• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.6°C / 11.7°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.5°C / 7.4°C
  0 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 11.6°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.4°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 1.3°C / 4.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.1°C / 7.0°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.7°C / 3.4°C
  1 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.2°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 11.0°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 4.9°C / 9.9°C
  4 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.5°C / 15.7°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 4.4°C
  0 BF
  80%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 0.5°C / 9.4°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 1.8°C / 9.3°C
  1 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.8°C / 11.9°C
  1 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 0.4°C / 4.9°C
  1 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.6°C / 7.7°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  79%
Φωτ.: NASA

Ρεκόρ υποψηφιοτήτων στη NASA από υποψήφιους αστροναύτες

 • A-
 • A+

Παρότι οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στις διαστημικές αποστολές με κορυφαία τη NASA, αλλά και σε μικρότερη σχετικά έκταση από αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων χωρών, το ενδιαφέρον του κοινού παραμένει χαμηλό. Και πάντως ποτέ δεν άγγιξε τον μαζικό ενθουσιασμό και τη μαγεία που προκάλεσαν σε εκατομμύρια ανθρώπων οι πρώτες διαστημικές αποστολές στη Σελήνη με σημαντικότερη βέβαια την προσελήνωση.

Μεταγενέστερα το ενδιαφέρον έπεσε για τις διαστημικές αποστολές στην Σελήνη και ότι επακολούθησε, τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα δεν έδιδαν επαρκή χρόνο ή αδιαφορούσαν με κάποιες λιγοστές εξαιρέσεις, ενώ αρνητικές ήταν οι εντυπώσεις στην κοινή γνώμη από τα δυο δυστυχήματα του διαστημικού λεωφορείου που θεωρείται ότι έπληξαν το κύρος της NASA. Επίσης υπάρχει και μερίδα της κοινής γνώμης που θεωρεί ότι δαπανώνται πολλά χρήματα τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα επενδύονταν σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία.

Περιστατικά βέβαια αναπτερώνεται το ενδιαφέρον για σημαντικές μην επανδρωμένες διαστημικές αποστολές σε μακρινούς πλανήτες και τα σενάρια για το ασαφές ακόμη όνειρο αποστολής ανθρώπων στον πλανήτη Αρη που όμως αναθεωρείται συνεχώς μέχρι να καταλήξει σε κάτι πλήρως υλοποιήσιμο. Αλλωστε το εγχείρημα είναι πανάκριβο και με σημαντικές πιθανότητες διακινδύνευσης για το πλήρωμα.

Η NASA στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ωστόσο έως μερικά χρόνια πριν η NASA δεν είχε αξιοποιήσει την πανίσχυρη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που πλέον χρησιμοποιεί συστηματικά με πολύ θετικά αποτελέσματα. Αν σε αυτό προστεθεί η με πάρα πολλές λεπτομέρειες βήμα-βήμα δημοσιοποίηση των δραστηριοτήτων της κατά το 2015 δημιουργεί ένα δίπολο που προσελκύει ξανά το ενδιαφέρον.

Έχοντας επιλέξει μια σταθερή πορεία η NASA συστηματικά επιδιώκει να προσελκύει νέους ανθρώπους ως υποψηφίους για αστροναύτες χωρίς όμως μέχρι σήμερα να επιτύχει κάποιο ρεκόρ ενδιαφέροντος. Στην μέχρι τώρα σχετική αδιαφορία ρόλο έπαιξε και η απόσυρση από τις αποστολές στον εγγύς στη γη χώρο, των διαστημικών λεωφορείων που ήταν μια ελκυστική εμπειρία για εκδήλωση ενδιαφέροντος με κατάθεση υποψηφιοτήτων.

Ρεκόρ συμμετοχών από υποψήφιους αστροναύτες

Όμως φαίνεται πως η κατάσταση αυτή άλλαξε με την υποβολή το 2015 για συμμετοχή σε διαδικασία επιλογής του εκπληκτικού αριθμού των 18.300 ατόμων παρ' ότι η πιθανότητα επιτυχίας ανέρχεται σε μόλις 0,08%. Ποσοστό που κατόπιν επιλογής αυξάνεται στο 0,7% που τελικώς αντιστοιχεί σε περίπου 120 υποψηφίους που θα μεταφερθούν στο Διαστημικό Κέντρο του Χιούστον για προσωπική συνέντευξη.

Ενδεικτικά το 2012 «μόλις» 6.300 νέοι άνθρωποι υπέβαλαν αιτήσεις μέγεθος που θεωρήθηκε το δεύτερο σημαντικό. Πάντως οι υποψήφιοι γνωρίζουν ότι η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής διαρκεί 18 μήνες ενώ στη συνέχεια η εκπαίδευση μερικά χρόνια μέχρι να θεωρηθούν απολύτως ικανοί για αποστολή με χρονικό ορίζοντα όχι ενωρίτερα από το 2020. Επομένως το ενδιαφέρον για πιθανή συμμετοχή στην ιστορική αποστολή ανθρώπων στον Αρη αναμφίβολα εκτοξεύει το ενδιαφέρον.

Για το φετινό ρεκόρ εκτιμήσεις θέλουν το ενδιαφέρον το κοινού να κορυφώνεται ύστερα από την επιτυχημένη ιστορικής σημασίας αποστολή κοντινής πτήσης στον Πλούτωνα στα πλαίσια του προγράμματος «New Horizons».

Αμέσως μετά, σε συνδυασμό και με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η NASA εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο την γνωστή και επιτυχημένη κινηματογραφική ταινία «Αρειανός» με πρωταγωνιστή τον γνωστό ηθοποιό Matt Damon στο ρόλο αστροναύτη που βιώνει σημαντικές εμπειρίες σε Αρειανή διαστημική βάση και τις προσπάθειες του να επιβιώσει.

Όμως και γενικότερα ταινίες με σοβαρό σενάριο για διαστημικές αποστολές συχνά προκαλούν έντονο ενδιαφέρον ειδικά όταν είναι τεχνικά άρτιες ως προς τις επί μέρους λεπτομέρειες γιατί μαζί με την ψυχαγωγία ενημερώνουν σε ευρεία κλίμακα για πιθανές μελλοντικές αποστολές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Υποθαλάσσιος αγωγός για ταχύτητες ρεκόρ των Facebook και Μicrosoft
Mε την φανταστική ταχύτητα των 160 terabits ανά δευτερόλεπτο θα διακινούνται τα δεδομένα των εταιριών Facebook και Microsoft μέσω κοινού αγωγού οπτικών ινών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ο αγωγός αναμένεται...
Υποθαλάσσιος αγωγός για ταχύτητες ρεκόρ των Facebook και Μicrosoft
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Iντερνετ από το διάστημα μέσω νανοδορυφόρων
Δορυφορικό ίντερνετ παγκόσμιας κάλυψης και χαμηλού κόστους υπόσχεται η Ισραηλινή εταιρία SkyFi. Με την επιλογή της να χρησιμοποιήσει ένα σμήνος από νανοδορυφόρους περί τη γη θεωρεί ότι έτσι θα διασυνδεθούν...
Iντερνετ από το διάστημα μέσω νανοδορυφόρων
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ολοταχώς προς τα οικολογικά αεροπλάνα
Στόχος της παγκόσμιας αεροδιαστημικής βιομηχανίας και των ερευνητικών ιδρυμάτων είναι το ταχύτερο δυνατό να αναπτυχθούν πολλές καινοτόμες τεχνολογίες για την κατασκευή οικολογικών αεροπλάνων. Οι προτάσεις...
Ολοταχώς προς τα οικολογικά αεροπλάνα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Παραγωγή ρεύματος από υψηλής τεχνολογίας υφάσματα
Υφάσματα για καθημερινή χρήση που θα παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα ταυτόχρονα μέσω κίνησης και φωτεινής ακτινοβολίας αναμένεται να φέρουν μια μικρή επανάσταση στην καθημερινότητά μας. Tα νέα υφάσματα θεωρούνται...
Παραγωγή ρεύματος από υψηλής τεχνολογίας υφάσματα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Mυστικά από μικροσκοπικούς μετεωρίτες σώζουν τη Γη
Δυο μικρές πέτρες ηλικίας 4,6 δισεκατομμυρίων ετών μπορεί να μας δώσουν την καλύτερη δυνατή λύση, ώστε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο καταστροφικής σύγκρουσης αστεροειδών με τη Γη. Μέχρι τώρα επικρατέστερες...
Mυστικά από μικροσκοπικούς μετεωρίτες σώζουν τη Γη
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Mέγεθος ρεκόρ η ανακάλυψη 1.240 εξωπλανητών
Ανακάλυψη ρεκόρ δημοσιοποίησαν οι αστρονόμοι για την ομαδική ύπαρξη 1.284 εξωπλανητών. Πρόκειται για την πολυπληθέστερη επιβεβαίωση στα 4 χρόνια παρατηρήσεων του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler της NASA. Ετσι...
Mέγεθος ρεκόρ η ανακάλυψη 1.240 εξωπλανητών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας