• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.1°C / 14.1°C
  3 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 11.0°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 15.0°C
  4 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  0 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  4 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 9.4°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  2 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.7°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  0 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.4°C
  2 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  5 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 9.5°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.5°C
  3 BF
  70%
 • Ρόδος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Ψιχάλες
  10°C 9.4°C / 14.3°C
  3 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 10.6°C
  2 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  1 BF
  72%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το αλκοόλ διαταράσσει και τον νυχτερινό ύπνο

 • A-
 • A+
Ερευνα που έγινε στη Φινλανδία σε 4 χιλιάδες άτομα έδειξε ότι ακόμη και η ήπια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες σε αρκετούς πότες.

Aν είστε πεπεισμένοι ότι ένα-δυο ποτηράκια από κάποιο αλκοολούχο ποτό θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα ή, έστω, βαθύτερα, θα πρέπει ίσως να το ξανασκεφτείτε, αφού οι πιο πρόσφατες σχετικές έρευνες δείχνουν ότι, συνήθως, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Οι έρευνες αυτές πολλαπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια της πανδημίας του κορονοϊού, μια περίοδο που, σύμφωνα με τα διεθνή και τα εθνικά στοιχεία, η κατανάλωση των αλκοολούχων ποτών αυξήθηκε σημαντικά, όχι μόνο λόγω του γενικού κλίματος ανασφάλειας, αλλά και επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν υποχρεωμένοι να μένουν πολύ περισσότερο χρόνο απομονωμένοι στα σπίτια τους.

Ωστόσο, από τις σχετικές έρευνες προέκυψε ότι, κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι παρουσίαζαν σοβαρά προβλήματα ύπνου. Η ταυτόχρονη εμφάνιση, λοιπόν, αυτών των δύο μαζικών φαινομένων δεν μπορεί να ήταν τυχαία. Αναλύοντας τα δεδομένα για αυτά τα δύο διαφορετικά και επιφανειακά ασύνδετα μεταξύ τους φαινόμενα, αρκετοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι, στην πραγματικότητα, σχετίζονται μεταξύ τους περισσότερο απ’ ό,τι πίστευαν μέχρι τότε!

Γεγονός που τους επέτρεψε να διαφωτίσουν κάποιες μάλλον άγνωστες πτυχές της επίδρασης των νυχτερινών αλκοολούχων ποτών στον ύπνο όσων τα καταναλώνουν. Βέβαια, ήταν ανέκαθεν εμπειρικά γνωστό και από παρατήρηση επιβεβαιωμένο ότι όσοι ή όσες καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών κατά τις βραδινές ώρες διατρέχουν τον κίνδυνο να κοιμηθούν πολύ άσχημα εξαιτίας του πονοκεφάλου, της εφίδρωσης και της συχνουρίας.

Ομως, μια μεγάλη και καλά σχεδιασμένη έρευνα που έγινε στη Φινλανδία σε 4 χιλιάδες άτομα έδειξε ότι ακόμη και η ήπια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες σε αρκετούς πότες. Και οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι πολλοί: η αφομοίωση από τον οργανισμό ακόμη και μικρών ποσοτήτων αλκοόλ προκαλεί πάντα εφίδρωση και συχνουρία, ενώ η συνολική επίδρασή του εξαρτάται από την καλή ή κακή φυσική κατάσταση του ατόμου.

Πώς δρα το αλκοόλ στον κοιμισμένο εγκέφαλο;

Αραγε είναι αλήθεια, όπως πολύ συχνά λέγεται, ότι ένα-δυο ποτηράκια από ένα αγαπημένο μας ποτό πριν κοιμηθούμε μπορούν να μας διασφαλίσουν έναν πιο ευχάριστο, χαλαρωτικό και βαθύ ύπνο; Απ’ ό,τι φαίνεται, όχι πάντα ή, τουλάχιστον, όχι για όλη τη διάρκεια του ύπνου.

Διότι, ενώ είναι βέβαιο ότι η νυχτερινή κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μάς φέρνει υπνηλία και μας οδηγεί ταχύτερα στο κρεβάτι του ύπνου, είναι επίσης πολύ συχνά διαπιστωμένο ότι, όσο προχωρά η νύχτα, η δίψα, η εφίδρωση και η συχνουρία μάς αποσπούν πολύ ευκολότερα από την αγκαλιά του Μορφέα.

Και όπως από καιρό γνωρίζουμε, αυτό συμβαίνει επειδή ο μεταβολισμός και η αποβολή ακόμη και μικρών ποσοτήτων αλκοόλ δεν γίνεται αμέσως, ούτε και είναι πλήρης. Μέρος από αυτά τα μόρια καταλήγουν στον εγκέφαλό μας, όπου επιδρούν κατασταλτικά στη φυσιολογική λειτουργία των νευρώνων μας, τροποποιώντας π.χ. τη δράση των διεγερτικών νευρικών σημάτων, με αποτέλεσμα να χαλαρώνουμε!

Ομως, εκτός από αυτά, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων αλκοόλ τροποποιεί και τους φυσιολογικούς ρυθμούς ή φάσεις του ύπνου. Για παράδειγμα, καταστέλλει σχεδόν εντελώς τη «φάση REΜ», κατά τη διάρκεια της οποίας ονειρευόμαστε, με αποτέλεσμα να ξυπνάμε το πρωί κουρασμένοι και με πονοκέφαλο. Επιπλέον, επειδή η δράση του αλκοόλ είναι έντονα μυοχαλαρωτική, μερικά ποτηράκια παραπάνω προκαλούν δύσπνοια στους πότες, με συνέπεια να ροχαλίζουν πολύ εντονότερα όταν κοιμούνται.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Η εξέλιξη της ζωικής μέθης
Τα αλκοολούχα ποτά ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής τους διακρίνονται σε μη αποσταζόμενα (κρασί, μπίρα), σε αποσταζόμενα (τσίπουρο, ούζο, ρακί, βότκα,...
Η εξέλιξη της ζωικής μέθης
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Πώς αλλάζουν οι χρόνοι επώασης και μεταδοτικότητας της Ομικρον
Πόσος είναι ο χρόνος επώασης των διαφορετικών παραλλαγών και υποπαραλλαγών της Ομικρον και για πόσο χρονικό διάστημα παραμένουν μεταδοτικά τα άτομα που μολύνονται από αυτές;
Πώς αλλάζουν οι χρόνοι επώασης και μεταδοτικότητας της Ομικρον
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η εμβολιαστική προστασία στις παραλλαγές Ομικρον
Οι δείκτες της αναπαραγωγής και της διάδοσης της Ομικρον είναι, τουλάχιστον, τρεις φορές μεγαλύτεροι από αυτούς της επιθετικής παραλλαγής Δέλτα.
Η εμβολιαστική προστασία στις παραλλαγές Ομικρον
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Η ολέθρια εποχή του Ανθρώπινου είδους
Γιατί η εμφάνιση και η ταχύτατη εξάπλωση των νέων κορονοϊών δεν είναι καθόλου άσχετες με την Ανθρωπόκαινο εποχή που διανύουμε; Επειδή, όπως θα δούμε, η τρέχουσα πανδημία δεν είναι ένα τυχαίο ή απρόσμενο...
Η ολέθρια εποχή του Ανθρώπινου είδους
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η εμβολιαστική προστασία κατά του χρόνιου συνδρόμου COVID-19
Τα συμπτώματα του χρόνιου συνδρόμου προκύπτουν και αρχίζουν να εκδηλώνονται αφού η συσσώρευση ανοσιακών αντιδράσεων έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς τις οργανικές φλεγμονές.
Η εμβολιαστική προστασία κατά του χρόνιου συνδρόμου COVID-19

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας