• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 15.8°C
  1 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 15.8°C
  2 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.0°C / 13.8°C
  3 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.4°C
  1 BF
  79%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 13.0°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.4°C
  0 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.6°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 14.8°C
  1 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.7°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 10.5°C / 14.5°C
  1 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.1°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 16.0°C
  0 BF
  93%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 13.3°C
  1 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  1 BF
  73%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η πολιτική ως φιλοσοφία» στο έργο του Αριστείδη Μπαλτά

 • A-
 • A+
Στο Αμφιθέατρο του ΕΚΠΑ «Α. Αργυριάδης» (Πανεπιστημίου 30) θα πραγματοποιηθεί αύριο, 10 Φεβρουαρίου 2023, στις 6 μ.μ., ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα: «Η πολιτική ως φιλοσοφία: η συνάντηση αριστερής σκέψης και πρακτικής μέσα από το έργο του Αριστείδη Μπαλτά».

Το New York University in Athens σε συνεργασία με το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς» διοργανώνουν αύριο εκδήλωση με θέμα «Η πολιτική ως φιλοσοφία: η συνάντηση αριστερής σκέψης και πρακτικής μέσα από το έργο του Αριστείδη Μπαλτά».

Ομιλητές θα είναι οι Tommaso Fattori, Harris Gruman, Ανδρέας Μαράτος και Lidia Santarelli, την εκδήλωση θα προλογίσει ο ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ Γεράσιμος Κουζέλης, ενώ στις σχετικές εισηγήσεις θα παρεμβαίνει ο Αριστείδης Μπαλτάς.

Ως τιμώμενο πρόσωπο, ο Αριστείδης Μπαλτάς δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας των Επιστημών του ΕΜΠ και δραστήριος διανοούμενος πολιτικός της Αριστεράς. Συγγραφέας πολλών βιβλίων, μεταξύ των οποίων: «Ονόματα του Κομμουνισμού» (2018), «Εντός Παρενθέσεως; Κυβερνώσα Ριζοσπαστική Αριστερά, Περίοδος Πρώτη (25 Ιανουαρίου 2015 - 21 Αυγούστου 2018» (2019), «Ξεφλουδίζοντας πατάτες ή λειαίνοντας φακούς: ο Σπινόζα και ο νεαρός Βιτγκενστάιν συνομιλούν για την εμμένεια και τη λογική της» (2022) και το «Η Αριστερά ως σήμερον, ως αύριον και ως χθες- Ενα φάντασμα πλανιέται».

Ποιοι όμως είναι οι (συν-)ομιλητές;

Ο Tommaso Fattori είναι ιδρυτικό μέλος του ιταλικού και ευρωπαϊκού φόρουμ «Water Movements», ένας από τους πρωτεργάτες και πιο δυναμικούς υπερασπιστές του επιτυχημένου δημοψηφίσματος κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, που διενεργήθηκε στην Ιταλία τον Ιούνιο 2011. Το 96% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ του νερού ως κοινού αγαθού και κατά της ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας ύδρευσης και άλλων δημόσιων υπηρεσιών.

Από το 2011 έως το 2015 ήταν διευθυντής της Transform! Italia. Το 2015 ήταν υποψήφιος πρόεδρος της Περιφέρειας της Τοσκάνης με το «Sì-Toscana a Sinistra» και στη συνέχεια έγινε αρχηγός της αριστερής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της επιτροπής ευρωπαϊκών και διεθνών υποθέσεων του περιφερειακού συμβουλίου της Τοσκάνης. Αρθρα του έχουν δημοσιευτεί από πολλά ιταλικά και διεθνή περιοδικά και είναι (συν)συγγραφέας του βιβλίου «Living in Dignity in the XXIst Century. Poverty and Inequality in Societies of Human Rights: the paradox of democracies».

Ο Harris Gruman είναι πρόεδρος της Ενωσης των εργαζομένων Τριτογενούς Τομέα της πολιτείας της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ. Με αυτή την ιδιότητα υπερασπίζεται τη δίκαιη φορολόγηση των πολιτών, έχει καταρτίσει κοινωνικά ασφαλιστικά προγράμματα, έχει οργανώσει εκστρατείες για την αύξηση του κατώτατου ημερομισθίου και μάχεται για ευρύτερες μεταρρυθμίσεις στην ιατρική περίθαλψη των πολιτών των ΗΠΑ. Τη δεκαετία του ’90 προώθησε με επιτυχία την ασφαλιστική μεταρρύθμιση για την υγειονομική κάλυψη των εργαζομένων στις πετρελαϊκές εταιρείες του Κολοράντο.

Το 2013 ίδρυσε το εργατικό συνδικάτο Raise Up Massachusetts, μέσω του οποίου επιτεύχθηκε σχεδόν ο διπλασιασμός του ημερομισθίου στην πολιτεία της Μασαχουσέτης και συνέβαλε στην κατάρτιση προγράμματος για την προστασία των εργαζόμενων και των μελών των οικογενειών τους σε περιπτώσεις ανάγκης.

Εχει επίσης συμβάλει αποτελεσματικά στην εκλογή προοδευτικών βουλευτών και γερουσιαστών του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως της Elizabeth Warren.

Ο Ανδρέας Μαράτος είναι ζωγράφος, συγγραφέας, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» και υποψήφιος διδάκτορας φιλοσοφίας της τέχνης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα: «Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός» της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (ζωγραφική και τέχνη του βιβλίου) και στο Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ. Εχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και έχει στο ενεργητικό του τρία καλλιτεχνικά βιβλία, εικονογραφήσεις και εξώφυλλα βιβλίων.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ουτοπία κρυμμένη στο σώμα της πόλης/ Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη και η εποχή του» (2014) και επιμελητής του συλλογικού τόμου «1821-2021: Μνήμες Τεχνών» (2021).

Η Lidia Santarelli είναι ιστορικός της νεότερης ευρωπαϊκής ιστορίας με ειδίκευση στην επίδραση του ιταλικού φασισμού και της ιταλικής αποικιοκρατίας στον κόσμο της Μεσογείου, από τη Βόρεια Αφρική μέχρι τα Βαλκάνια. Εχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Columbia, Harvard, Brown και New York University, σήμερα, διδάσκει στο Rutgers University, και επιμελείται τις ελληνικές συλλογές στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη του Princeton.

Ως πανεπιστημιακός έχει επικεντρωθεί στη σχέση Ιταλίας και Ελλάδας, σε πολιτιστικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Στο έργο της με θέμα την Ιταλική Κατοχή της Ελλάδας, 1940-1943, ιχνηλατεί τις ιδεολογικές καταβολές του φασιστικού ιταλικού ιμπεριαλισμού και αναδεικνύει την παραγκωνισμένη ιστορία των εγκλημάτων πολέμου στην κατεχόμενη από τον Αξονα Ελλάδα. Στο ενεργητικό της έχει πολλές δημοσιεύσεις στους τομείς της Δημόσιας Ιστορίας, του Αρχείου, της Μνήμης και του Ιστορικού Τραύματος, του Φασισμού και της Αριστεράς. Αυτό το διάστημα μεταφράζει επιλεγμένα έργα του Αριστείδη Μπαλτά στα ιταλικά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Μια ενδιαφέρουσα φιλοσοφική εκδήλωση
Το βιβλίο του Ιμάνουελ Καντ «Θεμελίωση της μεταφυσικής των ηθών» αναγνωρίζεται καθολικά ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα της ηθικής φιλοσοφίας.Με αφορμή τη νέα και εξαιρετικά επιμελημένη μετάφραση από τον...
Μια ενδιαφέρουσα φιλοσοφική εκδήλωση
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Στις 27 Μαΐου στο Γαλλικό Ινστιτούτο η 3η «έκδοση» της Νύχτας Φιλοσοφίας
Η 3η «έκδοση» της Νύχτας Φιλοσοφίας, το καθιερωμένο και πολυαναμενόμενο πλέον ραντεβού του Γαλλικού Ινστιτούτου με το φιλομαθές κοινό του τόπου μας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Μαΐου -από τις 7 το...
Στις 27 Μαΐου στο Γαλλικό Ινστιτούτο η 3η «έκδοση» της Νύχτας Φιλοσοφίας
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η ΠΕΒ τιμά τη Rosalind Franklin
Με αφορμή τους φετινούς εορτασμούς για την «Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας» η Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημών διοργανώνει εκδήλωση για να τιμήσει τη Ρόζαλιντ Φράνκλιν και την αποφασιστική συμβολή της στην...
Η ΠΕΒ τιμά τη Rosalind Franklin
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
«Σώσε τα Χριστούγεννα» με την τεχνητή νοημοσύνη
Μια πολύ διαφορετική χριστουγεννιάτικη ιστορία με τίτλο «Σώσε τα Χριστούγεννα», θα προσφέρει φέτος δωρεάν το εργαστήριο «Utech Lab» του Ιδρύματος Ευγενίδου σε παιδιά ηλικίας από 10-13 ετών.
«Σώσε τα Χριστούγεννα» με την τεχνητή νοημοσύνη
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
«Κλιματική κρίση: περιβάλλον και άνθρωπος»
Το Σάββατο 1η Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς μια επιστημονική ημερίδα γύρω από το καυτό πρόβλημα της τρέχουσας κλιματικής κρίσης και το πώς αυτή επηρεάζει το περιβάλλον και τους...
«Κλιματική κρίση: περιβάλλον και άνθρωπος»
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ζήσε τη δική σου επιστημονική περιπέτεια στο Ιδρυμα Ευγενίδου
Το Ιδρυμα Ευγενίδου ανοίγει κοινό με ανανεωμένο πρόγραμμα που φιλοδοξεί να συμβάλει στην εξοικείωση με την επιστήμη μέσα από τον δικό του ιδιαίτερο παιδαγωγικό προσανατολισμό: η εκπαίδευση συνδυάζεται με την...
Ζήσε τη δική σου επιστημονική περιπέτεια στο Ιδρυμα Ευγενίδου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας