H μη επανδρωμένη αποστολή Artemis 1 της NASA με προορισμό τη Σελήνη απογειώθηκε επιτυχώς σήμερα το πρωί, εγκαινιάζοντας μία νέα φάση για το μέλλον τη ανθρωπότητας και τη διαστημική της περιπλάνηση που ξεκίνησε πριν από πέντε δεκαετίες.
Η εκτόξευση του πυραύλου SLS (Space Launch System), του ισχυρότερου που κατασκεύασε ποτέ η NASA, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στις 8:47. Όλα πήγαν βάση σχεδίου και πλέον έχει μπει σε τροχιά και θα ξεδιπλωθούν οι ηλιακοί συλλέκτες.
«Ξανά στο φεγγάρι κι ακόμα παραπέρα. Μόλις εκτοξεύτηκε το μέλλον της ανθρώπινης αεροδιαστημικής. Στο κέντρο ελέγχου στο Χιούστον όλα είναι ήσυχα, όλα πάνε καλά» σύμφωνα με τη NASA, στην οποία ξέσπασαν χειροκροτήματα και πανηγυρισμοί, αφού πρόκειται για μια αποστολή με πολλέ δυσκολίες και αναδιπλώσεις μέχρι τώρα.
Νωρίτερα, δύο απόπειρες εκτόξευσης ματαιώθηκαν την τελευταία στιγμή λόγω τεχνικών προβλημάτων οδηγώντας σε αναβολές των προγραμματισμένων εκτοξεύσεων.
Στα σχέδια της NASA είναι η διατήρηση μόνιμης παρουσίας αστροναυτών στη Σέληνη, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τον δορυφόρο της Γης. Για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, θα είναι το εφαλτήριο για την πρώτη αποστολή στον πλανήτη Άρη.
Τη διαδικασία απογείωσης παρακολούθησαν σε απευθείας μετάδοση χιλιάδες άνθρωποι από όλον τον κόσμο.
Η μη επανδρωμένη αποστολή Artemis 1 είναι δοκιμαστική και δεν έχει στόχο την προσελήνωση της κάψουλας Orion, που έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά αστροναυτών. Θα χρειαστεί περίπου 2,5 μέρες για να φτάσει στη Σελήνη. Η αποστολή θα διαρκέσει περίπου 25 ημέρες και η κάψουλα θα επιστρέψει στη Γη στις 11 Δεκεμβρίου.
Το πιο κρίσιμο κομμάτι της αποστολής είναι αυτό της επιστροφής στη γη όπου θα δοκιμαστεί η θερμική του ασπίδα του σκάφους σε θερμοκρασίες 2.700 βαθμών Κελσίου που θα αναπτυχθούν στο εξωτερικό του.
Η μη επανδρωμένη αποστολή σηματοδοτεί την έναρξη του εμβληματικού προγράμματος Artemis, που φιλοδοξεί να στείλει την πρώτη γυναίκα στη Σελήνη, το νωρίτερο το 2025. Ακόμη, εγκαινιάζει το πρόγραμμα αποστολής επανδρωμένου αεροσκάφους στον Άρη. Με την εκτόξευση του SLS και της κάψουλας, η NASA αποπειράται να θεμελιώσει μια μονιμότερη σεληνιακή βάση και παρουσία αστροναυτών στο δορυφόρο της Γης, με απώτερο στόχο μια βάση στον Άρη μέσα στη δεκαετία του 2030.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας