• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.6°C / 5.2°C
  3 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.4°C / 3.5°C
  5 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.0°C
  4 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  4 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.0°C
  5 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.0°C / 2.0°C
  4 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -4°C -3.6°C / -1.6°C
  4 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 11.0°C
  5 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.1°C / 7.9°C
  3 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.8°C
  6 BF
  79%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.7°C
  4 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.1°C / 1.9°C
  4 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 3.3°C
  4 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 4.3°C
  3 BF
  88%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  4 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 1.4°C / 2.8°C
  4 BF
  56%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.3°C / -2.3°C
  4 BF
  56%

Βιντεοπαιχνίδια για θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας

 • A-
 • A+

Aν και η ψυχαγωγία είναι το κίνητρο για τα βιντεοπαιχνίδια αποδεικνύεται ιατρικά ότι η μεθοδική χρήση τους μπορεί να βελτιώσει τη ζωή ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας προκαλώντας αναζωογόνηση ζωτικών λειτουργιών του εγκεφάλου.

Ερευνητές με επικεφαλής την Laura De Giglio, από το τομέα Νευρολογίας και Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου Sapienza στην Ρώμη μελέτησαν τα αποτελέσματα που έχει στον εγκέφαλο ασθενών που υποφέρουν από την σκλήρυνση κατά πλάκας πρόγραμμα γνωστικής αποκατάστασης που βασίζεται σε ειδικά για την περίπτωση βιντεοπαιχνίδια.

Όπως αποδείχθηκε ύστερα από συστηματική έρευνα τα αποτελέσματα για την ουσιαστική βελτίωση των επιδόσεων ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος και λειτουργεί εκφυλιστικά. Στα συμπτώματα της περιλαμβάνονται αδυναμία, μυική δυσκαμψία και δυσκολία στην σκέψη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από αυτή την ασθένεια.

Όπως αναφέρεται καταστροφή στο μεσαίο τμήμα του εγκεφάλου που λειτουργεί ως ένας κόμβος πληροφοριών καθώς και στις συνδέσεις του με άλλες περιοχές παίζει σημαντικό ρόλο στην γνωστική δυσλειτουργία που βιώνουν οι ασθενείς.

Βιντεοπαιχνίδια της Nintendo 

Για τις ανάγκες της μελέτης χρησιμοποίησαν μια συλλογή από βιντεοπαιχνίδια της εταιρίας Nintendo με την ονομασία Dr. Kawashima's Brain Training για τις παιχνιδομηχανές DS και 3DS και βασίζονται στην εργασία του γνωστού για τις σχετικές εργασίες του Ιαπωνία νευροεπιστήμονα Ryuta Kawashima και αναπτύχθηκαν από την Nintendo.

Στόχος τους είναι να διατηρούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε καλή φόρμα με μικρής διάρκειας καθημερινές εξασκήσεις στην παιχνιδομηχανή.

Ο Kawashima αρχικά ανέπτυξε μια συσκευή με την ονομασία Brain Trainer προκειμένου να μετρήσει τις δυνατότητες του εγκεφάλου στην απομνημόνευση εφαρμογή που σταδιακά κατέληξε σε μια σειρά από βιντεοπαιχνίδια εξειδικευμένης χρήσης.

Σε γενικές γραμμές το παιχνίδι More Brain Training παρέχει μια σειρά από άπλες καθημερινές ασκήσεις που διεγείρουν τον εγκέφαλο.

Πριν αρχίσει το παιχνίδι ο παίκτης πρέπει να κάνει ένα έλεγχο της ηλικίας που έχει ο εγκέφαλος του προκειμένου να διαπιστωθεί η δυνατότητα του να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του παιχνιδιού. Η κλίμακα βαθμονόμησης εκτείνεται από το 20 έως το 80 και αντιστοιχεί σε ηλικία.

Αφού δηλώσει την ηλικία του παίζει μια σειρά από σύντομα παιχνίδια για να βελτιώσει τις επιδόσεις του εγκεφάλου του και ύστερα επαναλαμβάνει την διαδικασία αξιολόγησης βάσει των νέων δεδομένων.

Αμέσως μετά την κυκλοφορία τους τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ιαπωνία τα ολοκληρωμένα πλέον βιντεοπαιχνίδια προκάλεσαν μεγάλο ενδιαφέρον και κατέλαβαν πολύ υψηλή θέση στην κατηγορία των πωλήσεων.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα προγράμματα αυτά εκπαιδεύουν τον εγκέφαλο χρησιμοποιώντας παζλ, απομνημονευόμενες λέξεις καθώς και άλλες διανοητικές προκλήσεις.

Γενικεύοντας θα έλεγε κανείς που ανήκουν στην κατηγορίας της ευρύτερης εξάσκησης που πρέπει να κάνει ο εγκέφαλος απασχολούμενος συστηματικά σε διάφορα αντικείμενα ενδιαφέροντος όπως το συστηματικό διάβασμα, τα σταυρόλεξα καθως και ότι απαιτεί συστηματική πνευματική εργασία.

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα

Για τις ανάγκες της μελέτης επελέγησαν 24 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Με τυχαία σειρά δόθηκαν σε 12 από αυτούς τα παιχνίδια προκειμένου να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα αποκατάστασης στο σπίτι τους με 30λεπτη ημερήσια εξάσκηση επί πέντε ημέρες την εβδομάδα. Οι υπόλοιποι δώδεκα έμειναν αδρανείς για να χρησιμοποιηθούν ως βάση αναφοράς.

Με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας και άλλων ειδικών διαδικασιών διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση στην διασυνδεσιμότητα περιοχών του εγκεφάλου που πλέον λειτουργούσαν ταυτόχρονα.

Η βελτίωση αποδεικνύει ότι η εμπειρία από την ενασχόληση με τα ειδικά βιντεοπαιχνίδια άλλαξαν τον τρόπο λειτουργίας συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου συνεισφέροντας έτσι στη δημιουργία προϋποθέσεων για τη γνωστική αποκατάσταση ατόμων με σοβαρές ασθένειες.

Με βάση τα ομολογουμένως ενθαρρυντικά αποτελέσματα στο μέλλον προγραμματίζονται έρευνες για το ενδεχόμενο η εξάσκηση που προσφέρουν τα βιντεοπαιχνίδια να αποτελέσουν μέρος της ευρύτερης προσπάθειας για αποκατάσταση εγκεφαλικών λειτουργιών που επλήγησαν από νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Eξ' αποστάσεως έλεγχος των πνευμόνων με κινητό τηλέφωνο
Με ένα μόνον τηλεφώνημα και δυο ειδικές εφαρμογές λογισμικού η τεχνολογία προσφέρει την δυνατότητα σε όσους υποφέρουν από χρόνιο πνευμονικό πρόβλημα να κάνουν εξ αποστάσεως έλεγχο λειτουργίας. Αναπτύχθηκαν από...
Eξ' αποστάσεως έλεγχος των πνευμόνων με κινητό τηλέφωνο
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ελπίδες θεραπείας από μικροκυκλώματα στον εγκέφαλο
Η ιατρική που σήμερα σχεδόν πλήρως βασίζεται στις καθιερωμένες διαδικασίες θεραπείας είναι πιθανόν στο προσεχές μέλλον να συμπεριλάβει και την εμφύτευση μικροκυκλωμάτων στον ανθρώπινο εγκέφαλο για τον έλεγχο...
Ελπίδες θεραπείας από μικροκυκλώματα στον εγκέφαλο
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Αυτόματο ηλεκτροκαρδιογράφημα μέσω κινητού τηλεφώνου
Εφαρμογή λήψης καρδιογραφήματος σε κινητό με πλήρη ιατρικά συμπεράσματα εντός ελάχιστου χρόνου πέτυχαν επιστήμονες.Οι ερευνητές ανέπτυξαν την εφαρμογή CardioQVARK που θα πραγματοποιεί το καρδιογράφημα με...
Αυτόματο ηλεκτροκαρδιογράφημα μέσω κινητού τηλεφώνου
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Aπρόσβλητο από χάκερ το μελλοντικό «κβαντικό» ίντερνετ
Η κβαντική τηλεμεταφορά ιδιοτήτων ανάμεσα σε δυο σωματίδια που απέχουν μεταξύ τους δεν είναι μια εντελώς καινούργια πραγματικότητα. Είχε επιτευχθεί από την IBM σε εργαστηριακές συνθήκες τη δεκαετία του '90...
Aπρόσβλητο από χάκερ το μελλοντικό «κβαντικό» ίντερνετ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Παραγωγή ρεύματος από υψηλής τεχνολογίας υφάσματα
Υφάσματα για καθημερινή χρήση που θα παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα ταυτόχρονα μέσω κίνησης και φωτεινής ακτινοβολίας αναμένεται να φέρουν μια μικρή επανάσταση στην καθημερινότητά μας. Tα νέα υφάσματα θεωρούνται...
Παραγωγή ρεύματος από υψηλής τεχνολογίας υφάσματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας