• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.5°C / 21.2°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.5°C / 20.7°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.2°C / 21.0°C
  1 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.5°C / 17.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 14.2°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 19.8°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.1°C / 19.9°C
  3 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 16.8°C / 21.7°C
  2 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  56%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.4°C / 18.9°C
  3 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.5°C / 20.5°C
  0 BF
  52%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.9°C / 21.0°C
  0 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.3°C / 18.8°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 18.4°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  54%
University of Washington

Eξ' αποστάσεως έλεγχος των πνευμόνων με κινητό τηλέφωνο

 • A-
 • A+

Με ένα μόνον τηλεφώνημα και δυο ειδικές εφαρμογές λογισμικού η τεχνολογία προσφέρει την δυνατότητα σε όσους υποφέρουν από χρόνιο πνευμονικό πρόβλημα να κάνουν εξ αποστάσεως άμεσο έλεγχο λειτουργίας των πνευμόνων τους.

Οι εφαρμογές αναπτύχθηκαν από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και όπως ήδη έχει αποδειχτεί συνεισφέρουν ουσιαστικά σε όσους υποφέρουν από χρόνιο πρόβλημα και στερούνται της δυνατότητας για άμεση πρόσβαση σε νοσοκομεία και γιατρούς για τακτικούς ελέγχους.

Όμως το πλέον σημαντικό δεν είναι τόσο το τεχνολογικό πλαίσιο και η εύκολη και αποτελεσματική χρήση των εφαρμογών όσο το γεγονός ότι απευθύνονται στους πάντες. Ουσιαστικά καλύπτεται όλο το φάσμα, από όσους έχουν καλό εισόδημα και έξυπνο κινητό έως τους φτωχούς ανθρώπους του αναπτυσσόμενου Κόσμου που είναι αμφίβολο αν έχουν ενα παλαιό κινητό ή ακόμη και πρόσβαση σε ενα σταθερό τηλέφωνο.

Σχολιάζοντας το γενικό πλαίσιο λειτουργίας των εφαρμογών ο Shwetak Patel καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών & Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον αναφέρει ότι πρόθεση της ομάδας ήταν να μετρηθεί η λειτουργία των πνευμόνων μέσω οποιουδήποτε τύπου τηλεφώνου ανεξαρτήτως της περιοχής και της τεχνολογικής υποδομής από όπου γίνεται η κλήση.

Εφαρμογή για έξυπνα κινητά

Η έρευνα ξεκίνησε με δεδομένο τις υψηλές προδιαγραφές της τεχνολογίας. Τέσσερα χρόνια πριν ερευνητές από το ίδιο πανεπιστήμιο είχαν αναπτύξει την εφαρμογή SpiroSmart για τον έλεγχο λειτουργίας των πνεευμόνων αποκλειστικά μέσω έξυπνου κινητού τηλεφώνου. Η διαδικασία ήταν απλή. Ο ασθενής έπρεπε να πάρει μια βαθιά ανάσα και ύστερα να εκπνεύσει όσο βαθύτερα και ταχύτερα γινόταν με κατεύθυνση το μικρόφωνο του τηλεφώνου.

Το μικρόφωνο μετατρέπει την πίεση του αέρα στην επιφάνεια του σε ενα αντίστοιχο ηλεκτρικό σήμα τα κυκλώματα σε ψηφιακή πληροφορία που εκπέμπεται μέσω των καναλιών της κινητής τηλεφωνίας. Επειδή χρησιμοποιείται ψηφιακή τεχνολογία πρακτικά δεν υπάρχει πιθανότητα το μοτίβο από την εκποή του αέρα να παραμορφωθεί γι αυτό και μεταδίδεται αναλοίωτο  

Η τηλεφωνική σύνδεση οδηγεί το σήμα σε κεντρικό υπολογιστή όπου γίνεται η μετατροπή του σε στοιχεία κατανοητά από γιατρό και ασθενείς. Επειδή πρόκειται για περίπλοκη διαδικασία χρησιμοποιούνται ειδικοί αλγόριθμοι που «εκπαιδεύονται» για την συγκεκριμένη εφαρμογή.

Ελεγχος πνευμόνων για τον αναπτυσσόμενο Κόσμο

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τότε έως σήμερα η ομάδα των ερευνητών συνέλεξε στοιχεία από τουλάχιστον 4.000 ασθενείς τους οποίους επισκέφθηκαν σε κλινικές στις ΗΠΑ, στην Ινδία και το Μπαγκλαντές. Σε χώρες δηλαδή που χαρακτηρίζονται απο χαοτικά μεγάλες διαφορές στις τεχνολογικές υποδομές τους.

Σε κάθε περίπτωση γινόταν διπλή μέτρηση τόσο με την εφαρμογή SpiroSmart όσο και με το κλασικό σπιρόμετρο. Ο συνδυασμός των δεδομένων από τις δυο διαφορετικές πηγές συνέβαλε στην βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσης των ειδικών για την περίπτωση αλγορίθμων.

Ενα από τα στοιχεία που βάρυναν υπέρ της ανάπτυξης μιας άλλης εφαμρογής είναι το γεγονός ότι άνθρωποι στον αναπτυσσόμενο Κόσμο υποφέρουν από άσθμα, κυστική ίνωση ή άλλες χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων και δεν διαθέτουν τρόπο πρόσβασης εκτός της αναγκαστικής επίσκεψης σε νοσοκομείο, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό.

Κατά την διάρκεια των εξετάσεων ασθενών στην Ινδία και το Μπαγκλαντές διαπιστώθηκε ότι σημαντικός αριθμός δεν έχει έξυπνα κινητά και γρήγορο ίντερνετ. Μοναδική τους επαφή με τον κόσμο, ειδικά για ενα τόσο σοβαρό ζήτημα, μπορεί να είναι ένα σταθερό τηλέφωνο, ίσως ακόμη και το κοινοτικό της περιοχής τους με κακής ποιότητας σύνδεση. Επομένως ήταν αδύνατον να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή SpiroSmart. 

Η προφανής ανάγκη να παρασχεθεί ένας τρόπος ασφαλούς ελέγχου και σε αυτής της κατηγορίας ασθενείς οδήγησε τους ερευνητές του πανεπιστημίου από τον τομέα της επιστήμης των υπολογιστών και των ηλεκτρολόγων μηχανικών να αναπτύξουν την εφαμρογή με την ονομασία SpiroCall.

Από την φύση της η εφαρμογή SpiroCall λειτουργεί σε ένα πεδίο με σοβαρές τεχνολογικές αδυναμίες όπως κακής ποιότητας μικρόφωνο και μέτρια τηλεφωνική σύνδεση. Σε αντίθεση με την ψηφιακή τεχνολογία στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα που παράγει πιστά αντίγραφα της εκπνοής τα παλαιάς τεχνολογίας συμβατικά μικρόφωνα προκαλούν παραμόρφωση. Η οποία επιτείνεται όταν η σύνδεση είναι κακής ποιότητας και λόγω αναλογικής τεχνολογίας.

Το πρόβλημα ήταν σοβαρό και έπρεπε να βρεθεί τρόπος ώστε να «αγνοηθεί» η παραμόρφωση στο ηλεκτρικό σήμα που προέρχεται από την εκπνοή, να απομονωθεί και να αξιοποιηθεί μόνον η πληροφορία. Γι' αυτό και αναπτύχθηκε συνδυασμός από κατάλληλους αλγόριθμους που «αντιπαρέρχονται» την χαμηλή ποιότητα της τηλεφωνικής σύνδεσης εξετάζοντας μόνον το σήμα απο την εκπνοή.

Για ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη τεχνολογία ερευνητές κατασκεύασαν σε εκτυπωτή τρισδιάστατης λειτουργίας ένα είδος «σφυρίχτρας» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με την εφαρμογή SpiroCall και αλλάζει τον τόνο του ήχου αναλογα με τον ήχο κατά την εκπνοή.

Κατά τη διάρκεια δοκιμών διαπιστώθηκε ότι μπορεί να εξυπηρετεί πολύ άρρωστα άτομα καθώς και αυτά των οποίων οι φωνητικές χορδές δεν έχουν επαρκή δυνατότητα παραγωγής ήχων.

Αυτό που τελικώς προκύπτει είναι ότι ο στόχος της πολυετούς εργασίας είναι ανθρωποκεντρικός. Επιτυχία που οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένες εφαρμογές αλλά και γενικότερα η φιλοσοφία τους αγνοούν την περιπλοκότητα των συστημάτων αλλά και τις τεχνολογικές αδυναμίες προτάσσοντας την ανάγκη να μεταφερθεί αναλλοίωτος ο ήχος από τα πνευμόνια των ασθενών στους υπολογιστές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ασύρματο ίντερνετ με... διαστημικές ταχύτητες
Με τις κολοσσιαίας δύναμης παρόχους του ενσύρματου ίντερνετ στις ΗΠΑ επιχειρεί να τα βάλει μια εταιρία βασιζόμενη στην ασύρματη παροχή ίντερνετ σε πολύ υψηλές ταχύτητες. To πλέον εντυπωσιακό που υπόσχεται...
Ασύρματο ίντερνετ με... διαστημικές ταχύτητες
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Νευρωνικά δίκτυα σε ένα USB στικ
Τα νευρωνικά δίκτυα «μετακομίζουν» από το υπολογιστικό νέφος και τους ισχυρούς υπολογιστές στις συσκευές της καθημερινότητας μας. Ένα USB στικ θα προσθέσει δυνατότητες μηχανικής όρασης, επομένως λογικής, σε...
Νευρωνικά δίκτυα σε ένα USB στικ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Kρυπτογράφηση για ασφαλή λειτουργία σε κινητά και επιχειρήσεις
Εκατομμύρια χρήστες κινητών που συνδέονται στο διαδίκτυο χρησιμοποιούν πολλές από τις διαθέσιμες εφαρμογές. Συνήθως δεν προβληματίζονται που αποθηκεύονται προσωπικές πληροφορίες και επιλογές τους αλλά και πως,...
Kρυπτογράφηση για ασφαλή λειτουργία σε κινητά και επιχειρήσεις
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Αυτόματο ηλεκτροκαρδιογράφημα μέσω κινητού τηλεφώνου
Εφαρμογή λήψης καρδιογραφήματος σε κινητό με πλήρη ιατρικά συμπεράσματα εντός ελάχιστου χρόνου πέτυχαν επιστήμονες.Οι ερευνητές ανέπτυξαν την εφαρμογή CardioQVARK που θα πραγματοποιεί το καρδιογράφημα με...
Αυτόματο ηλεκτροκαρδιογράφημα μέσω κινητού τηλεφώνου
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Βιντεοπαιχνίδια για θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας
Aν και η ψυχαγωγία είναι το κίνητρο για τα βιντεοπαιχνίδια αποδεικνύεται ιατρικά ότι η μεθοδική χρήση τους μπορεί να βελτιώσει τη ζωή ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας προκαλώντας αναζωογόνηση ζωτικών...
Βιντεοπαιχνίδια για θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Πέθανε ο δημιουργός του email
Ο γνωστός Αμερικανός επιστήμονας του ΜΙΤ Ray Tomlinson έφυγε από τη ζωή στα 74 του, όμως μας άφησε κληρονομιά μια από τις μεγαλύτερες εφαρμογές της σύγχρονης ψηφιακής ζωής.
Πέθανε ο δημιουργός του email

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας