Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση αποτελεί το Project Natick της Microsoft του Μπιλ Γκέιτς η οποία βασίζεται σε μια πολύ απλή, ωστόσο καθόλα σοφή, αρχή: αντί αντλιών, ψυκτρών και μικρών ηλεκτροκίνητων ανεμιστήρων, τους servers να ψύχει το νερό, ολόκληρα τα data centers να βυθίζονται σε αυτό και ειδικότερα στο θαλάσσιο, η θερμοκρασία του οποίου κυμαίνεται συνήθως στους 10 βαθμούς Κελσίου.
Για τον σκοπό αυτό η Microsoft κατασκεύασε ένα ειδικό σκάφος, το Leona Philpot, το οποίο τον περασμένο Αύγουστο βύθισε στον πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τις ακτές και σε βάθος λίγων δεκάδων μέτρων, ένα ογκώδες πλαστικό κοντέινερ, σε σχήμα βαρελιού, με εκατοντάδες servers, το οποίο είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να ψύχεται από το κρύο θαλασσινό νερό.
Η πειραματική λειτουργία του, που διήρκεσε από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Οπως επισήμαναν οι επιστήμονες-δημιουργοί του σχεδίου Μπεν Κάτλερ, Τζεφ Κρέμερ, Νορμ Γουίτακερ, Σπένσερ Φάουερς και Ερικ Πίτερσον, πέραν την τεράστιας εξοικονόμησης ενέργειας λόγω του μηδενικού κόστους ψύξης, ο τεχνολογικός κολοσσός υποστηρίζει ότι η πατέντα διαθέτει και άλλα πλεονεκτήματα.
Κι αυτό επειδή ο μισός πληθυσμός του πλανήτη διαβιοί σε απόσταση έως 200 χιλιόμετρα από τη θάλασσα, που σημαίνει ότι η δυνατότητα τοποθέτησης τέτοιων συσκευών στο νερό μπορεί να είναι σχεδόν πάντα εφικτή κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Η Microsoft ανακοίνωσε επίσης ότι η τοποθέτηση και λειτουργία της όλης εγκατάστασης απαιτεί πολύ λιγότερο χρόνο, ήτοι μόλις 90 ημέρες, συγκριτικά με τα δυο χρόνια που απαιτούνται για την κατασκευή κτιρίων που θα στεγάζουν τους χιλιάδες servers της.
Επιπροσθέτως μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία τους -πέραν της ψύξης- μπορεί να καλυφθεί από οικολογικές γεννήτριες που εκμεταλλεύονται τις κινήσεις των κυμάτων, προσφέροντας περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας και συνεπώς επιβαρύνοντας ακόμη λιγότερο το περιβάλλον.
Πάντως η Microsoft διευκρινίζει ότι το κατά πόσο θα εφαρμόσει ευρέως την τεχνολογία αυτή είναι κάτι που θα αποφασιστεί στο προσεχές διάστημα, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε στέλεχός της είναι ακόμη «σχετικά νωρίς» σ’ ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για το κατά πόσον η τεχνική αυτή μπορεί να υιοθετηθεί συνολικά.
Βεβαίως η βύθιση της συσκευής στον ωκεανό απαιτεί μια σειρά επίλυσης τεχνικών εμποδίων. Οπως, για παράδειγμα, το γεγονός ότι δεν διαθέτει εξειδικευμένες ομάδες δυτών, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την τοποθέτηση και συντήρησή της.
Μια καλή ιδέα επίτευξης του φιλόδοξου σχεδίου, επισημαίνουν οι ιθύνοντες, είναι η βύθιση των συσκευών με γερανό, με τη λειτουργία τους να είναι εγγυημένη για πέντε χρόνια χωρίς συντήρηση.Επειτα απ’ αυτό το χρονικό διάστημα, η συσκευή θα ανασύρεται για έλεγχο και συντήρηση.
Οι αρχές λειτουργίας που διέπουν το Natick's έχουν μερικώς εφαρμοστεί ήδη. Και ο λόγος είναι εξαιρετικά απλός: τα περισσότερα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας κατασκευάζονται δίπλα ή πολύ κοντά στη θάλασσα και τα ποτάμια, ακριβώς για να υπάρχει επαρκής και κυρίως δωρεάν ψύξη.
Το 2011 η Google δημιούργησε ένα επίγειο data center, το οποίο ψύχεται με θαλασσινό νερό, ενώ δύο χρόνια νωρίτερα είχε κατασκευάσει κοντέινερ με servers και υποδομή δικτύου, τα οποία μπορούσαν να τεθούν σε λειτουργία μέσα σε λίγες μόλις ώρες. Το Natick απλώς πάντρεψε τις δύο καινοτόμες ιδέες δημιουργώντας μια τρίτη συνδυαστική και σαφώς αποτελεσματικότερη λύση!
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας