Tην επόμενη εβδομάδα, η Ελληνική Οικολογική Εταιρεία διοργανώνει υπό την αιγίδα του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οικολογίας με κεντρικό θέμα «Η Οικολογία στην Ανθρωπόκαινο Εποχή», που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών από 4 έως 7 Οκτωβρίου.
Το κεντρικό θέμα του συνεδρίου επιλέχθηκε γιατί οι πιέσεις που ασκεί το ανθρώπινο είδος στον πλανήτη έχουν γίνει τόσο μεγάλες που πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι η Γη έχει εισέλθει σε μια εντελώς νέα γεωλογική εποχή: την Ανθρωπόκαινο, ή αλλιώς την Εποχή των Ανθρώπων.
Η τροποποίηση του περιβάλλοντος ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας προκαλεί ήδη σοβαρές επιπτώσεις, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, η περιβαλλοντική υποβάθμιση (π.χ. η οξίνιση των ωκεανών και η απώλεια της βιοποικιλότητας), που μπορεί να οδηγήσουν, σε κάποιες περιπτώσεις, σε μαζικές εξαφανίσεις ειδών, σε οικολογική κρίση και εν τέλει σε οικολογική κατάρρευση.
Το HELECOS-11, μεταξύ άλλων, στοχεύει στην ανάδειξη του ρόλου της επιστήμης της Οικολογίας στην κατανόηση και την αντιμετώπιση των ανθρωπογενών επιδράσεων στο περιβάλλον, δηλαδή τις αλλαγές στο βιοφυσικό περιβάλλον και στα οικοσυστήματα, στη βιοποικιλότητα και στους φυσικούς πόρους που προκαλούνται άμεσα ή έμμεσα από τον άνθρωπο.
Στο συνέδριο έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 250 επιστήμονες κυρίως από την Ελλάδα, που θα παρουσιάσουν το ερευνητικό τους έργο των τελευταίων ετών. Υπάρχουν όμως και ξένοι συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων προσκεκλημένοι ομιλητές είναι οι κορυφαίοι οικολόγοι Prof. Dr. Menno Schilthuizen, Prof. Dr. Cristina Máguas, Prof. Dr. Wolfgang Weisser και Prof. Dr. Γιάννης Βογιατζάκης.
Επίσης, πολύ ενδιαφέρουσες θεματικά είναι οι ειδικές συνεδρίες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του συνεδρίου:
● Πόλεμος & Ειρήνη: απόψεις για ένα κοινωνικό ζώο, τον άνθρωπο. Διοργάνωση: Σίνος Γκιώκας (Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών), Γιάννης Μανέτας (Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών), Σπύρος Σφενδουράκης (Τμήμα Βιολογικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κύπρου).
● Από την Οικολογία στην Εξέλιξη. Διοργάνωση: Ελληνική Εξελικτική Εταιρεία.
● Κόκκινος Κατάλογος Απειλούμενων Ειδών Φυτών, Ζώων και Μυκήτων της Ελλάδας. Διοργάνωση: Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
● Χτίζοντας την κοινότητα της Μοριακής Βιοποικιλότητας στην Ελλάδα. Διοργάνωση: Τερέζα Μανουσάκη (ΕΛΚΕΘΕ), Αριστοτέλης Παπαγεωργίου (ΔΠΘ), Βαγγέλης Παφίλης (ΕΛΚΕΘΕ) και Φώτης Ψωμόπουλος (ΙΝΑΒ/ΕΚΕΤΑ).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας