Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
22.9° 18.8°
1 BF
68%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.1° 18.0°
1 BF
51%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
20°C
20.5° 16.0°
2 BF
56%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Αίθριος καιρός
18°C
19.0° 18.0°
2 BF
59%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
14°C
14.5° 13.1°
1 BF
51%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
17°C
17.1° 17.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.8° 19.3°
2 BF
72%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.6°
3 BF
62%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
22.8° 21.8°
3 BF
63%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
18°C
17.9° 17.9°
0 BF
47%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
22°C
22.0° 22.0°
3 BF
44%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
16°C
18.0° 15.9°
0 BF
63%
Λαμία
Αίθριος καιρός
18°C
17.8° 17.3°
1 BF
60%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
23.2° 22.8°
1 BF
82%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
19°C
21.0° 18.3°
1 BF
54%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
20°C
20.5° 14.3°
1 BF
80%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
20°C
19.7° 18.9°
2 BF
53%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
14°C
13.5° 13.5°
1 BF
71%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου, 2024
antras-gynaika
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Dreamstime.com

Οι διεργασίες της σωματικής γήρανσης δεν είναι γραμμικές

Η γήρανση των ανθρώπων επιταχύνεται όταν γίνονται 44 και 60 ετών.

Σύμφωνα με τα δεδομένα μιας πολύ πρόσφατης και εκτενούς αμερικανικής έρευνας, οι διεργασίες της γήρανσης του ανθρώπινου σώματος δεν είναι ούτε γραμμικές ούτε και ομοιόμορφες στον χρόνο. Η συγκεκριμένη έρευνα, που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Aging», υποστηρίζει ότι το ανθρώπινο σώμα -τόσο το γυναικείο όσο και το ανδρικό- γερνά με πιο επιταχυνόμενους ρυθμούς όταν γίνεται 44 και 60 ετών. Και πρόκειται όντως για τα δύο αποφασιστικά χρονικά «σημεία καμπής», επειδή τότε πρωτοεμφανίζονται κάποιες μεταβολικές ανεπάρκειες στην αφομοίωση του καφέ και του αλκοόλ. Επίσης, σε αυτές τις ηλικίες, τείνει να μειώνεται η ζωτικότητα του δέρματος και ο τόνος των μυών, ενώ υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να εμφανιστούν κάποιες σοβαρές ασθένειες.

Αυτά είναι τα εντυπωσιακά συμπεράσματα στα οποία κατέληξε μία ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ, συγκεντρώνοντας και αναλύοντας, επί σειρά ετών, έναν απίστευτα μεγάλο αριθμό δεδομένων. Ο αρχικός στόχος των ερευνητών στο Στάνφορντ ήταν να μελετήσουν το αν και το πώς σχετίζεται η εμφάνιση των καρδιαγγειακών παθήσεων και της νόσου Αλτσχάιμερ με την ηλικία των ανθρώπων που νοσούν από αυτές τις ασθένειες. Οταν οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο σε ορισμένες ηλικίες εκδηλώνονται τα πρώτα συμπτώματα αυτών των δύο παθήσεων, αποφάσισαν να διερευνήσουν συστηματικότερα το αν η εξάρτηση μιας νόσου από την ηλικία ισχύει και για πολλές άλλες γνωστές παθήσεις.

Ετσι, επί σειρά ετών, καταγράφοντας και αναλύοντας όλα τα κλινικά και εργαστηριακά δεδομένα από 108 εθελοντές, οι ερευνητές κατάφεραν να συγκεντρώσουν έναν ασύλληπτα μεγάλο αριθμό από εξατομικευμένες πληροφορίες σχετικά με τα ιδιαίτερα βιολογικά και βιοχημικά χαρακτηριστικά των εθελοντών, όπως είναι π.χ. το RNA, οι πρωτεΐνες, τα λιπίδια, καθώς και για το εντερικό, το επιδερμικό, το στοματικό, το ρινικό μικροβίωμά τους.

Ο συνολικός αριθμός των δεδομένων που τελικά συγκέντρωσαν υπερβαίνει τα 246 δισεκατομμύρια στοιχεία (!), τα οποία κατάφεραν να τα αναλύσουν συνολικά χάρη στα πρωτοποριακά υπολογιστικά μοντέλα επεξεργασίας και σύγκρισης δεδομένων που υιοθέτησαν και τα οποία τους επέτρεψαν να καταλήξουν στις δύο ηλικίες-ορόσημο για τη γήρανση: των 44 και των 60 ετών.

Οι δύο χρονικές «στιγμές» που γερνάμε απότομα

Τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτές τις δύο αποφασιστικές ηλικίες και πώς επηρεάζουν την ταχύτητα γήρανσης των ανθρώπων; Αυτό που διαπίστωσαν ότι αλλάζει στα 60 είναι μια μάλλον ξαφνική, αλλά ολοφάνερη μείωση των ικανοτήτων του οργανισμού να μεταβολίζει τους υδατάνθρακες και την καφεΐνη, ενώ, ταυτόχρονα, αυξάνεται σημαντικά και η πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών του καρδιαγγειακού και του πεπτικού συστήματος. Επίσης επιβεβαίωσαν ότι οι εξηντάχρονοι και οι εξηντάχρονες, παράλληλα με τα εμφανή σημάδια γήρανσης του δέρματος και του μυοσκελετικού συστήματος, εμφανίζουν, όλο και πιο συχνά, λειτουργικές ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού συστήματος. Τίποτα το ιδιαίτερα εντυπωσιακό ή το απρόσμενο σε αυτές τις ανακαλύψεις, αφού όλα αυτά ήταν λίγο-πολύ γνωστά στην Ιατρική.

Το πραγματικά απρόσμενο και εντυπωσιακό συμπέρασμα αυτής της έρευνας είναι ότι ήδη από την ηλικία των 44 ετών εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια γήρανσης του οργανισμού. Μια ανακάλυψη που, πρώτα από όλους, εξέπληξε τους ίδιους τους ερευνητές, οι οποίοι, ωστόσο, επιμένουν ότι τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες 44 ετών εμφανίζουν αδιαμφισβήτητα σημάδια μεταβολικής παρακμής και κυτταρικής γήρανσης, όπως δείχνει π.χ. η μειωμένη ικανότητά τους για μεταβολισμό των λιπιδίων, της καφεΐνης και του αλκοόλ. Επιπλέον, σε αυτή την ηλικία εμφανίζονται, συνήθως απρόσμενα, και τα πρώτα συμπτώματα καρδιακών, δερματολογικών και μυϊκών παθήσεων.

Αρχικά, οι ερευνητές σκέφτηκαν ότι, ειδικά για τις γυναίκες, πρόκειται ίσως για εκδηλώσεις του φαινομένου της προ-εμμηνόπαυσης, το οποίο, ως γνωστόν, διαρκεί από 4 έως 10 χρόνια. Ομως, οι επόμενες σχετικές μελέτες, που σκοπίμως έγιναν αποκλειστικά σε ένα δείγμα ανδρών, έδειξαν ότι ανάλογες μεταβολικές και σωματικές δυσλειτουργίες εμφανίζονταν και στους άνδρες που είχαν ηλικία των 44 ετών.

Γεγονός που, όπως επισημαίνουν στο σχετικό άρθρο, οδηγεί στην αναγκαιότητα να επανεξετάσουμε τον σημαντικό ρόλο στα φαινόμενα της γήρανσης των μη βιολογικών εξωγενών παραγόντων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.

Τέτοιοι εξωγενείς παράγοντες, όπως π.χ. η καθιστική ζωή ή, εναλλακτικά, η άθληση, η μέτρια ή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, σε αυτή την ηλικία, δηλαδή στα 40, παίζουν αποφασιστικό ρόλο τόσο στον τρόπο που εμφανίζονται προβλήματα όσο και στις συνέπειες για την υγεία από την επιταχυνόμενη γήρανση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι διεργασίες της σωματικής γήρανσης δεν είναι γραμμικές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας