Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Yπο μελέτη η ακτινοβόληση όγκων από επιταχυντές σωματιδίων
Brookhaven National Laboratory

Yπο μελέτη η ακτινοβόληση όγκων από επιταχυντές σωματιδίων

  • A-
  • A+

Στο πολύπλοκο οπλοστάσιο που διαθέτει η ιατρική για την αντιμετώπιση του καρκίνου είναι ενδεχόμενο να προστεθεί η πλέον προωθημένη εκδοχή της φυσικής υψηλής ενέργειας. Είναι οι επιταχυντές και οι δέσμες φορτισμένων σωματιδίων για ακτινοβόληση και επιλεκτικά αποτελεσματικότερη καταστροφή των κυττάρων του.

Και αυτό γιατί μέρος της επιστημονικής κοινότητας από διάφορα γνωστικά πεδία κατ' αρχήν θεωρεί ότι η προσβολή των όγκων με δέσμες σωματιδίων σε σχέση με ακτινοβολία Χ ενδεχομένως να υπερέχει επειδή προξενεί μεγαλύτερη καταστροφή και συγκριτικά έχει μικρότερες επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Στην βάση αυτή ομάδες επιστημόνων στην Ασία, την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρωσία εργάζονται συστηματικά με στόχο μέσα από διεπιστημονική έρευνα να ανοίξουν μια καινούργια διαδρομή στο κρίσιμο τομέα της ακτινοβόλησης των καρκινικών όγκων με δέσμες σωματιδίων.

Στόχος τους είναι να ερευνηθεί πειραματικά εάν στην θέση των ακτινοβόλησης με ακτίνες Χ, που χρησιμοποιείται συστηματικά ως μέρος της θεραπείας, μπορεί να λειτουργήσει μια καινούργια πρόταση, η σωματιδιακή ακτινοβόληση και αναλόγως προσέγγισης ξεδιπλώνουν την επιχειρηματολογία τους.

Επιταχυντές κατά καρκίνου

Brookhaven National Laboratory

Με την αναγκαία απλούστευση η προσέγγιση από την πλευρά των Αμερικανών επιστημόνων που εργάζονται στο κορυφαίο κρατικό εργαστήριο ερευνών «Brookhaven National Laboratory» του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ αναμφίβολα παραπέμπει στους μεγάλης ισχύος επιταχυντές και στις έρευνες που διεξάγονται στο CERN.

Με μια διαφοροποίηση. Όλα πρέπει να γίνουν υπό κλίμακα, δηλαδή να κατασκευασθούν «μικρού» μεγέθους επιταχυντές για λειτουργία σε περιβάλλον εργαστηρίων και νοσοκομείων. Ασφαλείς για τους ασθενείς, το προσωπικό και το περιβάλλον και με λειτουργικό κόστος εντός των εφικτών πλαισίων της ιατρικής καθημερινότητας.

Ήδη ο επιταχυντής «ion Rapid Cycling Medical Synchrotron» (iRCMS) σχεδιάσθηκε από ειδικούς του Brookhaven και της εξειδικευμένης στον τομέα εταιρίας Best Medical International (Springfield, Virginia) και μέρος αυτού που αφορά τους μαγνήτες ελέγχεται.

Η λειτουργία τους βασίζεται σε τεχνικές υπεραγωγιμότητας και θεωρείται κρίσιμη γιατί είναι ο ισχυρός μηχανισμός που ελέγχει, κατευθύνει και εστιάζει την δέσμη στην προκαθορισμένη πορεία της ως την έξοδο της προς τον στόχο.

Εαν όλα πάνε καλά τότε προγραμματίζεται σε έξη μήνες να αρχίσει η κατασκευή σε πειραματικό επίπεδο του επιταχυντή στην Πενσιλβανία των ΗΠΑ (Best Medical facility near Pittsburgh, Pennsylvania).

Η ακτινοβόληση με σωματίδια

Όπως αναφέρουν ομάδες επιστημόνων από διάφορες χώρες η ακτινοβόληση με σωματίδια αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα ειδικά σε περιπτώσεις ευαίσθητων περιοχών όπως είναι ο εγκέφαλος και η σπονδυλική στήλη.

Και το εξηγούν. Τα φορτισμένα σωματίδια, όπως για παράδειγμα τα πρωτόνια ή τα ιόντα άνθρακα, μπορούν ακτινοβολούμενα μέσω δέσμης να πλήξουν με ακρίβεια κύτταρα του όγκου, να αποδεσμεύσουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας τους και να σταματήσουν εκεί κάτι που δεν συμβαίνει με τις ακτινοβολίες Χ.

Απλουστευμένα ο επιταχυντής θα έχει καμπυλόγραμμο σχήμα προκειμένου, όπως ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις, η δέσμη των σωματιδίων σε κάθε πλήρη περιστροφή να ωθείται με ολοένα μεγαλύτερη δύναμη μέχρι να φθάσει προκαθορισμένο επίπεδο υψηλής ενέργειας.

Με τον τρόπο αυτό οι χείριστες του θα μπορούν να δημιουργήσουν ριπές δέσμης με προεπιλεγμένη κατά περίπτωση ενέργεια και να τις απελευθερώνουν την κατάλληλη χρονική στιγμή.

Όπως επισημαίνεται η συγκεκριμένη λειτουργία επιτρέπει στους γιατρούς να ρυθμίζουν πόσο βαθιά στους ιστούς θα διεισδύσει η δέσμη και την ποσότητα της ενέργειας που θα εναποθέσει και σε ποιες περιοχές του όγκου.

Θα μπορούσε να πεις κανείς πως πρόκειται για μια κατά περίπτωση «μικρομετρική ρύθμιση» που προσαρμόζεται στο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε όγκου.

Ο μηχανισμός καταστροφής των κυττάρων

Είναι ενδιαφέρον να κατανοήσουμε πως λειτουργεί σε επίπεδο κυττάρου ο κάθε μηχανισμός καταστροφής. Οι ειδικοί σε μια απλοποιημένη προσέγγιση αναφέρουν ότι τα φωτόνια της ακτινοβολίας Χ προκαλούν μια σχετικά απλή ζημιά στο DNA του κυττάρου.

Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις τα καρκινικά κύτταρα «επισκευάζουν» την ζημιά αυτή έως την επόμενη ακτινοβόληση. Όμως το φορτισμένα σωματίδια προκαλούν, συγκριτικά με τα φωτόνια, πολύ πιο σύνθετη ζημιά στο DNA του καρκινικού κυττάρου με ολιγότερες πιθανότητες «αυτοεπισκευής» του.

Ακόμη περισσότερο τα βαρύτερα από τα πρωτόνια σωματίδια, όπως τα ιόντα άνθρακα, κατά την προσβολή εκλύουν πολύ πιο στοχευμένα στον όγκο την ενέργεια τους προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη στοχευμένη καταστροφή.

Παρ' ότι οι προοπτικές, έτσι όπως παρουσιάζονται από διάφορα κέντρα θεραπείας, θεωρούνται ελπιδοφόρες αναμφίβολα πρέπει να γίνουν σε κοινή βάση πάρα πολλές συνδυασμένες δοκιμές και άμεσες συγκρίσεις προκειμένου οι γιατροί να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

  

 

 

 

 

.

 

 

 

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ιάπωνες ακτινοβολούν όγκους με δέσμες νετρονίων
Στην μάχη κατά μορφών του καρκίνου που έως σήμερα θεωρούνται ουσιαστικώς ανίκητοι προσχωρούν ολοένα περισσότερα κράτη θέτοντας υπό έλεγχο επι της ουσίας κοινή πειραματική μέθοδο ραδιοθεραπείας που «αντιγράφει»...
Ιάπωνες ακτινοβολούν όγκους με δέσμες νετρονίων
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Γυάλινες μνήμες για πολυετή αποθήκευση δεδομένων
Την μορφή και το μέγεθος κέρματος ή μικρού δίσκου από γυαλί θα έχει «υπέρ-μνήμη» που θα κατασκευασθεί στο Πανεπιστήμιο Χημικής Τεχνολογίας Mendeleev στη Ρωσία. Με εξαιρετικά μεγάλη αποθηκευτική ικανότητα θα...
Γυάλινες μνήμες για πολυετή αποθήκευση δεδομένων
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Πενήντα πέντε χρόνια από την αποστολή του Γκαγκάριν στο Διάστημα
Με τη λέξη παγιέχαλι (φύγαμε) που είπε ο κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν κατά την εκτόξευση του διαστημοπλοίου του Vostok 1, στις 12 Απριλίου του 1961, 55 χρόνια πριν, εγκαινιάσθηκε η αποστολή του ανθρώπου στο...
Πενήντα πέντε χρόνια από την αποστολή του Γκαγκάριν στο Διάστημα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Περικάρπιο υψηλής τεχνολογίας κατά διαβήτη
Τη διαδικασία που υποχρεώνει τους διαβητικούς να λαμβάνουν ινσουλίνη ανά τακτά διαστήματα επιχειρούν να αυτοματοποιήσουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Σεούλ και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της...
Περικάρπιο υψηλής τεχνολογίας κατά διαβήτη
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Πειραματική μέθοδος με πυρηνική σύντηξη κατά καρκίνου
Όσο και αν ποσοστό της κοινής γνώμης διατηρεί επιφυλάξεις για την πυρηνική ενέργεια η ανακοίνωση Ρώσων επιστημόνων ότι μέσω πυρηνικής σύντηξης είναι δυνατόν να εξοντωθούν καρκινικά κύτταρα δημιουργεί μια...
Πειραματική μέθοδος με πυρηνική σύντηξη κατά καρκίνου
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Φορητός μετρητής της αέριας ρύπανσης εντοπίζει επικίνδυνα σωματίδια
Η ποιότητα του αέρα στα μεγάλα αστικά κέντρα και πέριξ βιομηχανικών μονάδων είναι από τους τομείς με σταθερό ενδιαφέρον εξ αιτίας της ρύπανσης που συνήθως παρουσιάζουν. Για τον άμεσο έλεγχο και την εξαγωγή...
Φορητός μετρητής της αέριας ρύπανσης εντοπίζει επικίνδυνα σωματίδια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας