Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε σήμερα ότι θα αρχίσει να χρησιμοποιεί έναν νέο προτιμώμενο όρο, "mpox", ως συνώνυμο της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) και κάλεσε και τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο αφού έλαβε παράπονα ότι η παρούσα ονομασία της ασθένειας είναι ρατσιστική και στιγματίζει.
"Και οι δύο ονομασίες θα χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα για έναν χρόνο ενόσω το 'ευλογιά των πιθήκων' θα καταργείται σταδιακά", ανέφερε ο οργανισμός για την παγκόσμια υγεία.
Ο ΠΟΥ ξεκίνησε μια διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για την εξεύρεση μιας νέας ονομασίας για την ασθένεια νωρίτερα φέτος.
Μία από τις πιο δημοφιλείς προτάσεις ήταν το "mpox"ή "Mpox" το οποίο προτάθηκε από την οργάνωση ανδρικής υγείας RÉZO μεταξύ άλλων. Ο διευθυντής της είπε τότε πως το ότι δεν θα έρχεται στο μυαλό η εικόνα του πιθήκου θα βοηθήσει τον κόσμο να πάρει σοβαρά την υγειονομική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Η ευλογιά των πιθήκων, που ανακαλύφθηκε το 1958 και ονομάστηκε έτσι από το πρώτο ζώο το οποίο εμφάνισε συμπτώματα, διαδιδόταν κυρίως σε μια ομάδα χωρών στη δυτική και κεντρική Αφρική μέχρι φέτος. Τώρα, 110 χώρες έχουν αναφέρει κάπου 80.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 55 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας