• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 13.5°C
  1 BF
  94%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 12.7°C
  5 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 13.2°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.4°C
  1 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  6 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.8°C
  4 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 12.7°C / 16.4°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  1 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 11.2°C
  3 BF
  93%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 15.8°C / 19.3°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 11.6°C / 13.8°C
  0 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  4 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.3°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  93%

Έρευνα «δείχνει» συσχέτιση της ομάδας αίματος με τις πιθανότητες εγκεφαλικού

 • A-
 • A+

Όσοι έχουν ομάδα αίματος Α ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού πριν την ηλικία των 60 ετών σε σύγκριση με άτομα με άλλες ομάδες αίματος, υποστηρίζει νέα ιατρική έρευνα.
Αντίθετα, όσοι έχουν ομάδα αίματος 0 έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν πρόωρα εγκεφαλικό, σύμφωνα με τη νέα μετα-ανάλυση.

Η έρευνα διεξήχθη από μια ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ των ΗΠΑ, οι οποίοι εξέτασαν τη σχέση μεταξύ γενετικών χαρακτηριστικών όπως ο τύπος αίματος με την εμφάνιση εγκεφαλικού.

Για την έρευνα εξέτασαν δεδομένα από 48 γενετικές μελέτες για ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια σε ενήλικες μεταξύ 18 και 59 ετών. Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά οφείλονται στην παρεμπόδιση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο.
Συνολικά, οι μελέτες περιελάμβαναν περίπου 17.000 ασθενείς με εγκεφαλικό και σχεδόν 600.000 υγιείς ανθρώπους που δεν είχαν υποστεί ποτέ εγκεφαλικό.

«Μας ενδιέφερε να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τους γενετικούς καθοριστικούς παράγοντες του εγκεφαλικού επεισοδίου», εξήγησε ο Μπράξτον Μίτσελ, ένας από τους επικεφαλής ερευνητές της μελέτης.
«Για το εγκεφαλικό, γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι υπάρχει μια μεγάλη περιβαλλοντική συνιστώσα, αλλά υπάρχει και μια γενετική συνιστώσα», είπε ο Μίτσελ, που είναι καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Για την εμβάθυνση των συμπερασμάτων, η επιστημονική ομάδα εξέτασε τα γενετικά προφίλ των ανθρώπων και κατέληξε να βρει μια σύνδεση μεταξύ του πρώιμου εγκεφαλικού επεισοδίου και της περιοχής του χρωμοσώματος που περιλαμβάνει το γονίδιο που καθορίζει τον τύπο αίματος ενός ατόμου.
Οι άνθρωποι έχουν τέσσερις κύριες ομάδες αίματος, Α, Β, ΑΒ και 0, και η ομάδα αίματος ενός ατόμου καθορίζεται από τα γονίδια που κληρονομεί από τους γονείς του.

Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ότι όσοι είχαν πρώιμη έναρξη εγκεφαλικού είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ομάδα αίματος Α και λιγότερες πιθανότητες να έχουν ομάδα αίματος 0, σε σύγκριση με άτομα με όψιμη εμφάνιση εγκεφαλικού και άτομα που δεν είχαν υποστεί ποτέ εγκεφαλικό.
«Το να έχεις ομάδα αίματος Α αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης έναρξης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά περίπου 16%, αλλά περίπου μόνο 5% σε ύστερο στάδιο», είπε ο Μίτσελ.
«Εάν έχετε ομάδα αίματος 0, έχετε 12% λιγότερες πιθανότητες να πάθετε πρόωρα εγκεφαλικό, σε σύγκριση με μόλις 4% λιγότερες πιθανότητες να πάθετε εγκεφαλικό επεισόδιο αργότερα».

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, υπάρχουν σοβαρότεροι παράγοντες»

Όμως, παρόλο που οι ερευνητές βρήκαν συσχετίσεις μεταξύ της ομάδας αίματος Α και του κινδύνου πρώιμης έναρξης εγκεφαλικού επεισοδίου, τόνισαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος ήταν μέτριας κλίμακας.
Τονίζουν ότι όσοι έχουν ομάδα αίματος Α δεν θα πρέπει να ανησυχούν για ένα πρώιμο εγκεφαλικό επεισόδιο ή να πραγματοποιήσουν επιπλέον προσυμπτωματικό έλεγχο ή ιατρικές εξετάσεις με βάση αυτό το εύρημα.

«Κλινικά, δεν πρέπει να ανησυχούμε για τους τύπους αίματος που οδηγούν σε υψηλό κίνδυνο για εγκεφαλικό», είπε ο Μίτσελ.

«Υπάρχουν άλλοι παράγοντες πρόκλησης εγκεφαλικού που είναι πολύ πιο σημαντικοί, όπως η υπέρταση και το κάπνισμα, για παράδειγμα. Έτσι, αν θέλουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εγκεφαλικού, αυτοί είναι πραγματικά οι παράγοντες που πρέπει να προσέχουμε», εξήγησε ο Μίτσελ.
Και πρόσθεσε: «Με αυτό κατά νου, αυτό που αναρωτιόμαστε είναι το εάν αντιμετωπίζετε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου και έχετε επίσης ομάδα αίματος Α, αν αυτό κάνει αυτούς τους παράγοντες κινδύνου ακόμη πιο ισχυρούς. Δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Αλλά αυτό είναι ένα από τα πράγματα που εξετάζουμε».

Δεν είναι ακόμα σαφές γιατί η ομάδα αίματος Α εμφανίζει αυτόν τον υψηλότερο κίνδυνο, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχει κάποια σχέση με παράγοντες πήξης του αίματος.

Άλλες μελέτες έχουν προτείνει ότι όσοι έχουν ομάδα αίματος Α έχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν φλεβική θρόμβωση στα πόδια.

«Αυτό το υπόβαθρο του να έχεις ομάδα αίματος Α πιθανώς σε θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο για ασθένειες που σχετίζονται με την πήξη, εκ των οποίων το εγκεφαλικό είναι ένα από αυτά», είπε ο Μίτσελ.

Ένας περιοριστικός παράγοντας για την εγκυρότητα της έρευνας ήταν η σχετική έλλειψη διαφορετικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων, η πλειονότητα των οποίων ήταν ευρωπαϊκής καταγωγής, με τους ερευνητές να καλωσορίζουν περαιτέρω μελέτες σε έναν πιο διαφοροποιημένο πληθυσμό.

«Όλοι έχουμε διαφορετικές γενετικές παραλλαγές και οι γενετικές παραλλαγές συχνά τείνουν να συγκεντρώνονται σε διαφορετικές ομάδες προγόνων», είπε ο Μίτσελ.

«Έτσι μπορεί να μας λείπουν κάποιες σημαντικές παραλλαγές αν εξετάζουμε μόνο μια μικρή αναπαράσταση ομάδων προγόνων».

Δεν είναι μόνο ο κίνδυνος εγκεφαλικού - άλλες έρευνες έχουν προτείνει σχέσεις μεταξύ του τύπου αίματος και του κινδύνου ανάπτυξης άλλων προβλημάτων υγείας.
Για παράδειγμα, μια μελέτη από επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι τα άτομα με ομάδες αίματος Α, Β ή ΑΒ έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο σε σχέση με άτομα με ομάδα αίματος 0.
Εκείνοι με τη σπανιότερη ομάδα αίματος, ΑΒ, αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, σε σύγκριση με αυτά με άλλους τύπους αίματος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ελπιδοφόρα ανακάλυψη για το DNA στη μάχη κατά του καρκίνου από επιστήμονες στις ΗΠΑ
Ερευνητές στις ΗΠΑ τροποποίησαν ανοσοποιητικά κύτταρα που είχαν λάβει από 16 ασθενείς με διάφορες μορφές καρκίνου για να ενισχύσουν τον τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός καταπολεμά κάθε φορά...
Ελπιδοφόρα ανακάλυψη για το DNA στη μάχη κατά του καρκίνου από επιστήμονες στις ΗΠΑ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
«Εικονική» καρδιά για αποτροπή εμφράγματος
Η τρισδιάστατη λειτουργία εικονικής καρδιάς σε οθόνη υπολογιστή συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να σώσει άτομα που ήδη έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου από την πιθανότητα να συμβεί και πάλι κάτι σοβαρό...
«Εικονική» καρδιά για αποτροπή εμφράγματος
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Πώς μεταδίδεται η ευλογιά των πιθήκων - Βρετανική έρευνα καταγράφει
Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν βάσιμες ενδείξεις για προσυμπτωματική μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων σε σημαντικό βαθμό πριν την εκδήλωση της νόσου και μάλιστα ξεκινώντας τέσσερις μέρες πριν την εκδήλωση ή την...
Πώς μεταδίδεται η ευλογιά των πιθήκων - Βρετανική έρευνα καταγράφει
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βρετανική μελέτη «δείχνει» μείωση εμφραγμάτων και καρκίνων με χαλαρό περπάτημα
Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης συμπέρανε ότι ο κατάλληλος συνδυασμός έντασης και χρόνου σωματικής άσκησης σε τακτική βάση οδηγούν σε 25% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία.
Βρετανική μελέτη «δείχνει» μείωση εμφραγμάτων και καρκίνων με χαλαρό περπάτημα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ο εθισμός στις ειδήσεις φέρνει στρες, άγχος και προβλήματα υγείας
Νέα αμερικανική μελέτη χτυπάει καμπανάκι για όσους είναι «κολλημένοι» με τις ειδήσεις. Τι προκαλεί η «προβληματική» κατανάλωση ειδήσεων.
Ο εθισμός στις ειδήσεις φέρνει στρες, άγχος και προβλήματα υγείας
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Το πρώτο υπολογιστικό σύστημα που δεν βασίζεται σε Bit ή Qubit
Ο νέος κβαντικός υπολογιστής βασίζεται στα «Qudit», έναν νέο τύπο κβαντικής πληροφορίας που προκύπτει από την ταυτόχρονη επεξεργασία περισσότερων επάλληλων ενεργειακών καταστάσεων.
Το πρώτο υπολογιστικό σύστημα που δεν βασίζεται σε Bit ή Qubit

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας