• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.1°C / 20.1°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.3°C
  1 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 20.0°C
  1 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.9°C / 13.8°C
  0 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 16.3°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 15.1°C
  0 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.6°C
  1 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.9°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 20.4°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.7°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  45%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.5°C / 18.3°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.8°C
  2 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 12.3°C / 17.7°C
  1 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 11.7°C / 15.8°C
  1 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  56%

Υποθαλάσσιος αγωγός για ταχύτητες ρεκόρ των Facebook και Μicrosoft

 • A-
 • A+

Mε την φανταστική ταχύτητα των 160 terabits ανά δευτερόλεπτο σύντομα θα διακινούνται τα δεδομένα των γιγαντιαίων εταιριών Facebook και Microsoft μέσω κοινού αγωγού οπτικών ινών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2017.

Ο αγωγός με την ονομασία MAREA είναι ο πρώτος με τέτοια δυναμικότητα που θα διατρέχει απόσταση 6.600 χιλιομέτρων στο βυθό του Ατλαντικού διασυνδέοντας τις δυο Ηπείρους. Θα ξεκιναει απο την Βόρεια Βιρτζινια και θα καταλήγει στο Μπιλμπάο της Ισπανίας. Μέσω τοπικών υποδομών τα δεδομένα των δυο εταιριών θα διανέμονται στην Ευρώπη, την Αφρική, την Μέση Ανατολή και Αφρική.

Η συνεχής ανάπτυξη των εφαρμογών αλλά και ο αυξανόμενος αριθμός των χρηστών πιέζει ασφυκτικά τις δυο εταιρίες να αυξήσουν την μεταφορά των δεδομένων τους σε μεγέθη πολύ υψηλότερα από τα σημερινά. Συνυπολογίζοντας την ζήτηση καθώς και τη ταχεία ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον οι Facebook και Microsoft αποφάσισαν να προχωρήσουν στην δημιουργία δικών τους τηλεπικοινωνιακών υποδομών.

Η επιλογή αυτή έχει σημαντικές προεκτάσεις καθώς σηματοδοτεί μια σταδιακή αλλαγή στην πολιτική των δυο εταιριών. Έτσι αντί της συνηθισμένης έως σήμερα τακτικής να ενοικιάζουν «χωρητικότητα» στα μεγάλα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα που διαθέτουν οι καθιερωμένοι πάροχοι αποφάσισαν να κατασκευάσουν τον δικό τους αγωγό οπτικών ινών. Επομένως θα έχουν τον πλήρη έλεγχο ως προς την διαμεταγωγή δεδομένων σταθερά σε πολύ υψηλές ταχύτητες.

Βέβαια στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μάλλον μικτή τακτική στην οποία κυριαρχεί ο νέος τηλεπικοινωνιακός αγωγός οπτικών ινών χωρίς όμως να παραμερίζονται ολότελα οι καθιερωμένοι πάροχοι. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από την επιλογή τους να συνεργαστούν με την Telxious θυγατρική της Ισπανικής Telefonica.

Η Telxius θα είναι υπεύθυνη για την λειτουργία του τηλεπικοινωνικαού αγωγύ ενώ οι Facebook και Microsoft ανάλογα με τις ανάγκες τους θα αξιοποιούν το μεγαλύτερο μέρος του διατιθέμενου φάσματος. Αυτό θα επιτρέψει στην Telxius να πουλήσει «χωρητικότητα» σε άλλες εταιρίες που επιθυμούν διατλαντικές συνδέσεις προφανώς για κερδοφόρα χρήση.

Με την αποδέσμευση τους από την σχέση εξάρτησης με τις τηλεπικοινωνικαές εταιρίες θα τους δώσει την δυνατότητα να γεφυρώσουν τις πολυ μεγάλες αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης ενώ ταυτόχρονα θα προωθήσουν απαιτητικές σε ευρυζωνικότητα εφαρμογές.

Ενδεικτικά για τους στόχους τους αναφέρεται ότι τα 160 terabits ανά δευτερολεπτο ισοδυναμούν με 16 εκατομμύρια φορές το εύρος ζώνης που χρησιμοποιεί μια οικιακή σύνδεση ίντερνετ.

Έχοντας διασφαλίσει τόσο υψηλές ταχύτητες διαμεταγωγής η εταιρεία Facebook θέλει να παροτρύνει τους χρήστες της να ασχοληθούν συστηματικά με την εκπομπή ζωντανού βίντεο και της μεταξύ τους επικοινωνίας μέσω εικονικής πραγματικότητας.

Σήμερα παρέχει παγκόσμιας εμβέλειας υπηρεσίες όπως το Facebook Messenger, το Whats App και το Instagram. Επίσης από την πλευρά της η Microsoft κινείται με αυξανόμενους ρυθμούς προς οτιδήποτε βασίζεται στο υπολογιστικό νέφος ώστε να ικανοποιήσει τις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες ζήτησης.

Από την αλλαγή στην πολιτική χρήσης τηλεπικοινωνιακών υποδομώνς αποκλειστικής χρήσης δεν εξαιρείται η Google που παρέχει τις υπηρεσίες Gmail, Google Docs, Google Maps καθώς και πολλές άλλες. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει επενδύσει σε δυο υποθαλάσσιους αγωγούς που καλύπτουν τη διαδρομή από την Δυτική όχθη των ΗΠΑ μέχρι την Ιαπωνία και την Βραζιλία καθώς και ένα δικτύο αγωγών για να διασυνδέει διάφορα μέρη της Ασίας.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ρεκόρ υποψηφιοτήτων στη NASA από υποψήφιους αστροναύτες
Υποβολή για συμμετοχή σε διαδικασία επιλογής του εκπληκτικού αριθμού των 18.300 ατόμων παρ' ότι η πιθανότητα επιτυχίας ανέρχεται σε μόλις 0,08%.
Ρεκόρ υποψηφιοτήτων στη NASA από υποψήφιους αστροναύτες
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Η ψηφιακή ζωή μας ως Αβαταρ
Αναμφίβολα, το οξύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες του νέου ψηφιακού γαλαξία είναι η περιφρούρηση της όποιας «ιδιωτικής ζωής» ή «προσωπικής αυτονομίας» έχει απομείνει στην εποχή του Διαδικτύου....
Η ψηφιακή ζωή μας ως Αβαταρ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Iντερνετ από το διάστημα μέσω νανοδορυφόρων
Δορυφορικό ίντερνετ παγκόσμιας κάλυψης και χαμηλού κόστους υπόσχεται η Ισραηλινή εταιρία SkyFi. Με την επιλογή της να χρησιμοποιήσει ένα σμήνος από νανοδορυφόρους περί τη γη θεωρεί ότι έτσι θα διασυνδεθούν...
Iντερνετ από το διάστημα μέσω νανοδορυφόρων
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Μικροκύκλωμα «μιμείται» τον ανθρώπινο εγκέφαλο
Ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην εξέλιξη των νέας φιλοσοφίας ηλεκτρονικών υπολογιστών που λειτουργούν μιμούμενοι τον ανθρώπινο εγκέφαλο έγινε πρόσφατα στις ΗΠΑ. Θα χρησιμοποιηθούν σε ευρύ πεδίο εφαρμογών,...
Μικροκύκλωμα «μιμείται» τον ανθρώπινο εγκέφαλο
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Πέθανε ο δημιουργός του email
Ο γνωστός Αμερικανός επιστήμονας του ΜΙΤ Ray Tomlinson έφυγε από τη ζωή στα 74 του, όμως μας άφησε κληρονομιά μια από τις μεγαλύτερες εφαρμογές της σύγχρονης ψηφιακής ζωής.
Πέθανε ο δημιουργός του email
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ασύρματο ίντερνετ με... διαστημικές ταχύτητες
Με τις κολοσσιαίας δύναμης παρόχους του ενσύρματου ίντερνετ στις ΗΠΑ επιχειρεί να τα βάλει μια εταιρία βασιζόμενη στην ασύρματη παροχή ίντερνετ σε πολύ υψηλές ταχύτητες. To πλέον εντυπωσιακό που υπόσχεται...
Ασύρματο ίντερνετ με... διαστημικές ταχύτητες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας