Αθήνα, 26°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.8° 25.1°
3 BF
36%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
28.7° 25.5°
4 BF
42%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
24°C
27.0° 24.4°
1 BF
51%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
23°C
23.2° 23.2°
1 BF
43%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.7°
3 BF
73%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
28.0° 26.8°
1 BF
39%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
24.4° 24.4°
1 BF
27%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.8° 26.8°
2 BF
32%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
23.8° 20.8°
4 BF
57%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
23°C
23.5° 22.9°
3 BF
38%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
23.4° 20.8°
4 BF
43%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
23°C
22.7° 22.7°
0 BF
53%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 25.9°
4 BF
38%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 25.1°
0 BF
32%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
26.6° 25.1°
2 BF
42%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
23°C
26.6° 22.8°
4 BF
64%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
27.0° 25.3°
3 BF
27%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
22.3° 22.1°
2 BF
55%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
28°C
27.5° 26.7°
2 BF
47%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.6° 22.6°
2 BF
38%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
Πρόσφατη έρευνα σε ποντικούς έδειξε ότι η πορεία της γήρανσης μπορεί να αναστραφεί πλήρως μέσω κατάλληλων ανοσοκυττάρων
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξαλείφοντας τη γήρανση μέσω τροποποιημένων ανοσοκυττάρων

Πρόσφατη έρευνα σε ποντικούς έδειξε ότι η πορεία της γήρανσης μπορεί να αναστραφεί πλήρως μέσω κατάλληλων ανοσοκυττάρων.

Το όνειρο της επίτευξης της «αιώνιας νιότης», της νεανικής ευζωίας και ενδεχομένως της αθανασίας αποτελεί μια πανάρχαια ανθρώπινη επιθυμία που αποτυπώνεται γλαφυρά σε πολλούς λογοτεχνικούς μύθους: από τον μύθο του Γκιλγκαμές και του Ηρακλή μέχρι τις περιπέτειες του ναρκισσιστή Ντόριαν Γκρέι και του αιωνόβιου πειρατή Τζακ Σπάροου. Η αναζήτηση της πηγής της αιώνιας νιότης ή της επινόησης μυστικών τεχνών για την απαλλαγή από τις συνέπειες των γηρατειών απασχολούσαν ανέκαθεν τους ανθρώπους.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις μαγικές αναζωογονητικές πρακτικές, αυτές βρίσκονται καταγεγραμμένες σε διάφορα μεσαιωνικά κείμενα στα οποία περιγράφονται οι σκοτεινοί τρόποι για να αναστρέψει ή να σταματήσει κανείς την προδιαγεγραμμένη πορεία προς τη γήρανση και την πολύ επώδυνη ψυχοσωματική κατάπτωση που τη συνοδεύει. Τέτοια «ελιξίρια» διαρκούς ανανέωσης και μακροζωίας ήταν κάποια μαγικά φίλτρα δημιουργημένα με αλχημιστικές μεθόδους. Μια εναλλακτική λύση για τους μεσαιωνικούς Ντόριαν Γκρέι θα ήταν να βρουν και να δοκιμάσουν είτε λίγες σταγόνες από το νερό που αναβλύζει στις «υπερφυσικές πηγές της νιότης», είτε τους «μαγικούς καρπούς» που παράγουν κάποια εξωτικά δέντρα τα οποία υποτίθεται ότι είχαν απομείνει στον πλανήτη από την προκατακλυσμιαία εποχή.

Σήμερα, εποχή της κυριαρχίας τόσο των ελεγχόμενων επιστημονικών εξηγήσεων όσο και των τεχνολογικών εφαρμογών τους, η πηγή της παρατεταμένης νεότητας ή της ανάκτησής της από τα γηραιότερα άτομα φαίνεται πως κρύβεται και άρα αναζητείται εντός μας. Αυτό υποστηρίζουν οι νέες πειραματικές έρευνες μιας ομάδας ερευνητών στο διάσημο Αμερικανικό Εργαστήριο Cold Spring Harbor, οι οποίοι έδειξαν σαφώς ότι τα γνωστά Τ-λεμφοκύτταρα, δηλαδή οι «στρατιώτες» του ανοσοποιητικού συστήματος των θηλαστικών, μπορούν μέσω των κατάλληλων βιοτεχνολογικών αλλαγών να μεταμορφωθούν σε πολεμικά όπλα κατά της γήρανσης του οργανισμού. Αυτά τα Τ-λεμφοκύτταρα είναι ένας ειδικός τύπος λευκών αιμοσφαιρίων (λευκοκυττάρων), τα οποία παράγονται σε αφθονία και αποτελούν μέρος και προϋπόθεση της λειτουργία ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, επειδή παίζουν αποφασιστικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από κάθε μόλυνση.

Τα σχετικά πειράματα έγιναν στο εργαστήριο σε ποντικούς, οι οποίοι αν ήταν νέοι έμειναν υγιείς για πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα, ενώ αν ήταν γερασμένοι ξανάνιωναν βιολογικά. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συγκεκριμένα ανοσοκύτταρα, δηλαδή τα αναπρογραμματισμένα Τ-λεμφοκύτταρά των ποντικών, μπορούσαν να αποδομούν και να εξαλείφουν ολοσχερώς τα γέρικα και τα παθολογικά κύτταρα που ευθύνονται για πολλές ασθένειες, οι οποίες εμφανίζονται όταν οι οργανισμοί ωριμάζουν και ενδέχεται να προκαλέσουν τον θάνατό τους όταν γερνάνε.

Αποκαλύπτοντας τη σχέση μεταξύ ηλικίας και ανοσίας

Με το πέρασμα των χρόνων, όπως επιβεβαίωσαν αυτές οι πρόσφατες έρευνες, το ανοσοποιητικό σύστημα των οργανισμών εκδηλώνει σοβαρές αλλαγές, οι οποίες μπορούν να επηρεάζουν δραματικά τη λειτουργία του. Επομένως η ίδια η διεργασία της γήρανσης των οργανισμών επηρεάζει τη δομή και τη λειτουργία του ανοσιακού τους συστήματος, οδηγώντας σταδιακά στην παρακμή των ικανοτήτων τους να αμύνονται και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τους παθολογικούς παράγοντες που συναντούν καθημερινά και οι οποίοι απειλούν σοβαρά την υγεία τους.

Αυτή η ανοσολογική παρακμή οφείλεται στη μειωμένη ικανότητά του ηλικιωμένου ανοσοποιητικού συστήματος να παράγει τα ειδικά ανοσοκυττάρα και άρα στη μειωμένη ικανότητα των οργανισμών να απαντούν εγκαίρως και αποτελεσματικά τόσο στις λοιμώξεις όσο και σε μια χρόνια παθολογική κατάσταση. Γεγονός που με τη σειρά του αναδεικνύει σαφώς ότι η βαθύτερη αναγνώριση των περίπλοκων σχέσεων μεταξύ γήρανσης και ανοσίας αποτελεί τη θεμελιώδη προϋπόθεση για την ανάπτυξη από τα πειραματόζωα των πιο κατάλληλων κατά περίπτωση ανοσοποιητικών στρατηγικών τους.

Σε νεότερες ηλικίες όταν εισβάλλουν στα κύτταρα του οργανισμού λοιμωξιογόνοι παράγοντες -βακτήρια ή ιοί-, το ανοσιακό του σύστημα αντιδρά άμεσα παράγοντας θύελλα ανοσιακών αντιδράσεων για την εξουδετέρωσή τους. Ετσι στην περίπτωσή που ανιχνευτούν εγκαίρως κάποιοι παθογόνοι παράγοντες, το ανοσιακό σύστημα αντιδρά άμεσα παράγοντας μια τοπική φλεγμονή έτσι ώστε για να προσελκύσει την παραγωγή στην περιοχή περισσότερων ειδικών ανοσιακών κυττάρων.

Ωστόσο η αποτελεσματική λειτουργία αυτού του περίπλοκου ανοσιακού συστήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καλή συνεργασία, δηλαδή από την επικοινωνία των διάφορων ανοσοκυττάρων τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους απελευθερώνοντας συγκεκριμένα σηματοδοτικά μόρια (πρωτεΐνες), οι οποίες ονομάζονται «κυτταροκίνες» και παράγονται πρωτογενώς από τα λευκά αιμοσφαίρια.

Μόλις απελευθερωθούν οι κυτταροκίνες προσδένονται στους ειδικούς υποδοχείς που υπάρχουν στα κύτταρα των μολυσμένων ιστών του σώματός μας προκαλώντας έτσι μια τοπική φλεγμονή, δηλαδή τη φυσιολογική απόκριση του ανοσιακού μας συστήματος, που στοχεύει στην καταστροφή του μολυσματικού παράγοντα. Αδιάψευστα σημάδια αυτής της ανοσιακής αντίδρασης (φλεγμονής) είναι η ερυθρότητα, το οίδημα, το άλγος και ο πυρετός. Σε μεγαλύτερες ηλικίες όμως αυτή η ανοσιακή ικανότητα αντίδρασης μειώνεται σημαντικά, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται πολύ συχνότερα σοβαρές παθήσεις.

Και όπως έδειξαν οι έρευνες στο Cold Spring Harbor, αν τροποποιηθούν βιοτεχνολογικά κάποια γονίδια των Τ-λεμφοκυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος των ποντικών (που είναι και αυτά θηλαστικά), τότε τα ανοσοκύτταρά τους στρέφονται και εξαλείφουν τα γερασμένα ή τα παθολογικά κύτταρα που υπάρχουν σε αφθονία στους ιστούς των πιο ηλικιωμένων οργανισμών.

Στα ηλικιωμένα πειραματόζωα που οι ερευνητές εισήγαγαν αυτά τα κατάλληλα τροποποιημένα Τ-λεμφοκύτταρα διαπίστωσαν σαφή βελτίωση του μεταβολισμού, της κινητικότητας, της ανοσίας στις ασθένειες των ηλικιωμένων. «Οποτε τα εισάγουμε σε ηλικιωμένους ποντικούς, αυτοί κυριολεκτικά ξανανιώνουν. Οταν τα εισάγουμε σε νεότερους ποντικούς, γερνάνε με πολύ αργότερους ρυθμούς, κάτι που καμία άλλη θεραπεία δεν μπορεί να πετύχει» δήλωσε ο Amor Vegas που διηύθυνε αυτή την έρευνα. Και το επόμενο βήμα θα είναι προφανώς η εφαρμογή της στους ανθρώπους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εξαλείφοντας τη γήρανση μέσω τροποποιημένων ανοσοκυττάρων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας