• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.6°C / 25.6°C
  4 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.6°C / 26.4°C
  2 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 27.0°C
  0 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 25.9°C
  1 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  1 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 24.0°C
  1 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 20.4°C
  1 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.6°C
  5 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.8°C
  2 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.4°C
  4 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  0 BF
  40%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.7°C / 25.5°C
  1 BF
  34%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 23.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.9°C
  2 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 21.6°C
  3 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 23.9°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  0 BF
  41%

Ιάπωνες ακτινοβολούν όγκους με δέσμες νετρονίων

 • A-
 • A+

Στην μάχη κατά μορφών του καρκίνου που έως σήμερα θεωρούνται ουσιαστικώς ανίκητοι προσχωρούν ολοένα περισσότερα κράτη θέτοντας υπό έλεγχο επι της ουσίας κοινή πειραματική μέθοδο ραδιοθεραπείας που «αντιγράφει» το CERN για βομβαρδισμό των όγκων με χαμηλής ενέργειας υποατομικά σωματίδια.

Αυτή την φορά το λόγο έχει η Ιαπωνία με τεράστια εμπειρία στον τομέα αυτό προς το παρόν σε περιβάλλον προβληματισμού ως προς το εφικτό του εγχειρήματος σε συνθήκες νοσοκομείου αλλά και για το κόστος της.

Την θέση της συμβατικής θεραπείας με ακτίνες Χ η επιστημονική κοινότητα επιχειρεί να τοποθετήσει πειραματικά την πυρηνική φυσική ακτινοβολώντας τα καρκνικά κύταρα με νετρόνια μόνον μια φορά επί περίπου μια ώρα.

Το νέο «όπλο» της ιατρικής επιχειρείται να τοποθετηθεί απέναντι σε καρκίνους όπως του εγκεφάλου και το κακόηθες μελάνωμα που θεωρείται ως η πλέον επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος.

Στο προτεινόμενο σχήμα θα υπάρχουν δυο βήματα. Στο πρώτο θα χορηγούνται στον ασθενή σκευάσματα με περιεχόμενο το Βόριο-10. Στο δεύτερο στάδιο χαμηλής ενέργειας δέσμη νετρονίων θα πλήττει με την μέγιστη δυνατή ακρίβεια τους καρκινικούς όγκους.

Τα σωμάτια θα παράγονται σε «μικρούς» επιταχυντές κατασκευασμένους ειδικά γι' αυτή την χρήση απαλλάσσοντας έτσι τους ειδικούς από την εξάρτηση που αναγκαστικά είχαν από την λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων.

Οι ελπίδες των Ιαπώνων

Το Ιαπωνικό Εθνικό Κέντρο για την αντιμετώπιση του Καρκίνου στο Τόκιο (National Cancer Center-ΝCC) φαίνεται ότι εναποθέτει σημαντικές ελπίδες στην πρωτοποριακή μέθοδο προγραμματίζοντας την έναρξη κλινικών ερευνών τον επόμενο Μάρτιο.

Οπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο της εφημερίδας «Japan Times» (σχετικό βίντεο) η συγκεκριμένη θεραπεία με το αρκτικόλεξο ΒΝCT (Boron Neutron Capture Therapy) βασίζεται σε μέθοδο που ήδη η ΕΦ.ΣΥΝ έχει αναφέρει σε παλαιότερα σχετικά άρθρα.

Το χημικό στοιχείο Βόριο-10 με την μορφή φαρμακευτικού σκευάσματος χορηγείται στους ασθενείς επειδή εναποτίθεται στα καρκινικά κύτταρα δημιουργώντας προϋποθέσεις μετατροπής τους σε εν δυνάμει «βόμβες» έτοιμες προς πυροδότηση με «εντολή» από το εξωτερικό περιβάλλον. Για την ολοκλήρωση της πειραματικής διαδικασίας χαμηλής ενέργειας νετρόνια προσπίπτουν στις καρκινικές περιοχές.

Σύμφωνα με τις περιγραφές των ειδικών όταν η δέσμη νετρονίων προσβάλει το Βόριο-10 προκαλεί πυρηνική ανάδραση με αποτέλεσμα την δημιουργία σωματιδίων άλφα και πυρήνων λιθίου 7.

Με αυτή την πανίσχυρη σε τόσο μικρή κλίμακα πυρηνική διαδικασία καταστρέφονται αμέσως τα καρκινικά κύτταρα. Είναι σημαντικό ότι τα σωματίδια άλφα και οι πυρήνες λιθίου 7 ταξιδεύουν αντίστοιχα σε απόσταση μόλις 9 και 4 μικρόμετρα γι' αυτό και δε αποτελούν κίνδυνο για τα υγιή κύτταρα.

Ερευνα σε παγκόσμια κλίμακα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ μεν η θεραπεία του καρκίνου με ακτινοβολία νετρονίων προτάθηκε πολλά χρόνια πριν από αμερικανικούς επιστήμονες οι Ιάπωνες έχουν παραλάβει την σκυτάλη σε αυτήν την πολλά υποσχόμενη έως τώρα μέθοδο.

Η Ιαπωνία διεξήγαγε σχετικές έρευνες ήδη από το 1968 ωστόσο οι δυνατότητες για κλινική μελέτη ήταν εξαιρετικά περιορισμένες επειδή το εγχείρημα για την παραγωγή νετρονίων βασίζονταν στους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Επομένως σε πολυ μεγάλες εγκαταστάσεις, με κλιμακωτά σοβαρούς περιορισμούς πρόσβασης σε συγκεκριμένους χώρους και βέβαια μεγάλη δυσκολία μεταφοράς των ασθενών εκεί.

Προκειμένου να αντιπαρέλθουν το πρόβλημα οι ειδικοί σε αρκετά ιαπωνικά νοσοκομεία, στο χρονικό διάστημα μεταξύ 1998 και 2008, βασίσθηκαν στον Ερευνητικό Αντιδραστήρα του πανεπιστημίου του Κιότο στην Οσάκα καθώς και στον μεγάλης ηλικίας Αντιδραστήρα JRR-4 στο Τοκάϊ του Ιαπωνικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Και οι δυο τέθηκαν εκτός λειτουργίας κατόπιν του καταστροφικού σεισμού και των επιπτώσεων του τον Μάρτιο του 2011 στην Ιαπωνία. Οπως και να έχει οι πυρηνικοί αντιδραστήρες λειτουργούν για τελείως διαφορετικούς σκοπούς και γι' αυτό είναι ακατάλληλοι για εφαρμογές όπως η συγκεκριμένη.

Επιταχυντές χαμηλής ενέργειας

Η εφημερίδα αναφέρει στο άρθρο της ότι το νέο σύστημα για την πειραματική μελέτη βασίζεται σε επιταχυντή που δεν απαιτεί για την λετουργία του πυρηνικό καύσιμο. Επομένως λόγω μεγέθους και υλικών οι επιταχυντές μπορούν να εγκατασταθούν σε νοσοκομεία οπως και οι μονάδες για ακτινογραφίες, οι αξονικοί τομογράφοι κλπ.

Σε έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε το 2012 στην επιθεώρηση «Radiation Oncology» με συγγραφέα το Rolf F. Barth του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Ohio και άλλους ειδικούς παρατίθενται διάφορες κλινικές μελέτες στην Ιαπωνία, την Ευρώπη, την Αργεντινή και την Ταϊβάν.

Σε μια από αυτές που διεξήχθη από Ιάπωνες ερευνητές μεταξύ του 2001 και του 2007 το Ιαπωνικό Εθνικό Κέντρο κατά του καρκίνου διαπίστωσε κάτι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

Η θεραπεία ήταν αποτελεσματική σε 22 επί σύνολου 26 ασθενών με υποτροπιάζοντα καρκίνο εγκέφαλου και λαιμού για τους οποίους δεν υπήρχαν άλλες επιλογές θεραπείας. Το μήνυμα ειναι όντως ελπιδοφόρο αρκεί να επιβεβαιωθεί σε μεγάλη κλίμακα και να λειτουργήσει σε καθημερινές συνθήκες θεραπείας.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Yπο μελέτη η ακτινοβόληση όγκων από επιταχυντές σωματιδίων
Στο πολύπλοκο οπλοστάσιο της ιατρικής για την αντιμετώπιση του καρκίνου είναι ενδεχόμενο να προστεθεί η πλέον προωθημένη εκδοχή της φυσικής. Είναι οι «μικροί» επιταχυντές σωματιδίων για ακτινοβόληση και...
Yπο μελέτη η ακτινοβόληση όγκων από επιταχυντές σωματιδίων
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Γυάλινες μνήμες για πολυετή αποθήκευση δεδομένων
Την μορφή και το μέγεθος κέρματος ή μικρού δίσκου από γυαλί θα έχει «υπέρ-μνήμη» που θα κατασκευασθεί στο Πανεπιστήμιο Χημικής Τεχνολογίας Mendeleev στη Ρωσία. Με εξαιρετικά μεγάλη αποθηκευτική ικανότητα θα...
Γυάλινες μνήμες για πολυετή αποθήκευση δεδομένων
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ελπίδες θεραπείας από μικροκυκλώματα στον εγκέφαλο
Η ιατρική που σήμερα σχεδόν πλήρως βασίζεται στις καθιερωμένες διαδικασίες θεραπείας είναι πιθανόν στο προσεχές μέλλον να συμπεριλάβει και την εμφύτευση μικροκυκλωμάτων στον ανθρώπινο εγκέφαλο για τον έλεγχο...
Ελπίδες θεραπείας από μικροκυκλώματα στον εγκέφαλο
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Πειραματική μέθοδος με πυρηνική σύντηξη κατά καρκίνου
Όσο και αν ποσοστό της κοινής γνώμης διατηρεί επιφυλάξεις για την πυρηνική ενέργεια η ανακοίνωση Ρώσων επιστημόνων ότι μέσω πυρηνικής σύντηξης είναι δυνατόν να εξοντωθούν καρκινικά κύτταρα δημιουργεί μια...
Πειραματική μέθοδος με πυρηνική σύντηξη κατά καρκίνου
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Αυτόματο ηλεκτροκαρδιογράφημα μέσω κινητού τηλεφώνου
Εφαρμογή λήψης καρδιογραφήματος σε κινητό με πλήρη ιατρικά συμπεράσματα εντός ελάχιστου χρόνου πέτυχαν επιστήμονες.Οι ερευνητές ανέπτυξαν την εφαρμογή CardioQVARK που θα πραγματοποιεί το καρδιογράφημα με...
Αυτόματο ηλεκτροκαρδιογράφημα μέσω κινητού τηλεφώνου
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Πενήντα πέντε χρόνια από την αποστολή του Γκαγκάριν στο Διάστημα
Με τη λέξη παγιέχαλι (φύγαμε) που είπε ο κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν κατά την εκτόξευση του διαστημοπλοίου του Vostok 1, στις 12 Απριλίου του 1961, 55 χρόνια πριν, εγκαινιάσθηκε η αποστολή του ανθρώπου στο...
Πενήντα πέντε χρόνια από την αποστολή του Γκαγκάριν στο Διάστημα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας