• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 20.4°C / 24.7°C
    4 BF
    50%
  • Θεσσαλονίκη
    Αραιές νεφώσεις
    17°C 15.9°C / 18.5°C
    3 BF
    65%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    17°C 16.6°C / 20.4°C
    5 BF
    82%
  • Ιωάννινα
    Αραιές νεφώσεις
    16°C 15.9°C / 15.9°C
    3 BF
    51%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 16.9°C / 17.9°C
    5 BF
    77%
  • Βέροια
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 16.6°C / 21.0°C
    4 BF
    61%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    17°C 14.5°C / 17.4°C
    3 BF
    27%
  • Αγρίνιο
    Σποραδικές νεφώσεις
    16°C 15.7°C / 15.7°C
    4 BF
    69%
  • Ηράκλειο
    Αίθριος καιρός
    20°C 17.7°C / 21.1°C
    2 BF
    61%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 19.6°C / 19.9°C
    6 BF
    60%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    18°C 18.4°C / 18.8°C
    5 BF
    68%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    18°C 18.4°C / 18.4°C
    5 BF
    57%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 18.9°C / 18.9°C
    3 BF
    72%
  • Λάρισα
    Σποραδικές νεφώσεις
    21°C 20.9°C / 22.8°C
    5 BF
    40%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    21°C 21.2°C / 22.5°C
    5 BF
    46%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    20°C 19.8°C / 20.4°C
    2 BF
    76%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 21.0°C / 24.9°C
    4 BF
    31%
  • Καβάλα
    Αραιές νεφώσεις
    17°C 16.3°C / 16.6°C
    2 BF
    77%
  • Κατερίνη
    Αραιές νεφώσεις
    19°C 16.7°C / 18.9°C
    3 BF
    50%
  • Καστοριά
    Σποραδικές νεφώσεις
    16°C 15.5°C / 15.5°C
    3 BF
    46%
NASA

Συσκευή για εντοπισμό μικροβίων στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

  • A-
  • A+

Όσο και αν θεωρείται δεδομένο ότι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΙSS) και το πλήρωμα του δεν κινδυνεύουν από μικρόβια οι επιστήμονες έχουν βάσιμες υπόνοιες για το αντίθετο γι΄αυτό και θα προχωρήσουν σε συστηματικές έρευνες.

Ερευνητές ενός από τα κορυφαία αμερικανικά εργαστήρια ερευνών, το Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL), έχουν αναπτύξει σύστημα βιοανίχνευσης το οποίο μετά από πολλές χρήσεις στην γη βρίσκει το δρόμο του με προορισμό τον ISS για όλες τις αναγκαίες έρευνες που πρέπει να γίνουν στο περιβάλλον του.

Στόχος του εγχειρήματος είναι να κατηγοριοποιηθούν τα μικρόβια που βρίσκονται στο περιβάλλον του ISS με χρήση της πλέον προωθημένης τεχνολογίας του εργαστηρίου Livermore.

H συσκευή

Πρόκειται για ένα σύστημα ανίχνευσης με βάση το DNA που δεν απαιτεί καλλιέργεια των δειγμάτων σε αντίθεση με τις παραδοσιακές τεχνικές που πιθανόν να χρειάζονται ημέρες επεξεργασίας τους.

Η παραδοσιακή καλλιέργεια συχνά καλύπτει μόνον από 1 έως και 10% των μικροοργανισμών στο σταθμό ενώ ο συνδυασμούς των νέων συσκευών παρέχει περίπου 50 έως και 100 φορές μεγαλύτερη κάλυψη μικροβίων.

Επισημαίνεται από τον επικεφαλής του πρότζεκτ βιολόγο Crystal Jaing ότι έτσι θα διαμορφωθεί το μικροβιακό προφίλ στον σταθμό και θα αξιολογηθεί το ενδεχόμενο παρουσίας παθογόνων παραγόντων που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για την υγεία των αστροναυτών. Μάλιστα για πρώτη φορά θα ανιχνευθούν ταυτόχρονα μικρόβια από τον περιβάλλοντα χώρο αλλά και από τους αστροναύτες.

Ήδη ομάδα από ειδικούς από το LLNL και τρία κορυφαία ερευνητικά κέντρα της NASA πειραματίζονται με την συσκευή LLMDA (Lawrence Livermore Microbial Detection Array) για την μελέτη μικροβίων που σχετίζονται με τους αστροναύτες του ISS.

Αλλωστε ήδη υπάρχει άφθονη συσσωρευμένη εμπειρία. H συγκεκριμένη συσκευή έχει χρησιμοποιηθεί για όλα τα είδη σχετικών μελετών με επιτυχία γεγονός που με την καθιστά πολυ σημαντικό εργαλείο στις έρευνες των ειδικών.

Ενδεικτικά αναφέρεται ένα εντυπωσιακά ευρύ πεδίο περιπτώσεων όπως η ανάλυση της καθαρότητας των εμβολίων για βρέφη, η ανίχνευση πανώλης σε ένα δόντι του 14ου αιώνα καθώς και η απόκτηση εμπειρίας σχετικά με την φροντίδα πληγών σε στρατιώτες που τραυματίσθηκαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Τεχνολογικά είναι τόσο εξελιγμένη η συγκεκριμένη συσκευή LLMDA ώστε σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να ανιχνεύσει 12.609 είδη, μεταξύ των οποίων 6.906 βακτήρια, 4776 ιοί, 414 μύκητες 143 πρωτόζωα και 370 ακάρεα.

Το πρότζεκτ έχει την ονομασία Microbial Tracking-2 και αποτελεί συνέχεια του Τracking-1 της NASA που ήδη χρησιμοποιείται για την δειγματοληψία και μελέτη πληθυσμών από μικροοργανισμούς στην ατμόσφαιρα και στις εσωτερικές επιφάνειες του σταθμού.

Το τρίτο και τελευταίο πείραμα της σειράς ΜΤ-1 μεταφέρθηκε στον σταθμό στις 8 Απριλίου με το διαστημόπλοιο εφοδιασμού SpaceX.

Τα μικρόβια

Το ενδιαφέρον των ερευνητών εντοπίζεται στην διασφάλιση ότι δεν υπάρχουν μικρόβια τα οποία θα είναι επικίνδυνα για την υγεία του πληρώματος αλλά και στην λήψη μέτρων σε περίπτωση που ανιχνευτούν. Επιπλέον τους απασχολεί να διαπιστωθεί τι ακριβώς υπάρχει στο εσωτερικό του ISS αλλά και στο φορτίο ανεφοδιασμού που μεταφέρεται εκεί από τα φορτηγά διαστημόπλοια.

Η έρευνα θα επικεντρωθεί σε ένα ποσοστό μεταξύ 10-20% του συνόλου των μικροβίων που είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο καθώς το υπόλοιπο ποσοστό είναι αβλαβές για την υγεία.

Ομως υπάρχει κάτι που πρέπει να διασφαλισθεί με ιδιατερη προσοχή. Ορισμένα αβλαβή για την υγεία στη γη μικρόβια ενδεχομένως να έχουν διαφορετική συμπεριφορά στο περιβάλλον του διαστήματος. Άλλωστε ο συγκεκριμένος χώρος ευνοεί την παρουσία βακτηριδίων.

Ανάμεσα σε αυτά που έχουν εντοπιστεί μέσω της «ακολουθίας του γονιδίου» στον ISS συγκαταλέγονται και όσα σχετίζονται με λοιμώξεις του αναπνευστικού και την εκδήλωση ακμής.

Επειδή τα γονίδια των παθογόνων μικροοργανισμών ανιχνεύτηκαν μόνον από δείγματα στον σταθμό είναι αναγκαίο τα μολυσματικά τους χαρακτηριστικά να ελεγχθούν με την μέγιστη δυνατή ακρίβεια σε ευρεία κλίμακα τόσο απο τον σταθμό όσο και από τους οργανισμούς των αστροναυτών.

Πάντως για να μην έχουμε αυταπάτες είναι γεγονός ότι στην καθημερινότητα του ο άνθρωπος «φιλοξενεί» δεκάδες δισεκατομμυρίων αβλαβών βακτηριδίων. Στην κυριολεξία συμβιώνει μαζι τους.

Μάλιστα σε σχετική μελέτη αναφέρεται ότι όταν ένα άτομο εισέλθει σε δωμάτιο με την παρουσία υπολογίζεται ότι προσθέτει 37 εκατομμύρια βακτήρια στον αέρα για κάθε ώρα που παραμένει στο χώρο.

Ομως παρά το γεγονός αυτό υπό φυσιολογικές συνθήκες κανείς δεν νοσεί από την συγκέντρωση τόσων βακτηρίων στον οργανσιμό του και αυτό πραγματικά είναι ενθαρρυντικό για τις συνθήκες ζωής στη γη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
«Εικονικός» περίπατος στον πλανήτη Αρη
Όταν την δεκαετία του '80 δημοσιεύθηκε κείμενο περί ολογραφικής προβολής εικόνων και φιλμ στο χώρο θεωρήθηκε περίπου επιστημονική φαντασία. Σήμερα, τόσα χρόνια μετά, επιστήμονες της NASA μπορούν ολογραφικά να...
«Εικονικός» περίπατος στον πλανήτη Αρη
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Aπρόσβλητο από χάκερ το μελλοντικό «κβαντικό» ίντερνετ
Η κβαντική τηλεμεταφορά ιδιοτήτων ανάμεσα σε δυο σωματίδια που απέχουν μεταξύ τους δεν είναι μια εντελώς καινούργια πραγματικότητα. Είχε επιτευχθεί από την IBM σε εργαστηριακές συνθήκες τη δεκαετία του '90...
Aπρόσβλητο από χάκερ το μελλοντικό «κβαντικό» ίντερνετ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Παραγωγή ρεύματος από υψηλής τεχνολογίας υφάσματα
Υφάσματα για καθημερινή χρήση που θα παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα ταυτόχρονα μέσω κίνησης και φωτεινής ακτινοβολίας αναμένεται να φέρουν μια μικρή επανάσταση στην καθημερινότητά μας. Tα νέα υφάσματα θεωρούνται...
Παραγωγή ρεύματος από υψηλής τεχνολογίας υφάσματα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Iντερνετ από το διάστημα μέσω νανοδορυφόρων
Δορυφορικό ίντερνετ παγκόσμιας κάλυψης και χαμηλού κόστους υπόσχεται η Ισραηλινή εταιρία SkyFi. Με την επιλογή της να χρησιμοποιήσει ένα σμήνος από νανοδορυφόρους περί τη γη θεωρεί ότι έτσι θα διασυνδεθούν...
Iντερνετ από το διάστημα μέσω νανοδορυφόρων
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ολοταχώς προς τα οικολογικά αεροπλάνα
Στόχος της παγκόσμιας αεροδιαστημικής βιομηχανίας και των ερευνητικών ιδρυμάτων είναι το ταχύτερο δυνατό να αναπτυχθούν πολλές καινοτόμες τεχνολογίες για την κατασκευή οικολογικών αεροπλάνων. Οι προτάσεις...
Ολοταχώς προς τα οικολογικά αεροπλάνα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
H ηφαιστειακή τέφρα στο στόχαστρο της NASA
Η ηφαιστειακή τέφρα ήταν και παραμένει ένας από τους σημαντικούς κινδύνους για τις αεροπορικές πτήσεις. Η εισρόφηση της από τους κινητήρες μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα λειτουργίας τους πιθανόν και...
H ηφαιστειακή τέφρα στο στόχαστρο της NASA

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας