Η μέση θερμοκρασία των ωκεανών της Γης το 2022 ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα που χρονολογούνται από το 1958, γεγονός που αποτελεί τρανταχτή απόδειξη των επιπτώσεων της αθρωπογενούς κλιματικής κρίσης που εντείνεται συνεχώς όσο δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος.
Περισσότερο από το 90% των υψηλών θερμοκρασιών που παγιδεύονται στην γήινη ατμόσφαιρα, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου που προκαλείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, απορροφάται από τους ωκεανούς. Σύμφωνα με την έρευνα, καταγράφεται μία τρομακτική άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών τις τελευταίες δεκαετίες, με χαρακτηριστικό σημείο καμπής την δεκαετία του 1990, οπότε παρατηρείται ραγδαία επιτάχυνση του φαινομένου.
Μάλιστα, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι ωκεανοί βρίσκονται τώρα στη θερμότερη φάση των τελευταίων 1.000 ετών και μπορεί να θερμαίνονται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη περίοδο τα τελευταία 2.000 χρόνια, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας επηρεάζουν σημαντικά τον καιρό και το κλίμα σε όλο τον κόσμο. Οι θερμότεροι ωκεανοί οδηγούν με αυτόν τον τρόπο στην υπερσυσσώρευση των ακραίων καιρικών συνθηκών, οδηγώντας σε πιο έντονους τυφώνες και περισσότερη υγρασία στον αέρα, η οποία με τη σειρά της φέρνει πιο σφοδρότερες βροχές και πλημμύρες. Επίσης, τα θερμότερα νερά διαστέλλονται ανεβάζοντας τη στάθμη των θαλασσών και θέτοντας σε κίνδυνο τις παραθαλάσσιες πόλεις.
Στο μεταξύ, η θερμοκρασία των ωκεανών επηρεάζεται πολύ λιγότερο από τη φυσική μεταβλητότητα του κλίματος από ότι η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας, καθιστώντας τους ωκεανούς έναν αναμφισβήτητο δείκτη της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Advances in Atmospheric Sciences, αξιοποίησε δεδομένα θερμοκρασίας που συλλέχθηκαν από τους ωκεανούς της Γης και συνδύασε ξεχωριστές αναλύσεις από κινεζικές και αμερικανικές ομάδες για τον υπολογισμό της θερμικής περιεκτικότητας έως και 2.000 μέτρων βάθους, όπου σημειώνεται η μεγαλύτερη άνοδος της θερμοκρασίας των υδάτων.
Απορροφήθηκε περισσότερη θερμότητα από ποτέ
Οι ωκεανοί απορρόφησαν περίπου 10 zettajoules (μονάδα μέτρησης θερμικής ενέργειας) περισσότερη θερμότητα το 2022 από ό, τι το 2021, η οποία ισοδυναμεί με τη χρήση 40 πιστολακίων μαλλιών όλη την ημέρα και καθημερινά από κάθε άτομο στη Γη.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το 2022 αναμένεται να είναι το τέταρτο ή το πέμπτο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί σχετικά με τις επιφανειακές θερμοκρασίες του αέρα, όταν συγκεντρωθούν τα τελικά δεδομένα.
Κατά τη διάρκεια του έτους έκανε την εμφάνισή του για τρίτη συνεχή φορά το φαινόμενο La Niña, το οποίο συνιστά την ψυχρότερη φάση ενός ακανόνιστου κλιματικού κύκλου με επίκεντρο τον Ειρηνικό, ο οποίος επηρεάζει τα παγκόσμια καιρικά δεδομένα. Όταν επιστρέψει το Ελ Νίνιο (το έτερο καιρικό φαινόμενο της περιοχής), οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Οι θερμότεροι ωκεανοί αυξάνουν σημαντικά της πιθανότητες εκδήλωσης καταστροφικών κακοκαιριών όπως αυτές που σημειώθηκαν την περασμένη χρονιά στην Ευρώπη, την Αυστραλία και αυτήν τη στιγμή στη δυτική ακτή. των ΗΠΑ, προειδοποιούν οι συντάκτες της επιστημονικής έκθεσης.
Στο μεταξύ, σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ έδειξε ότι πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα το 2022 είχαν γίνει πιο πιθανά και πιο έντονα λόγω της κλιματικής κρίσης, όπως η έντονη βροχόπτωση που προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες στο Τσαντ, τον Νίγηρα και τη Νιγηρία.
Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανέφερε ότι η ατμοσφαιρική συγκέντρωση όλων των κύριων αερίων του θερμοκηπίου –διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο και υποξείδιο του αζώτου– είχε φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.