• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.1°C / 27.4°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.5°C / 27.0°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.8°C / 27.1°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 24.3°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 22.0°C
  1 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.9°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.5°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  55%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.5°C / 26.0°C
  0 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  2 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 26.5°C
  2 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  0 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.4°C / 25.0°C
  2 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  67%
Cleveland Clinic Center via AP

Ελπίδες για μελλοντική διατήρηση μοσχευμάτων στην κατάψυξη

 • A-
 • A+

Επί δεκαετίες η επιστήμη αναζητεί τεχνικές κατάψυξης των ανθρώπινων οργάνων για αποθήκευση τους επί μεγάλο διάστημα ως την μεταμόσχευση αλλά χωρίς επιτυχία.

Όμως ύστερα από πολυετείς επιστημονικές έρευνες είναι βάσιμες πλέον οι ελπίδες ότι η κρυοσυντήρηση τους είναι στο κατώφλι της επιτυχίας. Οπως τουλάχιστον διαφαίνεται και από ανακοίνωση ερευνητικής ομάδας στο Ισραήλ σχετικά με τις παγοδεσμευτικές πρωτεΐνες που προστατεύουν τα κύτταρα από καταστροφή.

Με τα έως τώρα δεδομένα ήταν αναπόφευκτη η καταστροφή ιστών και κυττάρων σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες γι' αυτό και δεν υπήρχαν περιθώρια ελπίδας τα όργανα για μεταμόσχευση να καταψυχθούν επί μεγάλο χρονικό διάστημα και να διατεθούν αναλόγως αναγκών στους λήπτες.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η καρδιά και οι πνεύμονες μπορούν να διατηρηθούν αναλλοίωτα μόλις επί έξη ώρες, το πάγκρεας και το ήπαρ επί 12 ώρες και τα νεφρά για λιγότερο από 30 ώρες.

Αιτία είναι οι κρύσταλλοι πάγου που προκαλούν μη αναστρέψιμες αλλαγές στα κύτταρα σε θερμοκρασίες κατάψυξης. Γι αυτό και αναζητείται αποτελεσματικός τρόπος εξουδετέρωσης των κρυστάλλων πάγου στα κύτταρα προκειμένου να μην υποστούν ανεπανόρθωτες βλάβες.

Η προσπάθεια για κάτι τόσο σημαντικό αναπτύσσεται σε πολύ μεγάλη κλίμακα της επιστημονικής κοινότητας μέσω διαφορετικών προσεγγίσεων. Ήδη πρόσφατα ήλθαν στο φως ελπιδοφόρες προτάσεις από ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες που φαίνεται να διαμορφώνουν γόνιμο έδαφος.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργούνται προϋποθέσεις αισιοδοξίας για την πιθανότητα διατήρησης των μοσχευμάτων επί μακρόν σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.

Εάν κάποια από τις έρευνες καταλήξει σε πρακτικό αποτέλεσμα τότε εκατομμύρια ανθρώπων θα απαλλαγούν από τον εφιάλτη της έλλειψης μοσχευμάτων αλλά και της ανάγκης να γίνονται μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα έλεγχοι ιστοσυμβατότητας καθώς θα υπάρχουν όλα τα αναγκαία χρονικά περιθώρια.

Η έρευνα στο Ισραήλ

Οι πρωτεΐνες που δεσμεύουν τον πάγο προκειμένου να διατηρηθούν κύτταρα και ιστοί σε συνθήκες κρυοσυντήρησης είναι το αντικείμενο προωθημένης έρευνας του καθηγητή Ido Braslavsky στο Ινστιτούτο Βιοχημείας, Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής της Σχολής Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό «The Economist» σχετικά με την παγκόσμια προσπάθεια διατήρησης των οργάνων σε κατάψυξη αναφέρθηκε ο ρόλος των παγοδεσμευτικών πρωτεϊνών.

Συγκριτικά με άλλες σχετικές ουσίες οι παγοδεσμευτικές πρωτεΐνες σε πολύ μικρές ποσότητες βοηθούν τους οργανισμούς να αντισταθούν ή και να αντέξουν στην ψύξη του νερού αναστέλλοντας την ανάπτυξη και τον σχηματισμό κρυσταλλικού πάγου.

Ο καθηγητής Braslavsky αναφέρει ότι με την ομάδα του σε εργαστηριακό επίπεδο διερευνά συστηματικά την αλληλεπίδραση των παγοδεσμευτικών πρωτεϊνών με τους κρυστάλλους πάγου.

Aναβίωση των κυττάρων από την κρυοσυντήρηση

Στο πρωτοποριακό έργο του συμπεριλαμβάνεται και η ανάπτυξη τεχνικών κρυοσυντήρησης που θα επιτρέψουν την αναβίωση των κυττάρων και των ιστών προφανώς κατά την αντίστροφη φάση όταν δηλαδή χρειασθεί να επανέλθουν σε κανονικές θερμοκρασίες.

Επισημαίνει δε χαρακτηριστικά ότι επειδή σε συνθήκες θερμοκρασιών κάτω του μηδενός στην κλίμακα Κελσίου οι μετρήσεις πρέπει να γίνονται με μεγάλη ακρίβεια.

Για το λόγο αυτό σχεδίασαν ειδικό μικροσκόπιο που επιτρέπει ρυθμίσεις σε επίπεδο χιλιοστού του βαθμού Κελσίου καθώς και την διαδικασία της κατάψυξης ώστε συνολικά να υπάρχει πλήρης έλεγχος της πειραματικής διαδικασίας.

Χρησιμοποιώντας φωτισμό φθορισμού μπορούν να παρακολουθήσουν την λειτουργία των πρωτεϊνών που τις έχουν μαρκάρει με τις αντίστοιχες χρωστικές ουσίες.

Στα πλαίσια των πειραμάτων παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την ανάπτυξη κρυστάλλων πάγου οι οποίοι λιώνουν όταν συνυπάρχουν με αποδεσμευτήκαμε πρωτεΐνες διαδικασία που έχει μόνιμη βάση και όχι περιστασιακή.

Ο καθηγητής Braslavsky και η ομάδα του συνεργάζεται με τον καθηγητή Peter Davies από το πανεπιστήμιο Queens στον Καναδά.

Μέσω της συνεργασίας τους ανακάλυψαν ότι οι παγοδεσμευτικές πρωτεΐνες στα έντομα είναι πολύ περισσότερο αποτελεσματικές συγκριτικά με αυτές στα ψάρια όμως στην δεύτερη περίπτωση η διεργασία δέσμευσης του πάγου γίνεται ταχύτερα.

Πάντως είναι ενδιαφέρον ότι οι παγοδεσμευτικές πρωτεΐνες ανακαλύφθηκαν πριν από περίπου 50 χρόνια σε ψάρια της Ανταρκτικής και τώρα έγινε γνωστό ότι υπάρχουν σε ψάρια ανθεκτικά στο κρύο, σε φυτά, έντομα και μικροοργανισμούς.

Η έρευνα που διεξάγει ο καθηγητής Braslavsky επεκτείνεται στις κατεψυγμένες τροφές. Και την περίπτωση αυτή η ανάπτυξη παγοκρυστάλλων αποτελεί μείζον πρόβλημα γι αυτό και υπάρχουν ελπίδες ότι μπορεί να αντιμετωπισθεί με τον ίδιο τρόπο.

Ο καθηγητής και η ομάδα του υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας στα πλαίσια του 7ου Προγράμματος Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Άνωσης καθώς και από το ίδρυμα του Ισραήλ Science.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
«Εικονική» καρδιά για αποτροπή εμφράγματος
Η τρισδιάστατη λειτουργία εικονικής καρδιάς σε οθόνη υπολογιστή συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να σώσει άτομα που ήδη έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου από την πιθανότητα να συμβεί και πάλι κάτι σοβαρό...
«Εικονική» καρδιά για αποτροπή εμφράγματος
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Φορητός υπερηχογράφος για εξετάσεις εκτός νοσοκομείων
Μια από τις πλέον χρήσιμες και ακίνδυνες εξετάσεις, όπως το υπερηχογράφημα, σύντομα θα γίνεται οπουδήποτε παραστεί ανάγκη με εξ αποστάσεως σύνδεση. Χάρη στην εξέλιξη από Ισραηλινούς επιστήμονες, ο εξοπλισμός...
Φορητός υπερηχογράφος για εξετάσεις εκτός νοσοκομείων
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Aπρόσβλητο από χάκερ το μελλοντικό «κβαντικό» ίντερνετ
Η κβαντική τηλεμεταφορά ιδιοτήτων ανάμεσα σε δυο σωματίδια που απέχουν μεταξύ τους δεν είναι μια εντελώς καινούργια πραγματικότητα. Είχε επιτευχθεί από την IBM σε εργαστηριακές συνθήκες τη δεκαετία του '90...
Aπρόσβλητο από χάκερ το μελλοντικό «κβαντικό» ίντερνετ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Iντερνετ από το διάστημα μέσω νανοδορυφόρων
Δορυφορικό ίντερνετ παγκόσμιας κάλυψης και χαμηλού κόστους υπόσχεται η Ισραηλινή εταιρία SkyFi. Με την επιλογή της να χρησιμοποιήσει ένα σμήνος από νανοδορυφόρους περί τη γη θεωρεί ότι έτσι θα διασυνδεθούν...
Iντερνετ από το διάστημα μέσω νανοδορυφόρων
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Μικρορομπότ για ανάσυρση μπαταριών από το στομάχι
Ερευνητές από το ΜΙΤ, το πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Τόκιο κατασκεύασαν μικρορομπότ που μέσω του οισοφάγου εισέρχεται στο στομάχι για να απομακρύνει μικρές μπαταρίες που συνήθως...
Μικρορομπότ για ανάσυρση μπαταριών από το στομάχι
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Επέμβαση από αυτόματο χειρουργικό ρομπότ
Καινούργιες προοπτικές στην ρομποτική χειρουργική δημιουργούνται από την πρώτη επιτυχημένη δοκιμή «αυτόματου» ρομπότ που πραγματοποίησε συρραφή μαλακών ιστών στο έντερο χοίρων. Η επέμβαση έγινε υπό την...
Επέμβαση από αυτόματο χειρουργικό ρομπότ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας