• Αθήνα
  Ψιχάλες
  3°C 1.4°C / 3.5°C
  3 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 2.7°C
  4 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 5.5°C
  4 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  4 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  4 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.0°C / 0.4°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  3 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.4°C / 8.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  4 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.6°C
  6 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  7 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 4.7°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.8°C
  3 BF
  55%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 2.3°C
  2 BF
  70%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.6°C / 3.1°C
  4 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 1.6°C
  1 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C 0.3°C / 1.7°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  2 BF
  65%
Credits: NASA/W. Stenzel

Mέγεθος ρεκόρ η ανακάλυψη 1.240 εξωπλανητών

 • A-
 • A+

Κορυφαία ανακάλυψη δημοσιοποίησαν οι αστρονόμοι για την ομαδική ύπαρξη 1.284 εξωπλανητών. Πρόκειται για την πολυπληθέστερη επιβεβαίωση στα 4 χρόνια παρατηρήσεων του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler της NASA.

Μετά απο μια τέτοια επιτυχία για την επιστημονική κοινότητα δημιουργούνται ελπίδες ότι κάπου στο διάστημα μπορεί να υπάρχει μια άλλη Γη που περιστρέφεται γύρω από ένα άστρο όπως ο Hλιος σχολιάζει, μεταξύ άλλων, η Ellen Stofan, επικεφαλής επιστήμονας στην έδρα της NASA στην Ουάσιγκτον.

Σε αναζήτηση άλλης Γης

NASA

Στην νέα αυτή μελέτη από τους 1.284 επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες με βάση το μέγεθος τους υπάρχει πιθανότητα περίπου 550 να είναι βραχώδεις όπως δηλαδή και η Γη. Επιπλέον εννέα από αυτούς ανήκουν στην κατηγορία που περιγράφεται κατοικήσιμη ζώνη,δηλαδή περιστρέφονται γύρω από το άστρο τους στην κατάλληλη απόσταση.

Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία στην επιφάνεια τους δημιουργεί ελπίδες παρουσίας νερού σε υγρή μορφή. Με δεδομένο αυτή την ανακάλυψη συνολικά 21 εξωπλανήτες θεωρείται ότι ανήκουν σε αυτή την ιδιαίτερη κατηγορία που συγκεντρώνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ως προς την πιθανότητα να πληρούν τις προϋποθέσεις για την ύπαρξη στοιχειώδους ζωής.

Ωστόσο όπως αναφέρεται είναι πολύ μακρυά για να γίνουν αναλυτικές παρατηρήσεις κοντά καθώς τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν παρατήρηση από μικρότερη απόσταση.

Συνολικά η ανάλυση και αυτοματοποιημένη επιβεβαίωση πραγματοποιήθηκε βασιζόμενη στον κατάλογο των υποψήφιων προς έλεγχο ουράνιων σωμάτων που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler τον Ιούλιο του 2015.

Την περίοδο αυτή ανακαλύφθηκαν 4.302 πιθανοί εξωπλανήτες και όπως αποδείχθηκε οι 1.284 συγκέντρωναν το αναγκαίο ποσοστό 99% για να ενταχθούν στην συγκεκριμένη κατηγορία.

Οι παρατηρήσεις του τηλεσκοπίου Kepler

Η παρατηρησιακή τεχνική που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό εξωπλανητών από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler είναι σταθερά η ίδια. Οταν η φωτεινότητα των σημάτων που λαμβάνει από μια περιοχή του Σύμπαντος παρουσιάζει ρυθμικά μια βαθμιαία μείωση και κατόπιν αύξηση στην ένταση της τότε το πιθανότερο είναι να προέρχεται από άστρο που γύρω του περιστρέφεται πλανήτης.

Όπως είναι αναμενόμενο όταν βρεθεί στον άξονα ανάμεσα στο άστρο του και το τηλεσκόπιο προκαλεί μείωση της φωτεινότητας που εκπέμπει θυμίζοντας την έκλειψη που προκαλεί η Σελήνη όταν βρεθεί ανάμεσα στην Ήλιο και την Γη.

Ωστόσο υπάρχει πιθανότητα η διακύμανση στην φωτεινότητα να οφείλεται και σε άλλα αίτια. Αυτός είναι και ο λόγος που επιβάλει ο έλεγχος για κάθε μια από αυτές τις παρατηρήσεις να γίνεται για κάθε μια χωριστά που όμως είναι εξαιρετικά χρονοβόρος.

Προκειμένου να μην χαθούν μέσα στην ωκεανό των παρατηρήσεων οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια ειδική μέθοδο στατιστικής ανάλυσης που επιτρέπει αυτοματοποιημένο έλεγχο σε μαζική κλίμακα. Ο χρόνος που χρειάζεται για κάθε τέτοια επιβεβαίωση παρατήρησης απαιτεί μόνον μερικά λεπτά.

Είναι εντυπωσιακό ότι προκειμένου οι επιστήμονες να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα περί ύπαρξης πλανητών το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler επικέντρωσε τις παρατηρήσεις σε μια συγκεκριμένη περιοχή του ουρανού στο χρονικό διάστημα από το 2009 έως το 2013 ελέγχοντας την φωτεινότητα σε συνολικα 150.000 άστρα.

Από τους συνολικά 5.000 υποψηφίους πλανήτες που βρέθηκαν μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 3.200 έχουν ελεγχθεί. Η εργασία δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «The Astrophysical Journal».

Η νέα αποστολή του δορυφόρου TESS

NASA

Νεότερα δεδομένα που θα προστεθούν σε αυτή την σημαντική ανακάλυψη αναμένεται να προστεθούν από την αποστολή Transiting Exoplanet Survey Satellite της NASA που προγραμματίζεται για το 2018.

Η TESS όπως αναφέρεται συντομογραφικά είναι μια χαμηλού κόστους αποστολή δορυφόρου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μέσα σε μια διετία θα κάνει παρατηρήσεις σε περισσότερα από δυο εκατομμύρια κοντινά άστρα αναζητώντας ρυθμικές διακυμάνσεις στην φωτεινότητα τους. Οπως και στην περίπτωση του τηλεσκοπίου Kepler αυτή θα είναι η πρώτη ένδειξη ότι γύρω τους περιστρέφεται πλανήτης.

Με τα σημερινά δεδομένα αναμένεται να εντοπίσει περισσότερους από 1.000 υποψηφίους για επιβεβαίωση εξωπλανήτες. Στο δείγμα περιλαμβάνονται και περίπου 100 μικροί πλανήτες με βραχώδη διαμόρφωση και πάγους. Από πλευράς μεγέθους κατηγοριοποιούνται σε μια κλίμακα από 1 έως και 10 ως προς την μάζα της Γης.

Πρόκειται για μια συνεργασία του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης του Κέντρου Αστροφυσικής του Χάρβαρντ-Σμισθόνιαν του κέντρου Ερευνών Αmes της NASA με πολλούς ακόμη φορείς που θα συνεισφέρουν στο εγχείρημα.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Παραγωγή ρεύματος από υψηλής τεχνολογίας υφάσματα
Υφάσματα για καθημερινή χρήση που θα παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα ταυτόχρονα μέσω κίνησης και φωτεινής ακτινοβολίας αναμένεται να φέρουν μια μικρή επανάσταση στην καθημερινότητά μας. Tα νέα υφάσματα θεωρούνται...
Παραγωγή ρεύματος από υψηλής τεχνολογίας υφάσματα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ολοταχώς προς τα οικολογικά αεροπλάνα
Στόχος της παγκόσμιας αεροδιαστημικής βιομηχανίας και των ερευνητικών ιδρυμάτων είναι το ταχύτερο δυνατό να αναπτυχθούν πολλές καινοτόμες τεχνολογίες για την κατασκευή οικολογικών αεροπλάνων. Οι προτάσεις...
Ολοταχώς προς τα οικολογικά αεροπλάνα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Mυστικά από μικροσκοπικούς μετεωρίτες σώζουν τη Γη
Δυο μικρές πέτρες ηλικίας 4,6 δισεκατομμυρίων ετών μπορεί να μας δώσουν την καλύτερη δυνατή λύση, ώστε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο καταστροφικής σύγκρουσης αστεροειδών με τη Γη. Μέχρι τώρα επικρατέστερες...
Mυστικά από μικροσκοπικούς μετεωρίτες σώζουν τη Γη
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Πενήντα πέντε χρόνια από την αποστολή του Γκαγκάριν στο Διάστημα
Με τη λέξη παγιέχαλι (φύγαμε) που είπε ο κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν κατά την εκτόξευση του διαστημοπλοίου του Vostok 1, στις 12 Απριλίου του 1961, 55 χρόνια πριν, εγκαινιάσθηκε η αποστολή του ανθρώπου στο...
Πενήντα πέντε χρόνια από την αποστολή του Γκαγκάριν στο Διάστημα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
«Εξυπνοι» νανοδορυφόροι σε αποστολές παρατηρήσης του Αρη
Μέχρι σήμερα οι διαστημικές αποστολές με επανδρωμένα σκάφη και δορυφόρους βρίσκονται υπό συνεχή έλεγχο από εγκαταστάσεις στην γη. Όμως τα τελευταία χρόνια μια καινούργια τεχνολογία αναδύεται με τους...
«Εξυπνοι» νανοδορυφόροι σε αποστολές παρατηρήσης του Αρη
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Υψηλής τεχνολογίας αεροπλάνα για τις μελλοντικές πτήσεις
Πολλοί επιτακτικοί παράγοντες δρομολογούν τις εξελίξεις για νέα σχεδίασης και τεχνολογίας υπερηχητικά επιβατικά αεροπλάνα καθημερινής χρήσης.
Υψηλής τεχνολογίας αεροπλάνα για τις μελλοντικές πτήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας