• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 26.3°C
  4 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.4°C / 25.0°C
  1 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.7°C / 26.0°C
  3 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  64%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 22.6°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 19.0°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  4 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.8°C
  5 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 24.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 24.5°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 24.5°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 26.0°C
  2 BF
  58%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 20.3°C / 24.9°C
  1 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
dreamstime

Πρόταση του ΜΙΤ για τη βέλτιστη ενεργειακή απόδοση των κτιρίων

 • A-
 • A+

Το 44% της ενέργειας που χρησιμοποιείται για την θέρμανση και ψύξη των κτιρίων στα μεγάλα αστικά κέντρα των ΗΠΑ αντιπροσωπεύει το 20% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που συνολικώς παράγει η χώρα, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη ερευνητική εργασία του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης. 

Σύμφωνα με την ομάδα επιστημόνων του ΜΙΤ, 82 παράγοντες συνθέτουν την περίπλοκη διαδικασία μέσω της οποίας επηρεάζεται η ενεργειακή συμπεριφορά κάθε κτιρίου χωριστά. Άλλωστε κάθε κτίριο έχει τη δική του ταυτότητα που επηρεάζει τόσο το κόστος λειτουργίας του όσο και την ποιότητα διαβίωσης των κατοίκων του. Οι επιστήμονες επιχείρησαν όπως -βάσει μοντέλου- η χρηματοδότηση για ανακαίνιση και παρεμβάσεις στα κτίρια υπέρ της ενεργειακής απόδοσης τους μελλοντικά να είναι αποτέλεσμα επιστημονικά τεκμηριωμένης και στοχευμένης πολιτικής και όχι μια γενικευμένη διαδικασία όπως ισχύει σήμερα.

Κτίρια με ταυτότητα

Ο βασικός στόχος της ερευνητικής ομάδας, στην οποία είναι επικεφαλής οι καθηγητές του ΜΙΤ Marta González and Franz-Josef Ulm, είναι οι επιδοτήσεις που δίδονται από το κράτος με κίνητρο φορολογικές ελαφρύνσεις να αποκτήσουν κατά το δυνατόν εξατομικευμένο χαρακτήρα ανά κτίριο ή έστω κατά περιοχή.  

Βάσει αυτού του σκεπτικού θεωρείται ότι τα διατιθέμενα κεφάλαια σε άλλες περιπτώσεις όντως θα αποδίδουν σημαντικά σε πολύπλευρη βελτίωση της θερμομόνωσης αποφέροντας κέρδη στο Δημόσιο και αντίστοιχα μείωση των εκπομπών θερμοκηπικών αερίων και σε άλλες πολύ λιγότερο λόγω καλύτερης κατασκευής των κτιρίων. Άλλωστε όπως συμβαίνει παντού στο κόσμο η κατασκευαστική ποικιλομορφία στα αστικά κέντρα διαμορφώνει ένα κτιριακό ιστό όπου συνυπάρχουν κάθε λογής και τύπου κτίριο με δική του «ταυτότητα».

Δύσκολη έως ανέφικτη η καταγραφή ανά κτίσμα

Αυτό που επιδιώκεται μέσω της μελέτης του ΜΙΤ είναι να διαμορφωθεί ένα ισοζύγιο ανάμεσα στα χρήματα που διατίθενται και το τελικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, σε επίπεδο μεγάλων αστικών κέντρων εκτιμάται ότι η προσπάθεια καταγραφής ανά κτίσμα είναι από πολλή δύσκολη έως ανέφικτη. Και αυτό γιατί θα πρέπει να γίνουν έρευνες για κάθε κτίριο χωριστά με μετρήσεις που απαιτούν χρόνο και ειδικά όργανα.

Κατόπιν συστηματικής μελέτης σε αντιπροσωπευτικές περιοχές των ΗΠΑ, οι ειδικοί κατάφεραν να μειώσουν τους 82 διαφορετικούς παράγοντες σε μόλις 8, προκειμένου η έρευνα να καταλήξει σε επαρκώς ακριβή αποτελέσματα και προτάσεις για αποτελεσματικές παρεμβάσεις στη λειτουργία των κτιρίων, αφαιρώντας όμως σημαντικό περιπλοκότητα από το εγχείρημα.

Περαιτέρω επισταμένη έρευνα μείωσε τους παράγοντες σε μόλις 3, που θεωρείται ότι είναι δυνατόν να αντιπροσωπεύουν με ακρίβεια το 85% έως και 90% της διαφοροποίησης ανάμεσα στα κτίρια.

Μοντέλο επέμβασης σε κτίρια

Το ενδιαφέρον που αποδείχθηκε είναι ότι στην πράξη ο λογαριασμός κατανάλωσης φυσικού αερίου ανά κτίριο μπορεί να αποδειχθεί το κλειδί για να αποκτήσουν χρησιμότητα οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις των ειδικών.

Έτσι οι επιστήμονες συνεκτιμώντας το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, τις θερμοκρασίες, το μέγεθος και τον όγκο των κτιρίων κλπ., κατέληξαν σε ένα μοντέλο βάσει του οποίου θα επιλεγούν με ακρίβεια κλιμακωτά ποια κτίρια χρειάζονται επέμβασης θερμομόνωσης.

Από την ανάλυση που έγινε, απεδείχθη ότι στοχευμένη παρέμβαση με τον τρόπο αυτό σε 16% των κτιρίων του Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης θα ήταν αρκετή για να εξαλείψει το 40% των αερίων θερμοκηπίου που παράγει η πόλη. Δηλαδή πρακτικά παρεμβαίνοντας σε ένα σχετικά μικρό αριθμό κτιρίων το αποτέλεσμα είναι πολύ σημαντικό, τόσο ως προς την άνευ κριτηρίων γενικευμένη χρηματοδότηση, όσο και ως προς τη ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Νανορομπότ αφαιρούν τοξικά μέταλα από λύματα
Mια από τις τελευταίες και αλλά υποσχόμενες αντιρρυπαντικές προτάσεις της τεχνολογίας είναι η χρήση αυτοκινούμενων νανορομπότ για την αφαίρεση μολύβδου και άλλων ρύπων από λύματα. Σμήνος από εκατοντάδες...
Νανορομπότ αφαιρούν τοξικά μέταλα από λύματα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Κυψέλες καυσίμων για οικολογικά επιβατηγά πλοία
Αν και η πρόταση για μικρά οικολογικά επιβατηγά πλοία με μηδενικές εκπομπές ρύπων ήδη λειτουργεί μόλις πρόσφατα πήρε συγκεκριμένη μορφή και σαφή προοπτική για το μέλλον βασιζόμενη στις κυψέλες καυσίμων. Και...
Κυψέλες καυσίμων για οικολογικά επιβατηγά πλοία
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
H ηφαιστειακή τέφρα στο στόχαστρο της NASA
Η ηφαιστειακή τέφρα ήταν και παραμένει ένας από τους σημαντικούς κινδύνους για τις αεροπορικές πτήσεις. Η εισρόφηση της από τους κινητήρες μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα λειτουργίας τους πιθανόν και...
H ηφαιστειακή τέφρα στο στόχαστρο της NASA
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
«Προσωπικός» κλιματισμός για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια
Η αδήριτη ανάγκη για συνεχή μείωση των θερμοκηπιακών αερίων καθώς και για την κατά το δυνατόν πιο οικονομική θέρμανση και κλιματισμό των κτιρίων έχει οδηγήσει αρκετές ομάδες επιστημόνων σε συνεχείς έρευνες για...
«Προσωπικός» κλιματισμός για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Φορητός μετρητής της αέριας ρύπανσης εντοπίζει επικίνδυνα σωματίδια
Η ποιότητα του αέρα στα μεγάλα αστικά κέντρα και πέριξ βιομηχανικών μονάδων είναι από τους τομείς με σταθερό ενδιαφέρον εξ αιτίας της ρύπανσης που συνήθως παρουσιάζουν. Για τον άμεσο έλεγχο και την εξαγωγή...
Φορητός μετρητής της αέριας ρύπανσης εντοπίζει επικίνδυνα σωματίδια
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Aπρόσβλητο από χάκερ το μελλοντικό «κβαντικό» ίντερνετ
Η κβαντική τηλεμεταφορά ιδιοτήτων ανάμεσα σε δυο σωματίδια που απέχουν μεταξύ τους δεν είναι μια εντελώς καινούργια πραγματικότητα. Είχε επιτευχθεί από την IBM σε εργαστηριακές συνθήκες τη δεκαετία του '90...
Aπρόσβλητο από χάκερ το μελλοντικό «κβαντικό» ίντερνετ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας