• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.6°C / 22.4°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.5°C / 21.3°C
  2 BF
  65%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 16.0°C / 21.0°C
  2 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.0°C / 18.2°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 14.5°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 18.0°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  1 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.4°C
  2 BF
  72%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.5°C / 21.0°C
  0 BF
  57%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.9°C / 22.7°C
  2 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.3°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 18.9°C
  2 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  0 BF
  50%

Πανεπιστήμιο Mendeleev

en.wikipedia.org

Γυάλινες μνήμες για πολυετή αποθήκευση δεδομένων

 • A-
 • A+

Την μορφή και το μέγεθος κέρματος ή μικρού δίσκου από γυαλί θα έχει η υπό ανάπτυξη «υπέρ-μνήμη» που θα κατασκευασθεί στο Πανεπιστήμιο Χημικής Τεχνολογίας Mendeleev στη Ρωσία. Με εξαιρετικά μεγάλη αποθηκευτική ικανότητα θα διατηρεί επι πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και σε δυσμενείς συνθήκες περιβάλλοντος, μοναδικής σημασίας δεδομένα από πλήθος τομέων της επιστήμης και της ιστορίας.

Οι Ρώσοι επιστήμονες αναφέρονται σε πενταδιάστατη λειτουργία της μνήμης. Αν και δεν διευκρινίζεται περισσότερο στην ανακοίνωση τους τα μέχρι σήμερα πειράματα σε διάφορα εργαστήρια ανά τον κόσμο βασίζονται σε μια γενικώς αποδεκτή φιλοσοφία.

Οπως αρκετές φόρες έχει αναφερθεί σε επιστημονικές ανακοινώσεις, σε μια κατά το δυνατόν απλοποιημένη περιγραφή, πρόκειται για μια τεχνολογία που αξιοποιεί την «αυτό-συναρμόλογηση» νανομετρικής δομής υλικών που δημιουργούνται σε «λιωμένο» υλικό χαλαζία.

Η αποθήκευση των δεδομένων σε «κουκίδες» θα γίνεται σε πέντε διαστάσεις. Δηλαδή στις αρχικές τρεις που περιλαμβάνουν το ύψος, το πλάτος και το βάθος προστίθενται πλέον το μέγεθος και ο προσανατολισμός. Όταν η ακτινοβολία λέιζερ πέσει επάνω στις «κουκίδες» αναλόγως συνθηκών τροποποιείται η πόλωση της η οποία και διαβάζεται από ειδικές μονάδες για να «αποκρυπτογραφηθεί» η αποθηκευμένη πληροφορία.

Αναφερόμενος στα πειράματα των Ρώσων ερευνητών ο επικεφαλής του πρότζεκτ στο πανεπιστήμιο Mendeleev, Peter Khenkin σχολιάζει ότι τεχνολογία αποθήκευσης δεδομένων στην μνήμη τους θα είναι ίδια με αυτήν που χρησιμοποιείται στους συμβατικούς CD και DVD. Η χωρητικότητα της ρωσικής μνήμης θα είναι τόσο μεγάλη ώστε σε μέγεθος νομίσματος («quartz coin») θα αποθηκεύει αρκετά terabytes δεδομένων.

Η διαδικασία ανάγνωσης σε αυτούς του δίσκους βασίζεται σε μικρής ισχύος δέσμη λέιζερ που «διαβάζει» την ύπαρξη ή απουσία μικροσκοπικών εγχαράξεων στην επιφάνεια τους, λειτουργία αναγκαία για να παραχθεί το ψηφιακό σήμα εικόνας, ήχου κλπ. Όμως στην περίπτωση της μνήμης από γυαλί η μονάδα λέιζερ θα είναι υψηλής ισχύος με εξαιρετικής βραχείας διάρκειας παλμούς. Στις σχετικές ανακοινώσεις έχει αναφερθεί ως λέιζερ τεχνολογίας «femtoseconds».

Αν και η χωρητικότητα των συμβατικών δίσκων έχει φθάσει στα εκατοντάδες gigabits ανά τετραγωνική ίντσα σύμφωνα με την άποψη επιστημόνων δεν θεωρούνται μνήμες μακράς διάρκειας καθώς ο μέσος όρος ζωής τους θεωρητικά είναι μια δεκαετία. Επομένως δεν αποτελούν το ιδανικό μέσο για την μακράς διάρκειας αποθήκευση μεγάλης σημασίας δεδομένων.

Η φιλοσοφία της κατασκευής της είναι τέτοια ώστε να προστατεύονται τα δεδομένα από δυσμενείς συνθήκες περιβάλλοντος που υπό άλλες προϋποθέσεις θα κατέστρεφαν τις συμβατικές μνήμες. Άλλωστε από άλλους κατασκευαστές έχει αναφερθεί ότι δεν καταστράφηκαν ακόμη και όταν η θερμοκρασία έφθασε σε πολλούς βαθμούς Κελσίου.

Ήδη στα ρωσικά εργαστήρια έχει αναπτυχθεί η τεχνολογία αυτόματης εγγραφής και αναπαραγωγής. Όμως δεν αρκεί αυτή η επιτυχία και όπως επισημαίνει ο Ρώσος ερευνητής θα χρειαστεί ακόμη μεγάλο διάστημα το εργαστηριακό δείγμα να πάρει αξιοποιήσιμη μορφή σε καθημερινή χρήση.

Πάντως δεν είναι παράδοξο ότι η περιγραφή των Ρώσων επιστημόνων παραπέμπει σε παρόμοιες συναδέλφων τους από άλλες χώρες. Επειδή το ενδιαφέρον γι' αυτές τις νέας τεχνολογίας μνήμες πολύ μεγάλης χωρητικότητας είναι διεθνές εκτός από την Ρωσία, έρευνες πραγματοποιούνται στη Μεγάλη Βρετανία, την Ιαπωνία και αλλού.

Οπως είναι φανερό σε πολλά πανεπιστήμια και εργαστήρια γίνονται πειράματα για «υπερ-μνήμες» με την δυνατότητα να διατηρούν το περιεχόμενο τους επι πάρα πολυ μεγάλο διάστημα. Μια εναλλακτική λύση είναι η χρήση βιολογικού υλικού. Έτσι όπως έχει περιγραφεί μια μνήμη DNA δείχνει να είναι εντυπωσιακή και ίσως αποκτήσει πρακτική εφαρμογή στο προσεχές μέλλον. Ενδεικτικά ένα γραμμάριο του μπορεί να χωρέσει εκατοντάδες terabytes αλλά προς το παρόν οι μνήμες αυτές έχουν περιορισμένη ανθεκτικότητα.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Yπο μελέτη η ακτινοβόληση όγκων από επιταχυντές σωματιδίων
Στο πολύπλοκο οπλοστάσιο της ιατρικής για την αντιμετώπιση του καρκίνου είναι ενδεχόμενο να προστεθεί η πλέον προωθημένη εκδοχή της φυσικής. Είναι οι «μικροί» επιταχυντές σωματιδίων για ακτινοβόληση και...
Yπο μελέτη η ακτινοβόληση όγκων από επιταχυντές σωματιδίων
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ιάπωνες ακτινοβολούν όγκους με δέσμες νετρονίων
Στην μάχη κατά μορφών του καρκίνου που έως σήμερα θεωρούνται ουσιαστικώς ανίκητοι προσχωρούν ολοένα περισσότερα κράτη θέτοντας υπό έλεγχο επι της ουσίας κοινή πειραματική μέθοδο ραδιοθεραπείας που «αντιγράφει»...
Ιάπωνες ακτινοβολούν όγκους με δέσμες νετρονίων
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Πειραματική μέθοδος με πυρηνική σύντηξη κατά καρκίνου
Όσο και αν ποσοστό της κοινής γνώμης διατηρεί επιφυλάξεις για την πυρηνική ενέργεια η ανακοίνωση Ρώσων επιστημόνων ότι μέσω πυρηνικής σύντηξης είναι δυνατόν να εξοντωθούν καρκινικά κύτταρα δημιουργεί μια...
Πειραματική μέθοδος με πυρηνική σύντηξη κατά καρκίνου
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Τα δελφίνια συνομιλούν μεταξύ τους
Η διαπίστωση που θέλει τα δελφίνια να είναι μια εξαιρετικά αναπτυγμένη μορφή ζωής στην μεγάλη οικογένεια των θηλαστικών αναμφίβολα δεν είναι καινούργια. Και μόνον η αξιοσημείωτη συμπεριφορά τους όταν...
Τα δελφίνια συνομιλούν μεταξύ τους
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ιπτάμενα ταξί άνευ πιλότου σχεδιάζουν οι Ρώσοι
Την ονομασία SerVert SV5B θα έχει το πρώτο άνευ πιλότου ιπτάμενο ταξί που σχεδιάζουν οι Ρώσου και θα θέσουν σε χρήση περί το 2035. Θα λειτουργεί με μικτό τρόπο θυμίζοντας ταυτόχρονα ελικόπτερο και αεροπλάνο,...
Ιπτάμενα ταξί άνευ πιλότου σχεδιάζουν οι Ρώσοι
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Επιτυχής εκτόξευση από το νέο ρωσικό κοσμοδρόμιο
Mε πλήρη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκτόξευση πυραύλου φορέα Soyuz-2.1a από το νέο ρωσικό κοσμοδρόμιο Vostochny που κατασκευάσθηκε για πολιτικού χαρακτήρα αποστολές. Η πρώτη αυτή αποστολή σηματοδοτεί...
Επιτυχής εκτόξευση από το νέο ρωσικό κοσμοδρόμιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας