Αθήνα, 31°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
31°C
31.3° 29.5°
4 BF
35%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
30°C
31.6° 27.4°
1 BF
55%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
31°C
31.6° 29.9°
3 BF
41%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 23.9°
1 BF
69%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
26.9° 26.9°
3 BF
50%
Βέροια
Αίθριος καιρός
27°C
29.0° 26.8°
2 BF
62%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 23.4°
2 BF
38%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
33°C
32.6° 32.6°
1 BF
31%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
28°C
29.7° 27.7°
4 BF
51%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.3° 26.9°
4 BF
47%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
27.3° 24.8°
5 BF
37%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
27°C
26.7° 26.2°
2 BF
61%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
29°C
30.9° 28.9°
0 BF
61%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
29°C
28.9° 27.9°
0 BF
42%
Λαμία
Αίθριος καιρός
29°C
29.9° 28.0°
1 BF
42%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
27°C
32.7° 26.8°
2 BF
66%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
30°C
31.4° 29.7°
3 BF
26%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
28°C
27.7° 26.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
28°C
27.8° 25.7°
2 BF
70%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
25°C
25.3° 25.3°
1 BF
53%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
Καρδιογνωστικό κέντρο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καρδιο-διαγνωστικό πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης σώζει ζωές

Στην Ταϊβάν, δημιούργησαν ένα νέο πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης, που μπορεί να εντοπίζει εγκαίρως σοβαρές καρδιακές δυσλειτουργίες, επειδή έμαθε να διαβάζει τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα ασθενών. Και, αναλύοντας λεπτομερώς τις καρδιακές λειτουργίες των ασθενών, το πρόγραμμα «AI-ECG» (Αrtificial intelligence-Εnabled Εlectrocardiogram) μπορεί να προβλέπει έναν μεγάλο αριθμό κλινικών καρδιακών ανακοπών, πολύ πριν αυτές εκδηλωθούν.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ΤΝ, εξειδικευμένο στο να ανιχνεύει τις απειροελάχιστες καρδιακές δυσλειτουργίες που καταγράφονται από τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα και η συστηματική νοσοκομειακή εφαρμογή αυτού του ιατρικού προγράμματος ΤΝ επέτρεψε ήδη στους καρδιολόγους δύο νοσοκομείων της Ταϊβάν να αποφασίσουν εγκαίρως για το ποιοι καρδιοπαθείς χρήζουν επειγόντως χειρουργικής επέμβασης.

Τα συμπεράσματα αυτής της ασιατικής έρευνας δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο περιοδικό «Nature Medicine», στις 29-04-24, και η παρουσίασή τους δείχνει σαφώς ότι η εφαρμογή αυτού του προγράμματος ΤΝ για την ιχνηλάτηση της καρδιακής δυσλειτουργίας είναι πολύ εύκολα εφαρμόσιμη στα νοσοκομεία και μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων που βρίσκονται σε κρίσιμη καρδιολογική κατάσταση. Η σχετική κλινική έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση περίπου 16 χιλιάδων καρδιοπαθών, στους οποίους, σύμφωνα με τους ειδικούς, η έγκαιρη χρήση αυτού του καρδιοδιαγνωστικού προγράμματος ΤΝ μείωσε κατά 31% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου!

Ανιχνεύοντας εγκαίρως τα πιο επικίνδυνα ίχνη

Στο National Defense Medical Center της Ταϊβάν, εκπαίδευσαν ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης, που μπορεί να διαβάζει και να αναλύει τις καταγραφές από ανθρώπινα καρδιογραφήματα, στα οποία είχε καταγραφεί η ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς από 450 χιλιάδες διαφορετικούς ασθενείς. Χάρη σε αυτό το νέο πρόγραμμα ΤΝ, οι γιατροί κατάφεραν να προλάβουν τον θάνατο του 31% των καρδιοπαθών που έπασχαν από διάφορες σοβαρές καρδιακές νόσους

Μια πολυπληθής ομάδα από γιατρούς και άλλους ερευνητές, υπό την καθοδήγηση του Chin Lin, διευθυντή ερευνών στο National Defense Medical Center της Ταϊβάν, εκπαίδευσε ένα σύστημα ΤΝ, ώστε να μπορεί να διαβάζει και να αναλύει τα καταγεγραμμένα ίχνη από ανθρώπινα καρδιογραφήματα, στα οποία είχε καταγραφεί η ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς από 450 χιλιάδες διαφορετικούς ασθενείς, σε συνδυασμό με τα δεδομένα για επιβίωση του κάθε ατόμου.

Ετσι, το νέο πρόγραμμα ΤΝ έμαθε αφενός να διακρίνει λεπτομερώς τα άτομα που διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο και αφετέρου να υπολογίζει επακριβώς τον κίνδυνο ανακοπής στη βάση μίας κλίμακας κινδύνου. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης αυτού του νέου καρδιοδιαγνωστικού συστήματος ΤΝ, το δοκίμασαν σε δύο διαφορετικά νοσοκομεία. Σταδιακά, όσο οι νοσοκόμοι φόρτωναν τον σέρβερ του υπολογιστικού συστήματος με τα δεδομένα των ηλεκτροκαρδιογραφημάτων, το νέο πρόγραμμα ΤΝ, αφού τα ανέλυε, προειδοποιούσε εγκαίρως τους θεράποντες γιατρούς για τις περιπτώσεις υψηλού κινδύνου.

Χάρη σε αυτό το πρόγραμμα ΤΝ, οι θεραπευτές κατάφεραν να προλάβουν τον θάνατο του 31% των καρδιοπαθών που έπασχαν από διάφορες σοβαρές καρδιακές νόσους. Μόλις αυτοί οι καρδιολόγοι ελάμβαναν μια προειδοποίηση από την ΤΝ, προχωρούσαν σε νέες εξετάσεις, εστιάζοντας στους ασθενείς που χρειάζονταν άμεσα είτε αλλαγή της θεραπευτικής αγωγής είτε χειρουργική επέμβαση. Το νέο πρόγραμμα ΤΝ αποδείχτηκε τόσο αποτελεσματικό και οικονομικό στη μαζική εφαρμογή του, ώστε ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία από άλλα 14 μεγάλα νοσοκομεία της Ταϊβάν.

Σχολιάζοντας αυτές τις επαναστατικές εξελίξεις, ο Eric Topol, διάσημος Αμερικανός καρδιολόγος και εκλαϊκευτής της ιατρικής επιστήμης, έγραψε στο περιοδικό New Scientist: «Είναι εξαιρετικά σπάνιο κάποια ιατρική θεραπευτική πρακτική να οδηγήσει σε μείωση της θνησιμότητας από μία νόσο κατά 31% και ακόμη πιο σπάνιο αυτό να επιτευχθεί μέσω μιας μη θεραπείας. Σε αυτή την περίπτωση, αυτό επιτεύχθηκε με την απλή παρακολούθηση των ασθενών από ένα πρόγραμμα ΤΝ. Κρίνοντας από το εύρος των ευεργετικών αποτελεσμάτων της εφαρμογής του, αυτό το πρόγραμμα ΤΝ θα πρέπει άμεσα να ενταχθεί στη στάνταρτ θεραπευτική αγωγή».

Σήμερα, η πληροφορική τεχνολογία της ΤΝ έχει διεισδύσει σε όλες σχεδόν τις πτυχές της ιδιωτικής και της κοινωνικής μας ζωής. Αυτή η νέα «ψηφιοποιημένη» και μονίμως επιτηρούμενη διαδικτυακή ζωή μάς προκαλεί ουκ ολίγα κοινωνικά, ηθικά και πολιτικά προβλήματα, π.χ. την ανάγκη για προστασία της ιδιωτικότητας ή και της ανθρώπινης ταυτότητάς μας. Κοντολογίς, είναι πια ανάγκη να αναδείξουμε την ανθρώπινη αυτονομία μας απέναντι στην υπερτεχνολογική μας αλλοτρίωση.

Ωστόσο, όπως αποδεικνύει αυτή η έρευνα, δεν είναι όλες οι εφαρμογές της ΤΝ επικίνδυνες και καταστροφικές. Το πραγματικό πρόβλημα, εντέλει, δεν είναι η «παντοδύναμη» τεχνολογία ΤΝ, αλλά οι ιδιοτελείς διαχειριστές της.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Καρδιο-διαγνωστικό πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης σώζει ζωές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας