• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.4°C / 29.0°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 30.3°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.9°C / 26.6°C
  2 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  57%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 25.7°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.9°C
  2 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  5 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 28.5°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 29.0°C
  3 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 27.3°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  72%

«Είναι ένα είδος τεχνητού εγκεφάλου που μας επιτρέπει να κατανοήσουμε πώς αναδύονται οι γλωσσικές μας ικανότητες από τις νευρωνικές διεργασίες που συμβαίνουν στον εγκέφαλό μας», όπως δήλωσε ο Bruno Golosio

Annabel: το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που έμαθε να μιλά με τρόπο ανθρώπινο

 • A-
 • A+

Αραγε ένα υπολογιστικό δίκτυο μπορεί να μάθει να επικοινωνεί μαζί μας σε μια ανθρώπινη γλώσσα και μάλιστα με τρόπο παρόμοιο με αυτόν ενός ανθρώπινου εγκεφάλου;

Στο ερώτημα αυτό, που εδώ και χρόνια ταλανίζει τους ερευνητές της τεχνητής νοημοσύνης, φαίνεται να απαντά θετικά μια πολύ ενδιαφέρουσα ιταλοβρετανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού «PLOS ONE».

Δύο στενά συνεργαζόμενες ερευνητικές ομάδες, η μια στο Πανεπιστήμιο του Σάσαρι στην Ιταλία και η δεύτερη στο Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ στη Βρετανία, ένωσαν τις πολυετείς προσπάθειές τους και τελικά κατάφεραν να δημιουργήσουν το πρώτο τεχνητό μοντέλο που είναι ικανό να μαθαίνει μια ανθρώπινη γλώσσα χωρίς να διαθέτει εξ αρχής ένα πρόγραμμα επεξεργασίας των γλωσσικών πληροφοριών.

Με άλλα λόγια, μπορεί να μαθαίνει να επικοινωνεί στοιχειωδώς όπως κάνει ο ανθρώπινος εγκέφαλος ενός παιδιού!

Πρόκειται για ένα υπολογιστικό δίκτυο που αποτελείται από 2 εκατομμύρια τεχνητούς «νευρώνες» συνδεδεμένους μεταξύ τους, στο οποίο οι ερευνητές, όπως συνηθίζεται, έδωσαν ένα ανθρώπινο όνομα.

Το βάπτισαν Annabel (Artificial Neural Network with Adaptive Behavior Exploited for Language Learning).

Το συγκεκριμένο δίκτυο διαθέτει μια αρκετά περίπλοκη αρχιτεκτονική που από την πρώτη στιγμή σχεδιάστηκε για να μπορέσουν οι ερευνητές να αναπαραγάγουν, δηλαδή να «προσομοιώσουν», μέσω ενός πολύ ισχυρού υπολογιστή τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα σχετικά με τη γνωστική διαδικασία που ακολουθεί ο εγκέφαλος ενός μικρού παιδιού όταν μαθαίνει να επεξεργάζεται την ανθρώπινη γλώσσα.

Το Annabel κατασκευάστηκε στην Ιταλία χάρη στη συνεργασία δύο διακεκριμένων Ιταλών ερευνητών, του Bruno Golosio από το Πανεπιστήμιο του Σάσαρι και του Angelo Cangelosi από το Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ.

Και αν αναλογιστεί κανείς τις εξαιρετικές δυσκολίες που συναντούν οι επιστήμονες για να μελετήσουν αυτές τις γνωστικές διαδικασίες στον ανθρώπινο εγκέφαλο, η υλοποίηση αυτού του τεχνητού δικτύου αποτελεί μια πολύ σημαντική πρόοδο.

«Είναι ένα είδος τεχνητού εγκεφάλου που μας επιτρέπει να κατανοήσουμε πώς αναδύονται οι γλωσσικές μας ικανότητες από τις νευρωνικές διεργασίες που συμβαίνουν στον εγκέφαλό μας», όπως δήλωσε ο Bruno Golosio.

Τι μπορούν να κάνουν οι τεχνητοί «νευρώνες»;

Μολονότι το Annabel διαθέτει μόνο 2 εκατομμύρια «νευρώνες», ελάχιστους δηλαδή σε σύγκριση με τα 100 δισεκατομμύρια νευρώνες του ανθρώπινου εγκεφάλου, μπορεί ήδη να μαθαίνει -από μόνο του!- κάποιους στοιχειώδεις γλωσσικούς και συντακτικούς κανόνες ώστε να απαντά στις ανθρώπινες ερωτήσεις με ένα ρεπερτόριο 500 φράσεων, οι οποίες δεν υπήρχαν εξ αρχής στο πρόγραμμά του.

Μάλιστα οι ειδικοί συγκρίνουν τις δυνατότητες αυτού του τεχνητού εγκεφάλου να μαθαίνει συνεχώς νέα ρήματα, επίθετα, ουσιαστικά ή νέες φράσεις, με τις γλωσσικές ικανότητες ενός παιδιού τεσσάρων ετών!

Και προφανώς πρόκειται μόνο για το πρώτο βήμα, διότι το Annabel μπορεί να αναπτυχθεί και να διευρύνει τις στοιχειώδεις, για την ώρα, γλωσσικές του ικανότητες.

Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των «νευρώνων», δηλαδή των μονάδων υπολογιστικής επεξεργασίας που διαθέτει. Και αυτό ακριβώς θα κάνουν οι ερευνητές στο άμεσο μέλλον.

Οι προοπτικές όμως δεν εξαντλούνται στην αναπαραγωγή των γλωσσικών μας ικανοτήτων. Φανταστείτε τις δυνατότητες ενός ρομπότ που μπορεί να βλέπει και να κινείται αν συνδεθεί με έναν τεχνητό εγκέφαλο που είναι ικανός να μαθαίνει να μιλά και να αναπτύσσει τις νοητικές του ικανότητες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Μεγάλη Βρετανία: Ναι στη γενετική τροποποίηση ανθρώπινων εμβρύων
Το βιοτεχνολογικό όνειρο της έγκαιρης προγεννητικής διάγνωσης των περισσότερων ασθενειών από τις οποίες μπορεί να νοσήσει ένας άνθρωπος και η υπόσχεση της εξάλειψης ή θεραπείας των γονιδίων που ευθύνονται γι’...
Μεγάλη Βρετανία: Ναι στη γενετική τροποποίηση ανθρώπινων εμβρύων
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Μεταδίδοντας λεκτικά μηνύματα μέσω του δέρματος
Πρωτοποριακή έρευνα στην περίφημη Πολυτεχνική Σχολή του Purdue University στις ΗΠΑ δημιούργησε μια συσκευή που είναι σε θέση να μεταφράζει απτικά ερεθίσματα σε λέξεις. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη εφαρμογή...
Μεταδίδοντας λεκτικά μηνύματα μέσω του δέρματος
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Βαδίζοντας ταχύτατα προς τη συνθετική ζωή
Ανακοινώθηκε επίσημα ότι στο Scripps Research Institute στις ΗΠΑ οι επιστήμονες κατάφεραν να διευρύνουν τον γενετικό κώδικα της ζωής σε εργαστηριακά τροποποιημένα βακτηρίδια, τα οποία είναι οι πρώτοι...
Βαδίζοντας ταχύτατα προς τη συνθετική ζωή
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Kρυπτογράφηση για ασφαλή λειτουργία σε κινητά και επιχειρήσεις
Εκατομμύρια χρήστες κινητών που συνδέονται στο διαδίκτυο χρησιμοποιούν πολλές από τις διαθέσιμες εφαρμογές. Συνήθως δεν προβληματίζονται που αποθηκεύονται προσωπικές πληροφορίες και επιλογές τους αλλά και πως,...
Kρυπτογράφηση για ασφαλή λειτουργία σε κινητά και επιχειρήσεις
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Βιντεοπαιχνίδια για θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας
Aν και η ψυχαγωγία είναι το κίνητρο για τα βιντεοπαιχνίδια αποδεικνύεται ιατρικά ότι η μεθοδική χρήση τους μπορεί να βελτιώσει τη ζωή ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας προκαλώντας αναζωογόνηση ζωτικών...
Βιντεοπαιχνίδια για θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Τεχνητά «αυτιά» βελτιώνουν την αντίληψη των ρομπότ
Η ρομποτική εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς μέσω της συνεχούς ανάπτυξης στο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και των νευρωνικών δικτύων. Στην προσπάθεια τους οι επιστήμονες να κατασκευάσουν ολοένα πιο...
Τεχνητά «αυτιά» βελτιώνουν την αντίληψη των ρομπότ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας