• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 0.9°C / 6.8°C
  0 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C -0.3°C / 4.4°C
  0 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 7.9°C
  1 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.2°C / 3.7°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.2°C / -1.6°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.6°C / 4.6°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 3.8°C / 8.1°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -2.1°C / 2.9°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 9.6°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.6°C / 4.6°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.5°C / 2.7°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  3°C -1.5°C / 4.0°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 2.8°C / 6.8°C
  2 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.1°C / 7.0°C
  1 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C -0.7°C / 4.9°C
  1 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.2°C / 4.4°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  1 BF
  51%

H ερευνήτρια του LLNL Megan Bruck Syal ενώ εξετάζει τους δύο μικρούς μετεωρίτες

Julie Russell/ LLNL

Mυστικά από μικροσκοπικούς μετεωρίτες σώζουν τη Γη

 • A-
 • A+

Δυο μικρές πέτρες ηλικίας 4,6 δισεκατομμυρίων ετών μπορεί για να πρώτη φορά να μας δώσουν την καλύτερη δυνατή λύση ώστε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο καταστροφικής σύγκρουσης αστεροειδών με τη Γη.

Μέχρι τώρα οι δυο διαθέσιμες λύσεις είναι καταστροφή τους με πυρηνικά όπλα και τα νέα γενιάς πολλαπλών χρήσεων καθοδηγούμενα βλήματα «hypervelocity projectiles». Ωστόσο στο κάδρο έχει μπεί πλέον και εκτροπή του εκτός γήινης τροχιάς που φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Ήδη τα δυο αυτά αρχαία δείγματα μετεωρίτη... τσέπης έχουν μεταφερθεί στο κορυφαίο αμερικανικό εργαστήριο Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL).

Η έρευνα

Μια ειδική ολιγομελής ομάδα ερευνητών του LLNL αποκλειστικά για τέτοια ζητήματα (small planetary defense team) με επικεφαλής την Megan Bruck Syal θα μελετήσει τις πέτρες μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

Η ομάδα αυτή συνεργάζεται με την NASA, τα κρατικά εργαστήρια στο Λος Αλαμος και τα Sandia καθώς και με πληθώρα πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων.

Όπως η Megan Bruck Syal σε γενικές γραμμές δηλώνει δεν είναι ζήτημα εάν αλλά πότε αναφερόμενη στο ενδεχόμενο σύγκρουσης της Γης με μεγάλο ουράνιο σώμα. Και συμπληρώνει ότι οι πρόκληση για τους ερευνητές είναι πως να αποτραπεί η καταστροφή.

Αλλωστε το γεγονός ότι τόσοι φορείς και ερευνητές επικεντρώνουν τις έρευνες τους στο συγκεκριμένο στόχο υποδηλώνει και την σοβαρότητα που αποδίδουν σε μια τέτοια προοπτική. Το κίνητρο είναι ισχυρό και για ένα ακόμη λόγο, είναι πολύ λίγες οι γνώσεις μας γύρω από τους αστεροειδείς και την συμπεριφορά τους κάτω από ακραίες συνθήκες.

Γι' αυτό και η καλύτερη λύση που επελέγη είναι οι μικρές αυτές πέτρες να τεμαχισθούν σε παρά πολύ μικρά κομμάτια. Στην συνέχεια θα πληγούν από εξαιρετικά βραχείας διάρκειας ισχυρή δέσμη λέιζερ για να εξαχνωθούν και κατόπιν να συγκεντρωθούν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία.

Η πολύμηνη ενδελεχής έρευνα αναμένεται να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τα συστατικά τους. Το δύσκολο σημείο είναι η ετερογενής σύνθεση που συνήθως έχουν αυτά τα ουράνια σώματα γεγονός που όταν παραστεί ανάγκη θα προκαλέσει δυσκολίες στην επιλογή της καλύτερης μεθόδου ανάσχεσης ή εκτροπής τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ερευνητές αποδίδουν πολυ μεγάλη σημασία στην συγκεκριμένη ανάλυση διότι τα υλικά από τα οποία συντίθενται οι αστεροειδείς συχνά είναι ετερογενή. Ετσι διαμορφώνεται ένα προσωπικό «προφίλ» για κάθε ένα από αυτούς.

Επομένως βάσει αυτής της ιδιομορφίας μπορεί να προβλεφθούν οι «ιδιοτροπίες» τους, να ανιχευθούν εγκαίρως και να επιλεγεί ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την διόρθωση της πορείας τους ώστε να εκτραπούν εκτός γήινης τροχιάς.

Οι μετεωρίτες... τσέπης

Οι συγκεκριμένες πέτρες έχουν μέγεθος καρυδιού και όλο αυτό το χρονικό διάστημα των 4,6 δισεκατομμυρίων ετών «επέζησαν» βίαιων συγκρούσεων στην ζώνη των αστεροειδών.

Οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους πλανήτες τελικώς τους ώθησαν σε τροχιά εγγύς της Γης. Κατέληξαν στην Ανταρκτική ως αποτέλεσμα μιας από τις «βροχές» μικρών ουράνιων σωμάτων στην επιφάνεια του πλανήτη μας.

Σε μια από τις σαρωτικές έρευνες που πραγματοποιούν συστηματικά οι επιστήμονες εντοπίσθηκαν και περισυλλέγησαν ως σημαντικό δείγμα.

Όπως ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις κατέληξαν στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον της NASA για κατάταξη και ταξινόμηση προκειμένου να αποσταλούν στα εργαστήρια.

Η πραγματικότητα

Η NASA από χρόνια χαρτογραφεί το χώρο γύρω από την Γη τόσο ως προς τα διαστημικά σκουπίδια όσο και ως προς τα κοντινά ουράνια σώματα.

Μέχρι τώρα έχει καταγράψει 14.000, μέγεθος που αυξάνει με ρυθμό περισσότερο από 1.500 ανά χρόνο. Στην ίδια ομάδα συμπεριλαμβάνονται περισσότερο από 1.600 δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών που βρίσκονται στο εικοσαπλάσιο της απόστασης μεταξύ Γης Σελήνης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Mέγεθος ρεκόρ η ανακάλυψη 1.240 εξωπλανητών
Ανακάλυψη ρεκόρ δημοσιοποίησαν οι αστρονόμοι για την ομαδική ύπαρξη 1.284 εξωπλανητών. Πρόκειται για την πολυπληθέστερη επιβεβαίωση στα 4 χρόνια παρατηρήσεων του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler της NASA. Ετσι...
Mέγεθος ρεκόρ η ανακάλυψη 1.240 εξωπλανητών
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Παραγωγή ρεύματος από υψηλής τεχνολογίας υφάσματα
Υφάσματα για καθημερινή χρήση που θα παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα ταυτόχρονα μέσω κίνησης και φωτεινής ακτινοβολίας αναμένεται να φέρουν μια μικρή επανάσταση στην καθημερινότητά μας. Tα νέα υφάσματα θεωρούνται...
Παραγωγή ρεύματος από υψηλής τεχνολογίας υφάσματα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Iντερνετ από το διάστημα μέσω νανοδορυφόρων
Δορυφορικό ίντερνετ παγκόσμιας κάλυψης και χαμηλού κόστους υπόσχεται η Ισραηλινή εταιρία SkyFi. Με την επιλογή της να χρησιμοποιήσει ένα σμήνος από νανοδορυφόρους περί τη γη θεωρεί ότι έτσι θα διασυνδεθούν...
Iντερνετ από το διάστημα μέσω νανοδορυφόρων
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ολοταχώς προς τα οικολογικά αεροπλάνα
Στόχος της παγκόσμιας αεροδιαστημικής βιομηχανίας και των ερευνητικών ιδρυμάτων είναι το ταχύτερο δυνατό να αναπτυχθούν πολλές καινοτόμες τεχνολογίες για την κατασκευή οικολογικών αεροπλάνων. Οι προτάσεις...
Ολοταχώς προς τα οικολογικά αεροπλάνα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Συσκευή για εντοπισμό μικροβίων στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Όσο και αν θεωρείται δεδομένο ότι ο διεθνής διαστημικός σταθμός και το πλήρωμα του δεν κινδυνεύουν από μικρόβια οι επιστήμονες έχουν βάσιμες υπόνοιες για το αντίθετο. Αμερικανοί ερευνητές έχουν αναπτύξει...
Συσκευή για εντοπισμό μικροβίων στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Πενήντα πέντε χρόνια από την αποστολή του Γκαγκάριν στο Διάστημα
Με τη λέξη παγιέχαλι (φύγαμε) που είπε ο κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν κατά την εκτόξευση του διαστημοπλοίου του Vostok 1, στις 12 Απριλίου του 1961, 55 χρόνια πριν, εγκαινιάσθηκε η αποστολή του ανθρώπου στο...
Πενήντα πέντε χρόνια από την αποστολή του Γκαγκάριν στο Διάστημα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας