίτι, στο γραφείο, κάποια από τα πενήντα φυτά που αποδεδειγμένα απαλλάσσουν τον αέρα από ρυπογόνες χημικές ουσίες

Χωρίς τα φυτά, ανάσα δεν παίρνουμε

 • A-
 • A+

Πόσες ώρες την ημέρα είμαστε κλεισμένοι σε έναν εσωτερικό χώρο;

Στην εργασία μας, στο σπίτι, σε χώρους διασκέδασης;

Τώρα πια και στα υπόγεια κοσμοπλημμυρισμένα μέσα μεταφοράς;

Πόσες φορές αισθανθήκαμε πως δεν υπήρχε αρκετός αέρας;

Πόσες φορές νιώθουμε τα μάτια μας να τσούζουν ή έναν ελαφρύ πονοκέφαλο που περνάει με το που βγαίνουμε για λίγο στον καθαρό αέρα;

(Ναι, υπάρχει περίπτωση ο αέρας στο κέντρο της πόλης να είναι πιο ευεργετικός από τον αέρα του γραφείου μας.)

Ή έντονη ζαλάδα όταν κάνουμε τα ψώνια μας σε μεγάλα κλειστά κτιριακά συγκροτήματα (mall);

Πόσες φορές βγαίνουμε κατάκοποι μέσα από το ίδιο μας το σπίτι, πόσο μάλλον δε, από την εργασιακή μας εστία, όπου ίσως μοιραζόμαστε έναν μικρό χώρο με πολλούς -αναλογικά με τον χώρο- συναδέλφους;

Αυτές τις φορές που βιώσαμε τέτοια αισθήματα, πιθανότατα το αίτιο να βρίσκεται στο φαινόμενο που λέγεται «σύνδρομο των άρρωστων κτιρίων».

Γνωστό και καταγεγραμμένο εδώ και χρόνια από τους επιστήμονες, είναι ένα φαινόμενο που έχει τις ρίζες του στον τρόπο που έχει δομηθεί η ζωή μας.

Η αντικατάσταση των φυσικών υλικών στην κατασκευή, διακόσμηση και ένδυση των σπιτικών μας, η αεροστεγής σφράγιση των κτιρίων από την ανάγκη για όσο το δυνατόν λιγότερο ενεργοβόρα κτίσματα στέρησαν από τους ζωτικούς μας χώρους το απλούστερο και αναγκαίο για τη ζωή μας και την καλή μας υγεία: τον καθαρό αέρα.

Η μόλυνσή του προκαλείται από την έκλυση πτητικών χημικών ουσιών/ ενώσεων που εκπέμπουν τα δομικά (π.χ. νοβοπάν, mdf) και τα συνθετικά υλικά που πλέον χρησιμοποιούνται ευρέως (π.χ. για την κατασκευή ντουλαπιών, πάγκων κουζίνας, γραφείων), οι κόλλες με τις οποίες συγκολλώνται τα διάφορα υλικά (βάσεις μοκετών, χαλιών) και φυσικά οι ηλεκτρικές συσκευές και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Οι συνηθέστερες ανεπιθύμητες επισκέπτριες ρυπογόνες ενώσεις είναι το βενζόλιο, η φορμαλδεΰδη, το ξυλένιο, η αµµωνία, το τριχλωροαιθυλένιο και φυσικά το διοξείδιο του άνθρακα.

Με την παρουσία τους, δημιουργούν ένα «νέφος» στο εσωτερικό σπιτιών και εργασιακών χώρων που έχουν εμάς αποδέκτες.

Αλλεργίες, άσθμα, ερεθισμοί ματιών, μύτης και λαιμού, πονοκέφαλοι, ζαλάδες, αίσθημα κόπωσης και έντονο εργασιακό στρες αποτελούν ένα κομμάτι του αντίκτυπού τους στην υγεία των ανθρώπων.

Ενοχοποιούνται ακόμη για νευρολογικές διαταραχές, εμφάνιση λευχαιμίας, καρκίνου και για άλλα σύγχρονα νοσήματα της εποχής και του τρόπου ζωής μας.

Οι κυβερνήσεις των χωρών ανά τον κόσμο έχουν θεσπίσει κατώτατα ή επιτρεπτά όρια έκθεσης σε τέτοιους ρύπους, όμως το κάθε επιτρεπτό όριο αφορά συγκεκριμένη ουσία.

Αν εκτιθέμεθα σε συνδυασμό ρύπων, τότε τι γίνεται;

Πώς μπορούμε να αντιδράσουμε; Τι λύσεις υπάρχουν;

Για μία ακόμη φορά, η λύση έρχεται από τη φύση και επιβεβαιώνεται από τους επιστήμονες, που από το 1904 έχουν καταγράψει τη θεραπευτική ικανότητα του φυτικού βασιλείου -ως ένα μέρος των ιδιοτήτων και ικανοτήτων του- στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ενας από τους επιστήμονες που κατέγραψε και απέδειξε την ικανότητα συγκεκριμένων -όχι σπάνιων αλλά ενταγμένων στην καθημερινότητά μας- φυτών να απορροφούν ρύπους, επομένως να παράγουν φρέσκο, καθαρό αέρα, είναι ο dr. Bill Wolverton, με πειράματα που διεξήγαγε για τη ΝΑSΑ.

Τα συμπεράσματα των ερευνών του έδειξαν κυρίως τα φυτά με πλατύ φύλλωμα αλλά και κάποια ανθοφόρα ως τους καλύτερους καθαριστές της ατμόσφαιρας, καθώς αρέσκονται να τρώνε ό,τι μας κάνει κακό.

Ποια είναι αυτά;

Βρες τους ρύπους του χώρου σου και διάλεξε το κατάλληλο φυτό

Από τα πενήντα καταγεγραμμένα ως ρυποφάγα φυτά, παρουσιάζονται τα δώδεκα πιο αποτελεσματικά για τον καθαρισμό του αέρα στο σπίτι και στον εργασιακό μας χώρο, που θα τα βρείτε εύκολα στα φυτώρια.

Είναι χάρμα οφθαλμών, έχουν διακριτική παρουσία, κάνουν καλή παρέα, είναι οι καλύτεροι καταναλωτές/ απορροφητήρες ρυπογόνων χημικών ουσιών (πτητικών οργανικών ενώσεων) που κατακλύζουν τους εσωτερικούς χώρους, δεν είναι απαιτητικά σε φροντίδα, είναι ανθεκτικά σε ασθένειες και έχουν υψηλό βαθμό διαπνοής.

Για να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δηλαδή πλούσιο καθαρό αέρα, καλό είναι να κάνουμε έναν συνδυασμό φυτών που θα λειτουργήσουν συνεργατικά για το καλό μας.

1. Η δράκαινα μαρτζινάτα είναι εξαιρετικά αδηφάγος όσον αφορά το βενζόλιο, τη φορμαλδεΰδη και το τριχλωροαιθυλένιο.

Συνθετικά υφάσματα, υλικά που χρησιμοποιούνται ως βάση για χαλιά και μοκέτες, δομικά υλικά όπως κόντρα πλακέ ή νοβοπάν, ρητίνες ή κόλλες εκπέμπουν φορμαλδεΰδη.

Ως ουσία χρησιμοποιείται στην επεξεργασία πολλών καταναλωτικών απλών αγαθών, όπως χαρτομάντιλα, σακούλες σκουπιδιών, άρα είναι η πιο κοινή τοξική ουσία που ζει και θριαμβεύει στους εσωτερικούς χώρους σπιτιών και εργασιακών χώρων.

Προσβάλλει τις αναπνευστικές οδούς (μάτια, μύτη και λάρυγγα).

Μπορεί να εκλυθεί ακόμη από κουζίνες υγραερίου, ενώ δυστυχώς βρίσκεται και στον καπνό του τσιγάρου (Lovreglio et al, 2009).

2. Η ορχιδέα φαλαίνοψη τρελαίνεται για ξυλένιο και τολουόλιο.

Ουσίες που εκλύονται αντίστοιχα από χρώματα, κόλλες και τις οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεοράσεων.

Οπότε είναι το καλύτερο και με τα ομορφότερα άνθη φυτό που μπορείτε να επιλέξετε, για να απαλλαγείτε από τις ρυπογόνες ουσίες που λυμαίνονται τους χώρους του σπιτιού αλλά και του γραφείου.

Ενα ακόμη πλεονέκτημά τους είναι ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας απελευθερώνουν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα, ενώ απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα (ορχιδέα δενδρώδης).

3. Η χαµαιδωρέα η ξυλώδης ως κύριο γεύμα της αγαπά να έχει βενζόλιο, τριχλωροαιθυλένιο και φορµαλδεΰδη. Και καθώς δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση, είναι η καλύτερη επιλογή για να διακοσμήσει όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Απελευθερώνει υγρασία στο περιβάλλον, κάτι που είναι παραπάνω από ευκταίο τον χειμώνα για κάθε χώρο με air condition ή κεντρικά συστήματα αερισμού και θέρμανσης, προκειμένου να μην ξηραίνεται η ατμόσφαιρα.

Το βενζόλιο εκλύεται από βαφές, τον καπνό του τσιγάρου και τους εκτυπωτές, ενώ το τριχλωροαιθυλένιο εκλύεται κυρίως από τα μελάνια των εκτυπωτών.

4. Το σπαθίφυλλο περιγράφεται στο βιβλίο του dr. B. Wolverton, ως ένα από τα πολυτιμότερα φυτά που πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του αέρα των εσωτερικών χώρων. Και αυτό γιατί είναι εξαιρετικά αποδοτικό στην απορρόφηση ενώσεων αλκοόλης και ακετόνης αλλά και φυσικά του αγαπημένου τρίδυμου, βενζόλιου, τριχλωροαιθυλένιου και φορμαλδεΰδης.

Το βενζόλιο ενοχοποιείται για τη συχνή εμφάνιση ανωμαλιών στα χρωμοσώματα, για λευχαιμία, αναιμία και κάποιες μορφές καρκίνου (Liu et al, 2007).

Συνιστάται για κλειστούς χώρους, π.χ. διδασκαλίας, γιατί είναι εξαιρετικός κυνηγός ενώσεων που έχουν αφετηρία την ανθρώπινη αναπνοή.

5. Ο πόθος δεν έχει ανάγκη τη φροντίδα μας, επιβιώνει τρώγοντας κυρίως φορμαλδεΰδη, χωρίς να λέει όχι σε ένα καλό γεύμα από ξυλένιο και βενζόλιο.

6. Η φτέρη ανήκει στην ομάδα των πιο άξιων κυνηγών φορμαλδεΰδης αλλά και των ενώσεων αλκοόλης.

Ξυλένιο και τολουόλιο ανήκουν στα αγαπημένα της εδέσματα, ενώ ο υψηλός ρυθμός διαπνοής της την καθιστά τον καλύτερο υγραντήρα εσωτερικών χώρων.

7. Το χρυσάνθεμο που πάμε δώρο στους φίλους μας, του Αγ. Δημητρίου, είναι ένα εξαιρετικό φυτό για τον καθαρισμό του αέρα από πολλές χημικές ουσίες -σταθερά οι γνωστές φορμαλδεΰδη, βενζόλιο- αλλά και από την αμμωνία, που έχει μετρηθεί στο εσωτερικό κτιρίων (σε μεγάλους εργασιακούς χώρους) που δεν αερίζονται σωστά, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί έντονη δυσοσμία.

Η αμμωνία ερεθίζει τους βλεννογόνους αδένες, ενώ έχουν καταγραφεί συμπτώματα κόπωσης, πονοκεφάλων και αυξημένου εργασιακού στρες σε ανθρώπους που έχουν εκτεθεί σε αυτήν.

8. Η ζέρμπερα ήταν από τα πρώτα φυτά που χρησιμοποίησε στα πειράματά του για τη ΝΑSΑ, ο dr. B. Wolverton και αποδείχτηκε από τα αξιότερα φυτά για την καταπολέμηση των χημικών πτητικών ουσιών που καταγράφονται στο εσωτερικό σπιτιών καθώς και για τον υψηλό βαθμό διαπνοής της.

9. Η σανσεβιέρια ειδικεύεται στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που σημαίνει πως το βράδυ που κοιμόμαστε, μας φροντίζει παράγοντας οξυγόνο.

Φυσικά δεν τα πάει άσχημα και με την υπόλοιπη παρέα (φορμαλδεΰδη, ξυλένιο, τολουόλιο και βενζόλιο).

10. Το χλωρόφυτο μαζί με τη ζέρμπερα ήταν από τα πρώτα φυτά που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα της ΝΑSΑ. Φορμαλδεΰδη, ξυλένιο και τολουόλιο είναι η κύρια τροφή του.

11. Το αγλαόνημα έχει τρεις ιδιότητες που το κάνουν πολύ δημοφιλές όχι μόνο σε σπίτια αλλά και σε εργασιακούς χώρους.

Εμφανίζει και αυτό υψηλό βαθμό διαπνοής, είναι ανθεκτικό (τα βγάζει άνετα πέρα και σε μέρη που δεν έχουν ιδιαίτερο φωτισμό) και είναι ικανότατος κυνηγός των περισσότερων πτητικών χημικών ουσιών.

12. Ο κισσός από την παρέα των χημικών πτητικών ουσιών επιλέγει ως αγαπημένο στόχο τη φορμαλδεΰδη και έχει τη μέγιστη ικανότητα απορρόφησής της από τα υπόλοιπα φυτά.

Στα προτερήματά του είναι και η ανθεκτικότητά του σε επιθέσεις εντόμων όπως και ο καλός ρυθμός διαπνοής.

Πλούσιος ο κατάλογος με τα καταλληλότερα φυτά εσωτερικού χώρου που φροντίζουν για την υγεία μας χαρίζοντάς μας ανάσες καθαρού οξυγόνου.

Σίγουρα ανάμεσα στα ονόματα φυτών που ακολουθούν, θα αναγνωρίσετε φυτά που ήδη γνωρίζετε ή έχετε.

Για να μην κάνετε λάθος αγορές, παρατίθεται και η λατινική ονομασία τους:

Αρέκα (Chrysalidocarpus lutescens, Arecaceae), αιχµέα (Aechmea fasciata, Bromeliaceae), αλόη (Aloe barbadensis, Liliaceae), αλεξανδρινό (Euphorbia pulcherrima, Euphorbiaceae), αζαλέα (Rhododendron simsii «Compacta», Ericaceae), ανθούριο (Anthurium andraeanum, Araceae), αροκάρια (Araucaria heterophylla, Araucariaceae), δράκαινα βαρνέκι (Dracaena deremensis « Warneckei», επίφυλλο, χειµωνιάτικο και ανοιξιάτικο (Schlumbergera rhipsalidopsis, Schlumbergera bridgessi, Cactaceae), καλαθέα μαράνθα (Maranta leukoneura «Kerchoveana»), κισσός ο µικρόφυλλος (Hedera helix, Araliaceae), κρότων (Codiaeum variegatum pictum, Euphorbiaceae), καλαθέα μακογιάνα (Calathea makoyana, Maranthaceae), καλαχόη (Kalanchoe blossfeldiana, Crassulaceae), κυκλάµινο (Cyclamen persicum, Primulaceae), λιριοπέ τούφα (Liriope spicata, Liliaceae), μπιγκόνια (Begonia semperflorens, Begoniaceae), μπανανιά (Μusa cavendishii, Musaceae), ντιεφενµπάχια κοµπάκτα (Dieffenbachia «Εxotica Compacta»), ρόκισσος (Cissus rhombifolia «Ellen Danika», Vitaceae), σεφλέρα ακτινόφυλλη (Brassaia actinophylla, Araliaceae), συγκόνιο (Syngonium podophyllum, Araceae), τουλίπα (Tulipa gesnariana, Liliaceae), φοίνικας ράπης (Rhapis excelsa, Arecaceae), φοίνικας ροµπελίνι (Phoenix roebelenii, Arecaceae), φίκος (Ficus robusta, Moraceae), φίκος μπέντζαµιν (Ficus benjamina, Moraceae), φίκος άλι (Ficus macleilandii «Αli», Moraceae), φυλλόδεντρο αναρριχώµενο (Philodedron erubescens, Araceae), φυλλόδεντρο σέλουµ (Philodendron selloym, Araceae), homalomena «ντάµα κούπα» (Homalomena wallisii, Araceae).

Τα φυτά που αναφέρονται, μπορείτε να τα αναζητήσετε στο φυτώριο της Γεωπονικής Σχολής για οικονομικότερες τιμές, αλλά και σε μεγάλα φυτώρια.

Τι είναι ο ρυθμός διαπνοής;

Διαπνοή είναι η απώλεια νερού -διά μέσου της εξάτμισης- από τα στόματα που διαθέτουν τα φυτά στην επιφάνεια των φύλλων τους.

Ρυθμός διαπνοής είναι η ικανότητά τους να ελέγχουν την ποσότητα νερού που θα απελευθερώσουν στην ατμόσφαιρα από τα στόματά τους.

 Info:

«Eco friendly plants», «How to grow fresh air» είναι οι δύο τίτλοι βιβλίων του dr. B.C. Wolverton που μπορείτε να αναζητήσετε.

Στοιχεία του θα βρείτε στη διεύθυνση: wolvertonenvironmental.com

Αν θέλετε να ανακαλύψετε τη δύναμη του φυτικού βασιλείου, η καλύτερη μύηση είναι το βιβλίο «Η μυστική ζωή των φυτών», εκδόσεις Χατζηνικολή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
H ηφαιστειακή τέφρα στο στόχαστρο της NASA
Η ηφαιστειακή τέφρα ήταν και παραμένει ένας από τους σημαντικούς κινδύνους για τις αεροπορικές πτήσεις. Η εισρόφηση της από τους κινητήρες μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα λειτουργίας τους πιθανόν και...
H ηφαιστειακή τέφρα στο στόχαστρο της NASA
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Έρευνα: Τα πλαστικά και χημικά απόβλητα θέτουν πλέον σε κίνδυνο την ύπαρξή μας
Νέα επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η χημική ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος έχει βλάψει ανεπανόρθωτα τα οικοσυστήματα του πλανήτη, θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη επιβίωση.
Έρευνα: Τα πλαστικά και χημικά απόβλητα θέτουν πλέον σε κίνδυνο την ύπαρξή μας
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Εκατομμύρια νεκροί εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Νέες μετρήσεις ανεβάζουν σε 8,8 εκατομμύρια ετησίως τους ανθρώπινους θανάτους εξαιτίας της ανθρωπογενούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μόνο στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι πεθαίνουν περίπου 790 χιλιάδες άνθρωποι κάθε...
Εκατομμύρια νεκροί εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Κυψέλες καυσίμων για οικολογικά επιβατηγά πλοία
Αν και η πρόταση για μικρά οικολογικά επιβατηγά πλοία με μηδενικές εκπομπές ρύπων ήδη λειτουργεί μόλις πρόσφατα πήρε συγκεκριμένη μορφή και σαφή προοπτική για το μέλλον βασιζόμενη στις κυψέλες καυσίμων. Και...
Κυψέλες καυσίμων για οικολογικά επιβατηγά πλοία
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Νανορομπότ αφαιρούν τοξικά μέταλα από λύματα
Mια από τις τελευταίες και αλλά υποσχόμενες αντιρρυπαντικές προτάσεις της τεχνολογίας είναι η χρήση αυτοκινούμενων νανορομπότ για την αφαίρεση μολύβδου και άλλων ρύπων από λύματα. Σμήνος από εκατοντάδες...
Νανορομπότ αφαιρούν τοξικά μέταλα από λύματα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Πρόταση του ΜΙΤ για τη βέλτιστη ενεργειακή απόδοση των κτιρίων
Σε πρόσφατη έρευνα που συμπεριλαμβάνεται σε εργασία ειδικών του ΜΙΤ αποδεικνύεται ότι το 44% της ενέργειας που χρησιμοποιείται για την θέρμανση και ψύξη των κτιρίων στα αστικά κέντρα των ΗΠΑ αντιπροσωπεύει το...
Πρόταση του ΜΙΤ για τη βέλτιστη ενεργειακή απόδοση των κτιρίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας