• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.6°C / 31.2°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 26.6°C
  5 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 28.2°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.4°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 28.8°C
  1 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.6°C
  3 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.2°C
  6 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  4 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.1°C / 28.8°C
  4 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  5 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  29°C 28.4°C / 28.9°C
  3 BF
  30%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 31.0°C
  3 BF
  21%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  5 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 29.9°C
  4 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 29.4°C
  4 BF
  30%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 26.7°C
  4 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  43%
Photo courtesy of SkyFi

Iντερνετ από το διάστημα μέσω νανοδορυφόρων

 • A-
 • A+

Δορυφορικό ίντερνετ ταχύτητας έως 1 gigabit ανά δευτερόλεπτο με παγκόσμια κάλυψη και χαμηλό κόστος υπόσχεται η νεοφυής Ισραηλινή εταιρία SkyFi. Με την επιλογή της να χρησιμοποιήσει σμήνος από νανοδορυφόρους περί τη γη θεωρεί ότι έτσι θα διασυνδεθούν στον παγκόσμιο ιστό πολλές περιοχές χωρίς πρόσβαση σε δίκτυα μεταξύ των οποίων και οι φτωχότερες του πλανήτη.

Αν και χρόνια πριν είχε τεθεί το θέμα του δορυφορικού ίντερνετ τεχνολογικοί και οικονομικοί περιορισμοί είναι πιθανόν ότι δεν επέτρεψαν την γενικευμένη υλοποίηση. Η πρόταση της SkyFi είναι απλή. Οι νανοδορυφόροι τροχιακά καλύπτουν πλήρως τον πλανήτη και συνθέτουν μεταξύ τους ένα ενιαίο χαμηλού κόστους και υψηλών επιδόσεων τηλεπικοινωνιακό δίκτυο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η αρχική εκτόξευση χρονικά τοποθετείται στα τέλη του 2017.

Όπως έχει περιγραφεί γενικά κάθε δορυφόρος συνήθως είναι ένας πομποδέκτης εν πτήσει. Δέχεται σήματα από τη Γη και σε περίπτωση δικτύου τα προωθεί στους γειτονικούς ώστε να μεταδοθούν σε άλλες μακρινές γεωγραφικές περιοχές. Επίσης λαμβάνει από τους γειτονικούς τους και με τα κάτοπτρα του στραμμένα προς τη γη στέλνει το σήμα σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Όπως αναφέρει ο Lab Itzhaki-Tami, με μεγάλη εμπειρία στη ισραηλινή αεροδιαστημική τεχνολογία συνιδρυτής της SkyFi, παρά την εξάπλωση του ίντερνετ σήμερα περί τα τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εκτός σύνδεσης. Θεωρεί την πρόταση της εταιρίας του τεχνικά εφικτή και οικονομικά βιώσιμη με τα σημερινά τεχνικά μέσα. Επισημαίνει δε ότι πρόθεση της είναι να διασυνδέσει οποιονδήποτε βρίσκεται στη γη, στην θάλασσα και τον αέρα. Ετσι επεκτείνει σημαντικά το επιχειρηματικό βεληνεκές του εγχειρήματος.

Η οικονομική λειτουργία του δικτύου

Η επιχειρηματολογία της SkyFi βασίζεται σε δυνατά δεδομένα που μένει βέβαια να αποδειχτούν στην πράξη. Υποστηρίζει ότι το κόστος συνολικά για τους 60 νανοδορυφόρους είναι μικρότερο από αυτό που χρειάζεται για έναν μόνον μεγάλο συμβατικό δορυφόρο επικοινωνιών.

Επομένως με τα ίδια χρήματα δικτυώνεται ο πλανήτης και όχι μόνον μια μικρή περιοχή με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα το σύστημα GPS. Αλλωσε κάθε νανοδορυφόρος έχει μέγεθος περίπου όσο ένα μικρο κουτί μήκους 30 εκατοστών, μήκους και πλάτους αντίστοιχα 10 εκατοστών ενώ η διάμετρος του κατόπτρου θα είναι 55 εκατοστά.  

Το μικρό μέγεθος κάθε νανοδορυφόρου επιτρέπει το «πακετάρισμα» πολλών σε ένα κοινό φορτίο το οποίο με ένα πύραυλο φορέα μεταφέρεται στο διάστημα. Οταν φθάσει στο κατάλληλο υψόμετρο «ξεδιπλώνεται» το πακέτο και κάθε ένας από τους νανοδορυφόρους λαμβάνει την προκαθορισμένο σημείο στην τροχιά ώστε να σχηματίσει στην συνεχεία το παγκόσμιο δορυφορικό δίκτυο επικοινωνιών. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο εξοικονόμησης χρημάτων.

Το δεύτερο στάδιο εξοικονόμησης χρημάτων βασίζεται στην πλέον προωθημένη τεχνολογία για τα λεγόμενα «αυτοδιορθούμενα» κάτοπτρα. Οπως την περιγράφει η SkyFi όταν ο δορυφόρος τεθεί σε τροχιά ο μηχανισμός της κεραίας του «ανοίγει» θυμίζοντας αλεξίπτωτο και παίρνει την μορφή κατόπτρου για ηλεκτρομαγνητική εκπομπή και λήψη.

Η υπό ανάπτυξη νέα τεχνολογία θα επιτρέπει στο κάτοπτρο να μικροδιορθώνει τον τρόπο λειτουργίας του αποκαθιστώντας έτσι ατέλειες στην επιφάνεια του ώστε, ανεξάρτητα απο αυτές, η ισχύς εκπομπής να παραμένει πάντα η ίδια. Επίσης διατηρώντας σταθερά την στόχευση του κατόπτρου προς τη γη θα αντισταθμίζει μικρές αλλαγές στη θέση του δορυφόρου κατά την πολυετή διάρκεια της ζωής του.

Και στις δυο περιπτώσεις η σύνθετη αυτή διαδικασία θα γίνεται από ένα ειδικής κατασκευής εύκαμπτο δευτερεύοντα ανακλαστήρα, τεχνολογία την οποία αναπτύσσουν οι ερευνητές της SkyFi. Η πρώτη έκδοση του νέου τύπου κεραίας ήδη βρίσκεται στα στάδιο των δοκιμών σε χώρο 50 τετραγωνικών μέτρων μέσα σε ειδικό θάλαμο που προσομοιώνει τις συνθήκες στο διάστημα. Το προϊόν ήδη βρίσκεται υπό κατασκευή από υπεργολάβους στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ. 

Τεχνολογικά αυτό που προτείνει η SkyFi με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα θεωρητικά ακούγεται εφικτό. Για να γίνει ακόμη περισσότερο πειστική επισημαίνει ότι σήμερα το Ισραήλ διαθέτει υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία και σε αυτή την κατηγορία.

Στη διαπίστωση αυτή συνυπολογίζεται και η συνολική συνεισφορά των Εβραίων μηχανικών που επαναπατρίστηκαν από την πρώην Σοβιετική Ένωση κατά την δεκαετία του ΄80. Διαρκής έρευνα, συσσώρευση εμπειρίας και επιστήμονες δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ώστε το Ισραήλ να κατέχει την 4η θέση παγκοσμίως ως προς τους εν χρήσει δορυφόρους.

Προηγμένη τεχνολογία και ανταγωνισμός

CC BY-SA Royroy903 Wikimedia Commons

Υπάρχει όμως και η καθαρά εμπορική πλευρά της νέας τεχνολογίας στα συγκεκριμένα κάτοπτρα. Ο παροχέας που χρησιμοποιεί τον δορυφόρο θα έχει την δυνατότητα να τροποποιεί την έκταση ή και την γεωγραφική περιοχή που «βλέπει» ανάλογα με τις ανάγκες των εκπομπών και της επιχειρηματικότης δραστηριότητας του. 

Η δυνατότητα των νανοδορυφόρων να προσαρμόζονται σε συγκεκριμένες απαιτήσεις λειτουργίας αλλά και να παρέχουν ταυτόχρονα πολλαπλές υπηρεσίες σε διαφορετικής κατηγορίας πελάτες επιτρέπει την διαμόρφωση ανταγωνιστικής τιμής στην παροχή ίντερνετ. Γι' αυτό και ήδη αναζητούνται επιχειρήσεις με δραστηριοποίηση στο συγκεκριμένο χώρο προκειμένου να επενδύσουν.

Πίσω από όλα αυτά ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας σκληρός ο ανταγωνισμός με τους δυο γιγαντιαίες επιχειρήσεις, το Facebook και την Google. Για τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες η πρώτη χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό από drones και συμβατικούς δορυφόρους ενώ η δεύτερη ειδικά μπαλόνια σε μεγάλο υψόμετρο. 

Αν όντως λειτουργήσει η πρόταση της SkyFi τότε δεν είναι απίθανο εταιρίες που συνεργάζονται με τις δυο αυτές εταιρίες για οικονομικούς λόγους να στραφούν στην Ισραηλινή εταιρία.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η SkyFi δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση υψηλής τεχνολογίας στο Ισραήλ καθώς περίπου 10 εταιρίες με προηγμένη δορυφορική τεχνογνωσία βρίσκονται στην παγκόσμια αγορά που σήμερα ανέρχεται στα 200 δις ετησίως.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ρεκόρ υποψηφιοτήτων στη NASA από υποψήφιους αστροναύτες
Υποβολή για συμμετοχή σε διαδικασία επιλογής του εκπληκτικού αριθμού των 18.300 ατόμων παρ' ότι η πιθανότητα επιτυχίας ανέρχεται σε μόλις 0,08%.
Ρεκόρ υποψηφιοτήτων στη NASA από υποψήφιους αστροναύτες
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Παραγωγή ρεύματος από υψηλής τεχνολογίας υφάσματα
Υφάσματα για καθημερινή χρήση που θα παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα ταυτόχρονα μέσω κίνησης και φωτεινής ακτινοβολίας αναμένεται να φέρουν μια μικρή επανάσταση στην καθημερινότητά μας. Tα νέα υφάσματα θεωρούνται...
Παραγωγή ρεύματος από υψηλής τεχνολογίας υφάσματα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Υποθαλάσσιος αγωγός για ταχύτητες ρεκόρ των Facebook και Μicrosoft
Mε την φανταστική ταχύτητα των 160 terabits ανά δευτερόλεπτο θα διακινούνται τα δεδομένα των εταιριών Facebook και Microsoft μέσω κοινού αγωγού οπτικών ινών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ο αγωγός αναμένεται...
Υποθαλάσσιος αγωγός για ταχύτητες ρεκόρ των Facebook και Μicrosoft
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ολοταχώς προς τα οικολογικά αεροπλάνα
Στόχος της παγκόσμιας αεροδιαστημικής βιομηχανίας και των ερευνητικών ιδρυμάτων είναι το ταχύτερο δυνατό να αναπτυχθούν πολλές καινοτόμες τεχνολογίες για την κατασκευή οικολογικών αεροπλάνων. Οι προτάσεις...
Ολοταχώς προς τα οικολογικά αεροπλάνα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Mυστικά από μικροσκοπικούς μετεωρίτες σώζουν τη Γη
Δυο μικρές πέτρες ηλικίας 4,6 δισεκατομμυρίων ετών μπορεί να μας δώσουν την καλύτερη δυνατή λύση, ώστε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο καταστροφικής σύγκρουσης αστεροειδών με τη Γη. Μέχρι τώρα επικρατέστερες...
Mυστικά από μικροσκοπικούς μετεωρίτες σώζουν τη Γη
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Mέγεθος ρεκόρ η ανακάλυψη 1.240 εξωπλανητών
Ανακάλυψη ρεκόρ δημοσιοποίησαν οι αστρονόμοι για την ομαδική ύπαρξη 1.284 εξωπλανητών. Πρόκειται για την πολυπληθέστερη επιβεβαίωση στα 4 χρόνια παρατηρήσεων του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler της NASA. Ετσι...
Mέγεθος ρεκόρ η ανακάλυψη 1.240 εξωπλανητών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας