Αθήνα, 31°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
31°C
32.8° 28.6°
2 BF
36%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
27°C
28.9° 25.2°
1 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
28°C
27.7° 24.0°
1 BF
37%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
1 BF
72%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
24.6° 22.9°
2 BF
73%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
27°C
27.0° 24.6°
2 BF
45%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
23.4° 22.4°
1 BF
31%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
1 BF
43%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
28°C
29.9° 27.5°
2 BF
37%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
29°C
29.4° 26.2°
0 BF
38%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
29.8° 28.4°
2 BF
39%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
28°C
27.6° 27.6°
4 BF
56%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
25.9° 25.9°
1 BF
63%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
30°C
30.2° 30.2°
1 BF
30%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
32°C
32.8° 25.5°
1 BF
27%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
27°C
27.1° 26.8°
4 BF
48%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
29°C
31.5° 28.0°
1 BF
33%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.6° 26.6°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
25°C
27.8° 25.3°
1 BF
89%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
20°C
19.5° 19.5°
2 BF
62%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
γλυφοσάτη, ζιζανιοκτόνο
© Luchschen | Dreamstime.com

Άμεση η σύνδεση της έκθεσης σε ζιζανιοκτόνα με την ανθρώπινη υπογονιμότητα

Ιδιαίτερα επικίνδυνη για το αναπαραγωγικό σύστημα είναι η ουσία γλυφοσάτη, που χρησιμοποιείται σε πολλά γνωστά ζιζανιοκτόνα. Σε γαλλική κλινική υπογονιμότητας, το 55% των δειγμάτων σπέρματος περιέχει υψηλά ποσοστά από αυτή την ουσία

Η έκθεση των ανθρώπων σε ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινολογικό σύστημα, όπως τα φυτοφάρμακα, πιθανότατα συμβάλλει στη μείωση της ανθρώπινης γονιμότητας. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης σε δείγματα σπέρματος που συλλέχθηκαν από κλινική υπογονιμότητας στη Γαλλία. Η έρευνα έρχεται σε μια περίοδο που οι επιστήμονες διαπιστώνουν μειωμένη γονιμότητα και γίνεται διάλογος σχετικά με την επίπτωση των χημικών ουσιών στην υγεία γενικότερα.

Στο 55% των δειγμάτων που εξετάστηκαν εντοπίστηκε υψηλό ποσοστό γλυφοσάτης, του γνωστού και πολύ συνηθισμένου στη χρήση ζιζανιοκτόνου που έχει κατηγορηθεί ως υπεύθυνο για μια σειρά από προβλήματα υγείας, ακόμη και καρκίνο. Το γεγονός αυτό προκαλεί σύμφωνα με τους επιστήμονες σοβαρά και βάσιμα ερωτήματα για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η ουσία στη γονιμότητα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό SienceDirect και οι επιστήμονες από τη μελέτη των δειγμάτων που εξέτασαν διαπίστωσαν τα εξής:

• H γλυφοσάτη ανιχνεύεται στο ανθρώπινο σπέρμα, ενώ δεν εντοπίζεται το λίπασμα AMPA (αμινομεθυλοφωσφονικό οξύ)

• Η συγκέντρωση  γλυφοσάτης είναι τέσσερις φορές υψηλότερη στο πλάσμα σπέρματος από ό,τι στο πλάσμα του αίματος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το εύρημα αυτό είναι «ανησυχητικό» και υποδηλώνει ότι η χημική ουσία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για το αναπαραγωγικό σύστημα.

• Υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ του πλάσματος αίματος, της γλυφοσάτης στο σπέρμα και του οξειδωτικού στρες. 
Το οξειδωτικό στρες, επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης «θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην ανδρική γονιμότητα ρυθμίζοντας τη ζωτικότητα και τη λειτουργικότητα των σπερματοζωαρίων των θηλαστικών».

Γλυφοσάτη και οξειδωτικό στρες

Η νέα έρευνα διαπίστωσε επίσης επιπτώσεις της στο ανθρώπινο DNA και συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων γλυφοσάτης του οξειδωτικού στρες στο σπερματικό πλάσμα, υποδηλώνοντας συνεπώς σημαντικές επιπτώσεις στη γονιμότητα και την αναπαραγωγική υγεία.

«Συνολικά, τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν αρνητικό αντίκτυπο της γλυφοσάτης στην ανθρώπινη αναπαραγωγική υγεία και πιθανώς στους απογόνους», επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Το ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη χρησιμοποιείται σε ευρύ φάσμα καλλιεργειών, αλλά και σε κατοικίες στις ΗΠΑ, με πιο δημοφιλές προϊόν που την περιέχει το Roundup της Monsanto, η χρήση του οποίου βρίσκεται στο επίκεντρο τα τελευταία χρόνια, καθώς γίνεται προσπάθεια μείωσης ή ακόμη και εξολοκλήρου κατάργησής του. Έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης από το 2023 βρήκε γονιδιοτοξικότητα σε αγρότες που παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα ζιζανιοκτόνου στο αίμα τους, υποδηλώνοντας συσχέτιση μεταξύ της γλυφοσάτης και του καρκίνου.

Δεκάδες χώρες έχουν απαγορεύσει ή περιορίσει τη χρήση του Roundup, ενώ ομάδες υπεράσπισης της δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος να απαγορεύσει το προϊόν. Ωστόσο η παραγωγός εταιρεία και οι συνήγοροί της υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει οριστική απόδειξη για την τοξικότητά του για τον άνθρωπο. 

Αγρότες, καπνιστές και ένας... σκηνοθέτης

Σύμφωνα με τη μελέτη στα δείγματα της κλινικής υπογονιμότητας, οι εργαζόμενοι στη γεωργία κατέγραψαν τα υψηλότερα επίπεδα γλυφοσάτης στο σπέρμα τους, ενώ στο 96% των αγροτών που συμπεριελήφθησαν στη μελέτη είχαν έστω κάποια μικρή ποσότητα. 

Ένας σκηνοθέτης εμφανίστηκε επίσης μεταξύ αυτών που παρουσιάζουν τα υψηλότερα επιπέδων γλυφοσάτης στο σπέρμα του, ενώ οι καπνιστές είχαν συνήθως αυξημένα επίπεδα, πολύ υψηλότερα πάντως από εκείνους που δεν κάπνιζαν. 

Διαπιστώθηκε επίσης ότι η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων δεν είχε σαφή επίδραση στα επίπεδα.

Οι συγγραφείς της μελέτης καλούν τις ρυθμιστικές αρχές «να εφαρμόσουν μια αρχή προφύλαξης», με συγκεκριμένους κανονισμούς. Τονίζουν δε ότι είναι καλύτερο να λαμβάνουμε μέτρα προφύλαξης και προστασίας της ανθρώπινης ζωής, τουλάχιστον μέχρι να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους και από άλλες έρευνες.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Άμεση η σύνδεση της έκθεσης σε ζιζανιοκτόνα με την ανθρώπινη υπογονιμότητα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας