• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 26.8°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.6°C / 26.6°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 24.4°C
  0 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 19.2°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.1°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 23.2°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 19.5°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.8°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.6°C
  0 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  1 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 22.3°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 20.5°C / 27.2°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 26.5°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.3°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 25.1°C
  2 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  84%
EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Φορητός μετρητής της αέριας ρύπανσης εντοπίζει επικίνδυνα σωματίδια

 • A-
 • A+

Η ποιότητα του αέρα στα μεγάλα αστικά κέντρα και πέριξ βιομηχανικών μονάδων είναι από τους τομείς με σταθερό ενδιαφέρον εξ αιτίας της ρύπανσης που συνήθως παρουσιάζουν.

Για τον άμεσο έλεγχο και την εξαγωγή συμπερασμάτων υψηλής ακρίβειας η ιαπωνική εταιρία Mitsubishi Electric Corp ανέπτυξε μικρή συσκευή που ανιχνεύει τα επικίνδυνα μικροσκοπικά σωματίδια ΡΜ 2,5, επίσης γύρη και σκόνη.

Σε γενικές γραμμές το σύστημα λαμβάνει δείγμα αέρα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όντως περιέχει μικρού μεγέθους σωματίδια, όπως τα ΡΜ 2,5. Με μια μικρή διάταξη λέιζερ που διαθέτει ελέγχεται το είδος των σωματιδίων που περιέχεται στο δείγμα.

Η ακτίνα λέιζερ εκπέμπεται βομβαρδίζοντας το δείγμα και εφ' όσον υπάρχουν τα σωματίδια, όπως ορίζει η φυσική, η ακτινοβολία υφίσταται σκέδαση. Αν δεν υπάρχουν στο δείγμα τότε αντιστοίχως δεν προκαλείται σκέδαση στην ακτινοβολία. Επίσης όταν τα σωματίδια έχουν μεγάλο μέγεθος τότε αντίστοιχα κυμαίνεται και η ένταση του φωτός που επιστρέφει στους ανιχνευτές.

Η λειτουργία

Στο σύστημα εκτός από την πηγή λέιζερ υπάρχουν δυο είδη φωτοανιχνευτών τοποθετημένων ως προς αυτή σε ορθή γωνία. Τεχνικά την ένταση της φωτός που υπέστη σκέδαση μετράει το ένα είδος των φωτοανιχνευτών.

Όπως αναφέρεται οι ιδιότητες της πόλωσης στο φως που έχει υποστεί σκέδαση εξαρτώνται από το σχήμα που έχουν τα σωματίδια και μετράται από άλλη κατηγορία ανιχνευτών.

Κατά συνέπεια εκτός από την ένταση της ακτινοβολίας, που είναι μέτρο μεγέθους για το εάν υπάρχουν σωματίδια στο δείγμα του αέρα, η πόλωση πληροφορεί το σύστημα εάν τα σωματίδια είναι σφαιρικού σχήματος.

Το άλλο είδος των φωτοανιχνευτών, σε γενικές γραμμές, είναι εξοπλισμένα με δυο ανιχνευτές κάθε ένας από τους οποίους μπορεί να ανιχνεύσει χωριστά τις ιδιότητες της πόλωσης.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι καταγράφεται η ύπαρξη, το μέγεθος και η μορφή των σωματιδίων στο δείγμα του αέρα, αποτελέσματα που προκύπτουν συνδυαστικά από την ένταση και τις ιδιότητες πόλωσης της ακτινοβολίας που έχει υποστεί σκέδαση. Με αυτόν τον τρόπο η συσκευή της Mitsubishi εντοπίζει τα επικίνδυνα για υγεία σωματίδια ΡΜ 2,5.

Τα σωματίδια PM

Τα αιωρούμενα σωματίδια με την συντομογραφία ΡΜ είναι αυτά που βρίσκονται στην σκόνη, τον καπνό, την αιθάλη και τα σταγονίδια.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά συμπεράσματα τα σωματίδια με διάμετρο 10 μικρόμετρα, δηλαδή τα ΡΜ 10, αποτελούν κίνδυνο για την υγεία επειδή όταν εισπνέονται συσσωρεύονται στο αναπνευστικό σύστημα.

Όμως το μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία αποτελούν τα σωματίδια ΡΜ 2,5 τα οποία και εντοπίζει ο ανιχνευτής της Mitsubishi. Επειδή συγκριτικά έχουν πολύ μικρή διάμετρο, που δεν υπερβαίνει το 1/10 του πάχους μιας ανθρώπινης τρίχας, μπορεί να εισέλθουν. βαθύτερα στους πνεύμονες.

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι δραστηριότητες που σχετίζονται με την καύση, επομένως οι ανθρωπογενείς που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, είναι ο μηχανισμός που παράγει τα σωματίδια ΡΜ 2,5. Σε αυτόν περιλαμβάνονται οι μηχανές εσωτερικής καύσης, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις, η καύση ξύλου κλπ.

Επίσης άλλες κατηγορίες σωματιδίων σχηματίζονται με έμμεσο τρόπο, όταν αέρια από τα καυσαέρια αντιδρούν χημικά με την ηλιακή ακτινοβολία και τους υδρατμούς.

Επιπτώσεις στην υγεία

Το σημαντικό για την δημόσια υγεία είναι ότι επιστημονικές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους που διαβιούν στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο όταν εισπνέουν αέρα με σωματίδια ΡΜ 2,5.

Μια σημαντική κατηγορία είναι τα παιδιά που βρίσκονται ακόμη στην ανάπτυξη τους και παίζουν αρκετό διάστημα σε δημόσιους χώρους. Μια άλλη κατηγορία είναι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που λόγω ηλικίας έχουν ευάλωτη υγεία.

Όμως γενικότερα όσα άτομα έχουν αυξημένη σωματική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους εκτίθενται στον συγκεκριμένο κίνδυνο λόγω της εισπνοής αέρα με σωματίδια PM 2,5 τα οποία διεισδύουν βαθύτερα στους πνεύμονες.

Αναμφίβολα οι λύσεις είναι πολλές, η συνεχής παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα αποδίδει με σαφήνεια την εικόνα που παρουσιάζει η ρύπανση σε συγκεκριμένες περιοχές, ωστόσο πρέπει να ληφθούν μέτρα σε εθνικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα η Κίνα όπου τα επίπεδα της αέριας ρύπανσης είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Όταν το κέρδος υπερισχύει της ανάγκης να προστατευθεί ο πληθυσμός τότε τεράστιες περιοχές βιώνουν δριμύτατα επεισόδια ρύπανσης που κανείς μετρητής επικίνδυνων σωματιδίων δεν μπορεί να λύσει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Κυψέλες καυσίμων για οικολογικά επιβατηγά πλοία
Αν και η πρόταση για μικρά οικολογικά επιβατηγά πλοία με μηδενικές εκπομπές ρύπων ήδη λειτουργεί μόλις πρόσφατα πήρε συγκεκριμένη μορφή και σαφή προοπτική για το μέλλον βασιζόμενη στις κυψέλες καυσίμων. Και...
Κυψέλες καυσίμων για οικολογικά επιβατηγά πλοία
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
H ηφαιστειακή τέφρα στο στόχαστρο της NASA
Η ηφαιστειακή τέφρα ήταν και παραμένει ένας από τους σημαντικούς κινδύνους για τις αεροπορικές πτήσεις. Η εισρόφηση της από τους κινητήρες μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα λειτουργίας τους πιθανόν και...
H ηφαιστειακή τέφρα στο στόχαστρο της NASA
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Νανορομπότ αφαιρούν τοξικά μέταλα από λύματα
Mια από τις τελευταίες και αλλά υποσχόμενες αντιρρυπαντικές προτάσεις της τεχνολογίας είναι η χρήση αυτοκινούμενων νανορομπότ για την αφαίρεση μολύβδου και άλλων ρύπων από λύματα. Σμήνος από εκατοντάδες...
Νανορομπότ αφαιρούν τοξικά μέταλα από λύματα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Iπτάμενες κάμερες-drones ακολουθούν και φωτογραφίζουν πρόσωπα
Μέχρι τώρα drones πετούσαν λαμβάνοντας εντολές από τον χρήστη τους. Όμως η συνεχώς αναπτυσσόμενη τεχνολογία προτείνει μια νέα εκδοχή πτητικής μηχανής που θα φωτογραφίζει κατ' επιλογήν πρόσωπα ή και αντικείμενα...
Iπτάμενες κάμερες-drones ακολουθούν και φωτογραφίζουν πρόσωπα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Πρόταση του ΜΙΤ για τη βέλτιστη ενεργειακή απόδοση των κτιρίων
Σε πρόσφατη έρευνα που συμπεριλαμβάνεται σε εργασία ειδικών του ΜΙΤ αποδεικνύεται ότι το 44% της ενέργειας που χρησιμοποιείται για την θέρμανση και ψύξη των κτιρίων στα αστικά κέντρα των ΗΠΑ αντιπροσωπεύει το...
Πρόταση του ΜΙΤ για τη βέλτιστη ενεργειακή απόδοση των κτιρίων
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
«Προσωπικός» κλιματισμός για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια
Η αδήριτη ανάγκη για συνεχή μείωση των θερμοκηπιακών αερίων καθώς και για την κατά το δυνατόν πιο οικονομική θέρμανση και κλιματισμό των κτιρίων έχει οδηγήσει αρκετές ομάδες επιστημόνων σε συνεχείς έρευνες για...
«Προσωπικός» κλιματισμός για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας