• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 5.2°C
  3 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.7°C / 5.7°C
  2 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 7.0°C
  5 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  4 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 2.4°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.0°C / 3.5°C
  0 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -2.6°C / -2.6°C
  1 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  3 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.8°C
  5 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 4.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.6°C
  4 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  5 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  4 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.6°C / 2.9°C
  0 BF
  56%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 3.3°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 4.2°C
  2 BF
  91%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 3.8°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 4.7°C
  1 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  53%

Με μαζική ανεργία «απειλεί» η τεχνητή νοημοσύνη

 • A-
 • A+

Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται γοργά χάρις στις εκτεταμένες μελέτες σε πολλά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα οι διαφαινόμενες οι προοπτικές είναι εκπληκτικές μεν, αλλά και η δύναμη της στο μέλλον δεν μπορεί να προσδιοριστεί.

Πανίσχυρη ατμομηχανή είναι η βιομηχανία που διψάει ολοένα και περισσότερο για αυτοματοποιημένες «νοήμονες» μηχανές στην παραγωγή και συναρμολόγηση.

Όμως ήδη τα σύννεφα επάνω από το σοβαρό ενδεχόμενο απώλειας πολλών θέσεων εργασίας πυκνώνουν επικίνδυνα, οδηγώντας μελλοντικά σε σοβαρή εργασιακή ανασφάλεια. Ήδη στον βιομηχανικό τομέα των Ηνωμένων Πολιτειών λειτουργούν 200.000 ρομπότ με ρυθμούς συνεχώς αυξανόμενους.

Οι ειδικοί από την πλευρά τους μας προετοιμάζουν, λέγοντας ότι ως χρήστες θα πρέπει να προσαρμοσθούμε στην προοπτική να συμβιώνουμε με «έξυπνες» μηχανές που υποτίθεται ότι θα είναι υπηρέτες μας.

Μέσα από αυτή την αντιφατική πραγματικότητα, ο πασίγνωστος επιστήμονας Στίβεν Χόκινγκ σε παλαιότερη συνέντευξή του στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC επισήμανε ευθέως τους κινδύνους για τον άνθρωπο από τη συνεχή βελτίωση της τεχνητής νοημοσύνης.

Αργή βιολογική εξέλιξη

Το πνεύμα του σχολιασμού αναφέρεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντισταθούν, καθώς περιορίζονται από την αργή βιολογική εξέλιξη και θα πρέπει να αντικατασταθούν. Και κατέληξε με την τρομερή πρόβλεψη πως η πλήρης ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί και να σημάνει το τέλος της ανθρώπινης φυλής.

Οι ζοφερές προοπτικές οι οποίες ήδη διαφαίνονται, καθώς ειδικοί επισημαίνουν ότι στα επόμενα 30 χρόνια θα απειληθούν δεκάδες εκατομμύρια θέσεων εργασίας, εξαιτίας των δυνατοτήτων που θα αποκτήσουν τα ρομπότ, ουσιαστικά εκτοπίζοντας τον άνθρωπο από ό,τι παραδοσιακά μπορούσε να κάνει στη δουλειά του, αλλά και στο σπίτι του.

Σύμφωνα με ένα ευλογοφανές σενάριο, πολύ σύντομα η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης θα «πάρει στα χέρια της» τον έλεγχο καθημερινών δραστηριοτήτων όπου οι μηχανές θα λαμβάνουν αποφάσεις σε θέση των ανθρώπων.

Ενδεικτικά παραδείγματα είναι τα οικιακής χρήσης ρομπότ, τα άνευ οδηγού μικρά οχήματα και φορτηγά, τα λεγόμενα drones, ακόμη και πλήρως αυτόματα συστήματα συναλλαγών.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, ευθέως τίθεται στις μέρες μας το ερώτημα μέσα από ποιες διαδικασίες είναι δυνατόν να γίνει διαχείριση και εν τέλει να αντιμετωπισθεί μια μαζική ανεργίας της τάξεως των 50%.

Επανάσταση του αυτοματισμού

Ήδη στη βιομηχανική παραγωγή τα τελευταία 40 χρόνια έχει σημειωθεί πραγματική επανάσταση, με αξιοποίηση του αυτοματισμού και της ρομποτικής. Η συγκεκριμένη επιλογή έγινε προς όφελος του κέρδους από τις μεγάλες εταιρίες χωρίς προφανώς να προκαλεί ανησυχία το ανθρώπινο δυναμικό που χάνεται με αυξανόμενους ρυθμούς.

Όπως προβλέπει ένα ζοφερό σενάριο, αν και πάντα θα είναι αναγκαία η προσφορά κάποιας μορφής εργασίας από τον άνθρωπο ο εργασιακός εκτοπισμός του θα είναι μαζικός, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Συμπέρασμα που ακούγεται περισσότερο ως ευχολόγιο παρά ως ρεαλιστική πρόταση για την αντιμετώπιση της ανεργίας από την τεχνολογία αιχμής. Ολοένα αυξανόμενες φωνές μιλούν πλέον για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός πλαισίου που θα προστατέψει τους εργαζόμενους.

Ένα αποκαλυπτικό παράδειγμα μπορεί να θεωρηθεί ο βιομηχανικός τομέας των Ηνωμένων Πολιτειών που «είδαν» τον αριθμό των εργαζομένων να εκτοξεύεται στο μέγιστο του κατά τη δεκαετία του '80. Από τότε και μετά άρχισε η κατακρήμνιση, με τη συνεχή απώλεια θέσεων εργασίας.

Αντιληπτική ικανότητα των ρομπότ

Από την πλευρά της πανεπιστημιακής έρευνας, που μέσω της διασύνδεσης καταλήγει στη βιομηχανική παραγωγή, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη βελτίωση της αντιληπτικής ικανότητας των ρομπότ.

Στο πεδίο αυτό κατά τα τελευταία 20 χρόνια ήταν εκρηκτική. Κάνοντας προβολή των αναμενόμενων στα επόμενα 25 χρόνια οι εκτιμήσεις θέλουν να είναι εντυπωσιακές στην έκταση των εφαρμογών, αλλά και τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης.

Ενδεικτικό είναι ότι ειδικά στον τομέα ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών στον χώρο του αυτοκινήτου θα χαθεί το 10% των θέσεων εργασίας εξαιτίας του εκτεταμένου αυτοματισμού στην καθημερινή χρήση του αυτοκινήτου.

Όσο και αν ακούγεται ως ένα πιθανό σενάριο, το πραγματικό ενδιαφέρον της βιομηχανίας εντοπίζεται στα οχήματα άνευ οδηγού.

Τα οχήματα αυτά θα κινούνται ανταλλάσσοντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, με το «υπολογιστικό νέφος» αλλά και με δικές τους αποφάσεις, μέσω δεδομένων από τους ενσωματωμένους αισθητήρες.

Στον τομέα αυτό έρχεται να προστεθεί και ο τομέας των στρατιωτικών εφαρμογών που ζητάει τεχνολογίες ευφυών εφαρμογών για πλήρως αυτοματοποιημένα όπλα επιλογή που έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις.

Είναι λογικό λοιπόν ότι έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση για μια παγκόσμιας αποδοχής συμφωνία, βάσει την οποίας η τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα των «έξυπνων» ρομπότ και των ευφυών συστημάτων το πρώτο λόγο θα έχει στο διηνεκές ο άνθρωπος που πρέπει να παραμείνει ελεύθερος και μονίμως κυρίαρχος επί της τεχνολογίας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Πιο... ανεξάρτητα τα υβριδικά αυτοκίνητα
Η συνεχής έρευνα για ολοένα πιο οικονομικά αυτοκίνητα υβριδικής τεχνολογίας πρόσφατα ανέδειξε μια μέθοδο έξυπνης διαχείρισης μέσω λογισμικού της ταυτόχρονης χρήσης ηλεκτροκινητήρα και εσωτερικής καύσης για...
Πιο... ανεξάρτητα τα υβριδικά αυτοκίνητα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Αυτοκίνητα άνευ οδηγού
Πειραματικά αυτοκίνητα χωρίς οδηγό που βελτιώνονται συνεχώς για αυξημένη οδική ασφάλεια. Eρευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (USCD) ήδη έχουν μια σημαντική πρόταση που βασίζεται στην...
Αυτοκίνητα άνευ οδηγού
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Παραγωγή ρεύματος από υψηλής τεχνολογίας υφάσματα
Υφάσματα για καθημερινή χρήση που θα παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα ταυτόχρονα μέσω κίνησης και φωτεινής ακτινοβολίας αναμένεται να φέρουν μια μικρή επανάσταση στην καθημερινότητά μας. Tα νέα υφάσματα θεωρούνται...
Παραγωγή ρεύματος από υψηλής τεχνολογίας υφάσματα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Νευρωνικά δίκτυα σε ένα USB στικ
Τα νευρωνικά δίκτυα «μετακομίζουν» από το υπολογιστικό νέφος και τους ισχυρούς υπολογιστές στις συσκευές της καθημερινότητας μας. Ένα USB στικ θα προσθέσει δυνατότητες μηχανικής όρασης, επομένως λογικής, σε...
Νευρωνικά δίκτυα σε ένα USB στικ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Tαξίδι της φαντασίας στα 5ης γενιάς τηλεπικοινωνιακά δίκτυα
Αν και τα δίκτυα κινητής τεχνολογίας 5ης γενιάς είναι μια σχετικά μακρινή υπόθεση ήδη οι πρώτες πιθανές εφαρμογές δημοσιοποιούνται και προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον.
Tαξίδι της φαντασίας στα 5ης γενιάς τηλεπικοινωνιακά δίκτυα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Οι προοπτικές των δικτύων 5G
Όσο και αν ακόμη υπάρχουν πάρα πολλά τεχνικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς -ή όπως λέγονται συντομογραφικά 5G- ήδη απασχολούν τις μεγάλες εταιρίες βιομηχανίες...
Οι προοπτικές των δικτύων 5G

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας