• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 18.4°C / 23.5°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 21.6°C
  3 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 20.5°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.7°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 19.8°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 16.2°C
  1 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 19.4°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 21.8°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.5°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.9°C / 18.4°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 14.5°C / 17.8°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.8°C
  3 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.6°C / 23.8°C
  1 BF
  62%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 21.2°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  86%
Dreamstime

Πειραματική μέθοδος με πυρηνική σύντηξη κατά καρκίνου

 • A-
 • A+

Όσο και αν ποσοστό της κοινής γνώμης διατηρεί επιφυλάξεις για την πυρηνική ενέργεια η ανακοίνωση Ρώσων επιστημόνων ότι μέσω πυρηνικής σύντηξης είναι δυνατόν να εξοντωθούν καρκινικά κύτταρα δημιουργεί μια ολότελα καινούργια προοπτική στην ιατρική.

Οι Ρώσοι ειδικοί που πειραματίζονται σε εργαστήρια στη Σιβηρία (Novosibirsk) αναφέρουν ότι σε πειραματικό επίπεδο πέτυχαν την καταστροφή καρκινικών κυττάρων με υπό κλίμακα τεχνολογίες της πυρηνικής σύντηξης.

Η βασική πρόταση που ελέγχθηκε είναι ότι η ελεγχόμενη απελευθέρωση υψηλή ισχύος ενεργείας μέσα στα κύτταρο ως αποτέλεσμα πυρηνικής αντίδρασης, μπορεί να τα καταστρέψει ολοσχερώς χωρίς την συνδρομή της συμβατικής επεμβατικής διαδικασίας.

Πως λειτουργεί η μέθοδος στο κύτταρο

Με απλουστευμένο τρόπο για να λειτουργήσει πειραματικά η μέθοδος χρησιμοποίησαν καρκινικά κύτταρα τα οποία έχουν την ιδιότητα να συγκεντρώνουν το ισότοπο Βόριο-10 συγκριτικά σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από ότι οι υγιείς ιστοί. Η εισαγωγή του στον οργανισμό γίνεται με χορήγηση σκευάσματος.

Το στοιχείο αυτό πρέπει με κάποιο τρόπο να «ενεργοποιηθεί» ώστε συμμετέχοντας σε πυρηνική αντίδραση να προκληθεί παραγωγή ισχυρότατης ενέργειας μέσα στο κύτταρο και να το καταστρέψει.

Στην ουσία το ισότοπο Βόριο-10 παραμένει ανενεργό μέσα στο κύτταρο λειτουργώντας ως βόμβα εν αναμονή πυροδότησης από το εξωτερικό περιβάλλον. Γι αυτό δικαιολογημένα παρομοιάζεται με δούρειο ίππο, «αόρατο» στο κύτταρο, κυττάρου.

Η λύση που επελέγη ήταν μια δέσμη νετρονίων, προερχόμενη από επιταχυντή στο εργαστήριο, να πλήξει την επιλεγμένη περιοχή όπου βρίσκονται τα καρκινικά κύτταρα με αυστηρά ρυθμισμένη ένταση και χρονική διάρκεια για την αποφυγή επιπτώσεων στον οργανισμό.

Σε αντίθεση με την παραδοσιακή μέθοδο η υπό έλεγχο θεραπευτική διαδικασία βασίζεται και πάλι σε πυρηνικές διαδικασίες όμως προκαλεί άμεση καταστροφή καθώς μέρος του υλικού για την «βόμβα» ήδη βρίσκεται στο κύτταρο.

Όπως ισχύει μέχρι τώρα με την κλασσική ακτινοβόληση προκαλείται με έμμεσο τρόπο καταστροφή των καρκινικών κυττάρων καθώς ο μηχανισμός είναι αποκλειστικά η δέσμη που εισέρχεται στον οργανισμό και όχι ο συνδυασμός με χημικό στοιχείο που έχει ενσωματωθεί στο κύτταρο.

Τα αρχικά πειράματα 

Εφ όσον συνεχίσει με επιτυχία η ανάπτυξη της μεθόδου τότε θεωρείται ότι δημιουργούνται ελπίδες χρήσης της σε βαρείες μορφές καρκινικών όγκων όπως αυτοί που εμφανίζονται στον εγκέφαλο και γενικώς έχουν μικρό προσδόκιμο ζωής.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Alexander Zaboronok στο πανεπιστήμιο Tsukuba της Ιαπωνίας αναφερόμενος στην διαδικασία αυτή σχολίασε ότι με τις κλασσικές μέθοδος είναι αδύνατον να απομακρυνθούν ή και καταστρέφουν πλήρως καρκινικά κύτταρα όγκων που έχουν διασκορπιστεί σε όλο το σώμα.

Αν και το πείραμα των Ρώσων ειδικών πέτυχε σε εργαστηριακή κλίμακα στην πραγματικότητα ειδικοί έχουν απασχοληθεί μαζί της ήδη από τα τέλη του '70.

Ο Ιάπωνας νευροχειρούργος Hiroshi Hatanaka ήταν ο πρωτοπόρος που πειραματίσθηκε με την επιλεκτική καταστροφή των καρκινικών κυττάρων βασιζόμενος στη πυρηνική σύντηξη Για τις ανάγκες της μελέτης τότε πειραματίσθηκε μέσα σε πυρηνικό αντιδραστήρα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ένας από τους ασθενείς του Ιάπωνα επιστήμονα έζησε επί 21 χρόνια. Όμως με τα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής θεωρήθηκε αδύνατον να χρησιμοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα καθώς προαπαιτούσε η εργασία να γίνει μέσα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Πριν το ατύχημα στις πυρηνικές εγκατασταθείσες της Fukushima οι Ιάπωνες ειδικοί χρησιμοποιούσαν τον αντιδραστήρα JRR-4 ως πηγή των νετρονίων. Όμως οι προσπάθειες ανεστάλησαν μετά την καταστροφή του αναφέρει ο καθηγητής νευροχειρουργικής Kei Nakai στο πανεπιστήμιο Tsukuba.

Αυτό ήταν και το τέλος καθώς η ιαπωνική κυβέρνηση διέκοψε την χρήση των αντιδραστήρων για ιατρικούς λόγους.

Οι προοπτικές

Από την πλευρά του ο Ρώσος ειδικός ερευνητής Sergei Taskayev, στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής στην Σιβηρία, αναφέρει ότι έπρεπε να διαμορφώσουν την δέσμη ηλεκτρόνιων κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αρκετή για βομβαρδισμό των καρκινικών κυττάρων όχι περισσότερο από μια ώρα.

Προσφέροντας σημαντικά στο πείραμα οι Ιάπωνες επιστήμονες προμήθευσαν τους Ρώσους συναδέλφους τους με περισσότερο αποτελεσματικά ως προς την περιεκτικότητα Βόριου φάρμακα.

Πάντως προϋπόθεση για να λειτουργήσει η μέθοδος είναι να κατασκευασθούν μικρού μεγέθους ασφαλείς επιταχυντές μόνον για την συγκεκριμένη χρήση αποκλείοντας έτσι οποιαδήποτε σκέψη χρήσης μεγάλων πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Στο χρονοδιάγραμμα του πειράματός αναφέρεται ότι το 2017 θα χρησιμοποιηθούν πειραματόζωα με καρκίνο του εγκεφάλου ενώ για το 2018 υπάρχουν ελπίδες ότι η θεραπευτική διαδικασία θα συμπεριλάβει και ανθρώπους.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Γυάλινες μνήμες για πολυετή αποθήκευση δεδομένων
Την μορφή και το μέγεθος κέρματος ή μικρού δίσκου από γυαλί θα έχει «υπέρ-μνήμη» που θα κατασκευασθεί στο Πανεπιστήμιο Χημικής Τεχνολογίας Mendeleev στη Ρωσία. Με εξαιρετικά μεγάλη αποθηκευτική ικανότητα θα...
Γυάλινες μνήμες για πολυετή αποθήκευση δεδομένων
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ιάπωνες ακτινοβολούν όγκους με δέσμες νετρονίων
Στην μάχη κατά μορφών του καρκίνου που έως σήμερα θεωρούνται ουσιαστικώς ανίκητοι προσχωρούν ολοένα περισσότερα κράτη θέτοντας υπό έλεγχο επι της ουσίας κοινή πειραματική μέθοδο ραδιοθεραπείας που «αντιγράφει»...
Ιάπωνες ακτινοβολούν όγκους με δέσμες νετρονίων
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Yπο μελέτη η ακτινοβόληση όγκων από επιταχυντές σωματιδίων
Στο πολύπλοκο οπλοστάσιο της ιατρικής για την αντιμετώπιση του καρκίνου είναι ενδεχόμενο να προστεθεί η πλέον προωθημένη εκδοχή της φυσικής. Είναι οι «μικροί» επιταχυντές σωματιδίων για ακτινοβόληση και...
Yπο μελέτη η ακτινοβόληση όγκων από επιταχυντές σωματιδίων
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Αυτόματο ηλεκτροκαρδιογράφημα μέσω κινητού τηλεφώνου
Εφαρμογή λήψης καρδιογραφήματος σε κινητό με πλήρη ιατρικά συμπεράσματα εντός ελάχιστου χρόνου πέτυχαν επιστήμονες.Οι ερευνητές ανέπτυξαν την εφαρμογή CardioQVARK που θα πραγματοποιεί το καρδιογράφημα με...
Αυτόματο ηλεκτροκαρδιογράφημα μέσω κινητού τηλεφώνου
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Τα δελφίνια συνομιλούν μεταξύ τους
Η διαπίστωση που θέλει τα δελφίνια να είναι μια εξαιρετικά αναπτυγμένη μορφή ζωής στην μεγάλη οικογένεια των θηλαστικών αναμφίβολα δεν είναι καινούργια. Και μόνον η αξιοσημείωτη συμπεριφορά τους όταν...
Τα δελφίνια συνομιλούν μεταξύ τους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας