• Αθήνα
    Αραιές νεφώσεις
    22°C 20.1°C / 23.0°C
    3 BF
    53%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 15.6°C / 21.0°C
    2 BF
    70%
  • Πάτρα
    Αυξημένες νεφώσεις
    21°C 20.5°C / 22.0°C
    2 BF
    79%
  • Ιωάννινα
    Αυξημένες νεφώσεις
    16°C 13.9°C / 16.1°C
    1 BF
    80%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αίθριος καιρός
    17°C 16.9°C / 16.9°C
    3 BF
    72%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    18°C 16.8°C / 18.2°C
    1 BF
    71%
  • Κοζάνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    13°C 13.4°C / 14.5°C
    2 BF
    77%
  • Αγρίνιο
    Αυξημένες νεφώσεις
    19°C 18.5°C / 18.5°C
    2 BF
    72%
  • Ηράκλειο
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 18.3°C / 19.9°C
    1 BF
    91%
  • Μυτιλήνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    19°C 19.0°C / 19.0°C
    2 BF
    78%
  • Ερμούπολη
    Αυξημένες νεφώσεις
    20°C 20.4°C / 21.1°C
    1 BF
    77%
  • Σκόπελος
    Αυξημένες νεφώσεις
    19°C 19.0°C / 19.0°C
    3 BF
    75%
  • Κεφαλονιά
    Αυξημένες νεφώσεις
    21°C 21.4°C / 21.4°C
    1 BF
    77%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 17.9°C / 18.4°C
    0 BF
    68%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    18°C 18.0°C / 18.0°C
    1 BF
    57%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 22.1°C / 22.8°C
    3 BF
    84%
  • Χαλκίδα
    Αυξημένες νεφώσεις
    20°C 19.4°C / 23.0°C
    2 BF
    47%
  • Καβάλα
    Αυξημένες νεφώσεις
    19°C 18.8°C / 18.8°C
    1 BF
    80%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    18°C 15.7°C / 18.9°C
    1 BF
    78%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    14°C 13.7°C / 13.7°C
    0 BF
    88%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μισός αιώνας Εξελικτικής Βιολογίας

  • A-
  • A+

Μια ενδιαφέρουσα και ανοιχτή στο ευρύ κοινό επιστημονική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη εβδομάδα. Την Τετάρτη 5 Απριλίου (15.00-20.00), το Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυσή του, διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Τμήμα Βιολογίας: μισός αιώνας Εξελικτικής Βιολογίας».

Θα παρουσιαστούν νέες θεωρητικές προσεγγίσεις και έρευνες από διαφορετικά επιστημονικά πεδία έρευνας όπου η επίδραση της σύγχρονης εξελικτικής επιστήμης έχει κεντρικό ρόλο. Εισηγητής και συντονιστής της οργανωτικής επιτροπής είναι ο καθηγητής Θεόδωρος Αμπατζόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει και τον συντονισμό της ημερίδας. Στην εκδήλωση συμμετέχουν με τις εισηγήσεις τους τρεις καθηγητές του ΑΠΘ και θα συζητήσουν για την αποφασιστική σημασία της σύγχρονης Εξελικτικής Επιστήμης σε τρία διαφορετικά και φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους ερευνητικά πεδία.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Φίλιππος Αραβανόπουλος θα αναπτύξει το θέμα «Εξελικτική Βιολογία: ιστορίες προσαρμογής, εξημέρωσης και αισιοδοξίας στον κόσμο των ανώτερων φυτών». Στην ομιλία του θα εξετάσει το πώς λειτουργεί η φυσική επιλογή και πώς συγκρίνεται με τη νέα ανθρωπογενή τεχνητή επιλογή, που οδήγησε στην εξημέρωση των φυτών. Είναι βίοι παράλληλοι ή βίοι αντίθετοι;

Θα αναφερθεί στα πολυετή φυτά, τα οποία καθορίζουν τα περισσότερα χερσαία φυσικά οικοσυστήματα, και θα αναπτύξει τους προβληματισμούς που υπάρχουν σχετικά με τη δυνατότητα ανταπόκρισης του ρυθμού εξελικτικής προσαρμογής τους στον ρυθμό της έντονης και ταχείας περιβαλλοντικής μεταβολής που συμβαίνει.

Για το «καυτό» -τόσο επιστημονικά όσο και κοινωνικοπολιτικά- θέμα «Εξελικτική Βιολογία, συνεργατικότητα και διανεμητική δικαιοσύνη», θα μιλήσει ο αν. καθηγητής του Τμήματος Νομικής Αγγελος Κορνηλάκης. Θα περιγράψει τη διανεμητική δικαιοσύνη ως βασική οργανωτική αρχή των συνεργατικών μηχανισμών και των κοινωνιών που δημιουργούνται και θα αναλύσει την κύρια αποστολή της, που είναι η κατανομή πόρων εντός ενός πληθυσμού βάσει τριών κριτηρίων: της ανάγκης, της αξίας και της ισότητας. Θα παρουσιάσει δηλαδή το πώς οι συνεργατικοί μηχανισμοί έπαιξαν και παίζουν αποφασιστικό ρόλο τόσο στην εξέλιξη όσο και ευρύτερα στην οργάνωση της ζωής.

Τέλος, ο καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής Χρήστος Ουζούνης θα παρουσιάσει το θέμα «Η προοπτική της βιοπληροφορικής για την αποκρυπτογράφηση της βιολογικής εξέλιξης». Θα αναφερθεί στα επιτεύγματα που προέκυψαν από τη συστηματική βιοπληροφορική ανάλυση βιολογικών δεδομένων, τα οποία επέτρεψαν την κωδικοποίηση ολόκληρων γονιδιωμάτων για μυριάδες οργανισμούς και προσέφεραν νέες αντιλήψεις για τη λειτουργία της ζωής στον πλανήτη μας. Κυρίως, όμως, μας έδωσαν τη δυνατότητα να αντιληφθούμε ότι όλοι οι οργανισμοί όχι μόνο σχετίζονται μεταξύ τους, αλλά μοιράζονται κοινούς μηχανισμούς σε λειτουργικό, βιοχημικό και μοριακό επίπεδο. Αυτά τα νέα βιοπληροφορικά εργαλεία παρέχουν στην ανθρωπότητα τη δυνατότητα μιας βαθύτερης κατανόησης της προέλευσης, της εξέλιξης, αλλά και του μέλλοντος της ζωής στον πλανήτη Γη.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο Ι του ΚΕΔΕΑ, ΑΠΘ.

Θα υπάρχει δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στο ακόλουθο αρχείο google forms για να τους αποσταλεί ο σύνδεσμος παρακολούθησης της ημερίδας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Οι μεταμορφώσεις της θηλυκότητας και του ανδρισμού τον 21ο αιώνα
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει, στις 26 και 27 Μαΐου, το 2ο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας, που θα εστιάσει στο ερώτημα «Τι σημαίνει να είσαι άνδρας ή γυναίκα στον 21ο αιώνα;»
Οι μεταμορφώσεις της θηλυκότητας και του ανδρισμού τον 21ο αιώνα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Οι εφαρμογές των Μαθηματικών στη σύγχρονη κοινωνία
Την Τετάρτη 5 Απριλίου στις 18.00 στο Ιδρυμα Ευγενίδου, θα πραγματοποιηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που περιλαμβάνει τρεις διαλέξεις με θέμα τις εφαρμογές των Μαθηματικών στη σύγχρονη κοινωνία.
Οι εφαρμογές των Μαθηματικών στη σύγχρονη κοινωνία
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η ΠΕΒ τιμά τη Rosalind Franklin
Με αφορμή τους φετινούς εορτασμούς για την «Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας» η Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημών διοργανώνει εκδήλωση για να τιμήσει τη Ρόζαλιντ Φράνκλιν και την αποφασιστική συμβολή της στην...
Η ΠΕΒ τιμά τη Rosalind Franklin
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
«Σώσε τα Χριστούγεννα» με την τεχνητή νοημοσύνη
Μια πολύ διαφορετική χριστουγεννιάτικη ιστορία με τίτλο «Σώσε τα Χριστούγεννα», θα προσφέρει φέτος δωρεάν το εργαστήριο «Utech Lab» του Ιδρύματος Ευγενίδου σε παιδιά ηλικίας από 10-13 ετών.
«Σώσε τα Χριστούγεννα» με την τεχνητή νοημοσύνη
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
«Κλιματική κρίση: περιβάλλον και άνθρωπος»
Το Σάββατο 1η Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς μια επιστημονική ημερίδα γύρω από το καυτό πρόβλημα της τρέχουσας κλιματικής κρίσης και το πώς αυτή επηρεάζει το περιβάλλον και τους...
«Κλιματική κρίση: περιβάλλον και άνθρωπος»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας