Η επιτυχής διοργάνωση, κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια, του Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, ενός ελληνικού φεστιβάλ για τις σύγχρονες επιστήμες, αντάξιου των αντίστοιχων φεστιβάλ του εξωτερικού, τείνει να το καθιερώσει ως έναν ετήσιο και πολυαναμενόμενο θεσμό στη χώρα μας.
Ετσι, φέτος είναι η τρίτη χρονιά που πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.
Από αύριο, λοιπόν, και για έξι μέρες, από τις 5 έως τις 10 Απριλίου, μικροί και μεγάλοι μπορούμε να συμμετέχουμε, με ελεύθερη είσοδο, στη μεγάλη γιορτή για τις καινοτόμες ιδέες της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Στόχος του Athens Science Festival είναι η εκλαΐκευση και η διάδοση της επιστημονικής περιπέτειας στο ευρύ κοινό του τόπου μας με έναν τρόπο διαφορετικό: πρωτότυπο αλλά έγκυρο και κυρίως απολαυστικό.
Οι φετινές εκδηλώσεις θα εστιάσουν στο θέμα «Εξελισσόμαστε με την επιστήμη».
Από την κατανόηση της ζωής και της ύλης μέχρι τη δημιουργία νοημόνων μηχανών από τον άνθρωπο, η επιστήμη οδηγεί τις εξελίξεις.
H καταπολέμηση ασθενειών, η ψηφιακή επικοινωνία και η εφεύρεση υλικών με ιδιότητες που πριν από κάποιες δεκαετίες θα φάνταζαν μαγικές, αλλάζουν τη ζωή μας προς το καλύτερο.
Από την άλλη, η κλιματική αλλαγή και η εξαφάνιση των ειδών, συνέπειες και αυτές της προόδου, μεταμορφώνουν τη Γη σε κάτι διαφορετικό από εκείνο που γνώρισαν οι πρόγονοί μας.
Ωστόσο, το ποιος εξελίσσει ποιον γίνεται όλο και πιο ασαφές. Η επιστήμη προοδεύει για να μας υπηρετήσει ή εμείς αλλάζουμε για να την ακολουθήσουμε; Οι εξελίξεις προσαρμόζονται στις ανάγκες μας ή μήπως μας υπαγορεύουν καινούργιες;
Κατά τη διάρκεια του Athens Science Festival, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναρπαστικές συζητήσεις και ομιλίες από κορυφαίους Ελληνες και ξένους επιστήμονες, διαδραστικές εκθέσεις, προβολές, καθώς και να συμμετάσχουν σε δημιουργικά εργαστήρια, εκπαιδευτικά δρώμενα και επιμορφωτικά παιχνίδια.
Παράλληλα οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις.
Στο πλαίσιο μάλιστα των φετινών εκδηλώσεων εμφανίζεται και μια ξεχωριστή ομάδα νέων επιστημόνων, οι Science Reactors, οι οποίοι καταφέρνουν -μέσα από το λεγόμενο επιστημονικό θέατρο- να παρουσιάσουν το διασκεδαστικό πρόσωπο της επιστήμης: την επιστήμη στο σανίδι και την επιστήμη ως stand up Science, κατά το πρότυπο του stand up comedy.
Το φετινό φεστιβάλ ανοίγει επίσημα αύριο, στις 18.30, με την ομιλία «Πόσο Νεάντερταλ είμαστε;» του διάσημου μοριακού ανθρωπολόγου Σβάντε Πεέμπο, ο οποίος κατάφερε να αποκωδικοποιήσει ολόκληρο το γονιδίωμα του Νεάντερταλ.
Το πρωτοποριακό έργο του διαπρεπούς επιστήμονα το παρουσιάσαμε πρόσφατα εκτενώς στη στήλη του Σαββάτου «Μηχανές του Νου» (βλ. «Εφ.Συν». 19 και 25 -03-2016).
Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία-SciCo», το Βρετανικό Συμβούλιο, τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «INNOVATHENS», το Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας