Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.9° 14.8°
3 BF
72%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 14.3°
3 BF
72%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 15.4°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
13.5° 12.9°
0 BF
71%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.0° 12.9°
2 BF
71%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
13.4° 12.9°
2 BF
44%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.1° 14.1°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
16°C
16.0° 15.5°
3 BF
75%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.1° 14.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 15.8°
2 BF
72%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.5° 13.5°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.1° 14.6°
3 BF
67%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.6° 14.5°
1 BF
68%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.1° 16.8°
3 BF
75%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.0° 14.5°
0 BF
48%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.3° 13.3°
1 BF
84%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
14°C
17.2° 13.6°
3 BF
93%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 03 Μαρτίου, 2024
giorti tis epistimis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το νερό στη δίνη της κλιματικής κρίσης

Από 6 έως 16 Νοεμβρίου η 1η Γιορτή της Επιστήμης 2023.

Tην περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος η 1η Γιορτή της Επιστήμης, ένα σπουδαίο ετήσιο πολιτισμικό γεγονός που πραγματοποιείται από το 1991 στη Γαλλία, υπό την αιγίδα του γαλλικού υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας, με σκοπό να προαγάγει τις επιστήμες στο ευρύ κοινό. Με αυτή τη γιορτή, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας επιδιώκει να ενισχύσει την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ ερευνητών και πολιτών, να αναδείξει το έργο της επιστημονικής κοινότητας και να ενθαρρύνει τους νέους να ασχοληθούν με την επιστήμη. Η είσοδος είναι ελεύθερη και υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στις ξενόγλωσσες εκδηλώσεις.

Κοινή προβληματική των φετινών εκδηλώσεων είναι οι δραματικές οικολογικές καταστροφές, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, που, ως φυσικό επόμενο, επηρεάζουν καταλυτικά τον κύκλο του νερού και κατ’ επέκταση την ύπαρξη όλου του οικοσυστήματος πάνω στον πλανήτη Γη. Για τον λόγο αυτό η 1η Γιορτή της Επιστήμης στην Ελλάδα έχει ως κεντρικό θέμα «Το νερό στη δίνη της κλιματικής αλλαγής» και περιλαμβάνει διαλέξεις, εκθέσεις, πειράματα, προβολές, εκπαιδευτικά εργαστήρια στην Αθήνα, με διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Για ποιες επιπτώσεις πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι; Μπορούμε ακόμη να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη; Ποια είναι η κατάσταση των υδάτινων πόρων στην Ελλάδα και ευρύτερα στη λεκάνη της Μεσογείου; Ποια είναι τα κύρια ζητήματα σχετικά με τη διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων στη χώρα μας (έλλειψη, τρωτότητα, υπερεπάρκεια); Στα παραπάνω ερωτήματα νέοι Ελληνες και Ελληνίδες ερευνητές-ερευνήτριες από τα συνεργαζόμενα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα θα είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της δεκαήμερης Γιορτής της Επιστήμης. Θα κληθούν να συνομιλήσουν με καταξιωμένους Γάλλους επιστήμονες, θα απαντήσουν με απλό και κατανοητό τρόπο σε βασικά ερωτήματα για την κλιματική αλλαγή και για το πώς οι επιπτώσεις της αποτυπώνονται ήδη και στην Ελλάδα.

Εξέχουσα θέση δίνεται στη σημασία του νερού στην πολιτιστική κληρονομιά με μια εκδήλωση με θέμα «Το νερό ως φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Αθήνας» και ομιλητές τους Νίκο Βατόπουλο, δημοσιογράφο και συγγραφέα, Γιώργο Σαχίνη, διευθυντή Στρατηγικής και Καινοτομίας της ΕΥΔΑΠ, και Δημήτρη Θεοδοσόπουλο, αγρονόμο-τοπογράφο μηχανικό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονίστρια τη Χριστίνα Κουλούρη, πρύτανη και καθηγήτρια του Πάντειου Πανεπιστημίου.

Οι Γάλλοι προσκεκλημένοι που θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις αυτές είναι: Η κλιματολόγος Françoise Vimeux, η οποία θα μιλήσει για την κλιματική αλλαγή: Το σήμερα και οι προοπτικές για το 2050 και το 2100. Ο υδρολόγος Pierre Chevallier, ο οποίος θα μιλήσει για τον κύκλο του νερού, την κατάσταση των υδάτινων πόρων και τις χρήσεις τους, υπό την παγκόσμια προοπτική της κλιματικής αλλαγής.

Μια επιστημονική έκθεση του Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη – IRD θα εκτίθεται στο μπιστρό του Γαλλικού Ινστιτούτου Maya le Bistro, από τις 6 Νοεμβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου 2023. Πρόκειται για μια πλούσια εικονογραφημένη και εκπαιδευτική παρουσίαση των σημαντικότερων έργων της γαλλικής έρευνας στον τομέα του νερού, από το Μαρόκο έως τη Βολιβία, τη λεκάνη της Μεσογείου έως τους ποταμούς της Ινδίας, ενώ κατά τη διάρκεια της Γιορτής της Επιστήμης (από 6 έως 16 Νοεμβρίου), θα παρουσιαστούν έργα της εικαστικού Μαρίας Φιλοπούλου στην υποδοχή του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Ομως, και η 7η Τέχνη δίνει το δικό της στίγμα σ’ αυτή τη Γιορτή της Επιστήμης με τις προβολές δύο ταινιών που αναδεικνύουν με χαρακτηριστικό τρόπο τη σημασία του πολύτιμου για την ανθρωπότητα αγαθού που είναι το νερό. Το ντοκιμαντέρ «Περπατώντας στο νερό της Aissa Maiga», που φέρνει στο προσκήνιο τον αγώνα πρόσβασης στο νερό σ’ ένα χωριό στις όχθες του Νίγηρα, που θα προβληθεί στο Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου. Για το αναλυτικό πρόγραμμα: www.ifg.gr

Η οικολογική κρίση στο Ιδρυμα Ευγενίδου

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ιδρύματος Ευγενίδου με το Γαλλικό Ινστιτούτο για την 1η Γιορτή της Επιστήμης, στον μαγευτικό θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, θα προβληθεί η παράσταση «Νερό, μία κοσμική περιπέτεια» (παραγωγή: Σύλλογος Πλανηταρίων Γαλλικής Γλώσσας). Σε αυτή τη θεαματική πλανηταριακή προβολή θα παρακολουθήσουμε τη διάσημη αστροφυσικό Eva Luna καθώς εξερευνά την προέλευση του υδρογόνου και του οξυγόνου στο Σύμπαν και θα ανακαλύψουμε πώς τα στοιχεία αυτά ενώθηκαν μεταξύ τους, σχηματίζοντας ένα από τα πιο σημαντικά μόρια για την εμφάνιση της ζωής στη Γη: το νερό.

Μία γοητευτική εξερεύνηση της προέλευσης του υδρογόνου και του οξυγόνου στο Σύμπαν, στην οποία μικροί και μεγάλοι θεατές θα μεταφερθούν από την έρημο Ατακάμα της Χιλής μέχρι και το Διάστημα για να αναζητήσουν νέους πλανήτες, ευνοϊκούς για την εμφάνιση ή τη φιλοξενία ζωής, γιατί όπου υπάρχει νερό, μπορεί να υπάρχει και ζωή. Οι προβολές θα γίνουν Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 8-16/11, στις 19.15, και δωρεάν εισιτήρια θα διατίθενται στην είσοδο του Ιδρύματος με σειρά προτεραιότητας.

Επίσης, το Ιδρυμα Ευγενίδου, αναγνωρίζοντας τη ζωτική σημασία της ευρύτερης δυνατής προβληματικής για το νερό, διοργάνωσε και παρουσιάζει κάθε Σάββατο (από 4/11 έως 2/12, στις 16.45) ένα πολύ ενδιαφέρον «Science Show» με θέμα: «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» (για ηλικίες 12+).

Ο στόχος του νέου «Science Show» είναι να διαφωτίσει -με άμεσα εμπειρικά παραδείγματα- μια σειρά από βασανιστικά ερωτήματα όπως: Η κλιματική αλλαγή αποτελεί φυσική διεργασία; Ποια είναι η καταστροφική επίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο περιβάλλον; Ποιος είναι ο ρόλος του νερού στην εξάπλωση των ρύπων; Πώς μπορούμε να καθαρίσουμε το νερό;

Μέσα από μια σειρά πειράματα, όσοι και όσες συμμετάσχουν θα δουν τι είναι το ενεργειακό αποτύπωμα, πώς συνεισφέρει το διοξείδιο του άνθρακα στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και πώς μπορούμε να ανιχνεύσουμε ρύπους στο νερό. Θα μάθουν τι είναι τα πολυμερή, θα φτιάξουν nylon, βιο-πλαστικά και μοριακά μοντέλα ρύπων και πώς μπορούν να προστατεύσουν το περιβάλλον μέσα από τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το νερό στη δίνη της κλιματικής κρίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας