• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.4°C / 12.4°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  3 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.0°C / 11.5°C
  1 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 8.2°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.6°C / 3.4°C
  2 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 10.7°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 12.2°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 5.9°C / 10.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.7°C / 14.5°C
  5 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  5 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  6 BF
  67%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -0.1°C / 3.5°C
  0 BF
  92%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 3.5°C / 9.0°C
  2 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 4.8°C / 10.4°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.2°C / 11.4°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  3 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 8.9°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  1 BF
  86%
AP Photo/ Manu Fernandez

Με τεχνικές φωτονικής, μέτρηση παλμών της καρδιάς μέσω κινητού

 • A-
 • A+

Ένα κινητό που μπορεί να μετράει με μεγάλη ακρίβεια τους παλμούς της καρδιάς μπορεί να θεωρηθεί απλή εφαρμογή της προηγμένης τεχνολογίας. Και όντως έτσι έδειχνε η εφαρμογή που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο παγκόσμιο συνέδριο για την κινητή τηλεφωνία στην Βαρκελώνη.

Τι πιο απλό από την επαφή του δακτύλου με συγκεκριμένο μέρος της οθόνης και αμέσως μετά να εμφανίζεται η ένδειξη όπως περίπου δείχνουν τα ψηφιακά πιεσόμετρα.

Όμως πίσω από αυτή την φαινομενικά απλή διαδικασία «κρύβεται» μια από τις πλέον προωθημένες τεχνολογίες που χωρίς μεγάλη προσπάθεια μπορεί να θεωρηθεί από τις πλέον πολλά υποσχόμενες στις επόμενες δεκαετίες.

Ο τρόπος λειτουργίας

Πρόκειται για τον συνδυασμό του μάλλον άγνωστου γραφενίου με τις λεγόμενες κβαντικές τελείες και στόχο την κατασκευή ειδικής τεχνολογίας φωτοανιχνευτών όπως αυτός που χρησιμοποιήθηκε στην συγκεκριμένη εφαρμογή μέτρηση των παλμών της καρδιάς.

Στο σημείο επαφής με το δάκτυλο είναι τοποθετημένος ένας εύκαμπτος διαφανής φωτοανιχνευτής που λειτουργικά και κατασκευστικά αποτελεί μια από τις πολυετείς ερευνητικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου Επιστημών Φωτονικής στη Βαρκελώνη ( Institute of Photonic Sciences-ICFO).

Με κατά το δυνατόν απλουστευμένη περιγραφή όταν το δάκτυλο τοποθετείται επάνω στον φωτοανιχνευτή τότε αυτός λειτουργεί όπως ένας «οπτικός διαμορφωτής» που μετατρέπει φωτεινά σήματα σε ηλεκτρικά.

Κατά την λειτουργία του αλλάζει την ένταση της φωτεινής ακτινοβολίας που δέχεται ανάλογα με τον ρυθμό που πάλλεται η καρδιά καθώς στέλνει αίμα μέσω του αποτυπώματος.

Αυτή ακριβώς η αλλαγή είναι η φυσική δραστηριότητα σε επίπεδο νανοκλίμακας που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα δηλαδή την πληροφορία που εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού.

Όπως αναφέρεται η συγκεκριμένη εφαρμογή με το κινητό τηλέφωνο παρουσιάστηκε περισσότερο για να γίνουν κατανοητές οι προοπτικές χρήσης του γραφενίου σε μεγάλο εύρος ερευνών στο μέλλον και όχι γιατί υπάρχουν προοπτικές εμπορικής παραγωγής της.

Νέα υλικά για μελλοντικές εφαρμογές

Με την παρουσίαση της οι ερευνητές του ICMO επεδίωξαν να καταδείξουν τις προοπτικές κατασκευών που θα βασίζονται στο γραφένιο και τις λεγόμενες κβαντικές τελείες που συμπεριφέρονται ωσάν τεχνητά άτομα.

Το προηγούμενο χρόνο το ίδιο Ινστιτούτο είχε ανακοινώσει την κατασκευή φωτοανιχνευτή βασισμένου στο γραφένιο ο οποίος είχε την δυνατότητα να μετατρέψει το φως που λάμβανε σε ηλεκτρικό ρεύμα μέσα σε μόλις 50 femtoseconds. Oυσιαστικώς δηλαδή η συχνότητα λειτουργίας του είχε εκτοξευθεί στην περιοχή των Τerahertz.

Ενδεικτικό της σημασίας που έχει το γραφένιο είναι η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με 1 δις για έρευνες σχετικά με αυτό. Ευρώ για έρευνες σε όλη την Ευρώπη.

Για την ιστορία αρκετά χρονιά πριν, οπότε και ανακαλύφθηκαν οι νανοσωλήνες άνθρακα (CNTs), οι ερευνητές πίστεψαν ότι πλέον είχε ανοίξει ο δρόμος για πρωτοποριακές εφαρμογές και στην μικροηλεκτρονική. Όμως το εγγενές πρόβλημα της τοποθέτησης τους με ακρίβεια περιόρισε τις αρχικές ελπίδες.

Η εμφάνιση του γραφενίου αναπτέρωσε τις ελπίδες καθώς σε αντίθεση με τους νανοσωλήνες άνθρακα οι τεχνικές επεξεργασίας του μοιάζουν με αυτές του πυριτίου. Με μια σημαντική διαφορά. Το πυρίτιο γίνεται άχρηστο στην κλίμακα των νανομέτρων όπου όμως υπερτερεί το γραφένιο.

Στην πορεία παρουσιάστηκαν περίπλοκα προβλήματα για το γραφένιο τα οποία όμως φαίνεται να λύθηκαν με νέα τεχνική μη επεμβατικής διαδικασίας σε θερμοκρασιακή δωματίου για τις οπτοηλεκτρονικές ιδιότητες του σε επίπεδο νανοκλίμακας που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές του IPCO.

Με βάση όλα αυτά δημιουργούνται σημαντικές προοπτικές συνύπαρξης ηλεκτρονικών και φωτοηλεκτρικών στοιχείων στις μεγάλης κλίμακας τεχνικές επεξεργασίας για την κατασκευή νέων υλικών. Γι αυτό και οι προοπτικές που διανοίγονται μέσω της οπτοηλεκτρονικής είναι τεράστιες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ασύρματο ίντερνετ με... διαστημικές ταχύτητες
Με τις κολοσσιαίας δύναμης παρόχους του ενσύρματου ίντερνετ στις ΗΠΑ επιχειρεί να τα βάλει μια εταιρία βασιζόμενη στην ασύρματη παροχή ίντερνετ σε πολύ υψηλές ταχύτητες. To πλέον εντυπωσιακό που υπόσχεται...
Ασύρματο ίντερνετ με... διαστημικές ταχύτητες
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Υποθαλάσσιος αγωγός για ταχύτητες ρεκόρ των Facebook και Μicrosoft
Mε την φανταστική ταχύτητα των 160 terabits ανά δευτερόλεπτο θα διακινούνται τα δεδομένα των εταιριών Facebook και Microsoft μέσω κοινού αγωγού οπτικών ινών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ο αγωγός αναμένεται...
Υποθαλάσσιος αγωγός για ταχύτητες ρεκόρ των Facebook και Μicrosoft
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Μετατρέψτε το κινητό σας σε ψηφιακό μικροσκόπιο
Δυο μικροί φακοί πάχους μερικών χιλιοστών μετατρέπουν κάθε σύγχρονο κινητό τηλέφωνο και τάμπλετ σε ψηφιακό μικροσκόπιο με επαρκή ανάλυση για εύκολη παρατήρηση και φωτογράφηση του μικρόκοσμου. Είναι...
Μετατρέψτε το κινητό σας σε ψηφιακό μικροσκόπιο
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Νανορομπότ αφαιρούν τοξικά μέταλα από λύματα
Mια από τις τελευταίες και αλλά υποσχόμενες αντιρρυπαντικές προτάσεις της τεχνολογίας είναι η χρήση αυτοκινούμενων νανορομπότ για την αφαίρεση μολύβδου και άλλων ρύπων από λύματα. Σμήνος από εκατοντάδες...
Νανορομπότ αφαιρούν τοξικά μέταλα από λύματα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Eξ' αποστάσεως έλεγχος των πνευμόνων με κινητό τηλέφωνο
Με ένα μόνον τηλεφώνημα και δυο ειδικές εφαρμογές λογισμικού η τεχνολογία προσφέρει την δυνατότητα σε όσους υποφέρουν από χρόνιο πνευμονικό πρόβλημα να κάνουν εξ αποστάσεως έλεγχο λειτουργίας. Αναπτύχθηκαν από...
Eξ' αποστάσεως έλεγχος των πνευμόνων με κινητό τηλέφωνο
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Αυτόματο ηλεκτροκαρδιογράφημα μέσω κινητού τηλεφώνου
Εφαρμογή λήψης καρδιογραφήματος σε κινητό με πλήρη ιατρικά συμπεράσματα εντός ελάχιστου χρόνου πέτυχαν επιστήμονες.Οι ερευνητές ανέπτυξαν την εφαρμογή CardioQVARK που θα πραγματοποιεί το καρδιογράφημα με...
Αυτόματο ηλεκτροκαρδιογράφημα μέσω κινητού τηλεφώνου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας