• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  40°C 37.8°C / 41.9°C
  1 BF
  21%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  37°C 34.1°C / 40.5°C
  2 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  39°C 37.0°C / 42.0°C
  2 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.9°C / 39.2°C
  3 BF
  18%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.1°C / 35.9°C
  2 BF
  36%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  37°C 33.5°C / 39.9°C
  2 BF
  28%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  38°C 34.0°C / 39.8°C
  3 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  39°C 35.6°C / 40.2°C
  3 BF
  11%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 38.3°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 34.9°C
  1 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  37°C 35.1°C / 37.8°C
  4 BF
  26%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.6°C / 33.7°C
  3 BF
  40%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.9°C / 35.9°C
  2 BF
  28%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  40°C 34.5°C / 39.9°C
  0 BF
  17%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  40°C 34.5°C / 40.5°C
  2 BF
  14%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.8°C / 39.8°C
  4 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  40°C 38.0°C / 42.1°C
  2 BF
  12%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.6°C / 34.3°C
  1 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.2°C / 41.7°C
  4 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  40°C 35.8°C / 40.2°C
  4 BF
  13%
dreamstime

Διχογνωμία για τη σχέση μυωπίας και χρήσης οθόνης υπολογιστών

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δυο εκτεταμένες μελέτες για τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της μυωπίας στα παιδιά σε βάθος χρόνου δεκαετιών κατέληξαν σε διαφορετικά αποτελέσματα.

Το κοινό στοιχείο που απασχόλησε τους ερευνητές είναι εάν και σε ποιο βαθμό μπορεί να συνυπολογισθεί για την αύξηση της μυωπίας η πολύωρη εργασία μπροστά σε οθόνες υπολογιστών ή το διάβασμα σε οθόνες των «έξυπνων» κινητών. 

Αν και οι μελέτες δεν κατέληξαν σε κοινά αποδεκτό αποτέλεσμα ως προς τα βασικά αίτια συμφωνούν μεταξύ τους ότι τα παιδιά που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο από τη ζωή της σε δραστηρίοτητες έξω από τα σπίτι έχουν συγκριτικά μικρότερα ποσοστά να παρουσιάσουν μυωπία.

Μύωπας, ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός

Σύμφωνα με την πρώτη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση οφθαλμολογίας της Αμερικανικής Ακαδημίας, εκτιμάται ότι το 2050 το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού θα φοράει γυαλιά.

Η πρόβλεψη αυτή αναφέρεται σε 4,8 δις ανθρώπους που θα χρειασθούν γυαλιά μέγεθος που αντιστοιχεί σε ποσοστό 49,8 του παγκόσμιου πληθυσμού ενώ σήμερα μόλις το 34% υποφέρει από μυωπία. Έξι χρόνια πριν, το 2010, μόλις 28,3% του παγκόσμιου πληθυσμού υπέφερε από μυωπία.

Ως βασικός παράγων θεωρείται η πολύωρη εργασία και απασχόληση μπροστά σε οθόνες υπολογιστών και κινητών τελευταίας τεχνολογίας και αντίστοιχα ο μικρός χρόνος για ψυχαγωγία έξω από το σπίτι.

Στην έρευνα γίνεται λόγος για αλλαγές που έχουν επέλθει συνολικότερα στον τρόπο της καθημερινής μας ζωής με τον αυξημένο χρόνο εργασίας μπροστά σε οθόνες και συγκριτικά τον μικρότερο χρόνο ζωής εκτός οικίας και χώρων εργασίας.

Μάλιστα αναφέρεται ότι άνθρωποι με σημαντικό εισόδημα που ζουν στην βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε ενδεχόμενο να παρουσιάσουν μυωπία.

Στο μετέωρο ερώτημα αν πράγματι ισχύει κάτι τέτοιο ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Ohio υποστηρίζουν ότι η πολύωρη παρακολούθηση οθόνης υπολογιστή δεν προκαλεί μυωπία. Η έρευνα αυτή διήρκεσε δυο δεκαετίες και μελέτησε τα αποτελέσματα σε 4.500 παιδιά.

Από την άλλη πλευρά μια άλλη αυτόνομη έρευνα για τα παιδιά στην Βρετανία υποστηρίζει ότι σήμερα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να είναι μύωπες συγκριτικά με 50 χρόνια πριν. Πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο Ulster και αναφέρει ότι σε ποσοστό 16,4% τα παιδιά αυτά υποφέρουν από μυωπία σε σχέση με 7,2% που είχε καταγραφεί την δεκαετία του '60.

Στη σημείο αυτό αξίζει αν θυμηθούμε ότι πολλές από τις παλαιότερης τεχνολογίας οθόνες με το «καθοδικό σωλήνα», τον μεγάλο όγκο και βάρος, είχαν σε μεγάλο ποσοστό βλαβερή ακτινοβολία από την εμπρόσθια πλευρά αλλά και πέριξ της συσκευής ενώ η ανανέωση της εικόνας συχνά ήταν «αντιληπτή» στο ανθρώπινο μάτι και τον εγκέφαλο. Οπως περίπου συνέβαινε και στις αντίστοιχα παλαιότερης τεχνολογίας οικονομικές τηλεοράσεις.

Oι παλαιές οθόνες

Τη δεκαετία του '60 αλλά και του '70 παιδιά υπέφεραν ή απέκτησαν προβλήματα όρασης επειδή παρακολουθούσαν από κοντά και επί πολλές ώρες εκπομπές σε χαμηλής τεχνολογίας τηλεοράσεις με το γνωστό «τρεμούλιασμα» της εικόνας κυρίως στο κάτω μέρος της οθόνης.

Αυτός ήταν και ο λόγος που οι γιατροί συνέστηναν συγκεκριμένη απόσταση από τα μόνιτορ και τις τηλεοράσεις αλλά και σωστό φωτισμό στο χώρο.

Είναι σημαντικό ότι οι οθόνες αυτές ακτινοβολούσαν και από την πίσω πλευρά του καθοδικού σωλήνα καθώς είχε αναφερθεί η ανίχνευση ακτίνων Χ αλλά και ηλεκτρομαγνητικών πεδίων από την λειτουργία των κυκλωμάτων τους.

Σήμερα οι επίπεδες οθόνες ουσιαστικά δεν έχουν ακτινοβολία, ενώ η ποιότητα της εικόνας συγκριτικά είναι πολύ καλύτερη. Μένει βέβαια να αποσαφηνισθεί σε μαζική κλίμακα τι ακριβώς ισχύει με την πιθανολογούμενη σχέση μυωπίας και πολύωρης εργασίας σε οθόνη.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Kρυπτογράφηση για ασφαλή λειτουργία σε κινητά και επιχειρήσεις
Εκατομμύρια χρήστες κινητών που συνδέονται στο διαδίκτυο χρησιμοποιούν πολλές από τις διαθέσιμες εφαρμογές. Συνήθως δεν προβληματίζονται που αποθηκεύονται προσωπικές πληροφορίες και επιλογές τους αλλά και πως,...
Kρυπτογράφηση για ασφαλή λειτουργία σε κινητά και επιχειρήσεις
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Φωτεινή ακτινοβολία για την σύνδεση κινητών στα δίκτυα
Μια ολότελα επαναστατική τεχνολογία παρουσιάζεται στο «Mobile World Congress» για την σύνδεση των έξυπνων κινητών τηλεφώνων με το διαδίκτυο μέσω του φωτός που εκπέμπουν οι φωτοδίοδοι ή οι λαμπτήρες LED...
Φωτεινή ακτινοβολία για την σύνδεση κινητών στα δίκτυα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ασύρματο ίντερνετ με... διαστημικές ταχύτητες
Με τις κολοσσιαίας δύναμης παρόχους του ενσύρματου ίντερνετ στις ΗΠΑ επιχειρεί να τα βάλει μια εταιρία βασιζόμενη στην ασύρματη παροχή ίντερνετ σε πολύ υψηλές ταχύτητες. To πλέον εντυπωσιακό που υπόσχεται...
Ασύρματο ίντερνετ με... διαστημικές ταχύτητες
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Υποθαλάσσιος αγωγός για ταχύτητες ρεκόρ των Facebook και Μicrosoft
Mε την φανταστική ταχύτητα των 160 terabits ανά δευτερόλεπτο θα διακινούνται τα δεδομένα των εταιριών Facebook και Microsoft μέσω κοινού αγωγού οπτικών ινών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ο αγωγός αναμένεται...
Υποθαλάσσιος αγωγός για ταχύτητες ρεκόρ των Facebook και Μicrosoft
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Iντερνετ από το διάστημα μέσω νανοδορυφόρων
Δορυφορικό ίντερνετ παγκόσμιας κάλυψης και χαμηλού κόστους υπόσχεται η Ισραηλινή εταιρία SkyFi. Με την επιλογή της να χρησιμοποιήσει ένα σμήνος από νανοδορυφόρους περί τη γη θεωρεί ότι έτσι θα διασυνδεθούν...
Iντερνετ από το διάστημα μέσω νανοδορυφόρων
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Επέμβαση από αυτόματο χειρουργικό ρομπότ
Καινούργιες προοπτικές στην ρομποτική χειρουργική δημιουργούνται από την πρώτη επιτυχημένη δοκιμή «αυτόματου» ρομπότ που πραγματοποίησε συρραφή μαλακών ιστών στο έντερο χοίρων. Η επέμβαση έγινε υπό την...
Επέμβαση από αυτόματο χειρουργικό ρομπότ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας