• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.5°C / 7.4°C
  4 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 7.0°C
  3 BF
  33%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 8.0°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 4.1°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.7°C / 3.7°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / 0.1°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  3 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 4.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 6.1°C
  4 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  6 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  43%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 2.9°C
  2 BF
  52%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 2.7°C
  3 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  4 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 7.7°C
  2 BF
  89%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.3°C / 3.8°C
  3 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.4°C / 4.4°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.1°C / 1.1°C
  2 BF
  45%

Η ιστορία του ανθρώπινου γένους σε μικροσκοπική «γυάλινη» μνήμη

 • A-
 • A+

Μια νέα επαναστατική μέθοδος στην αποθήκευση εξαιρετικά μεγάλου όγκου ψηφιακών δεδομένων σε ένα μικροσκοπικό κομμάτι γυαλιού με τρόπο που υπερβαίνει ακόμη και την φαντασία μας ανακοινώθηκε από το κέντρο Οπτοηλεκτρονικών Ερευνών του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον στην Μεγάλη Βρετανία.

Δυο από τους παράγοντες που διαφοροποιούν την νέα αυτή τεχνική από τις σημερινές τεχνολογίες είναι ότι ότι μπορεί να χωρέσει 360 ΤΒ με αναμενόμενη διάρκεια ζωής 13,8 δισεκατομμυρίων ετών.

Η ευρύτερη σημασία της επιτυχίας αυτής έγκειται στο γεγονός ότι η αποθήκευση των δεδομένων οποιουδήποτε είδους (κειμένων, εικόνας ήχου κλπ) ουσιαστικά μπορεί να αποτελέσει μέρος την κληρονομιάς μας (ίσως και το σύνολο της στο μέλλον) για τις μετέπειτα γενιές.

Πρακτικά οτιδήποτε αφορά τον σύγχρονο πολιτισμό της ανθρωπότητας, όπως και αν το ερμηνεύει κανείς, μπορεί να αποθηκευτεί στην νέα αυτή «μνήμη».

Στην υποθετική περίπτωση που το ανθρώπινο γένος εξαφανισθεί από τη γη, μια τέτοια μνήμη ή και συνδυασμός τους (εφ' όσον τηρηθούν οι προδιαγραφές διατήρησης της στο περιβάλλον) θα παραμείνει για οποιονδήποτε άλλο πολιτισμό, πιθανόν από κάποιο μακρινό μέρος του Σύμπαντος, θελήσει να την «διαβάσει».

Επιστρέφοντας στο παρόν η νέα αυτή τεχνολογία αποθήκευσης εξαιρετικά μεγάλου όγκου δεδομένων αναμένεται να είναι χρήσιμη σε οργανισμούς όπως είναι για παράδειγμα τα αρχεία ενός κράτους, τα εκθέματα των μουσείων με κάθε σχετική πληροφορία οι εθνικές βιβλιοθήκες, τα πανεπιστήμια, ακόμη και την Βίβλο.

Σε γενικές γραμμές και όπως περιγράφεται στις ανακοινώσεις των ειδικών, η τεχνολογία αυτή βασίζεται στην εγγραφή και ανάκτηση δεδομένων «πέντε διαστάσεων» μέσω πολύ υψηλής ταχύτητας παλμών λέιζερ (τεχνολογίας Femtosecond με μήκος κύματος τα 1053nm) σε υλικό νανομετρικής δομής τριών στρώσεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι η ανάκληση των πληροφοριών παραπέμπει στο τρόπο που λειτουργούν τα γυαλιά ηλίου Polaroid.

Όπως αναφέρθηκε, η μνήμη αυτή σε γυαλί μπορεί να διατηρήσει τα δεδομένα της ουσιαστικώς για πάντα σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι η σταθερότητα της μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτη ακόμη και σε θερμοκρασία 160 βαθμών Κελσίου μέχρι να κλείσει τον κύκλο της ζωής μετά από 13,8 δισεκατομύρια χρόνια.

Συγκριτικά οι δίσκοι τεχνολογίας Blu-ray μονής στρώσης που χρησιμοποιούμε συνήθως για αποθήκευση κινηματογραφικών ταινιών έχουν χωρητικότητα «μόλις» 23,5 GB μονής στρώσης και θεωρείται ότι έχουν πεπερασμένο χρόνο ζωής.

Η σημερινή επιτυχία έρχεται να επισφραγίσει την βεβαιότητα των επιστημόνων για την λειτουργία της μεθόδου που ήδη από το 2013 είχε αποδείξει ότι πειραματικά ήταν επαρκής για να αποθηκεύσει μόλις 300 kilobyte σε «πέντε διαστάσεις».

Ήδη οι ερευνητές που πέτυχαν αυτό το ομολογουμένως πολύ σοβαρό εγχείρημα αναζητούν την διέξοδο του σε βιομηχανική παραγωγή για ευρεία χρήση διότι οι εργαστηριακές συνθήκες με τα πολύ ισχυρά λέιζερ πρέπει να αποκτήσουν εμπορική μορφή.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Eξ' αποστάσεως έλεγχος των πνευμόνων με κινητό τηλέφωνο
Με ένα μόνον τηλεφώνημα και δυο ειδικές εφαρμογές λογισμικού η τεχνολογία προσφέρει την δυνατότητα σε όσους υποφέρουν από χρόνιο πνευμονικό πρόβλημα να κάνουν εξ αποστάσεως έλεγχο λειτουργίας. Αναπτύχθηκαν από...
Eξ' αποστάσεως έλεγχος των πνευμόνων με κινητό τηλέφωνο
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Νευρωνικά δίκτυα σε ένα USB στικ
Τα νευρωνικά δίκτυα «μετακομίζουν» από το υπολογιστικό νέφος και τους ισχυρούς υπολογιστές στις συσκευές της καθημερινότητας μας. Ένα USB στικ θα προσθέσει δυνατότητες μηχανικής όρασης, επομένως λογικής, σε...
Νευρωνικά δίκτυα σε ένα USB στικ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Kρυπτογράφηση για ασφαλή λειτουργία σε κινητά και επιχειρήσεις
Εκατομμύρια χρήστες κινητών που συνδέονται στο διαδίκτυο χρησιμοποιούν πολλές από τις διαθέσιμες εφαρμογές. Συνήθως δεν προβληματίζονται που αποθηκεύονται προσωπικές πληροφορίες και επιλογές τους αλλά και πως,...
Kρυπτογράφηση για ασφαλή λειτουργία σε κινητά και επιχειρήσεις
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Πέθανε ο δημιουργός του email
Ο γνωστός Αμερικανός επιστήμονας του ΜΙΤ Ray Tomlinson έφυγε από τη ζωή στα 74 του, όμως μας άφησε κληρονομιά μια από τις μεγαλύτερες εφαρμογές της σύγχρονης ψηφιακής ζωής.
Πέθανε ο δημιουργός του email
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Φωτεινή ακτινοβολία για την σύνδεση κινητών στα δίκτυα
Μια ολότελα επαναστατική τεχνολογία παρουσιάζεται στο «Mobile World Congress» για την σύνδεση των έξυπνων κινητών τηλεφώνων με το διαδίκτυο μέσω του φωτός που εκπέμπουν οι φωτοδίοδοι ή οι λαμπτήρες LED...
Φωτεινή ακτινοβολία για την σύνδεση κινητών στα δίκτυα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Νέα συσκευή για την ασφαλή μεταφορά δεδομένων
Αν και οι τεχνολογικές εφαρμογές για καθημερινή χρήση αυξάνονται συστηματικά συχνά πολλοί δεν γνωρίζουν ή δυσκολεύονται να τις χρησιμοποιήσουν με αποτέλεσμα να ακυρώνονται στην πράξη η χρησιμότητα τους. Για...
Νέα συσκευή για την ασφαλή μεταφορά δεδομένων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας